Günümüz işlemcilerinin dedeleri: 8-bit efsaneler
Günümüzde "akıllı" olarak tanımlanan her cihazın merkezinde bir mikroişlemci oturuyor. Peki özellikle masaüstü bilgisayarlarımızda en güçlü, en gelişmiş örneklerinin keyfini sürdüğümüz bu işlemciler nereden nereye geldi? Tozlu Raflar'da daha önce de işlemci tarihine göz atıp 80386, 80486, Pentium sınıfı işlemcileri ve daha sonraki nesilleri hatırlamıştık. Şimdi tekrar zaman makinemize atlayıp 1970'lere kadar gidiyor ve işlemcilerin ilk örneklerini Intel 4004'den başlayarak ele alıyoruz. 1970'li yılların ilk bilgisayarlarına can vermiş Intel 8080, MOS 6502, Motorola 6800, Zilog Z80 gibi her biri efsane olmuş 8 bit işlemciler, bugünkü konumuz.
ben bir atarimi sökeyim 8 bit computer falan yazıyor altında merak ettim içinde hangi mikroçip var 😀
Altan Yoklar
Pek anlamıyorum işlemci ve mimarisinden ama ilgiyle izliyorum;
Beyaz tahtada şema olarak (kronolojik ya da başka sıralamayla) çizilse , gösterilse bazı çok örnekli konular daha akılda kalıcı olur mu acaba?
command
Ucundan azıcık 6502 ile uğraşmışlığım var bir arkadaş sayesinde o zamanın en iyilerinden birisi, Atari 2600 de 6532 kullanılmış
Teşekkürler
LP
Selamlar, Atari 2600'ün işlemcisi hayli hafifletilmiş bir 6502 versiyonu olan MOS 6507. Maalesef elime ulaşması 1 gün geciktiği için çekime getiremedim. Atari 2600'ün içinde MOS 6532 de var ancak giriş/çıkış işlerini yürüten bir yonga.
Sevgiler, LP
command
doğru hem videoda gösteriyor atari 2600 de 6507 kullanılmış 😀
emrah
ya yeminle bu programın ben hastasıyım o kadar güzel anlatıyorki hocam insan sankile 1970de yaşıyo çok süpersiniz emeğinize sağlık
Deniz Wilson
Levent Pekcan hocamız üniversitede ders anlatır valla, bu bölümlerin dünyada benzeri yok.İzleyen Türk ler çok şanslı para verseniz size anlatamazlar bukadar bilgiyi.
Programlarınızı özellikle tozlu rafları büyük bir beğeni ile izliyorum. Sizi ve tüm ekibinizi tebrik ederim. Süreyi uzatsanız çok daha memnun olacağım. Oyundan daha çok donanım olmasını tercih ederim.
Elinize sağlık. Bu arada biraz özel olacak ama Levent abi reflün var gibi, arada bir konuşurken duraksayıp yutkunuyorsunuz.
Güzel bir program olmuş , ayrıca üniversitelerde 8085 hala derslerde anlatılan bir işlemci
Harika olmuş, 16bit işlemcilerle ilgili bölümü heyecanla bekliyorum.
hastasıyız dedee... 🙂 bu işlemciler yüzünden gençliğimizi yedik... yedik derken fena mı oldu? hayır..
İlginçtir bu işlemci üreticilerinden günümüze sadece AMD ve Intel gelebilmiş.
AP
efsane bir program olmuş.
voli li
üniversitede mübareği hiç görme şansımız olmadan tanıdık, ALU sundan regster larına ezberlediğim deli bi kod yazdığım 6502 selam olsun sana..
mav1li
Intel o zamanda kazıkçıymış. 360$'a sattığı işlemcinin benzerini 25$'a satmışlar.
Ben sakarya üniversitesi bilgisayar mezunuyum. Biz üniversite yıllarımızda da pic 16f8x serisi ve intel'in 8051 işlemcilerini programlamıştık. Programlama olarak c dilini kullanıyorduk. Tabi şunu söylemem lazım 8051 programlaması daha kolaydı. Bu tür işlerle uğraşacak arkadaşlara dokümanlarımı yollayabilirim.
Üniversite hocalarımızdan birisini de önermek istiyorum.
http://web.sakarya.edu.tr/~aozcerit/
8051, PIC16f / 18F lere işlemciden ziyade mikrodenetleyici denmesi daha uygun olur. Bu farklı isimlendirme, mikodenetleyicilerin RAM ları ve programlarının saklandığı kalıcı belleklerinin (ve hatta güncel mikrodenetleyicilerde analog arayüzler, ethernet arayüzü, vs var) içlerinde barındırmasından kaynaklanmakta. Mikrodenetleyici ile belirli küçük bir işi yapmak üzere ufak programlar çalıştırılır, bilgisayardan bu noktada ayrılırlar. Bilgisayar işemcilerine kıyasya mikrodenetleyicilerin oyun alanı çok daha az talepkar ve fırtınalı; 8051 çeşitli eklentilerle günümüzde hala onlarca üretici tarafından üretiliyor, otomasyon, öğrenci projeleri gibi yerlerde yaygınlıkla kullanılıyor.
MOS 6502 reklamındaki bir detay çok ilginç; bir önceki modele göre dışardan clock sürücüsü ihtiyacını yok etmişler; ama hala daha RC veya kristal lazım diye de uyarıyor:) Heralde o zmn olduça maliyetli şeylermiş.
sdttn
O saydıklarınız işlemci değil mikro kontrolcü.
Eğer Z80'i göremeseydim size laflar hazırlayacaktım 😀
ghost
mükemmel bir program olmuş yine
32nm vs, transistörün kapı (gate) genişliğine denk geliyor. Yani transistörü açık ya da kapalı hale getirecek voltajın verildiği yerin genişliği.
Harika bir program daha izledim sayenizde. Ağzınıza, yüreğinize bilginize sağlık. Sabırsızlıkla 16 bit versiyonunu bekliyorum...
Teknik Sorular
çok güzel bir program olmuş tebrik ederim. Bilgisayar ile ilgili bölümlerde okuyanlara bu tür tarihi bilgiler de verilmeli
bozebabil
tekrar izledim, tekrar keyif aldım 😀