Atom Karınca Zotac Magnus One Barebone PC
Herkese selamlar,
Geçtiğimiz hafta perşembe günü sitede sosyal üzerinden de paylaşmıştım. Kullanmakta olduğum PS4 ve Xbox One X oyun konsollarımı, artık yaşlarını doldurmaları sebebiyle emekliye ayırmıştım. Ancak yeni oyun konsolları halen oldukça büyük ve görece güçsüz oldukları için de yeni bir konsol almak yerine bu konsolların daha ufak ve pro modelleri çıkana kadar orta-güçlü arası bir pc ile yoluma devam etmeye karar verdim. Sonuçta bu PC aynı konsol misali TV yanına konulacak bir kasa olacağından da büyük ve hantal bir kasa şeklinde olmaması gerekiyordu. Araştırmalarım sonucunda Zotac’ın bu amaçlarla ürettiği barebone PC Zotac Magnus One’da karar kıldım. Tabiiki bir itx anakart ve kasa alıp kendim de tolayabilirdim ancak derli tolu dertsiz bir sistem olması ve de ufak ve güçlü bir güç kaynağı bulmanın zorluğu sebebiyle Zotac Magnus One benim ihtiyaçlarım için biçilmiş bir kaftan oldu.
Bu PC’den iki versiyon var, ilk versyon Intel i5 10400 işlemci ve RTX 3060’lı versiyon. Bu versiyonu yaklaşık 1.000 EUR seviyelerinde bulabiliyorsunuz. Ben daha uzun ömürlü olabilsin diye bir üst versiyon olan i7 10700 işlemci ve RTX 3070’li seçeneği seçtim. Kasada Ram ve SSD/HDD hariç herşey var ve kurulu şekilde geliyor. Yani bu PC’yi aldığınızda RAM ve SSD ve tabiiki Windows işletim sistemi lisansı da almanız gerekli. Anakart Sodimm ramlari (Laptop rami) destekliyor. 2 ram slotu var ve veriyolu hızı da 2.666/2.933 mhz arası. Bu sebele de ben Corsair’in Vengance 2.933 mhz 16x2 ddr4 ram setini tercih ettim. Cihazda 2 NVME ssd bir de 2,5 inch sata ssd/hdd yuvası var. Şimdilik daha da pahalıya kaçmamak için 1tb Crucial 2 NVME SSD ile kurulumu yatım. Okuma hızı 2400 mbs kadar olan mütevazi bir ssd bu. Ekran kartı bölümü ise kasanın diğer tarafında ve orası bütünüyle RTX 3070’e ayrılmış. Boyut itibariyle Zotac’ın bu alanda uzmanlaştığı 2 fanlı mini versiyon bir RTX 3070 olsa da piyasadaki normal RTX 3070’ler ile tamamen aynı özelliklerde.
Cihaz boyut olarak hayli ufak. Xbox one x’den kalınlık olarak fazla olsa da en ve boyu daha ufak. 1 lt kola şişesi ve evdeki diğer PC olan Ryzen 9 5900x ve RTX 3060 TI olan kasa ile boyut kıyaslamaları da şöyle.
Bu boyutta ve bu güçte bir cihazı soğutmak da başlı başına bir dert. Zotac bu amaçla kasanın 3 tarafını mesh ızgaralı kapaklarla tasalrlamış. Buralardan sıcak hava tahliyesi yapılırken bir yandan da kasanın üzerindeki 2 adet egsoz fanı da ısınıp yükselen havanın tahliyesine yardımcı oluyor.
Bu PC’de en sevmediğim ve bu sebele de 2 yıldız kırdığım tek husus ise oldukça gürültülü bir CPU fanına sahip olması. Hatta kendisine bir isim de verdim: “Huzur S.ken” sıkıntı şu ki, bu arkadaş bu özel dizayn itx anakart için neredeyse sıfıra sıfır tasarlanmış bir yapıda olduğundan, piyasadaki başka bir fan ile ikamesi malesef çok zor. Gerek üstten kasa kapağı ile olan mesafesi, gerekse de VRM’ler ile olan yakınlığı sebebiyle bu tür değişikliğe pek izin vermiyor. Yapı itibariyle cpu fanı ısı borulu bir soğutucu olmasa da bakır bir yüzeye sahip olması yine de sevindirici.
Cihazın beğendiğim tarafı ise ekran kartının değişime açık bir yapıda olması. İlerde yine mini model ve 500W PSU’nun yeteceği bir ekran kartı le upgrade edeilmek mümkün gibi durmakta.
Gelelim oyun testlerimize. Gerek boyut kıyaslaması olsun, gerekse de 4k sonuçlarını görebilelim diye PC’yi geçici olarak TV’nin hemen yanına kurdum. TV 50 inch Philips 50PUS8804 model 4k android TV. HDR10, HLG, Dolby Vision ve Dolby Atmos desteği ile Bowers & Wilkins 2+1 dahili ses sistemi var. Tek sıkıntı 60hz bir tv ancak zaten yeni konsollar da 4k 60 fps için ölçeklendirildiğinden benim için fazla bir fark yaratmıyor.
Diğer oyunlarda 4k 60 fps’i kolay yakalayacağımı düşündüğm için 3 adet AAA oyun belirledim. Bunları sırayla göstermeye çalışacağım. İlk oyunumuz RDR2. 4K çözünürlükte ayarlar ekranındaki tüm ayarlar en sonda olacak şekilde durum şöyle:
35 fps pek oynanabilir olmadığından ayarları biraz kısmak gerekti. Diğer tüm ayarlar en sonda fakat advanced graphic kısmını Vulcan yapıp buradaki ayarları default’a getirince 50-55 fpsleri buluyor. Bu haliyle bence oynanabilir bir hale geliyor.
İkinci oyunumuz AC Valhala. Yine tüm ayarlar olabilecek en full ve 4k çözünürlüğe getirdim ancak 38 fps ile oynanabilirlik zor bir noktada.
Sadece ayarlar kısmından ultra high olan tüm ayarları high yaptığımda ise FPS 44-45 aralığında, bence yine düşük
Çözünürlüğü 4k’dan 2k’ya düşürüp tüm ayarları yine en sona dayadım, bu haliyle 50-55 fps leri gördü. Bu oyunda bu kasa ile ya 4k medium yada 2k High-ultra arası akıcı olarak oynanabilir diyebiliriz.
Son oyunumuz ise sistem katili ve olmazsa olmaz Cyberpunk 2077. Bu oyun zaten en baştan 4k’da düzgün bir hızda çalışmaz diyerek denemelerimi 2K’da yaptım. 2K ve tüm ayarlar en sonda, Ray Tracing açık ve DLSS kalite modunda şekilde 51-55 fps arası ve bence yeterli bir akıcılıkta. Bu oyun için 4K ancak 3080 TI veya 3090’ın harcı gibi.
Son olarak cihaz yurtdışında 1.350 Euro, Türkiye’de ise 17.000-20.000 TL bandında bulunabilmekte, yani kabaca hem xbox series x hemde ps5 alsanız dahi bu seviyelere ulaşamazsınız. O yüzden sadece oyun amaçlı düşünürsek bu kasa fazla lüks bir konsol olsa da gerek boyutu gerekse de oyun harici kullanım kabiliyetleri ile benim beklentilerimi oldukça karşıladı. Olumsuz olarak sayabileceğim CPU fan gürültüsü ve kasanın her yanının delikli olması sebebiyle ilerde yaşanabilecek toz sıkıntısını bir kenara bırakırsak bence oldukça güçlü ve kibar bir kasa olmuş diyebilirim. Bütçesi yeten ve böyle bir PC arayan tüm arkadaşlara önerebilirim.
Orjinal fanı yerine Noctua NH- L9i boyut olarak sorunsuz sığan tek model olsa da, evet fan gürültüsü bir miktar düşüyor ama ısı seviyesi daha kötü bir hal alıyormuş. TV yanında durduğundan fan sesi beni rahatsız etmedi. TV hoperlörü bastırıyor ama desktop olarak kullanılırsa rahatsız eder bence.
Alan artık ne kadar kısıtlıysa laptop ramleri dikey olarak sokete takılıyor. İlk defa gördüm böyle bir şey.
ciddi bir mühendislik ve dizayn var. Bunu bende sevdim. Bu sayede hem 2 nvme hemde 1 sata ssd’ye yer kalmış.
çok mu uzun yazmışım 🤣 biraz detay odaklıyım 🤓
Anakart değişimi mümkün oluyor mu? Daha iyi bir anakartla bu kasa ileride toplanabilir mi ?
@okntrn0708 Bu tür barebone sistemler malesef oldukça sınırlı upgrade imkanı sunarlar. Anakart her ne kadar itx yapıda gibi dursa da bu kasa için özelleştirilmiş bir yapıda. O sebeple kasayı kesip biçmeden başka bir anakart uydurabilmek pek kolay değil. Bu tür aletleri bir nevi laptop yada konsol gibi düşünmek gerekli.