Sparkle Intel Arc A750 Orc OC Edition Incelemesi
Sparkle Intel Arc A750 Orc OC Edition Incelemesi
Intel'in masaüstü grafik kartlarında az sayıdaki partnerinden biri olan Sparkle firmasının ARC A750 ORC modelini aldım, yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum. Kişisel deneyimlerimi ve görüşlerimi aktaracağım.
Performans konusunda yaklaşık dengi olan Radeon 7600 ve GeForce 4060 gibi kartların neredeyse yarı fiyatına satılması bu kart ile ilgilenmeme ve fark ettikten sonra kısa süre içinde almama neden oldu.
Intel sürekli driver güncellemeleri yapıyor ve her güncellemede performans artıyor gibi, ben aldıktan sonra 2 hafta içinde 2 güncelleme geldi 🙂
Kart tam bir fiyat/performans canavarı. Çok fazla oyun ile test etme şansım olmadı ama 1080p'de dahili benchmark içeren oyunlar ile yaptığım bazı ölçümlerin sonuçları ve eski kartım olan 5500XT ile karşılaştırmaları şu şekilde;
Oyun 5500XT ARC A750
Division(Ultra preset) : 67 100
Asetto Corsa(Preset yok,
herşey en son ayarda): 85 132
Warhammer(Ultra) : 71,66,76 93,111,118
ATotalWarSagaTroy(Ultra); 50,88,70 57.132.85
CrysisRemastered(VeryHigh): 40 56
TombRaider(Ultimate) : 112 110
Metro 2033 Redux(VeryHigh): 48 95
MetroLastLight(VeryHigh) : 52 103
Forza Horizon 5(Extreme) : 25 44
World of Tanks(Benchmark yok,
göz kararı 🙂 ~80 ~150
Tomb Raider’da sonucun aynı çıkmasını paranormal bir olay olarak görüyorum 🙂
Kutudan çıkardığımda kartta gözüme çarpan ilk şey mavi devre kartı oldu. Uzun zamandır mavi devre kartı görmemiştim. Bunu gördükten sonra devre kartı rengi ile kalite arasında bir ilişki olup olmadığını araştırdım ama doğrudan bir ilişki yok diye anladım. Neşeleri böyle istemiş sanırım 🙂
Soğutmada ön kısım plastik ama arka plaka metal ve pasif ısı dağıtmada katkısı oluyor gibi.
Sparkle'ın ürettiği soğutmanın başarısına ortalama diyebilirim. Görebildiğim en yüksek sıcaklık 84 dereceydi ve kart ciddi yük altındaydı. Onun dışında çok yüksek bir ses veya sıcaklık ile karşılaşmadım. Fanlar da genel olarak sessiz, ancak önemli bir sorun var; sıcaklık 50 derecenin üstüne çıkınca fanlar hemen dönmeye başlıyor, 50nin altına inince hemen duruyor. Bu yüzden fazla yük yoksa, kart boştaysa, sürekli 49-50-51 arasında fanlar birkaç saniyeliğine çalışıp geri kapanıyor. Ortam sessiz ise bu açılıp kapanma sesi rahatsız ediyor, sürekli düşük devirde dönse sorun yok ama 10 saniye aralıklar ile açılıp kapanması gerçekten sinir bozucu. Akıllı bir fan yönetiminin olmaması şaşırttı. Bir önceki kartım olan Gigabyte 5500XT serinin en düşük modeli olmasına karşın böyle akılsız fan yönetimi yoktu.
Ayrıca, soğutma sisteminin üstteki plastik parçasının arka hava çıkışını kapatması çok saçma bir tasarım olmuş. Havanın kasadan dışarı çıkabileceği olası bir yol var ve orayı da kapatmışlar. Gerçi içerideki metal pasif soğutma bloku da o yönde bir çıkışa izin vermeyecek şekilde yapılarak en baştan sıcaklığın kasanın içine basılmasının daha doğru olduğu düşünülmüş, ya da düşünülmemiş, bunun bilinçli bir tercih olduğunu sanmıyorum, büyük olasılıkla özensiz ve dikkatsiz bir tasarım.
Kartın üstünde ışık yanan tek yer olan SPARKLE yazısı sıcaklığa göre renk değiştiriyor. Fazla ışık sevmesem de bu basit özellik hoşuma gitti. Gökkuşağı gibi sürekli renkten renge geçiş yapmayıp efendi gibi işini yapıp bilgi veriyor.
Yaklaşık 2 haftalık kullanım sürecinde 1 kez Battlefield 2042’de “DirectX error” uyarısı vererek kapandı. Daha önce görmemiştim, bu kart ile ilgisi var mı bilmiyorum. Ve World of Tanks oynarken oyunu arka plana atıp gelince bazen ekranın bir kısmında kararma oluyor. Tekrar oyunu arkaya atıp geri getirince düzeliyor.
Sonuç olarak, kart ile şu anda iyi durumdayız, pişman etmedi, uzun süreli kullanımda düşüncelerimde bir değişiklik olur mu bilmiyorum 🙂
İsmi i750'yi hatırlatmış...
Bi videoda yakışırdı hanj
sony eriçson k750i de olabilir.
Şu kare artırma teknoloji ne alemde bu cihazda?
XeSS diye bir şey var ama hiç kullanmadım.