@hkellecioglu SolusOS ve onunla birlikte gelen Budgie Masaüstü Ortamına bir bakın derim. İlgi çekici görünüyor. Dağıtımın başka ilginç yanı ise PİSİ paket sistemini kullanıyor olması. Benim bildiğim Pardus bu paket sistemini terk ettikten sonra PİSİ'yi kullanan iki dağıtım var biri PisiLinux diğeri SolusOS.

Görselliği gayet şık bir dağıtım olmuş. Dokunmatik ekranlı cihazlara pek uygun değil, tersine masaüstü kullanımı için klavye ve fareyi temel alacak şekilde hazırlanmış. Budgie ElementaryOS daki Panteon gibi sıfırdan yazılmış Gnome3 ile uyumlu bir masaüstü ortamı. Dağıtım ayrıca yalnızca 64 bit işlemcilere destek veriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=x9tk4ocHgWU

Solus Operating System - Linux Distribution Built from Scratch

Solus Operating System is an Linux Distribution built from scratch that's using a new desktop environment called Budgie Desktop, integrated with GNOME, GTK. 3.16. and powered by Linux Kernel 4.1.x...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • FT19 @ferhattnctn66

    Benim gördüğüm en büyük eksik başlat menüsünün çok sade olması. En azından Panteon'daki menüye benzetebilirlerdi veya Cinnamon'daki menü gibi olabilirdi. KDE'nin varsayılan menüsü gibi berbat olmasa da aşırı sade hatta düz bir menü olmuş. Uzunca süredir hala stabil sürüm çıkaramadılar. Bence Linux dağıtımı üretme konusunda kronikleşmiş dağınık ve verimsiz yapı, aynı Elementary'de olduğu gibi bu dağıtımda da etkili. Kim bilir bu dağıtımla uğraşan geliştirici sayısı iki elin parmakları kadar bile yoktur ama hata ayıklama ve paket oluşturma da dahil her türlü ağır angarya işi de tüm asıl kodlama işinin üstüne yüklenmeye çalıştıklarından bir türlü stabil sürüm çıkaramadılar.

    Şu da daha detaylı bir video: https://www.youtube.com/watch?v=awDMuKaUDCA

  • Cevher Karakoç @cevherkarakoc

    Yine masaüstü ortamı yapayım derken bir Linux dağıtımı yapma vakası daha. Diğerleri : ElementaryOS , Papyros.

    Sadece görüntü kasan dağıtımlar hep bunlar. Eee o zaman neden sadece masaüstü ortamı olarak cemiyete sunulmuyorlar? Anlayamıyorum.

    • serdarservet --update @serdarservet

      elementary hafif ve o görünüme rağmen hızlı bir dağıtımdır. Ve bazı uygulamaları (her ne kadar başka dağıtımlara yüklenebilse de) kendine özel. Bu yüzden dağıtım olma yoluna girdiler sanırım. Sonuçta bir masaüstü ortamı yapsan ne kadar duyulacaklardı ki ? Ama dağıtım yapınca çok ünlü oldular. Ve hafif bir dağıtım olduğu için eski bilgisayarlarda bile rahat çalışıyor. Ben Xubuntu'yu tercih ederim ama görünüm konusunda gerçekten iyi.

    • Onur Şahin @sahinonur2000

      elementary os ubuntuya göre çok daha hızlı ve hafif sadece masaüstünden ibaret olsa böyle olmazdı herhalde. Ayrıca normal bir kullanıcıyı cezbetmek için görsel anlamda iyi olman gerekir. Kimse dağıtım tercih ederken kaynak kodlarına bakmıyor.

    • Cevher Karakoç @cevherkarakoc

      @sahinonur2000 Masaüstü ortamı performansı bayağı etkiliyor. Sadece masaüstü olarak düşünmeyin görsel olarak gördüğünüz her şey. Tabi görüntü olarak cezbetici olmalı ama sadece görüntü farklı ise os değil de geliştirmiş oluyorsun. Benim isyanım bunaydı. KDE var mesela ister ubuntuda kullan ister Archta. KDE kendi OSunu geliştirip ubuntudan terk farkı KDE masaütü ortamı bile doğrudan yüklenmesi olsa kimse yüzüne bakmaz ama Bu adı geçenler ilgi çekiyor işte. Bu arada ben o yorumu atalı 1 yıl olmüş. 😀

    • Onur Şahin @sahinonur2000

      @cevherkarakoc Hort için özür, ama bir şey demem lazım. Bu masaüstünü ubuntuya da yüklersin ama, çok düzgün çalışmaz saçma sapan yerlerde takılma, kasmaları olabilir. En üst performansı almak için bu masaüstüne ayrı bir dağıtım gerekiyor. Bu dağıtım kendine has programlarla geliyor farkı sadece masaüstü değil ama şu doğru ki en öne çıkarılan kısmı masaüstü.

  • Ekrem @huseyinekrem

    Bunlarla dahili olarak tam donanımlı bir video oynatıcı, kaliteli bir müzk çalar ve hiç bir sorun çıkarmayacak, flashla html ile uğraştırmayacak tarayıcı gelmediği sürece yatar bu iş.