Haftalık Gündem Değerlendirmesi 2024/10
- 8 Mart - Dünya Kadınlar Günü
- TeknoSeyir, 13 yaşında.
- Yurtdışından PCB getirtenlere getirilen test zorunluluğu, kaldırıldı.
- Nothing Phone (2a), Türkiye piyasasına giriyor.
- Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir proje, teknik resimden maliyet analizi yapmayı hedefliyor.
- Adobe, Türkiye fiyatlarına büyük oranda zam yaptı.
- Apple, ürünlerine zam yaptı.
- Microsoft, Windows 11 için Android desteğini kaldırıyor.
- AMD, RX 7900 GRE ekran kartlarını satışa sundu.
- AMD, FreeSync şartnamesini güncelledi. 1080p monitörlere en az 144Hz yenileme hızı şartı geldi.
- AMD, çözünürlük arttırma teknolojilerinde yapay zekayı da kullanacak.
- NVIDIA, Dünyanın 3. Büyük firması haline geldi.
- GeForce GTX çağı kapandı.
- JEDEC, GDDR7 standartlarını yayınladı.
- Intel’in beklenen işlemcisi i9-14900KS, bu ay içinde çıkabilir.
- Intel’in sıradaki işlemcileri 15. Nesil ismini taşımayacak.
- Intel, Faraday Technology için 18A teknolojili ARM yongalar üretecek.
- Büyük YZ sistemleri, reklam gösterimini deneyecek.
- Reddit’in ardından, diğer sosyal ağların da içeriklerini YZ firmalarına açtığı gündeme geldi.
- ABD, TikTok’u yasaklayabilir.
- İspanya, Worldcoin girişimini geçici olarak yasakladı.
- Nintendo, Switch emulatörü Yuzu’yu dava etti.
- Nikon, kamera üreticisi RED’i satın alıyor.
- Google Maps, binaların girişini gösterecek.
- Müşterilerin yüzlerini takip eden otomat, tartışma yarattı.
Oyun Dünyasından
- Backpack Games’den Clean the Sea!, 9 Mart’ta Steam’e çıkıyor.
- Ghost of Tsushima, 16 Mayısta PC’ye çıkıyor.
- Helldivers II ile büyük başarı yakalayan Arrowhead, satılma iddialarını yalanladı.
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
YT asıl mecra oldu artık, yanlış mı anladım; hayırlı olsun? Levent Bey'i dinlemek çok güzel bir şey...
'Mecra' olarak asıl youtube tabi, videolar orada tutuluyor, teknoseyir.com ana üs, TS Sosyal başka, o üvey evlat 😀
Yalnız LPnin ceğiz cağız ları tam telaffuz etmesi çok yapmacık hava veriyor, yani yapay zeka olsa daha 'doğal' Türkçe konuşur 😀 😀 Ya da başka deyişle, yapay zeka bu şekilde konuşsaydı, doğal olmamış, daha geliştirilmesi lazım derdim 😀 (Doğallıktan bahsediyorum, doğruluğunu bilemem)
@oniki: C harfi bizim dilimizde biraz keskin bir ses çıkartıyor, doğru telaffuz edildiğinde bile doğal olmayacak kadar keskin bir ses. 😀
@oniki -ceğiz -cağız telaffuzu MG gittikten sonra başladı. Garip hakikaten.
TS'nin doğum günü de kutlu olsun... 🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🟰1️⃣3️⃣ 🧿
Evet hem 13 yaş hem 1-3 (yani 1 Mart) bu yılı özel yapıyor.
Gerçek zam yapan Adobe ama kapağa Apple girmiş birinci sıradan (Appleınki kur ayarlaması)
Abonelik sistemi çok bela olacak başa...
Haftalık gündemdeki,Yuzu konusunda bir açıklama yapayım, yuzu benzer şekilde dolphin'de olduğu gibi Nintendo'ya ait bir şekilde ortaya çıkan veya kendilerinin ortaya çıkardığı şifreleme anahtarlarını kullandığı için dava kaybetti, normalde üretici tarafında sabit şifreleme anahtarı tarzı şeyler kullanmak kırılabilir olduğu için mantıklı olmayan bir yöntemdir, ama o zamanlar dünya tamamen offline idi , o keyler açığa çıksada nerede paylaşıldığı takip edilemezdi.nintendo oyunlarını emüle edebilmek için o anahtarları kullanmaya zorluyor(emülatör yazan açısından kodlaması kolay olanı bu), bu da telif hakkı ihlali oluyor.zamanında bleem vardı ticari PlayStation emülatörü orjinal bios dosyası kullanıyordu o yüzden dava kaybedip battılar ,daha sonra çıkan emülatörler bios dosyasını içermiyordu, el altından dağıtılan dosyayı siz internetten buluyordunuz.yani bir şekilde sorunun etrafında dolaşabilirseniz emülatör geliştirenlere kimse bişey yapamaz.ama kör göze parmak şeklinde mülki hak ihlali yaparsan sonu böyle olur.yakında dolphin'de üzerine gidilirse şaşmamalı.
emülatör denen yazılımlar aranıp bulunan gizli saklı sitelerden indirilen şeylerdi, öyle Google yazınca çıkmıyordu tak diye, hatta çoğunun sitesi bile olmazdı about kısmında alengirli nickler olan dosyalar bu konularla ilgili forum sitelerinden indirilirdi.bu şekilde crack arşiv ftp'si bile vardı , bilgilere forumdan erişiliyordu.şimdi ise emülatör denen şey aleni olarak her yerde dağıtılan birşey oldu.
Şöylede ilginç bir nokta var Nintendo switch ilk çıktığı zaman bile piyasadaki çoğu tablet ile aynı veya zayıf bir üründü aslında, en son cihazların normalde emülatörü olamazdı çünkü son cihaz çok güçlü olduğu için aynı dönemin pcleri ile emüle edilmezdi mesela PS3 emülasyonu şuan bile hâlâ bir problemdir,döneminde n64 emülatörleri bayağı mühendislik çözümüdür, emülatörler aradan en az 3-5 sene geçince ortaya çıkmaya başlarlardı, çoğu oyunda çalışmazdı genelde.eğer herhangi bir ihlal yok ise sorunsuz şekilde emülatör yoluna devam ederdi. #akış
Bu tür detayları duyurabilmek lazım işte haftalık gündemde; ya da HG kısa tutulacak ise haftası içinde kısa bir video ile bu içerik verilebilmelidir. HG içinde de isteyen olursa diye yine referans verilerek, hatırlatılabilir.
Ama bunun için de ekip lazım; her konuya hakim olabilmek zor çünkü. Bu vak'a da aynı AMIGA'daki durum, emülatörü var ama boot imajı hala telif ile korunuyor.
@lterlemez linkteki haberde de yazıyor aslında, kitap gibiyse 70 sene falan sürer yazılım telifi, para etmeyince bir şekilde salıyorlar.nes oyunları yani çakma atari kasedi bizim çocukluğumuzda alenen tüm dünyada satılıyordu, 80lerin uyduruk oyunları neysede ,92 hatta 94 yapımı oyunların dahi nes kasedi vardı.6 oyunlu bir kasedimiz vardı çocukluğum onla geçti resmen.
8 bit olayı herşeyiyle yaşlandı, yakında sadece 8 bit makineler değil, oyun geliştiricisi,oyuncusu, hatta youtuberları belgesel konusu olacak.tıpkı zamanının amatör radyocuları, telsizcileri gibi.
Konu emulatörlerin göz önünde olması değil. Dediğiniz gibi henüz piyasadaki ve satışı süren bir cihazın emulatörünün dağıtılması. Normalde dediğiniz gibi önceden bir cihazı emule etmek en az 4-5 yıldı. O da o günün şartlarında çok çok iyi diyeceğimiz bilgisayarlarda çalışırdı, ama günümüzde, gelişen bilgisayar donanımlarıyla birlikte artık ortalama PC'lerde çalışması zor değil.
bu konu özelinde aslında başka emulatör de var, ama onlar Yuzu gibi Nintendo'nun gözüne sokmuyor. Yuzu, işin iyice suyunu çıkartıp ticarete dökmüştü. Aslında Nintendo tarafından tam da bu sebeple dava edildi bence... Dava açılınca da patreon hesaplarında biriken parayı Nintendo'ya bayılıp "Aman abi..." dediler. Siteyi de kapattılar. Sonuç, şimdi geliştirilen başka emulatörler var piyasadaki kaynak kodlarından... Aksine dava açılması işin daha da dallanıp budaklanmasına da sebep oldu. Nintendo işi daha da zorlarsa muhtemelen internetin en ücra noktalarına kadar Switch emulatörleri göreceğiz.
Dolphin özelinde ise bu saatten sonra bir dava olacağını sanmıyorum. Artık Wii ve Gamecube satılan konsollar olmadığından bir Yuzu kadar uğraşacaklarını sanmam. Yine de Nintendo, Nintendo'dur diyorum, bu sebeple belli de olmaz gözüyle de bakıyorum işe... Günümüzde birçok konsolun emulatörü var. Açıkçası romlarının, oyunlarının indirilip oynanmasında bir sakınca da görmüyorum. Çünkü zaten bu konsollar artık ölü ve satışı da yok. Yani isteseniz de satamazsınız o oyunları... Aksine fanlarının emulatörlerini yaparak bence insanların o oyunlara tekrar bir şekilde hayat vermesi bile bugün halen birçok firmaya döner sermaye bile olabiliyor. Örneğin bir NES mario oyununun oynanması Nintendo'ya ne kadar zarar verebilir ki? Günümüz çocukları zaten bu oyunları bilmiyor, çoğunluk gördüğünde bu nasıl oyun diyip burun kıvırıyor, ama bir şekilde bu emulatörler sayesinde bu klasiklerle tanışanların bazıları da bu oyunları sevdiklerinde aksine gidip aynı firmanın güncel konsolunu alarak yeni mario oyunlarını oynayabiliyor. Buna bizzat şahit birisi olarak söylüyorum. Yuzu özelinde haklı olsa da piyasada olmayan, artık para kazanamayacağın konsol için dava açmak bence tamamen aptallık...
Son olarak şunu da unutmamak lazım. Oyunu bu emulatörlerde oynanıp, gidip konsolun orjinalini alan bir güruh da var. Bence işin win win kısmına da bakılmalı...
@lterlemez O da saçma. Bilmem kaç yıl sonra Amiga'yı eski nesil olup da fanı değilse kim ne yapsın? Bugün Amiga'yı kaç kişi biliyor, oyunlarını kaç kişi biliyor? Ben mesela 90'larda çocuk olmuş birisi olarak atari salonu kültürüyle büyüdüm. MAME bünyesindeki oyunlara bile bugün birçok kişi "Bu ne ya?" deyip burun kıvırırken satışı sona ermiş, yüzüne bakılmayan sistemlere telif dayatmak niye? Halbuki bir şekilde hayat bulan bu eski oyunlar sayesinde döner sermayeyle para bile kazanılabilir, ama firmalar hunharca telif de telif diye dayatınca anca tarihin tozlu raflarına gömülüyor. Bu işin ne firmalara yararı var, ne son kullanıcıya...
Yanlış anlaşılmasın, tabii ki bugün güncel olarak parası verilip alınması gereken bir konsolun ve oyunlarının korsan olarak dağıtılmasını savunmuyorum, ama piyasadan elini eteğini çekmiş, tarihin tozlu raflarında yerini almış bir konsolun ve oyunlarının paylaşılmasının önüne geçmeye çalışmayı da saçma buluyorum.
@alper2984: Oyunları pek bilinmese bile hala müzik ve benzeri ürünlerin yaratılmasında kullanılıyor. Ayrıca, Amiga'nın boot imajının yaratıcıları aktif, bildiğim kadarıyla.
@alper2984: https://en.wikipedia.org/wiki/AmigaOS ve en son 2021'de güncelleme almış...
@lterlemez Eğer bir güncelleme var ve kullananı, satın alanı var ise anlaşılabilir, ama bu diğer platformlar için bunun doğru olduğunu göstermez. Tarihin tozlu raflarına karışmış dünya kadar konsol var.
@alper2984: Amiga'yı nadir de olsa hala kullananlar var benim bildiğim, çünkü hala güçlü bir cihaz bazı konularda ve Amiga bir konsol değil, bir bilgisayar, ev bilgisayarı; yani isterseniz, rahatlıkla temel hesaplama işlemleri vb şeylerde kullanabilirsiniz.
Üssü bırakıp asıl mecra YT. Hayırlı uğurlu olsun.
@alper2984: Amiga'yı nadir de olsa hala kullananlar var benim bildiğim, çünkü hala güçlü bir cihaz bazı konularda ve Amiga bir konsol değil, bir bilgisayar, ev bilgisayarı; yani isterseniz, rahatlıkla temel hesaplama işlemleri vb şeylerde kullanabilirsiniz.