DÜNDEN BUGÜNE E3(ELECTRONIC ENTERTAINMENT EXPO)

DÜNDEN BUGÜNE E3 ( ELECTRONİC ENTERTAINMENT EXPO)

Malum E3 2015 kapımızda, ben de bu yazımda sizlere dünyanın en büyük oyun fuarı olan ve her sene Los Angeles’daki Los Angeles Convention Center’da düzenlenen E3 fuarını tanıtacağım. E3 fuarı, her sene ESA(Entertainment Software Assosication) tarafından düzenlenir ve oyun dünyası için büyük bir şölendir bu fuar. Haydi bakalım başlayalım...

Peki bu ESA kimdir,yenilir mi içilir mi?

ESA, Amerikan kökenli bir oluşumdur ve amaçları bilgisayarlarlara , el konsollarına, ev konsollarına, internete ve daha bir çok platforma video oyunları üreten firmalara kamu ilişkileri ve iş ilişkileri konularında hizmet vermektir. ESA, bu tür şirketleri dünya çapında ve yerel olarak temsil eder ve üyesi olan oyun şirketlerine yerel içerik koruma programları, iş ve müşteri araştırmları, ülkelerin hükümetleri ile ilişkiler ve fikri mülkiyet hakları gibi bir çok konuda yardımcı olur. 1994 yılında Interactive Digital Software Association (IDSA) adı ile faaliyete geçen şirket 2003 yılında adını Entertainmet Software Assosiation) olarak değiştirmiştir. 2013 yılında açıkladıklarına göre şirket bünyesinde içerisinde EA, Bethesda Softworks ve Sony Computer Entertainment gibi dev firmalar dahil toplamda 34 adet firma bulundurmaktadır.

ESA diyince artık gözünüzde bir şeyler canlanır herhalde . Ben ilk olarak E3 fuarı ile 2004 ya da 2005 senelerinden birinde şu aralar yayın hayatına aktif olarak devam etmese de Oyungezer dergisinde serbest yazar olarak çalışan Göktuğ Yüksel sayesinde tanışmıştım.( O zamanlar CD Oyun adlı aylık oyun dergisinde idi.) O yıllardan beri en büyük hayallerimden biri bir gün E3 fuarı yerinden takip edebilmek. Yerinden takip etmek de öyle kolay bir iş değil maalesef, bir şekilde o tarihlerde Los Angeles’da olsanız bile elinizi kolunuzu sallayarak giremeyeceğiniz bir fuar E3. Gelin bu sefer de E3 fuarının nasıl bir şey olduğunu görelim.

E3, 3 tane E, nedir ki bu acep?!

E3 fuarı ilk olarak 1995 yılında yapılmıştır. E3’ün uzun adı “Electronic Entertainment Expo” olarak geçer, ama enteresan olan şu ki “expo” kelimesi de aslında “large exhibition” ‘ın kısa yazılımıdır. Toparlayıp türkçeye çevirirsek E3, “Elektronik Eğlence Fuarı” olur. Elektronik eğlence deyince aklınıza havada elektrik akımı gezdiren amcalar, transistörler ile çeşitli şakalar düzenleyen bir takım firmlar gelmesin aklınıza( esasında böyle de bir fuar açılsa fena olmaz gibi ) , fuar tamamen video oyunları üzerinde. Gözlerinizi kapatın ve kendinizi büyük gerçekten çok büyük bir fuar alanında hayal edin, ama öyle bildiğiniz fuar alanları gibi değil bu, içerisinde onlarca metre büyüklüğünde robot figürlerinin olduğu, dünaydaki en sağlam cosplayleri görebileceğiniz, en sevdiğiniz oyunun yapımcıları ile sohbet edebileceğiniz, çevrenize baktığınızda her yerde hayatını oyunlara adamış binlerce insan göreceğiniz, yeni çıkacak oyunları ilk elden deneyimleyebileceğiniz, kendinizi bir anda 360 derecelik devasa bir ekranın arasında bulup adeta oyunun içindeymiş gibi hissedebileceğiniz , ardından zombilerin arasında kalabileceğiniz, ışıl ışıl, gümbür gümbür, sabahtan akşama kadar şovların bitmediği bir fuar alanı bu. Burada yazıyı bırakıp, yatağıma yatıp bu sene de gidemedim nağraları atıp ağlamak istiyorum ama hayat devam ediyor . Yazının bir yerinde bu fuara elinizi kolunuzu sallayarak giremeyeceğinizi söylemiştim, şimdi de detaylandırayım. Bu fuar maalesef sadece oyun endüstrisine özel yapılıyor. Yani, fuara girmek için video oyunları ile ilgili aktif bir mesleğinizin olması ve bunu kanıtlayabiliyor olmanız şart. Fakat halka açık olduğu yıllar da olmadı değil.
Biraz da E3’ün dünden bu güne gelişimine bakalım.E3 fuarı, esasında her sene Las Vegas’da düzenlenen Consumer Electronic Show(CES)’un bir parçasıydı. Tabii ki adı E3 değildi fakat fuarın bir kısmı da video oyunlarına ayrılıyordu. Fakat bu fuarda oyunlara üvey evlat muamelesi yapılıyordu. ESA’nın 1994’de kurulmas ile birlikte ilk olarak 1995’de, E3 adı ile Los Angeles’da düzenlenmeye başlandı. E3 ‘ü 1995-2006, 2007 ve 2008, 2009-Günümüz olmak üzere 3 döneme ayrımak mümkün. Ha bu arada ilginç bir bilgi daha vereyim, fuarın ilk 2 senesinde fuar alanında pornografik içeriklerin gösterildiği bir alan da mevcuttu.

Los Angeles Convention Center'ı Tanıyalım...
Los Angeles Convention Center, Los Angeles Kaliforniya 'nın şehir merkezinde bulunur. 5 adet ana bölümü vardır. Bunlar;
West Hall : Convention Center'ın 2 ana bölümünden biridir. E3 fuarında, Nintendo ve Sony genelde bu bölümün tamamına yakınını domine ederler.
South Hall: Convention Center'ın diğer bir ana bölümüdür. Ve E3 fuarında büyük 3. parti oyun yapımcıları ile Microsoft bu alanı kaplar.
Concourse Hall : Convention Center'ın daha küçük bir bölümü. E3 fuarında çoğu seneler bu alanda büyük bir firma olmaz.
Petree Hall-Kentia Hall : Bu alanlarda genelde küçük firmalar, oyun ve oyunculara yönelik aksesuar üreten firmalar ve oyun ve oyuncular ile bir şekilde bağlı olan firmalar yer alır.
Convention Center'da E3'den farklı olarak Büyük Los Angeles Otomobil Fuarı ve Anime Fuarı da yapılır. Bu bina mimar Charles Luckman tarafından dizayn edilmiştir ve 1971 yılında kapılarını açmıştır. 1993 ve 1997'de ise bina biraz daha büyütülmüştür. Binanın dış cephesi yeşil renkli camlar ve çelik bir yapıdan oluşmaktadır. 67.000m^2 'lik alanı ile Amerika'nın en büyük fuar binalarından biridir.

E3 1995(11 Mayıs-13 Mayıs): E3 adında efsane oyun fuarının ilk kez açıldığı sene. Fuarın başlamasından bir gün önce fuara katılan şirketlerin CEO’ları fuarda tanıtacakları ürünler ile ilgili bilgi vermek amaçlı basın toplantıları düzenledi. Fuarın en önemli iki firması Sony ve Sega, yeni konsollarını tanıttılar. Sony, kitleleri peşinden koşturacak olan Playstation adlı yeni konsolunu , Sega ise Saturn adlı yeni konsolunu tanıtacaklarını açıkladılar. Aslında o sene Nintendo’nun da yeni bir konsol duyurması bekleniyordu ama E3 fuarından 1 hafta önce konsolun duyurusunu ertlediklerini açıklamışlardı. O gün şirketler bu konsolların fiyatlarını da açıklamışlar ve şaşırtan bir şekilde Playstation, Saturn’den daha ucuz bir çıkış fiyatı belirlemişti. Saturn 399 dolar, Playstation ise 299 dolardan piyasaya sunulacaktı. Oyun olarak ise Nintendo Mario oyununu , Sega Sonic oyununu, Sony ise Polygon Man isimli oyununu duyurdu. Günün sonunda, Nintendo büyük bir parti düzenlemiş, partide Nintendo ‘nun o zamanki başkanı Howard Lincoln bir konferans düzenleyerek Nintendo’nun dünyanın en büyük ev eğlencesi şirketi olmak için ileride uygulayacağı stratejileri açıkladı. Konuşmanın ardından o zamanların ünlü şarkıcısı “Seal” sahne aldı ve şarkıları ile insanları coşturdu. O zamanlar cidden çok büyük ve ünlü bir şarkıcı olan “Seal” ‘ın partiye gelmesi dünyada büyük yankı uyandırmıştı.
Ve beklenen gün gelmişti, E3 Los Angeles Convention Center’da 11 Mayıs sabahı başlamıştı. Nintendo ana fuar alanının büyük bir kısmını kendine ayrımıştı ve bu bölüme Super Nintendo ve Super Game Boy konsollarından oluşan 100 adet oyun istasyonu kurmuştu. Alanlarının ortasında ise gösterdikleri bir kaç adet Virtual Game Boy vardı.Kırmızı ceket,siyah etek giyen 50 adet Booth-Babe(süper model) ise alanda gelenleri ağırlıyordu.
Acclaim(o zamanların büyük oyun yapımcısı) şirketi ise ana alanın Nintendo’dan sonra en fazla yer kaplayan ismi idi. Acclaim ‘in tanıttığı 2 oyun vardı birisi Batman Forever diğeri ise Judge Dredd. Acclaim bu oyunlara dikkat çekebilmek amacı ile bildiğimiz Batman Forever filminde kullanılan Batmobile’i ve de Judge Dredd’in motorsikletini getirmişti. Ve bu araçların yanına güzel Booth-Babe’ler koymuştu. Ayrıca hem araçlar hem de Booth-Babe’ler ile fotoğraf çektirmek isteyenler için Poloroid makine ile fotoğraf çeken fotoğrafçılar da koymuşlar. Booth-Babe getiren şirketler sadece Acclaim ve de Nintendo değildi, Sony ve Sega’nın gölgesinde kalan 3DO ise yeni duyuracakları futbol oyunları için San Diego Charger futbol takımının tüm ponpon kız takımını fuara getirmişti. Fuardaki modeller genellikle kız modeller olsa da bir firma 2 adet tam takım savaşçı kıyafeti giymiş adam getirmişti ve adamlar yanından geçen insanlara “Sen cesur bir adamsın, seni çabuk öldüreceğim” şeklinde şeyler söylüyorlardı.
Sony ve Sega ise Güney Alan’da yer alıyordu. Sega’nın alanı o sene fuardaki en büyük alandı. Sega alanında, Virtua Cop isimli atari oyununu oynatıyordu. Ve fuar boyunca bu oyunun önündeki kuyruk hiç azalmamıştı.
Sony ise fuarın en pahalı alanına sahipti ve büyük tahtadan bir disk şeklindeydi. Bu alana girebilmek için ise Sony’nin 2 adet video konferansını dinlemeniz, Playstation hakkında kısa bir özet dinlemeniz, ve Sony ordusuna ömür boyu sadık kalacağınıza dair bir yemin etmeniz gerekiyordu. Bunları yaptıktan sonra bu alana girebiliyorsunuz ve de Playstation ile oyunlar oynayabiliyordunuz.
Fuar’ın en büyük sorusu ise hangi konsol’un daha iyi olduğuydu. Öte yandan fuarın en küçük ve en az ilgi gören alanlarından biri Atari firmasına aitti. Atari Jaguar adlı VR(Visual Reality) gözlüğünü tanıttı. Fuarın en ilgi çekici şeyi ise Michael Jackson’un Sony’nin verdiği partiye gelmesi oldu. Fakat şarkı söylemek yerine, bir konuşma yaptı ve San Francisco’lu bir grup olan Big Bang grubu şarkı söylerken oyun oynamakla yetindi.
Fuar bittiğinde hem fuara katılan katılımcılar hem de üreticiler çok memnundular.
En büyük olaylar:
Sega’nın konsolu için 399 dolarlık fiyat belirlemesi.
Sony’nin Playstation’ı duyurması.
Nintendo’nun Virtual Boy’u göstermesi.
3DO’nun sonradan hiç piyasaya sürülmeyen konsolu M2’yi tanıtması.
Atari’nin Jaguar VR adlı sanal gerçeklik gözlüğünü tanıtması.
Michael Jackson’ın gelmesi.
Tüm katılımcılar: 3DO Company,Acclaim,Accolade,Activision,Apple,Atari,Berkeley Systems,Bethesda Software,BMG Interactive,Capcom,Crystal Dynamics,Data EastDisney, SoftwareElectronic Arts,Gametek,GTInteractive,Interplay,KOEI,Konami,LucasArts,Microsoft,Mindscape,Namco,Nintendo,Philips Interactive Media,SEGA,SNK Home Entertainment,Sony PlayStation,Sony Imagesoft,SunsoftUS, Gold,Vic Tokai,Virgin Interactive,Williams Entertainment.
Ziyaretçi Sayısı: 50.000
Fuar'a katılan firma sayısı: Bilinmiyor

E3 1996(16.05-18.05) : 2. kez düzenlenen fuar tekrardan Los Angeles Convention Center'daydı. 1995-96 arasında bir çok şey yaşandı. Sega'nın E3 1995'de tanıttığı ve büyük ilgi uyandıran Saturn konsolu kötü anlamda patladı. Konsol çıktığına dünya çapında 200-300bin civarında sattı ve bu satış rakamları ile kaldı. Virtual Boy ise Saturn'den de beter bir haldeydi. Öte yandan Sony , Playstation ile gözleri üzerine toplamış ve adeta oyun dünyasının yeni yükselen yıldızı olmuştu.1996 oyunlar için pek de iyi gitmiyordu, oyun yapımcıları bu konu hakkında gergindiler. Nintendo geçen sene ertelediği "Nintendo 64" konsolunu nihayet Japon'ya da duyurmuştu. E3'ün en merak edilen sorusu "Nintedo'nun yeni konsolu ne kadar güçlü, ve destek verdiği oyunlar ne kadar iyi olacak?" , çünkü Nintendo 64 için o ana kadar sadece bitmemiş bir Mario oyunu ve KirbyBall adlı bir oyun gösterilmişti. Nintendo 'dan İsaac ve Ken Lobb, ilk defa analog stick'i tanıtmışlardı ve analog sitck ile Super Mario'ya daireler çizdirdiklerinde, kalabalık adeta çıldırmıştı.Nintendo konsolun fiyatını 249 dolar olarak belirlemişti ve konsolun yanında Super Mario 64 verilecekti. Nintendo E3 1996 'nın bir gün öncesinde verdiği ön parti'de dünyaca ünlü sirk olan "Cirque de Soleil" 'i çağırmıştı. Baltimore Otelinde gerçekleşen bu parti ile insanlar iyiden iyiye E3 'ün havasına kapılmışlardı. Parti'de Nintendo 'dan sonra sahne alan Sony ise kalabalığı bir kez daha ayağa kaldıracak haberi açıkladı. Sony Playstation 199 dolara düşmüştü. İşin ilginç tarafı bu açıklamadan bir süre önce konsol üreticileri, bu tip fiyat düşürme politikasına gitmemek için anlaşmışlar. Fakat Sony'nin başkanlığı Steve Rice'den Jim Whims'e geçmişti ve Jim Whims, böyle bir anlaşmanın anltına imza atmadığını belirtti. Nintendo ve Sega bu büyük anonsdan sonra yine de kondol fiyatlarında indirime gitmediler. Fakat 1 gün sonra Nintendo, 2 gün sonra ise Sega konsollarının fiyatlarını indirmek zorunda kaldılar. Fuarın 2. gününde Nintendo basın sözcüsü Angela Edwards elinde "Şimdi sadece 199 dolar" tabelası ile fuarın dışında dururken, Sony hayranlarından birisi Angela'ya eğilip "Acınası durumdasın" diye tepki göstermişti.
İnsanlar fuarın ilk gününden beri Nintendo,Sony ve Sega arasındaki sürtüşmeleri izlerken, Microsoft beklenmedik bir hamle yaparak Windows'un oyun platformu olarak da kullanılması gerektiğini açıkladı ve bir kaç yeni oyun duyurdu.
Ziyaretçi Sayısı: NA
Fuar'a katılan firma sayısı: 400

E3 1997(19.06-21.06): E3 1997 üçüncü kez düzenlendi ve bu sefer Mayıs ayında değil Haziran ayında düzenlendi. Ayrıca Los Angeles'da değil Atlanta Georgia'daki Georgia Dome 'da düzenlendi. 500 firma ve 1.500'e yakın tanıtım yapıldı, ayrıca Georgia Dome yaklaşık 35 futbol sahası genişliğinde bir alana sahipti ve bu fuar alanları için bir rekordu. Bu fuarda konsollardan çok FPS oyunları, daha doğrusu "Doom" türevi FPS oyunları revaçtaydı. Her yer FPS oyunu ile dolmuş taşmıştı, Half-Life,Unreal,Star Wars:Jedi Knight Dark Forces II,Prey,Quake 2 ve daha niceleri... Fakat içlerinde en büyük sükseyi tahmin edemeyeceğiniz üzere "Golden Eye 007" yaptı. Oyunun fuarda yayınlanan demosu biyik ilgi uyandırdı ve tanıtılan diğer FPS oyunlarından daha farklı bir yapısı olması ile aralarından sivrildi. Ayrıca oyunu aynı ekranı 4 parçaya ayırarak, 4 kişi aynı anda oynayabiliyordunuz, ne kadar da müthiş bir şey değil mi? 🙂 .
E3 1997'nin 2. gününe ise büyük patron Snake(daha büyük patron olacağı bilinmiyordu tabii) damgasını vurdu. Playstation için duyurulan Metal Gear Solid, Konami'nin alanında bir video ile gösterildi.
Duke Nukem Forever ise duyurulan ve ilgi çeken bir diğer oyundu. Fuar alanında Duke Nukem'e benzetilmiş bir erkek model ve yanında iki yarı çıplak kız model geziyordu. Hatta fuar alanının girişinde dağıtılan Duke Nukem'in tanıtım broşürünün içerisinden bir de prezervatif çıkıyordu.Fakat oyun bu tarihten yaklaşık 3 yıl sonra piyasaya çıkabildi.(En azından çıkabilmiş 🙂 ).
Nintendo ise beklenenin aksine gayet sönük bir yıl geçirdi. Bu yılı daha çok Amerika ve İngiltere odaklı geçiren firma Golden Eye 007 'nin Nintendo 64 versiyonun da geleceğiniz açıkladı. Buna ek olarak Nintendo 64 için bir kaç yeni oyun daha tanıttı. Beklentiler 64DD(yani Nintendo 64 için bir disk sürücüsü) 'nin tanıtılması yönündeydi fakat Nintendo başkanı Howard Lincoln, 64DD 'nin donanımsal olarak hazır olduğunu fakat yazılımsal olarak çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Son olarak "Zelda" 'yı tanıtan Nintendo için fuar eski yıllara göre sönük geçti.
Sega ise oldukça büyük bir alana sahip olmasına rağmen, çok sönük bir yıl geçirdi.
3Dfx ise fuarı canlı geçiren bir firma idi, fuarda gösterilen neredeyse bütün sağlam oyunlarda "Powered by 3Dfx"(3Dfx ile desteklenmiştir) ibaresi gözüküyordu. Fuarı canlı geçiren diğer bir firma ise Eidos Interactive'di, Eidos alanının her yerinden Lara Croft fışkırıyordu. Lara Croft Tomb Raider 2'yi duyuran firma, Mario ve Sonic oyunlarını bile geride bırakmıştı. Ayrıca ilgiyi daha da arttırmak amaçlı Lara Croft benzeri bir booth-babe getirmişlerdi.
Bu yıl fuar alanının içerisinde küçük bir yere sahip olan poronografik alan kaldırılmıştı.
E3 1997 gayet güzel ve canlı geçmişti fakat fuarın yapıldığı alanın bu fuar için uygun olmadığı anlaşılmıştı. Bütün fuar alanını gezmek Los Angeles'daki fuar alanını gezmenin iki katı süre alıyordu.
Ayrıca bu fuarda Take-Two Interactive'in alanında bir oyun daha sergilendi, pek ilgi görmedi o zamanlar ama bu oyun Grand Theft Auto idi.
Duyurulan Önemli Oyunlar:
Duke Nukem Forever,Fallout,Half-Life,Metal Gear Solid,Panzer Dragoon Saga,Quake II,Sonic 3D Blast for PC,Prey, Unreal, GoldenEye 007,Resident Evil 2,Grand Theft Auto,Max Payne
Ziyaretçi Sayısı: 40.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 500

E3 1998(27.05-30.05): E3 fuarının 4. yılı... Ve fuarı ziyarete gelen 70 bin kişi, E3'ün 4 yıllık tarhinin en fazla ziyaretçi sayısı. Yer nedense yine Atlanta,Georgia'da fakat mekan bu sefer Georgia World Congress Center fakat yapılan açıklama ile bir sonraki sene tekrardan Los Angeles'da düzenleneceği söylendi. 1998 yılı oyun tarihi için altın bir yıl oluyordu. Sony, önemli gazetecileri havaalanından Hummer'lar ile alıyor ve otellerine götürüyordu. Dünyanın her bir köşesinden insanlar akın akın Los Angeles'a geliyorlardı. Nintendo açılış partisine o zamanların ünlü grubu B-52s 'ü çağırmıştı. Kapanış partisinde ise Sony, ünlü müzik grubu Foo Fighters'ı çağırmıştı. Fuar alanında yer alacak firmalar deli gibi paralar harcamıştı. En fazla para harcayan firma ise 8 milyon dolar harcamıştı.
Sega, kötü geçirdiği koca bir senenin ardından Microsoft ve Hithaci ile birlikte geliştridikleri yeni kosolları DreamCast'ı duyurdu. Fakat duyurudan sonra bir evin içerisini gezebildiğiniz demo sunumu çok az kişiye kapalı kapılar ardında sunuldu. Bilgisayar oyunlarında ve Playstation'da oyun oynarken eğer bir cisme çok yaklaşırsanız, o cismi neredeyse piksellerini bile sayabilecek şekilde görebiliyordunuz ve bu da tabii ki gerçekçiliği baltalamış oluyordu. Fakat Dreamcast'de böyle bir bozulma olmuyordu. Fakat tabii ki bu daha sonra ortaya çıktı çünkü o gün kapalı kapılar ardında bu demoyu görenler bunu anlatma yetkisine sahip değillerdi. Ve böylece bu duyuru ile E3 1998'in en bomba duyurusunu yapmış oldu Sega.
Nintendo ise yeni el konsolu Game Boy Color'u duyurmasına rağmen , geçen seneki E3'de duyurdukları 64DD 'yi 1998'de de piyasaya sunmayacaklarını açıklaması tepki ile karşılandı.
VM Labs isimli şirket ise Project X adlı, DVD oynatılcıları bir Atari Jaguar'a dönüştürecek ve oyun oynamayı sağlayan projelerini açıkladılar, fakat pek de ilgil görmedi.
Geçen sene duyurulan ve ilgi gören oyunlardan Duke Nukem Forever'ı az bir kişi kapalı kapılar ardında oynayabildi. Ayrıca Half-Life 'ın ise oynanabilir hali sunuldu. Fakat fuarın en heyecan yaratan oyunu Nintendo'nun açıkladığı "The Legend of Zelda: Ocarina of Time" oldu. Konami'nin alanının çoğu ise Metal Gear Solid'e ayrılmıştı.
Bu yılki finalde akıllarda 3 şey kalmıştı... "The Legend of Zelda: Ocarina of Time", "Metal Gear Solid" ve Sega'nın yeni konsolu "Dreamcast".
Ziyaretçi Sayısı: 70.000
Fuar'a katılan firma sayısı: Bilinmiyor

E3 1999(13.05-15.05): E3 1999'dan bir kaç ay önce yaşanan olaylar, E3 1999'a biraz gölge düşürmüştü. Colorado'da bir okulda, öğrencinin birinin silahlı saldırıda bulunması ve insanların yaralanmasına hatta ölmesine neden olmuştu. Tabii ki her zaman olduğu gibi bu tip bir saldırının suçlusu olara şiddet içerikli oyunlar gösterilmişti.
E3 1999, geçen sene söz veridiği gibi başlangıç yeri olan Los Angeles Convention Center'a dönmüştü. Açılış partisinde bu kez David Bowie sahne almıştı. Ayrıca üst düzey bazı Amerikan güreşçileri şov amaçlı olarak EA'in fuar alanında kurulan küçük bir ringde kozlarını paylaşmışlardı.
Geçen seneki fuarda olduğu gibi bu sene de Sega sazı eline almıştı ve bırakmaya da hiç niyeti yok gibi gözüküyordu. Geçen sene büyük bir sükse ile açıkladıkları yeni konsollarını bu sene fuara getirmişlerdi ve artık bütün detayları ortadaydı. Sega konsolu 199 dolar gibi gayet makul bir fiyata 9/9/1999 tarihinde satışa sunacağını açıkladı. Ayrıca DreamCast ile birlikte, oyuncuların oyunları online olarak oynayabilmeleri için bir de 56K Modem çıkıyordu ve bu da oyun dünyasında bir ilkti. Sega'nın DreamCast için açıkladığı oyunlar arasında en çok ilgi çekeni ise Soul Calibur olmuştu.
Nintendo ise IBM ve Matsushita(Panasonic) işbirliği ile geliştirdiği "Delphine" kod adlı konsolu duyurmuştu ve büyük bir ilgi çekmişti. Daha sonra bu konsol GameCube olarak tanıtıldı. Nintendo ayrıca Donkey Kong ve Perfect Dark aldı iki oyun duyurdu.
Sony ise Sega ve Nintendo'nun gerisinde kalarak, önemli olarak sadece fuardan önce Japonya'da duyruduğu Yeni Jenerasyon Playstation'ı(Playstation 2) göstermişti. Sony bu konsolu ile grafiklerin oyunlardaki ara sahneler kadar iyi olacağını vaad etmişti. Sony'nin alanının ortasında büyük bir gümüş piramid yer alıyordu ve içerisinde PS2 'nin teknoloji demoları gösteriliyordu. İçlerinde en etkileyici olan oyun ise Grand Turismo idi.
O yıl Valve Team Fortress 2'yi duyurmuştu(ki çıkışı uzun zaman aldı).
Diğer ilgi çeken oyunlar ise Unreal Tournement, System Shock 2, Final Fantasy IX,Deus Ex oldu.
Ziyaretçi Sayısı: NA
Fuar'a katılan firma sayısı: NA

E3 2000(11.05-13.05): 1 sene sonra yeniden Los Angeles'dayız. Hava yine çok sıcak, ama her sene olduğu gibi dünyanın her yerinden binlerce insan Los Angeles Convention Center'a akın ediyor. Ve milenyum'un ilk E3'ü başlıyor.
E3 2000'de 2 adet önemli olay vardı. Birincisi, Microsoft'un Sega,Sony ve Nintendo'dan sonra konsol çıkartması. Diğeri ise Konami'nin yeni Metal Gear Solid 2'yi tanıtması...
Microsoft, Xbox adında yeşil mi yeşil, tatlı mı tatlı bir konsol tanıttı. Microsoft bu hamlesi ile bir çok kişiyi şaşırmıştı fakat açıkçası Sega'nın Dreamcast'inin ve Sony'nin Playstation 2'sinin yanında çok da ben yeni bir şeyim diyemiyordu. Microsoft kendi alanında büyük bir sinema perdesi üzerinde Xbox'ı tanıtan bir takım görseller yayınlıyordu. Ayrıca kapalı kapılar ardında Xbox için teknoloji demoları gösteriliyordu. Ama bahsettiğim gibi, insanlarda pek de bir heyecan uyandıramamıştı.
Sega, güçlü konsolu Dreamcast ile yine büyük bir kitleyi kendisine çekmeyi başarmıştı. Fakat Japonya'da ve İngiltere'de Dreamcast yavaş yavaş popülerliğini yitirmeye başlamıştı ve Amerika'da hala çok popüler olmasına rağmen son demlerini yaşadığını söyleyebilirdik. Sega ayrıca alanında çok oyunculu oyunlar oynayabilmek için SegaNet adında bir online servis açıkladı. Bir çok oyun da bu servise destek veriyordu.
Nintendo ise E3 2000'de çok da parlayamadı. Dolphin kod adlı konsollarını getirmemeleri büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Fakat yine de Dinasour Planet, Conker's Bad Fury Day, Mario Tennis ve Pokemon Gold and Silver gibi bir kaç iyi oyun duyurdular.
Sony ise Playstation 2'den çok da beklediğini bulamamıştı. Fakat burada devreye Konami ve Hideo Kojima girerek E3 2000'in en çok yankı uyandıran oyununu tanıttılar. Bu oyun tabii ki de Metal Gear Solid 2 'den başkası değildi. Fuar alanında gösterdikleri oynanış videosu insanları mest etmişti. Bütün fuar gösterilen video'nun cidden oyun içi görsellerden mi yoksa rander'lanmış görsellerden mi olduğunu tartışıyorlardı? Yani anlayacağınız, çok iyi görsellere sahipti Metal Gear Solid 2. Sony böylece bir fuarı daha başarıyla tamamlamış oldu.
Fuar'da pek ilgi çekmeyen ama ileride popülerleşecek olan Halo da Bungie tarafından duyurulmuştu.
Böylece bir E3 fuarının daha sonuna gelinmiş oldu.
Ziyaretçi Sayısı: 45.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 450

E3 2001(17.05-19.05): Yer yine Los Angeles Convention Center, E3 için insanlar akın akın gelmişti fakat Los Angeles'daki kalabalığın tek sebebi E3 değildi. Convention Center'ın yakınlarındaki Los Angeles Lakers 'ın stadyumu Staples Center'da da büyük bir coşku vardı. Fakat 2 mekandaki insanları da heyecanlandıran tek bir olgu vardı o da "oyun". Bir tarafta dünyanın en büyük video oyun fuarının, diğer tarafta ise bir başka oyun olan basketbol'un heyecanı yaşanıyordu.
Büyük oyun firmaları yine gövde gösterisi yapmak için adeta birbirleri ile yarışıyordu. Ve sonunda kapılar açıldı ve E3 2001 başladı.
E3 fuarı'nın düzenlenmeye başladığı yıldan bu yana Sega ilk defa fuarda bir konsol tanıtmamıştı. Fuardan önce de Dreamcast'e artık destek vermeyeceklerini açıklayan firma, ayrıca artık daha fazla konsol üretmeyeceklerini ve konsol endüstrisinden temelli çekildiklerini açıklamıştı. Bu açıklamalar insanlarda bir şok etkisi yaratmıştı. Yani Sega E3 2001'de sadece bir kaç yeni oyun duyurmakla yetinmişti, ve bu oyun severler için büyük bir hayal kırıklığıydı.
Nintendo ise Sony ile birlikte E3 2001'in kralı konumundaydı. Nintendo, beklenen konsolu Dolphine kod adlı GameCube'u fuar alanına getirmişti, üstelik insanlar konsolu bir çok oyunla deneme şansına sahiplerdi. Nintendo ayrıca GameBoy Advance 'i de duyurmuştu ve bu el konsolunu cebinizdeki Super Nintendo olarak tanımlamıştı. Ve evet, bu el konsolu da fuar alanında oynanabilir bir çok oyun ile birlikte kullanıcılara sunulmuştu. Nintendo'nun bir avantajı da yeni konsolları GameCube'ü 199 dolardan yani Xbox'dan 100 dolar daha ucuza piyasaya çıkaracak olmasıydı.
Sony ise Playstation 2 'ye özel müthiş oyunları duyurmaya devam ediyordu. Playstation 2 ilk çıktığında çok az oyunu olması konsola ilgiyi biraz azaltmıştı fakat , 2001 senesinde hızla özel oyunlarını piyasaya sürmeye başlamıştı. Ve bu atak onları tekrar zirveye taşımıştı. Fakat PS2'yi online ortama geçirmekte sıkıntılar yaşıyorlardı. PS2 için duyurlan başlıca oyunlar ise Final Fantasy X, Twisted Metal Black, Metal Gear Solid 2:Sons of Liberty idi.
Microsoft cephesinde ise işler çok da parlak değildi. O sene oyun camiasına göre iki büyük hata yapmışlardı. Birincisi Xbox'ı ilk olarak Amerikan oyun sistemine alışık olmayan Japonya'da piyasaya çıkartmak, diğer ise E3 2001'deki konferanslarını rakipleri Sony'nin bol alkollü açılış partisinin ertesi sabahı yapmak.
E3 2001'de fuar alanında her yer konsol kaynıyordu. Oyun üreticileri ise ilk defa PC'den çok konsollara içerik üretmek ile meşgullerdi. Yani oyun dünyası tamamen konsollara gömülmüştü.
Gel gelelim E3 2001'in en'lerine:
En iyi Şov : Nintendo GameCube , Nintendo
En iyi orijinal oyun: Star Wars Galaxies , Sony Online Entertainment / LucasArts
En iyi PC oyunu:
En iyi konsol oyunu: Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty ,Konami
En iyi konsol donanımı: Nintendo Gamecube , Nintendo
En iyi aksiyon,macera oyunu: Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty ,Konami
En iyi dövüş oyunu: Super Smash Bros. Melee ,Nintendo
En iyi rol yapma oyunu: Neverwinter Nights ,Bioware / Interplay
En iyi yarış oyunu: Gran Turismo 3: A-Spec ,Polyphony Digital / SCEA
En iyi simülasyon oyunu: The Sims Online ,Maxis / Electronic Arts
En iyi spor oyunu: Tony Hawk's Pro Skater 3 ,Neversoft / Shaba / Activision
En iyi strateji oyunu: Age of Mythology ,Ensemble Studios / Microsoft
En iyi online çok oyunculu oyun: Star Wars Galaxies ,Sony Online Entertainment / LucasArts
Ziyaretçi Sayısı: 62.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 400

E3 2002(22.05-24.05): Yeniden Los Angeles'dayız, güneş her sene olduğu gibi tepemizde biz oyun severlere adeta kucak açıyor ve oyun dünyası için süper bir günü müjdeliyordu. Dünyanın her yerinden binlerce oyunsever yine bıkmadan usanmadan Convention Center'ın önünde sıralanmış, kapıların açılmasını bekliyorlardı. Ve sonunda kapılar yeniden açıldı oyun dünyasının sihirli dünyasına...
E3 2002'nin en büyük tanıtımı bu kez ne Sony'den,ne Nintendo'dan, ne de Konami'den geldi. id Software, uzun bir aradan sonra Doom serisinin devamı olan DOOM 3 'ü tanıttı. 100 kişilik gösteri salonunun önünde uzun kuyruklar oluştu. Gösteriden çıkanlar,oyunun bugüne kadar gördükleri en iyi oyun olduğunu söylüyorlardı. Artık FPS'lerin alışılmışı olan her köşeden mermi çıkması, düşmanların 2 mermi sıkışta ölmesi gibi olaylar yoktu, onun yerine oyuncunun sınırlarını zorlayacak üzerine bir şarjörü boşaltsanız dahi ölmeyen düşmanlar vardı ve cephanenizi de tasarruflu kullanmak zorundaydınız. Ayrıca oyunun grafikleri de muazzamdı. Canavarlar artık duvarları yıkabiliyor, camlarda yansımalar görebiliyordunuz.
Sony ise konsol savaşlarını galip bitirmenin haklı gururu içerisindeydi ve Playstation 2 dünya çapında 30 milyon adet satmıştı. Bu o güne kadar ne Nintendo'nun ne de diğer konsol üreticilerinin yanına bile yaklaşamadığı bir rakamdı. Ayrıca Sony , GTA 3'ün sadece PS2 için özel olarak gelebileceğini de açıklayarak tahttaki yerini iyice sağlama almıştı.
Nintendo ise yine bir FPS oyunu olan Metroid Prime 'ı tanıtımının odağına koymuştu. Ve yanında Super Mario Sunshine, The Legend of Zelda: The Wind Waker oyunlarını tanıtmıştı. Ve konsolları GameCube için Wavebird adında yeni bir wireless kontrolcü tanıtmıştı.
E3 2002'nin çoğu firma için odağında ise online oyunculuk vardı. Sony, PS2 için bir network adaptör yayınlamıştı ve bir çok oyunu bu sayede online oynayabilecektiniz.
Öte yandan Microsoft Xbox için Xbox Live adı altında yeni bir sistem tanıtmıştı. Kullanıcıların aylık bir ücret dahilinde katılabilecekleri ve online kimlikleri olan GamerTag'lerini yaratacakları bir sistem. Bu sisteme dahil olan oyuncular diğer Xbox Live üyeleri ile online olarak oyunlar oynayabilecekler ve mesajlaşabileceklerdi.
PC'de ise online oyunculuk için yeni bir çağ başlıyordu. Blizzard online RPG oyunu World of Warcraftı tanıtmıştı. O zamanlar bu kadar büyüyeceği tabii ki tahmin edilememişti. Ayrıca Sony Online Entertainment'ın dağıtıcılığını ve EA'in yapımcılığını üstlendiği bir Star Wars oyunu olan Star Wars Galaxies de tanıtlılan bir başka online oyundu.
Electronic Arts yine bir çok oyun tanıtmıştı bunlardan en önemlileri ise The Sims,Sim City 4,NBA Live 2003,NFS: Hot Pursuit 2,Medal of Honor:Frontline,Battlefield 1942,2002 Fifa World Cup oldu.
Lucas Arts ise Star Wars dünyasında geçecek olan Star Wars: Knights of the Old Repulic adlı RPG oyununu duyurmuştu.
Genel olarak dolu dolu geçmişti bir E3 daha. Bakalım en iyiler listesine bu sene hangi oyunlar ve firmalar girebilmiş.
En iyi Şov : DOOM 3 , idSoftware-Activision
En iyi orijinal oyun: Psychonauts , Double Fine Productions-Microsoft
En iyi PC oyunu: DOOM 3 , idSoftware-Activision
En iyi konsol oyunu: The Legend of Zelda, Nintendo
En iyi konsol donanımı: WaveBird Wireless Controller, Nintendo
En iyi aksiyon,macera oyunu: Splinter Cell, Ubisoft
En iyi dövüş oyunu: Tekken 4, Namco
En iyi rol yapma oyunu: Neverwinter Nights, Bioware-Atari
En iyi yarış oyunu: Auto Modellista, Capcom
En iyi simülasyon oyunu: The Sims Online, Maxis-EA
En iyi spor oyunu: NFL 2K3, Visual Concepts-Sega
En iyi strateji oyunu: Command&Conquer Generals, EA Pasific-EA
En iyi online çok oyunculu oyun: Star Wars Galaxies
Ziyaretçi Sayısı: 50.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 400

E3 2003(14.05-16.05): Tekrar Los Angeles Convention Center'dayız. Bu seneki E3'ün en büyük süprizi ise ilk defa hiç bir firmanın ev tipi konsol tanıtmamasıydı. Evet, yanlış duymadınız ne Sony, ne Nintendo, e Microsoft hiç birisi ev tipi bir konsol duyurmamışlardı.
Peki o seneki E3'de en çok gözler hangi oyunun ve firmanın üzerindeydi? Valve ve Half-Life 2. Half-Life 2'yi bizzat Gabe Newell 'ın kendisi tanıtmıştı ve tanıtım konuşması gereğinden uzun sürerek izleyicileri biraz sıkmıştı 🙂 E3 2002'de DOOM 3 nasıl bir etki yarattı ise E3 2003'de de Half-Life 2 aynı etkiyi yaratmıştı. Tanıtımda yayınlanan görüntüler gerçek olamayacak kadar iyiydi. Ve bu tanıtımdan bir kaç ay sonra E3 2003'de gösterilen bazı görüntülerin scriptlenmiş olduğu ortaya çıkmıştı. İnsanlar DOOM 3'de de aynı tepkiyi vermişler fakat daha sonra E3 2002'de gösterilen şeylerin gerçekten oyun içi görüntüler olduğu ortaya çıkmıştı, bu bakımdan E3 2003'deki Half-Life 2 'de insanlar görüntüleri gördüklerinde bunun da gerçek oyun görüntüleri olduğuna kendilerini inandırmışlardı.
Sony ise ev tipi bir konsol tanıtmamasına rağmen, bir el konsolu olan Playstation Portable'ı tanıtmıştı. Tabii o zamanlar Nintendo GameBoy'u ile el konsolu sektöründe tekel olarak yer alıyordu. Fakat Sony yine yapacağını yapmıştı, ev konsollarında zaten rakipsiz olan firma bu sefer de el konsolları piyasasındaki tahta dikmişti gözünü. Ve Sony'nin başarılı olacağı aşikardı. Bu tanıtımdan sonra Nintendo'nun o sene yaptığı hiç bir şey şovu çalmaya yetmemişti.Sony bir de konsolu PS2'ye EyeToy adında bir ekipman tanıtmıştı bu kamera ile konsol sizin hareketlerinizi izleyecek ve ona göre bir takım tepkiler verebilecekti. Sony ayrıca Grand Turismo 4'ü gösterdiğinde salonda büyük bir coşku oluşmuştu.
O senenin en büyük hayal kırıklığı yaratan olayı ise Nokia'nın N-Gage adlı hem cep telefonu hem de el konsolu şeklinde kullanılabilen, teoride müthiş bir cihazı tanıtmaya çalışması oldu. Tanıtmaya çalışması oldu çünkü, tanıtım sırasında çoğu oyun açılmadı veya hata verdi. Açılan bir oyun olan Tomb Raider ise gerçekten çağ dışı grafiklere sahipti. Yani Nokia o sene fuarın epic-fail'ine imza atmış oldu. Daha da ilginci ve bir o kadar da komik olanı ise şuydu; Nokia yöneticisi biri çıkıp sanki basit bir bıçak setini tanıtmışcasına kalabalığa ciddi gözlerle bakıp "Bu şey için ne kadar ödemek istersiniz?" diye sormuştu, bunu söyledikten hemen sonra sahneye yaşından çok daha küçük gösteren kız bir model geldi ve Nokia yöneticine cilveli cilveli hareketlerde bulundu fakat Nokia yöneticisi kızı takmamış görünüyordu. Nokia yönetici yine çok ciddi ve net bir şekilde bu sefer " Bu müthiş sistem için ne kadar ödemek istersiniz?" diye sordu. Bunu dediği anda yanındaki kız üstünü çıkarttı(içinde bikini üstü varmış) ve göbeğindeki büyük kırmızı harflerle yazılmış olan 299 dolar yazısı görüldü. Enteresan, gerçekten çok enteresan 🙂
Microsoft tarafında ise ayrı bir oyununun coşkusu yaşanıyordu, o da Halo 2 adlı FPS bilimkurgu oyununun coşkusu idi. Microsoft Halo 2 ile oyun severleri bir kez daha coşturmuştu.
id Software tarafında ise herkes merakla DOOM 3'ün bitmek üzere olduğunu duymak istiyordu fakat, idSoftware sevenlerini biraz olsun hayal kırıklığına uğrattı. DOOM 3 taaa 2004 yılında çıkacaktı.
Ubisoft ise Prince of Persia 'yı canlandırmak için bir adım atmıştı. Görünüşe göre prensimiz artık düz duvarda yürüyebiliyor, çeşitli kılıç komboları ile düşmanlarını doğrayabiliyordu. Akrobat prensimiz ve dünyası ise ilk defa 3 boyutlu dünyaya taşınmıştı.
Sony ve Microsoft genel olarak internetin gücü üzerinde durdular. Online dünyanın oyunlar için ne kadar önemli olduğundan bahsedip durdular. Nintendo ise GameCube ve GameBoy 'u nasıl birbirleri ile konuşur hale getireceğinden bahsediyordu ve üstte de bahsettiğim gibi adam gibi bir oyun da tanıtamammıştı. Gelelim E3 2003'ün en'lerine...
En iyi şov: Half-Life 2 , Valve/Vivendi Universal
En iyi orijinal oyun: Full Spectrum Warrior, Pandemic Studios/THQ
En iyi PC oyunu: Half-Life 2, Valve/Vivendi Universal
En iyi konsol oyunu: Halo 2 , Bungie Studios/Microsoft
En iyi ekipman: EyeToy, Sony
En iyi aksiyon oyunu: Half-Life 2, Valve/Vivendi Universal
En iyi aksiyon ve macera oyunu: Prince of Persia: The Sands of Time , Ubisoft
En iyi yarış oyunu: Grand Turismo 4, Polyphony Digital/Sony
En iyi dövüş oyunu: Soul Calibur 2, Namco
En iyi rol yapma oyunu: Fable, Big Blue Box/Microsoft
En iyi simülasyon oyunu: Full Spectrum Warrior, Pandemic Studios/THQ
En iyi spor oyunu: Tony Hawk's Underground, Neversoft/Activision
En iyi strateji oyunu: Rome: Total War, Creative Assembly/Activision
En iyi çok oyunculu oyun: City of Heroes, Cryptic Studios/NCSoft
Ziyaretçi Sayısı: 60.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 400

E3 2004(11.05-13.05): Artık sıkıldım yazmaktan ama yine Los Angeles Convention Center'dayız. Yaz sıcakları yavaş yavaş kendini hissetirmeye başlamış. İnsanlar o büyük şov için yine akın etmişler.
E3 2004'te Nintendo'nun şov'u vardı. Nintendo yeni el konsolları olan Nintendo DS'i tanıttı. Evet tanıtılan bu el konsolunun grafik kalitesi bariz bir biçimde rakibi olan Sony PSP 'den daha düşüktü. Fakat çift ekranlı olması, alttaki ekranının dokunmatik olması, oyunların etkileşimle daha fazla açık olması, bir eski nesil el konsolu GameBoy'un oyunlarını da çalıştırabilmesi, Sylus kalemi ile değişik atraksiyonlara girebilmesi ile o sene fuarın en çok ilgi gören donanımı idi. Fakat Nintendo sadece bununla kalmamış bir de yeni ve muhteşem gözüken bir Zelda oyunu tanıtmıştı. Tanıtıma damga vuran ise Raggie Fills Aim 'in Zelda'nın kılıç ve kalkanı ile sahneye çıkması oldu.
Sony'den ise geçen sene tanıttıkları ve büyük bir coşku ile karşılanan el konsolu PSP'nin oynanabilir hali bekleniyordu. Fakat Sony hayal kırıklığı yaratarak alanına PSP'lerin oynanabilir şeklini getirmedi. PSP'ler alandaydı evet, ama hiç biri oynanabilir değildi. Ama yine de ağız sulandırıcı teknoloji demoları gösteriliyordu. Ve PSP'deki gelişmeler gerçekten süpedi.Fakat PS2 tarafında sular durulacak gibi değildi. God of War, Metal Gear Solid 3, Grand Turismo 4 gibi muhteşem gözüken oyunlardın yanında yine geçen sene tanıtımını yaptıkları EyeToy isimli kameraları için de bir kaç oyun ve uygulama tanıtmışlardı.
Microsoft cephesinde ise ne Sony PSP 'ye ne de Nintendo DS'e rakip bir cihaz yoktu. Xbox Live 1 milyon üyeye ulaşmıştı. EA firması da Xbox Live desteğini oyunlarına koyacaklarını açıkladı. Bunların yanında Halo 2'nin oynanabilir versiyonu da fuarda yerini almıştı.
E3 2004 diğer yıllara göre sönük geçmişti. Half-Life 2 ve DOOM 3 hala piyasaya çıkmamıştı. Rockstar, GTA:San Andreas'ı fuara getirmemişti. Ve de firmalar yeni bir ev konsolu tanıtmamışlardı. Öte yandan fuarda en çok dikkaet çeken şeylerden birisi de Blizzard'ın World of Warcraft 'ının büyümesinin önüne geçilemedğiydi.
E3 2004'ün enleri listesi:
En iyi şov: Sony PSP, Sony
En iyi orijinal oyun: Donkey Kong Jungle Beat, Nintendo
En iyi PC oyunu: Splinter Cell 3, Ubisoft
En iyi konsol oyunu: Halo 2 , Bungie Studios/Microsoft
En iyi ekipman: Sony PSP, Sony
En iyi aksiyon oyunu: Halo 2, Bungie Studios/Microsoft
En iyi aksiyon ve macera oyunu: Splinter Cell 3, Ubisoft
En iyi yarış oyunu: Burnout 3 , Criterion Games / Electronic Arts
En iyi dövüş oyunu: Def Jam: Fight for NY , Electronic Arts
En iyi rol yapma oyunu: Jade Empire ,Bioware / Microsoft
En iyi simülasyon oyunu: The Sims 2 ,Maxis / Electronic Arts
En iyi spor oyunu: Madden NFL 2005, Electronic Arts
En iyi strateji oyunu: The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth ,Electronic Arts
En iyi çok oyunculu oyun: Halo 2 ,Bungie Studios / Microsoft
Ziyaretçi Sayısı: 65.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 400

E3 2005(18.05-20.05): Sakin geçen bir E3 2004'ün ardından Los Angeles Convention Center 'da bu sefer firmalar bombalarını patlatmak üzere hazırlardı. Her yer yeni nesil konsollar ile kaplanmıştı. İnanılmaz bir atmosfer hakimdi fuara, insanların gözlerinde her zamankinden çok daha fazla heyecan okunabiliyordu. Yeni nesilin gücü Los Angeles'ı adeta yutuyor ve dünyaya yayılmaya hazırlanıyordu.
Microsoft E3 fuarından önce zaten Xbox 360'ın tanıtımlarına başlamıştı. Televizyonda reklamları dönüyor(MTV) ve duvarları da afişlerle süslüyordu. Ayrıca internette gezen bir çok teknoloji demosu ve görüntüler de beklentileri bir hayli arttırıyordu. Hatta Microsoft bu konsol için şu ana kadar yapılan en iyi şey şeklinde bahsediyordu. Fakat Microsoft sunumunu bitirdiğinde, insanlar bu kadar beklentiden sonra hayal kırıklığı yaşadılar. Çünkü sunumdan önce gösterilenlerin üzerine hiç bir ek özellik konulamamıştı. Ayrıca Microsft gears of War, Project Gotham Racing 3 gibi güzel oyunlar da duyurmuştu. Fakat 3. parti oyun üreticileri hala Xbox'a yoğunlaşmış durumdaydılar.
Sony ise E3 2005'e kadar yeni konsolları Playstation 3 hakkında ser verip sır vermemişlerdi. PS3 'ün her türlü detayını bu fuara saklayan Sony. Konsolunun bütün detaylarını paylaştı. Teknoloji demoları gerçekten de harika görünüyordu. Ayrıca Sony PS3'e özel olarak çıkacak Killzone 2 'yi göstermişti ve bu kalabalık tarafından coşku ile karşılandı. Oyundaki görüntüler gerçekten inanılmazdı. Sistemin özellikleri ise dudak uçuklatacak cinstendi.Ve artık her şeyini yeni nesil konsolu PS3 üzerinde odaklamıştı. Ayrıca Xbox 360'ın 1080i 'lik çözünürlüğüne karşında Sony'de 1080p çözünürlük vardı.
Nintendo ise yeni konsolları "Revolution" 'ı tanıtmışlardı. Ki daha sonra adı hepimizin bildiği Nintendo Wii olarak duyurulmuştu. E3 2005'de bu konsolun detayları ise çok da paylaşılmamıştı.
Bu bakımdan Nintendo'nun Sony ve Microsoft'un gerisinde kaldığını söylemek mümkündü. Nintendo bu konsola ek olarak bir de Game Boy Micro(Advanced)'yu da duyurdu.
Fuarın PC oyunculuğu tarafını ise Call of Duty2, The Elder Scrolls: Oblivion, Battlefield 2 ,Spore, Civilization IV ve F.E.A.R gibi oyunlar çekiyordu. Özellikle Spore'un şovu çok beğenilmişti. Ayrıca fuarda tanıtılan ama başta önemsenmeyen Guitar Hero 'da vardı.
E3 2005'i ben de çok net hatırlıyorum. Bütün dergiler ve oyun ile ilgili internet siteleri Playstation 3 ve XB 360 ile çalkalanıyordu. Hatta çoğu yer başlıklarına "PC oyunculuğunun sonu mu geliyor ?" şeklinde yazılar yazıyorlardı. Oyun dünyasında herkes PS3 ve XB 360'ın çıkmasını bekliyordu.
Gelelim merakla beklenen en'ler listesine:
En iyi şov: Spore, Electronic Arts
En iyi orijinal oyun: Spore , Electronic Arts
En iyi PC oyunu: Spore, Maxis / Electronic Arts
En iyi konsol oyunu: The Legend of Zelda: Twilight Princess , Nintendo
En iyi ekipman: Sony Playstation 3, Sony
En iyi aksiyon oyunu: F.E.A.R, Monolith / Vivendi Universal
En iyi aksiyon ve macera oyunu: The Legend of Zelda: Twilight Princess , Nintendo
En iyi yarış oyunu: Burnout Revenge ,Criterion Games / Electronic Arts
En iyi dövüş oyunu: Soul Calibur III ,Namco
En iyi rol yapma oyunu: The Elder Scrolls IV: Oblivion ,Bethesda Softworks
En iyi simülasyon oyunu: Spore , Electronic Arts
En iyi spor oyunu: Madden NFL 06 ,Electronic Arts
En iyi strateji oyunu: Company of Heroes , Relic / THQ
En iyi çok oyunculu oyun: Battlefield 2 ,Digital Illusions CE / Electronic Arts
Ziyaretçi Sayısı: 70.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 400

E3 2006(10.05-12.05): E3 2006 inanılmazdı ve yine Los Angeles Convention Center'daydı. Fakat bu E3 aynı zamanda yapılan son gerçek E3 olacaktı. E3 bu fuardan sonra çehresini değiştirecek ve de sadece kısıtlı bir kitleye hitap edecekti. Fakat bu son tango gerçekten de görülmeye değerdi.
Sony cephesinde, gözler Playstation 3'deydi. Playstation 3'ün çıkmasına sadece 6 ay kalmıştı ve artık oyun alanında oynanabilir bir şekilde yer alıyordu. Fiyatının 600 dolar civarında olması ise oyuncular tarafından biraz çok bulunmuştu ama yine de bu PS3'ün müthiş ve çağının ilerisinde bir cihaz olduğu gerçeğini değiştirmiyordu.
Nintedo ise geçen sene duyurduğu "Revolution"(yani Wii) adlı konsolunu oynanabilir bir şekilde fuar alanına getirmişti. Ben de bu fuarı bizzat takip ediyordum ve Wii'ye hayran kalmıştım, evet grafiksel açıdan PS3 ve XB 360'ın gerisindeydi ama kontroller gerçekten de çığır açıcıydı. Hatta bir oyunda kılıçlı bir abiyi yönetiyorduk ve Wii'nin kumandasını kılıç gibi kullanarak düşmanları kesiyorduk.Kontrolcü ile oyunun tepkimesi kusursuza yakındı, gerçekten çok etkilenmiştim. Çoğu kişi fuara Nintendo için umutsuz bakarak girmişti ama Wii 'yi gördükten sonra fikirleri tamamen değişti. Hatta fuarda ilk defa bir konsol için bu kadar fazla kuyruk oluşmuştu ve bir kişinin Wii 'yi deneyimleyebilmesi için yaklaşık 4 saat beklemsi gerekiyordu.Fakat maalesef sonra konsol kendini geliştiremedi ve Sony ile Microsoft'un gölgesinde kaldı.
Microsoft ise Xbox 360'ı çıkartalı 1 sene olmuştu ve her şey iyi gidiyordu. Bu fuarda beklendiği üzere yeni bir konsol tanıtmamıştı ama XB 360 yeni oyunları Halo 3,Dead Rising ve Forza Motorsports 2 ile yine fuar alanında beklenen ilgiyi gördü. Ayrıca yaptıkları açıklama ile GTA IV'ün XB 360 için de çıkacağını müjdelediler.
Ubisoft ise o seneki fuarın en ilgi çekici oyunlarından birini tanıtmıştı. Bu oyun tahmin edeceğiniz üzere Assassin's Creed'den başkası değildi. Tırmanma mekanikleri, dövüş mekanikleri ve oyunun anlattığı hikaye gerçekten de çok ilgi çekmişti.
Konami ise serinin yeni oyunu Metal Gear Solid 4'ü tanıttı. Ve oyunun tanıtım videosunun sonundaki şok edici kare ile izleyicileri şoka uğrattı.
E3 2006 yine her zamanki gibi şovlarıyla, cosplayleriyle dolu doluydu. Fakat üzücü olan bir şey varsa o da fuarın seneye bu denli büyük ve güzel olmayacağıydı.
İşte E3 2006'nın en'leri:
En iyi şov: Nintendo Wii, Nintendo
En iyi orijinal oyun: Spore , Electronic Arts
En iyi PC oyunu: Spore, Maxis / Electronic Arts
En iyi konsol oyunu: Gears of War , Epic Games / Microsoft
En iyi ekipman: Sony Playstation 3, Sony
En iyi aksiyon oyunu: Gears of War , Epic Games / Microsoft
En iyi aksiyon ve macera oyunu: Assassin's Creed ,Ubisoft Montreal / Ubisoft
En iyi yarış oyunu: Excite Truck ,Monster Games / Nintendo
En iyi dövüş oyunu: Heavenly Sword ,Ninja Theory / Sony
En iyi rol yapma oyunu: Mass Effect ,Bioware / Microsoft
En iyi simülasyon oyunu: Spore , Electronic Arts
En iyi spor oyunu: Wii Sports ,Nintendo
En iyi strateji oyunu: Supreme Commander ,Gas Powered Games / THQ
En iyi çok oyunculu oyun: Enemy Territory: Quake Wars ,Splash Damage / id Software / Activision
Ziyaretçi Sayısı: 60.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 400

E3 2007(11.07-13.07): Bu fuardan aylar önce dedikodular artık hiç bir şekilde E3 fuarının yapılmayacağı yönündeydi. Fakat neyse ki ESA yaptığı açıklama ile fuarın yapılacağını fakat daha küçük ve daha sınırlı bir kitleye hitap edeceğini söyledi. Gerekçe olarak ise oyun firmalarının fuara çok fazla para harcaması ve bütçelerine kötü etki yapması idi. Adı ise E3 Media & Bussiness Summit olmuştu. Ayrıca sadece bunlarla kalmamış bir de fuar alanı Los Angeles'dan Santa Monica'ya taşınmıştı. Los Angeles Convention Center bu aylarda uzun bir süredir ilk defa bu kadar sakindi. Yeni yeri Baker Hangar'dı ama orası da hiç de eğlenceli değildi.
Konferanslar bile sıkıcı geçti, zaten firmalar çok da bir şey açıklamadılar.
Nintendo Wii'nin satışlarından memnundu.Super Mario Galaxy ve Mario Kart Wii tanıtıldı. Ayrıca yeni bir spor oyunu Wii Fit de merak uyandırıcı bir diğer oyundu.
Sony enteresan bir şekilde 2 sene önce gösterdiği Killzone 2'yi getirmişti ve gösterilen şeyler 2 sene önceki oyun ile çok benzerlikler taşıyordu. Sony buna ek olarak Playstation Home'u tanıttı. Oyun olarak ise bir çok kişinin favori oyunu olan Little Big Planet gösterildi. Neredeyse her sene olduğu gibi yine PS'e özel bir MGS tanıtıldı, ve adının MGS: Guns of the Patriots olacağı söylendi. Sunumlarının sonunda Infamous isimli bir açık dünya macera oyununu ucundan gösterdi.
Microsoft ise kendini tamamen oyunlara adamıştı. Konferansı Rock Band ile açmışlardı daha sonra Mass Effect , Halo 3 ve Project Gotham Racing 4 ile devam etmişlerdi. En gurur duydukları şey ise GTA IV'e gelen DLC'nin sadece XB 360'a özel olmasıydı.
Oyunlardan ise en çok beklenti geçen sene tanıtılan ve bu sene de oyun içi görüntüleri gösterilen Assassin's Creed için oluşmuştu. Crysis ise grafikleri ile büyüleyen bir oyun olarak hafızalara kazındı.
Fuarda tanıtılan kayda değer diğer oyunlar ise şu şekilde; Bioshock,Devil May Cry 4,Fallout 3, Fable 2 ve Uncharted: Drake's Fortune.
En iyi şov: Rock Band, Harmonix/MTV Games
En iyi orijinal oyun: Little Big Planet, Media Molecule / Sony
En iyi PC oyunu: Crysis ,Crytek / Electronic Arts
En iyi konsol oyunu: Mass Effect ,Bioware / Microsoft
En iyi ekipman: Rock Band Instruments ,Harmonix / MTV Games / Electronic Arts
En iyi aksiyon oyunu: Call of Duty 4 ,Infinity Ward / Activision
En iyi aksiyon ve macera oyunu: BioShock ,Irrational Games / 2K Games
En iyi yarış oyunu: Burnout Paradise ,Criterion / Electronic Arts
En iyi dövüş oyunu: Virtua Fighter 5 ,Sega
En iyi rol yapma oyunu: Mass Effect ,Bioware / Microsoft
En iyi simülasyon oyunu: Spore , Electronic Arts
En iyi spor oyunu: Madden NFL 08 ,Electronic Arts
En iyi strateji oyunu: World in Conflict ,Massive Entertainment / Sierra
En iyi çok oyunculu oyun: Halo 3 ,Bungie / Microsoft
Ziyaretçi Sayısı: 10.000
Fuar'a katılan firma sayısı: 33

Her hakkı saklıdır...

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler