OnePlus 7T Pro

OnePlus yıllardır aklımı ufak ufak çelerdi, sonunda alayım artık dedim. Almışken de en yüksek RAM falan olsun diye de McLaren Edition tercih ettim. Biraz da renk nedeniyle tercih ettim. Normal versiyon açık bir mavi renkte, gözüme hoş gelmedi videolarda. Kılıfla kullanacağım için o kadar da önemli olmayabilir diye düşünmüştüm ama yapısı gereği kılıflarda kamera bölgesinin etrafı görünüyor baya.

 

Tasarım

McLaren Edition’daki cafcaflı renkler biraz tereddüt ettirse de elime geçince görünüm hoşuma gitmedi değil. Kılıfın içinden görünen zil sesi sürgüsünün turuncu rengi güzel kontrast yapıyor.

Cihaz oldukça büyük, zaten ekran boyutu 6.67 inç. Gövdesi S10+’dan, hatta Note 10+’dan bile daha uzun mesela. Asıl fark attığı yer ise ağırlık, tam 206 gram. Şimdiye kadar kullandığım en ağır telefon, kesinlikle #birazağar. Hiç de küçük bir cihaz olmayan Pixel 2XL bile bunun yanında hafif ve kompakt bir his veriyor.

Ekran

Cihazın en güçlü yönlerinden biri. Genel olarak zaten güzel bir AMOLED, bunun üzerine 90Hz olunca kullanım keyfi çok üst düzeye çıkmış. 

90Hz konusunda detay vermekte fayda var. Çoğu incelemede böyle bir ekranı bir kere kullandıktan sonra başka ekrana geri dönüş çok zor deniyor. Doğruymuş. Bana normalde çok akıcı gelen Pixel 2XL ekranı artık o kadar akıcı görünmüyor gözüme. Pile olumsuz etkisi oluyor tabi ama bu haliyle pil performansından şikayetim yok. Pil biraz daha iyi gitsin diye 60Hz’e dönmem, bu keyiften vaz geçmeye değmez. 

Çözünürlüğü 1440x3120 ama kutudan çıktığında FHD+ ayarı seçiliydi hatırladığım kadarıyla. Ben doğal çözünürlüğü olan QHD+ ayarda kullanıyorum, otomatik seçeneği de var. Renkler de bu devirde beklendiği üzere gayet güzel, çeşitli ayar seçenekleri de verilmiş. HDR10 desteği de var. Parlaklık yeterince yüksek, güneş altında görmekte zorlanmadım. Samsung panelleri için söylenen değerler çok daha yüksek olsa da bu da gayet iyi. Artık her telefonda olan gece modu dışında bir de okuma modu var. O da mono (siyah-beyaz) ve chromatic diye iki seçenek veriyor.

 

Performans

Bu ise net şekilde cihazın en güçlü yönü. Oyun oynamıyorum ama o konuda zaten iyi olduğu her yerde söyleniyor, oyun modu, onun da üzerine Fnatic diye performansı olabildiğince artıran bir mod var.

Günlük kullanımda ise müthiş hızlı bir his veriyor. Depolamanın UFS3.0 olması uygulama açılışlarını hızlandırıyor elbette. Tabi RAM çok olduğu için sık kullandığım uygulamalar hep açık şekilde bekliyor zaten. Çoklu görev ekranından açtığım bir uygulamanın tekrar yükleme yaptığına hiç rastlamadım, 12GB RAM ile de böyle olması gerekir tabi. Ekranın yüksek tazeleme değeri de hız hissine önemli katkı sağlıyor anlaşılan.

 

Pil

Bir önceki model olan 7 Pro’ya göre pil kapasitesinde çok küçük bir artış var, 4000 iken 4085 olmuş. Pil performansı tatminkar diyebilirim, özellikle bekleme durumunda baya az tüketiyor. Hatta gece uyku sırasında hemen hemen herşey kapanıyor, sabah elime alınca bildirimler gelmeye başlıyor. Ekran görüntülerinde örnek bir durumu görebilirsiniz. Eğer cihazı daha yoğun kullansam bu kadar bekleme süresi yerine 6 saat üstü ekran süresi sanırım alırım. Bunu denemek için özellikle uğraşmam lazım, fırsat olmadı. 

Kutusundan çıkan şarj aleti ile (Warp 30T diye geçiyor) %30'dan %90'a 25 dakika civarında geliyor.

Kamera

Bu da cihazın en zayıf yönü herhalde. Fotoğraflar kesinlikle kötü falan değil ama ekran veya performansta olduğu kadar iddialı değil. Hala önemli olduğunu düşündüğüm bir fotoğraf çekeceğim zaman bazen Pixel 2 XL ile çekmeyi tercih ediyorum.

Hem gündüz hem gece fotoğrafları gayet güzel. Gündüz panorama modu biraz sorunlu. Bunlarla ilgili daha önce örnekler paylaşmıştım, linkler aşağıda:

https://teknoseyir.com/durum/1181149

https://teknoseyir.com/durum/1186667

https://teknoseyir.com/durum/1180754

Geniş açı kamera ile çekince keskinlik biraz azalıyor gibi ama çok da faydalı bir seçenek. 3X yaklaştırma kamerası da biraz daha az ışık alıyor gibi, zaten diyafram değeri de öyle gösteriyor. Bir de ışık az olursa bu kamera ile değil, 48MP olan ana kameradan crop yaparak çekiyor, yaklaştırma değerinde bir miktar oynama oluyor. Portre fotoğraflarını da hem normal kamera ile hem de yaklaştırma kamerası ile çekebiliyor. 

Videoda da durum normal seviyede, yani iyi ama dikkat çeken bir yanı da yok. Bir de her çözünürlük her kamerada yok. Yaklaştırma kamerası 1080p 60FPS çekiyor en fazla. Geniş açı ise 4K çekiyor ama 30FPS ile.

Böyle anlatınca biraz karmaşık gibi oldu ama biraz alışınca ne zaman ne şekilde çekeceğinizi ayarlamak zor değil. Bu cihaz zaten daha çok teknoloji meraklısı kesimi hedefleyen bir cihaz olduğu için kullanıcısı burada pek zorluk yaşamaz.

 

Arayüz

Bu da cihazın güçlü yönlerinden biri. Bilenler, hatırlayanlar vardır, OnePlus One modeli Cyanogen OS ile çıkmıştı. Sonra Cyanogen Inc ile anlaşmazlık çıkınca firma Oxygen OS adıyla kendi arayüzünü yaptı. Prensip çok benzer, temelde saf Android ama bazı küçük özelleştirmeler ve ek ayarlar içeriyor. Bu farklar özetle şöyle:

  • Ayarlanan alarmın çalmasına 15 dakika kala bir bildirim göstermeye başlıyor, onu görüp alarmı önceden devre dışı bırakabiliyorsunuz. Pixel’de bu süre 2 saat mesela.
  • İkon şekli, renk tonu gibi toplamda cihaz temasını belirlemeye yarayan ekran biraz daha farklı. Aslında bu cihazı aldığım sırada Pixel’de bunlar topluca yoktu ama geleceği belliydi ve geldi. Temelde aynı şeyler farklı bir ayar ekranı ile yapılıyor. Ekran görüntüsünü ekliyorum

  • Ekran döndürme animasyonu biraz farklı, daha doğrusu sanırım animasyon aynı ama biraz daha yavaş ve göstererek yapıyor, gözüme daha hoş geldi. 
  • AMOLED olmasına rağmen always on özelliği yok. 7 Pro çıktığında firma üzerinde çalışıyoruz diye açıklama yapmış ama sonra başka da bir haber çıkmamış. Bildirim geldiğinde ekranın kenarları seçilen renkte çizgi şeklinde kısa süre parlıyor. 

Cihaz Android 10 ile çıktı. Güvenlik yaması seviyesi ise geçenlerde (Aralık ayı içinde) gelen bir güncelleme ile Kasım 2019 oldu. Yani en güncel seviyede olmasa da fena değil. Geçen sene çıkan 6T’ye ise resmi Android 10 daha yeni geldi. Daha doğrusu galiba geçen ay geldi de, bir aksilik çıkınca durdurdular, Aralık ortasında tekrar başladı. Yani versiyon güncelleme konusunda çok da iyi değil bence.

 

Donanımda dikkatimi çekenler

  • Ekran içi parmak izi okuyucu yeterince hızlı ama iyi bir kapasitif okuyucu kadar hızlı değil. Yerini tam denk getirince sorunsuz çalışıyor ama sonuçta parmağı fiziksel olarak ayrılmış bir alan yerine cam üzerinde görsel olarak işaretlenen yere denk getirmek biraz daha zor. Hafif kaymalarda yine de çalışıyor neyse ki. Alalı bir ay oldu ama hala nadiren de olsa sorun oluyor benim için.
  • Ekranın kenarları baya kıvrımlı. Yan çerçeveyi çok küçük hale getirdiği için göze hoş görünüyor ama oralardaki yansımalar bazen rahatsız ediyor.
  • Kıvrımlı ekranın kullanıma bir etkisi daha var. Pixel 2XL'de fotoğrafları sağa sola kaydırma hareketi ile değiştirirken bazen geri gitme jesti devreye giriyor. Bunda ise ekranın kenarının kıvrımlı olması fayda sağlıyor. Geri gitme için tam kenardan başlamak, kaydırma için ekranın düzleştiği yerden başlamak şeklinde kullanılabiliyor, bu ayrımı yapmak daha kolay, hatta kendiliğinden oluyor. 
  • Haptik geri bildirim çok güzel, Pixel 2 XL normal titreme yaparken bunda bir tıklama hissi veriyor. Zaten Android cihazlar arasında en iyisi deniyor incelemelerde.
  • OTG’yi ayarlardan açmak gerekiyor, kullanılmazsa 10 dakika sonra kapanıyor. Oppo R9 incelemesinde de bundan bahsedildi sitede, aynı grubun cihazı zaten, böyle genel bir tercihleri var demek ki. Başkasının bir USB cihazla güvenlik riski oluşturabileceği falan düşünüldü herhalde.
  • Ekranın çok büyük ve çerçevelerin çok küçük olmasının bazı olumsuz etkileri de var. Ellerim büyüktür ama ilk defa bir telefonda ergonomik olarak gerçekten zorlandım diyebilirim. Mesela normal bir tutuşta ekranın alt kenarı parmakla erişmek için çok aşağıda kalıyor. Çerçeve biraz daha kalın olsa bu kadar zorlanmam herhalde. Bunu bir kusur olarak görmüyorum ama, bir tasarım tercihi ve alacak kişilerin dikkate almasında fayda var.
  • Hoparlör seslerini gayet düzgün ve doygun buldum. Önde stereo hoparlörleri olan Pixel 2 XL’den sonra geriye gitmişim gibi gelmedi pek.

 

Cihazda gördüğüm kusurlardan bahsettim tabi ama genel olarak çok memnun kaldığımı söylemeliyim. OnePlus eskiden ucuza ama ciddi kırpılmış amiral gemisi alternatifleri yapardı. Bu cihazda kırpılmış hissi yok. Malzeme, işçilik, ekran ve performans olarak popüler amiral gemileri ile ya aynı seviyede ya da daha iyi. Öte yandan fotoğraf ve video benim için birinci sırada diyen kişilere uygun olmayabilir. O konuda daha gideceği yol var firmanın.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler