arkadaşlar mesleği yazılım olan varmı aramızda? @akış
Teknoseyir gündemi
#HaftalıkGündemeMalzeme#ikinciel#original#televizyon#20#FilmTavsiyesi#Fedora#notiqaai#notiqa#YapayZeka#notalmauygulamasıSon bir saat içinde 185 ziyaretçi, 8 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2026 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
var 😀
bana yardımcı olabilirmisin..sıfırdan yazılımı öğrenmek istiyorum.( çok zor bir istek farkındayım.) 🙂
@yusuf_bilgin hangi dil? 😀
@miragessee çok az ingilizcem var:)
@yusuf_bilgin programlama dili olarak hangi dil? 😀 Hepsinden anlamam dile göre yardım edebilirim 😀 Daha karar vermediysen verene kadar baya zaman harcarsın belki de vazgeçersin 😀 Karar verince yaz 😀
@miragessee ozaman çok kritik bir soru: programlama dili olarak hangi dili öğrenmemi tavsiye edersin.?
@yusuf_bilgin C# (ama bende ileri kısımlarını bilmiyorum. Okul (SDÜ) komple Java idi. Java dan C# a çevirerek takılıyorum çoğu kısmı aynı 😀 )
yazılım işini ciddi ciddi süşünen birine ne önerebilirsiniz..
Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olur mu? 🙂
olur tabi....çünkü yakında bende senin gibi öğrenci olacam...bu bölümü seçtiğine pişmanmısın.?
@yusuf_bilgin Okula göre değişir herşey hangi okul tutar ders programına bak öyle yaz 😀 Kocaeli de okuyan arkadaş var onların ders programı ile sdü nün alakası yok orda olsaydım hala okuyor olurdum 😀 (Matematikten anlamıyorum)
@miragessee hala bir öneride bulunmadın 🙂
@yusuf_bilgin https://teknoseyir.com/durum/720364#comment-2753299
Dil önerisi yukarda. Başka bir öneri lazım mı? 😀
@miragessee Ben de Kocaeli'deyim 🙂
@yusuf_bilgin Pişman değilim kesinlikle. Başka bölümde okusam bitmezdi zaten. Seviyoruz bu işleri bakalım 😀 Programlamayı hiç kafaya takma, ben de bilmeden girdim. En rahat derslerim oldu programlama dersleri
@blackmamba adın soyadın ne 😀 Kaçıncı sınıfsın 😀 Bu arada sizin hocalar manyak tüm dersler C mi olur. Form uygulamasını ya Java ya C# da olması lazım. KenBlocks mudur nedir kimse kullanmaz onları 😀
@miragessee 1. sınıf bitti benim. C gördük. Çok tırt geçti, derslere hiç gitmedim neredeyse. Seneye java/c++/c görülecekmiş ayrı ayrı derslerle :/
@blackmamba öğrenememe gibi bir korkum yok, benim sıkıntım kendimi okul öncesi yazılımı yeterince geliştirip,ciddi bişekilde bu işi kavramak..
@yusuf_bilgin Kavra o zaman sıkıntı nedir? 🙂 C, başlamak için mantıklı bir dil bence.
@blackmamba Benim arkadaş 2 yi bitirdi. Java görmedi paso C. Paint programı felan yaptırıyolar C ile bi ödevi attıydı 😀 https://github.com/merteroglu/Paint-Cpp @yusuf_bilgin kocaeli ye gidersen bu tarz şeylere hazır ol.
@miragessee 2. sınıftaki nesneye yönelik programlama dersi Java. Emin miyiz? Ya da bu sene değişmiş olabilir bilmiyorum. 🙂
@blackmamba @yusuf_bilgin bu da sdü den bi örnek. 3. Sınıftaki Yazılım Mühedisliği dersinin ödevi. https://github.com/miragessee/yamug
Kullanıcı Dökümantasyonu:
https://github.com/miragessee/yamug/blob/master/10%20Kullan%C4%B1c%C4%B1%20Dok%C3%BCmantasyonu.md
@blackmamba sorarım ama hiç javalık bi şey atmadı 😀
Edit:
Nesne dersi javaymış evet 😀
O ders C ile olamazdı zaten C de Nesne yönelimli programlama mantığı yok 😀 Ama belki structlar ile de anlatıyo olabilirlerdi.
@miragessee benim demek istediğimde tam olarak buydu,,okula veya herhangi bir derse bağlı kalmadan kendimi yazılım konusunda (ki buna bütün diller dahil) geliştirmek istiyorum.
@yusuf_bilgin Okuldan dolayı Java öğrendim diğer dillere çeviriyorum. Tekrar baştan başlamıyorum. Ama C# da Unity ve ASP avantajı var. Mobil için de Xamarin öğrenirsen o da C#. Tek dil ile hepsi oluyor. O yüzden o tarafa geçtim ama Xamarin in tasarım kısmını beğenmediğimden ve Native olması daha iyi. Android de Android Studio (Java) iOS da XCode (Swift).
Bu Swift i de öğrenirken gene Java dan çeviri yaparak 😀 Nesne yönelimli kısımlarda baya farklılıklar var orda çeviri olayı yemiyor.
Çeviri dediğim. Tüm dillerde değişken tanımlama döngüler fonksiyonlar kısmı aynı mantık yazım tarzı farklı. İlerleyince bazılarında olmayan bazılarında olan yada farklı şekillerde yapılan şeyler oluyor onları netten yeni baştan öğreniyon. Diğer kısımlar önceki bildiklerinle 1 günde öğreniliyor.
@yusuf_bilgin Okul zaten her şeyi veremez. C'de bile, temel bilgiyi verir ve 4 yıl boyunca üzerine eklemesi gereken konuları (güncellemek de gerekiyorsa güncelleyerek) verir. Gerisi size kalmıştır; sizin ve Hocalarınızın müsait zamanlarında (yazılı kaynaklardan da faydalanmak şartı ile, çünkü bazı şeyler yazılı kaynaklarda olamayacağı gibi bazı şeyler de Hocalarınızda olmayabilir) ekstra bilgi için koşturmanız gerekir.
@lterlemez aynen haklısın..yazılı ve görsel kaynakların hangisinin daha öğretici olduğu konusunda çok araştırma yapıp, yada tecrübeli olan insanlardan o konuda destek almak şart..yoksa zaman kaybı çok olur.
@yusuf_bilgin Zaman kaybı olmaz ama öğrenme yavaşlar...
Geç kalmışım 🙂 varrr
sizin düşünce ve önerileriniz neler.?
@yusuf_bilgin Eskiden olsa ilk önce ingilizce öğrenin derdim, ama şimdi türkçe kaynak bol o yüzden önce programlamanın mantığını anlamaya çalışın. Algoritmalar ve bir programlama dili öğrenerek başlayabilirisiniz. Eğer mantığı anladıysanız bir şeyler yazabiliryorsanız ve bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız ingilizcenizi geliştirmeye başlayabilirisiniz. İlk önce ingilizce öğrenmenin size zararı olmaz ama ilk önce mantığı anlamanız ve yapıp yapamayacağınız anlamanız lazım. O yüzden ingilizceyi 2. adım da halletmek daha mantıklı. Çevremde gördüğüm kişiler yüzünden bunu söylüyorum. İngilizce öğrenecem diye bir sürü para veren tanıdıklarım var, ingilizce öğrendiler ama bu sektörde çalışmadılar. Tabi hem ingilizce, hem de programlama dili öğrenmek de bir yöntem 🙂
@0x0001 sanrım yapılan yorumların (biraz eksik olmakla beraber) en mantıklısını siz yaptınız.
@0x0001 sizce günde full 4 saat uğraşarak ne kadar zamanda öğrenirim yazılımı..
@yusuf_bilgin Bunun için net olarak bir şey söylememem. 4 saati ne kadar etkili kullanacağınız bağlıdır. Ama bana kalsa 1 hafta içinde algoritma ve temeller biter, 2.hafta dil öğrenmeye başlanılabilir 😜
https://www.youtube.com/watch?v=yunLVcSnMh8
Bende birkaç kere öğrenmeye çalıştım önüme hep İngilizce çıktı. Tavsiyem önce ingilizceni geliştir. İnternet te makale, ders anlatımı ve forumların neredeyse hepsi ingilizce.
yani ingilizce olmadan yazılım öğrenmek kesinlikle imkansız gibi bişey...
@yusuf_bilgin imkansız deneyeyim de çok zor. Yani diyelim ki özel bir fonksiyon lazım oldu ama nasıl kullanacağını bilmiyorsun. Gidip bir forumda konu açman cevap için beklemen lazım. Ama ingilizce olsa çoğu zaman aynı problemi yaşayan birinin çözümünü kullanıyorsun.
@okanaytimur haklsıın
@okanaytimur @yusuf_bilgin ingilizce bilmiyorum ama koddan anlarım. stackoverflow yada youtube u sık kullanıyorum. Adamın konuştuklarını anlamıyorum ama yazdığı kodu anlarım. stackoverflow da genelde direk kod atıyolar o zaman sorun yok bazen mantığını yazıyolar onu anlamıyorum. Bende teori yok uygulama var yani. Sorarsan anlatamam ama yazarım 😀 Bu şekilde olan çok arkadaşım var teori den anlayıp ingilizcesi 10 numara olup tek satır kod yazamayan daha çok arkadaşım var 😀
@miragessee 🙂 teori şart,yapabilmen lazım..
@yusuf_bilgin bizde teori yok 😀 Akademik ilerliceksen orda lazım olur. Kod yazamayan akademik ilerliyor.
@yusuf_bilgin arkadaşlar C# önermiş ama Java daha mantıklı geliyor bana. Sadece Windows için programlama yapmayacaksanız çapraz platform için Java daha iyi.
@okanaytimur Web kısmı kötü 😀 Java hosting veren türk site bulamadım yabancılarda da pek yok. Anca kendin sunucu alıp yapcan.
@kaan35 elbette değil. Ama web haricinde diğer yerlerde oldukça iyi. Aynı uygulamayı Mac, Windows, Linux ve Android te de çalıştırabilirsiniz. Özellikle başlangıç için tavsiye ettim. Kaynak çok, proje çok ve sadece küçük yazılımlarla sınırlı değil.
@okanaytimur JRE yüklü değilse çalışmaz. Android de ki Java ile masaüstü java nın alakası yok. Syntax olarak aynı sadece. Componentlerin kullanımı çalışma tarzı tamamen farklı.
Öğrenci kabul edersen var.
hangi üniv?
@yusuf_bilgin namık kemal