A4-Tech G10-810F Kablosuz Fare İncelemesi (Fiyat-Performans Kralı)
Herkese merhabalar.
Uzun bir süredir incelemek isteyip bir türlü incelemeye fırsat bulamadığım A4-Tech G10-810F kablosuz fareyi inceleyeceğim.
A4-Tech G10-810F modeli ergonomik yapı, kablosuz kullanım ve ekstra tuşlarına atanabilen çeşitli fonksiyonları 60 TL civarında uygun bir fiyatla buluşturabilen bir fare. Bu fareyi iki yıldan uzun süredir laptop faresi olarak kullanıyorum ve iş için bir tane daha aldım.
A4-Tech G10-810F sağ el için tasarlanmış ve 11,2 cm boyutuyla standart laptop farelerine göre biraz büyük bir fare. Ben hiç böyle bir dezavantaj yaşamasam da 3,8 cm yüksekliğiyle ultrabook türü cihazların yanında taşımak biraz zor olabilir. Ancak büyük boyutları ve iyi tasarımı ele çok iyi oturmasını sağlayarak rahat etmenizi garanti ediyor. Elleriniz benim gibi büyükse bu fareyle çok rahat edeceğinizi düşünüyorum.
Farenin üzerindeki 7 butondan 5 tanesi ve kaydırma tekeri yazılımı aracılığıyla istendiği gibi programlanabiliyor. Bu tuşlardan iki tanesi yanda yer alıyor. Tuşların orta yeri benim baş parmağımın ortasına geldiği için basmakta hiç zorlanmıyorum. Tuşların yumuşak yapısı da bunu destekliyor ve geri tepkisi bastığınızı anlayacağınız ölçüde güzel. Tekerleğin yanında tuşa erişim de kolay. Tekerleğin yanındaki tuş diğer tuşlara göre daha yetenekli çünkü diğer tuşlara atanamayan birkaç özellik bu tuşa atanabiliyor. Bunlara yazılım kısmında değineceğim. Tekerleğin arkasında tuş ise daha önce atanan modlar arası geçiş yapmayı sağlıyor. Farenin üzerinde hangi modda olduğunuzu gösterecek bir ışık vs. yok. Tuşa basınca yazılımın ekranda gösterdiği bildirimden modu anlayabiliyorsunuz. Farenin sağ tarafında baş parmağınızı koyabileceğiniz çıkıntılı bir alan var. Bu alanda herhangi bir özel kaplama bulunmuyor.
Farenin malzeme kalitesi fiyatına göre iyi denebilir. Piyano-black plastik kaplaması parmak izini ve kiri belli ediyor. Avuç içinizin ve işaret/orta parmaklarınızın basacağı yerler ise mat bir malzemeden yapılmış. Özellikle çok terliyorsanız bu bölümün aşınması ve parlaması mümkün.
Sağ tarafta ise herhangi bir tuş veya alan yok. Fareyi sol elle kullanıyorsanız kesinlikle bu fareyi almayın.
Fare A4-Tech'in V-Track algılayıcı teknolojisine sahip. A4 Tech bu algılayıcının her tür yüzeyde çalışabildiği ve pil tasarrufu sağladığını söylüyor. Çok düzgün olmasa da düz kağıt hatta camda bile çalışıyor. Düz olmayan yüzeylerde de başarılı şekilde hareket ediyor. İki sene önce aldığım aynı model fare düz olmayan yüzeylerde bunun gibi başarılı değildi. Sanırım sensör geliştirilmiş.
Farenin alt kısmında açma-kapama anahtarı, alıcıyı koymak için bir alan ve pil yuvası bizi karşılıyor. Fare bir tane AA kalem pille çalışıyor. Kutunun içinden kalitesiz olduğunu tahmin ettiğim muhtemelen Çinli bir firmanın ürettiği bir pil çıkıyor ve bu pille hafta içi 8-9 saat kullanımla ve dikkat etmeden orta tepki ayarlarında 2 ay civarı kullanım elde ettim. Duracell, Varta gibi markalarla ne kadar dayanır bilemiyorum çünkü fotoğraf makinesi gibi çok enerji tüketen cihazların beğenmediği pilleri bunda kullanarak bu tür pillerin enerjisini sömürdüğüm için yeni ve kaliteli bir pille denemedim. Farenin yere değen ayak kısımları oyuncu fareleri gibi büyük değil ama iş görüyor.
Büyük ve pahalı abisi ile birlikte verdiği poz:
Farenin ayarları G10 Mult-Mode yazılımı ile yapılıyor. Bu yazılımın arayüzü aşağıdaki gibi.
Fareyi beş farklı modla kullanmak mümkün. Bu modlara isteğimiz doğrultusunda isim verebilir ve eğer ihtiyacımız yoksa istemediğimiz modları kapatarak daha az modla kullanabiliriz.
Aşağıda tuşlara atanabilen seçenekleri görüyoruz. Buradaki Screen Capture Tool, 16 Yönlü Hareket ve Çizgi İşaretleme sadece yazılımda 6 numarayla gösterilen fare tekeri yanındaki tuşa atanabilen özellikler. Bunun haricindekiler tüm tuşlara atanabiliyor.
Screen Capture Tool ekran görüntüsü almamızı sağlayan bir özellik. Atadığımız tuşa basıp alanı seçerek pratik bir şekilde ekran görüntüsü almak mümkün.
16 yönlü hareketten daha sonra bahsedeceğim.
Çizgi işaretleme ise ekrana yazı yazmak vs. gibi işler için kullanılabilen bir özellik. Benim pek işime yaramadı.
16 Yönlü Hareket pratik bir özellik ve fareye 16 farklı atama ekliyor. Kullanımı kolay ancak bazen yanlışlıkla farklı işlev gerçekleştirmek de olası.Tuşa basılı tutarak fareyi istediğimiz işleve göre hareket ettirince işlevi gerçekleştiriyor. Şekle göre tuşa basılı tutarak fareyi aşağı sürüklersek sayfayı aşağı kaydıracak, sol üstte çapraz şekilde sürüklersek internet tarayıcısında önceki sayfaya dönecektir. Ben bunu iş yerimde Programı çalıştır işleviyle en çok kullandığım uygulamaları açacak şekilde ayarladım. Mesela yukarı kaydırınca hesap makinesi açılsın gibi...
Aşağıda Çizgi İşaretleme seçenekleri mevcut.
Farenin çözünürlüğü 100-2000 dpi arasında ayarlanabiliyor. Bu aralık birçok kullanıcı için yeterli olacaktır. Çözünürlük X ve Y ekseninde farklı ayarlanabiliyor.
Raporlama hızı 125, 250 ve 500 Hz şeklinde ayarlanabiliyor. 500 Hz'de 2 ms tepki süresi sunuyor. Kendinden çok daha pahalı Logitech G602 de bu seviyede tepki seviyesi sunarken G700S 1 ms'ye iniyor. Tepki süresi dedik de bu tepki süresini anlayabilecek insan var mıdır bilmiyorum. Tabi raporlama hızını arttırdıkça pil tüketimi de artar. Ayrıca listede farenin kaç Hz ile haberleştiğini görebiliyoruz ki fare yavaş hareket ederken raporlama hızını düşürüp enerji tasarrufu sağlıyor.
Bunun haricinde otomatik kapanma ayarları, çekim gücü seviyesi gibi işlevlerin gerçekleştirilebildiği sayfalar da mevcut. Yazılımın eksi yönü ise yazılımda yapılan ayarların dışarı aktarılamaması.
Artılar:
+ Ergonomik tasarım
+ Programlanabilir tuşlar
+ İyi yazılım desteği
+ Uygun fiyat
Eksiler
- Ayak padleri küçük
- Yazılımdaki ayarların dışarı aktarılamaması sonucu ayarları kaybetme
Ortalama özellikler
/ Pil Ömrü (Kalitesiz pille 400 saat civarı çalışmış.)
/ Malzeme kalitesi
Fiyatı: 60-70 TL arası
orta tuş sağ sol hareketi yapamıyor sanırım. benim için tek kriter odur şuan. fareyi beğendim ve incelemede gözlerim aradı ancak göremedim
Onu unutmuşum hocam. Orta tuşta sağa-sola hareket etme özelliği yok.
bende de bu var 3 sene oluyor heralde, öyle söylediği gibi her yüzeyde çalışmıyor ama memnunum
Kağıt ve camı sevmiyor ama yine de takıla takıla çalışıyor. Benim de 2 sene kadar önce aldığım modeli engebeli yüzeyde iyi değildi. Düz alan istiyordu. Ama 3-4 ay önce aldığım modeli engebeli yüzeylerde de düzgün çalışabiliyor. Sensörün bulunduğu delik büyümüş. Muhtemelen sensörde de bir geliştirme yapmışlardır.
İnceleme harika olmuş ellerinize sağlık, ilgili ürünü zamanın da 45 liraya alıp 3 ay kadar kullanmış birisi olarak eklemek isterim. Eli büyük olanlar için mobil fareler içerisinde belkide tek seçenek. A4 Tech keşke ürünü biraz daha geliştirebilse çok daha iyi bir ürün çıkabilirmiş. Ürün malzeme kalitesi çok iyi değil. Orta tekerlek sesli ve takır tukur. Kullanımı fena değil daha iyi olabilrdi. G3-280A ile kıyas ederek bunları söylüyorum. Bütün bu ayıpları fiyatı tam anlamıyla örtmüyor oda ayrı bir gerçek.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Tekeri A4 Tech'in ucuz fiyatlı diğer modellerine benzer kalitede ancak yine de benim kullanımımda bir sorun yaratmadı. Malzemesinin bir süre sonra hafif soyulup eldeki terle yağlanma benzeri bir şey yapacağını düşünerek-ki ilk aldığımda bu oldu-fareyi siyah karbon folyoyla kapladım. Karbon folyo daha mat olduğu için hissi de daha iyi diyebilirim.
Hatta G700S'de baş parmağın geldiği yerde ufak bir aşınma oldu, bu sebeple oraya da biraz folyo kapladım. 😀
Ben de senelerdir kullanıyorum. Evde 3 tane var (ikisi pc'lerde, biri laptop çantasında), çalıştığım şirkete de 5-10 tane aldırdım 🙂 Özellikle tek tuşla ekran görüntüsü yakalama/düzenleme özelliği yüzünden çok ciddi zaman kazandırıyor. Şu an 50 TL civarına da bulunabiliyor sanırım.
Ben işyerinde tekerleğin yan tarafındaki tuşu 16 yönlü hareket olarak kullanıyorum hocam. Yönlere göre şema çıkardım, mesela yönlerden biri internet tarayıcısını, biri DYS’yi, biri Word’ü, biri tarayıcının yazılımını, biri hesap makinesini açıyor şeklinde çok kullandığım uygulamaları içeren 16 farklı ayar oluşturdum. İstediğim yazılımı hemen başlatabiliyorum.
iyi de laptopta uyanınca yazılım sapıtıyor. tuşlar çalışmıyor, sağ sol bile çalışmadığı oluyorç yazılımdan çıkıp açıp apply ile uygulayınca düzeliyor. uykudan uyanamıyor yazılım
Selam. Pil tüketiminde nasıl bir performans aldınız?
Selam hocam. Açıkçası bu fareden iki tane kullanıyorum ama pil ömrü konusunda incelemede yazdığım dışında bir şey diyemiyorum. Çünkü birini çok düzensiz aralıklarla hem kendim hem kardeşim kullanıyoruz. Diğer fareyi günde 8 saat civarı kullanıyorum ama onda da genellikle başka cihazların artık bitmiş kabul ettiği pilleri sonuna kadar sömürmek için kullandığımdan durum karışık. İncelemede yazdığıma göre ilk pil hafta içi günde 8-9 saat kullanımda 2 ay gitmiş.
Bir de Logitech G700S gibi pili acımasızca içen bir fare de kullandığımdan bunun pil ömrü mükemmel geliyor. G700S bir pili 10-15 saatlik kullanımda bitiren bir fare.