gerek pc oyunlarından gerekse zamanında xda gibi forumlardan dosyalar çekmek için oluşan gereklilikten hatrı sayılır bir ingilizce temelim vardı.
lise ve üniversite döneminde neredeyse hiçbir şey katmadım, üniversite sonrası da komple saldım zaten.
şimdi tekrardan başlamak istiyorum ki bu isteğin sebebi temelin sağlam olduğunu geçen sene farketmem. iş yerinde inguşetya lı genç bir iş arkadaşım vardı, anlaşamadığımız konuları ya da başka bir dilde bilmediğimiz garip şakaları ingilizce ile çözmeye çalışıyorduk.
öyle böyle derken 8 - 10 ayda bu temelin üzerine çok fazla şey ekledim ki bunu sadece günlük konuşmaların vesilesiyle başardım.
garip olansa gramer hariç oldukça iyi denilebilecek temelim varmış ve ben bunu hiçbir zaman farketmedim. geçmişte len ben bunu öğrenirim diyip birkaç heves denemesi yaptım fakat biz türklerde olan hastalıklı derecede detaylı öğrenme şeysi yüzünden bırakmıştım.
özellikle türk arkadaşlarla geliştirmeye çalışırken bir sorun farkettim; çoğu kişi sadece hatalarınıza odaklanıyordu. standart bir insandan kimse çok çok iyi konuşmasını beklemezken biz türklerde anlam veremediğim öyle bir beklenti vardı.
birkaç ecnebi ülkeye gittim, özellikle turistik yerlerde günlük hayatta kullandığınız pek çok cümle ile ciddi anlamda işlerimi halledebildiğimi gördüm.
ama karşımdaki bir türkse bu şey kolay kolay olmuyordu. galiba biraz fazla kasıyoruz.
neyse, konuya geleyim;
ulen ben bu ingilizce zıkkımını hafif öğrenmeye başladığımda bilgi kaynaklarının hayvani derecede çoğaldığını farkettim, yt kısa videolardan tutun da okuduğunuz herhangi bir kitaba kadar çok ciddi bir bilgi havuzu buluyorsunuz.
bunu görünce yaş da geç olmadan len neden b2 ya da daha uzak bir ihtimal olan c1 e kadar gitmiyorsun dedim. bu konuda herhangi bir tavsiyesi olan var mı?
seviye olarak galiba basit bir dille yazılan kitapların çoğunu rahatlıkla anlayabilirim, kelimelerle de aram iyi. şu anda ana eksiklik gramer olarak görünüyor fakat ben hem anlama, hem okuma hem de yazma olarak en azından b1 hedefliyorum.
okuma, yazma vs olarak muhtemel b1, gramer olarak muhtemelen bu seviye değil.
ha altyazılar olmadan film vs de izleyebilirim ve hatrı sayılır bir kısmını oldukça iyi anlayabilirim.
özellikle ingilizce için herhangi bir tavsiyesi olan var mı? bana sanki gramer konusunu çözersem gerisi çok ama çok kolay olabilecek gibi geliyor, en azından günlük hayatı tamamen kurtarabilirmişim gibi geliyor.
ayrıca ortalama bir insan için hangi seviye yeterli olur? bu kaynak bolluğu konusu çok ama çok ilgimi çekti açıkçası. mesela 22 yaşından sonra gittiğim ülkenin dilini öğrendim fakat hiçbir zaman küçüklükten temelini attığım ingilizce gibi değil.
mesela bir metni okuduğum zaman kafamda çevirme ihtiyacı duyuyorum fakat ingilizce olayında bu çok daha sorunsuz çalışıyor. aynı şekilde düşünme olayı da, kafamda türkçeden ingilizceye geçiş çok daha çetrefilsiz. nasıl anlatayım bilmiyorum, 12 - 13 yaşlarında bir şeyle düzenli olarak karşılaşınca onu o kadar da yabancılamıyorsunuz.
ha bu arada samsung galaxy young s5360 a rom yüklemek için xda dan çeviri olmadan sözlükte vs rom çekmeye çalışıyordum, hey gidi günler hey. 😀
acelem yok, 1 - 1.5 senede ne çözersem kar benim için.
aramızda dilci bir arkadaşımız var @huseyinekrem ben de bu konuda onun yorumlarını merak ediyorum 🙂 belli bir seviyeye geldikten sonra, ortalama üstü seviyelere (Upper-Intermediate / B2) çıkması daha zor oluyor sanki, ben de ingilizce üzerine sistematik bir şekilde çalışmadım hiçbir zaman, genelde kısmi maruziyet üzerinden öğrendim ne öğrendiysem, ama sistemli çalışma olmayınca dile maruz kalma yöntemi de ancak halk seviyesinde ortalama bir noktaya getirebiliyor insanı, sistemli ve devamlı çalışma elzem görünüyor sanki..
Zorunda kalmazsan dil öğrenmek çok zor oluyor bir seviyeden sonra. O kadar zor ki onunla uğraşmak yerine yeni bir dili B1 yaparsın, kolay dillerdense birkaç tanesini 😀
Bundan sonra ne kadar iyi öğrenirseniz öğrenin küçükken öğrendiğiniz gibi olmayacak, mümkün değil zaten. Çünkü beyin daha gelişim aşamasında her şeyi sünger gibi çekerken bir kaç yabancı dili bile rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Ana dil gibi olur. 20 küsür yaşından sonra çok zor.
hocam ilk ülke dışına çıktığımda ilk sene neredeyse sıfır seviye öğrendim, başlangıçta maruz kalarak öğreneceğimi düşünüp neredeyse sıfır çalıştım.
hatta aynısı ikinci sene de devam etti, sonra bu yanlışı görüp yöntem değiştirdim.
galiba küçük de olsa düzenli adımlar şart.
@huseyinekrem kesinlikle öyle hocam, 20 li yaşların başında deneyimlemiştim bu olayı.
diyorum ya ngilizce bana hiç yabancı gelmiyor daha küçük yaşlarda deneyimlediğim için, hazır elimde böyle bir fırsat varken gramer olayını çözüp devam edeyim diyorum.
ha bu arada ana dil seviyesinde konuşmanın yaşı en fazla 17 - 18 deniyordu, ne kadar doğru bilmiyorum. zaten belli bir yaştan sonra aksan oturmuyor pek.
@pesatalim Aksan için harcayacağın zamanla da yine yeni bir dil öğrenirsin. 😀 Çok kötü değilse takma.
@huseyinekrem idare ediyor hocam. o zaman detay yerine + 1 dil ekliyoruz. 😀
tandem’den bayan (ya da kimden hoşlanıyorsan artık) bul bol bol sesli mesaj veya aramayla konuşmaya çalış. duy ve sen de konuş bu sayede kafanda çevirmeye vaktin olmayacak dil daha doğal akacak. bu yüzden film izlemek çok faydalı ben voscreen tavsiye ediyorum ingilizce sınavında onun çok faydası olmuştu.
kelime hazinesi için en iyisi kitap ve metin okumak. dil kuralları için zaten hoşuna giden seviyene uygun düzgün herhangi bir gramer kitabı iş görür, düzensiz fiiller phrasal verbs yaygın tenseleri çözdükten sonra gerisi akar…eğer o dilde flörtleşebiliyorsan çözmüşsündür demektir. bak rusya’ya inşaat işine giden elemanlarımız nasıl çözüyorlardı zamanında 6 ayda kiril alfabesiyle yazılan takır tukur diye ses çıkaran dili 🙂
not: çeviri için google translate kullanma context.reverso gibi siteleri kullan, oralarda bir kelimeyi bağlam örnekleriyle görebiliyorsun. özellikle deyimlerde vs işe yarıyor ama dikkatli ol saçmalayabiliyor. başka bir iyi çeviri uygulaması deepl cümle çevirilerinde çok iyi çalışıyor hatta pdf’i atıyorsun çevirirken pdf’deki fontu vs koruyarak sana tekrar çıktı verebiliyor.
çeviri tavsiyesi için çok teşekkür ederim hocam.
başlangıçta müziklerin vs daha çok yardımcı olduğunu düşünüyordum fakat kullanılan dili anlamanın hem tempodan hem de kelimelerden dolayı çok daha zor olduğunu farkettim.
bazı yetenekli arkadaşlar var, gittikleri yerde gerçekten 5 - 6 ayda çözüyorlar.
film olayını geçenlerde denedim kendi seviyemi merak ettiğim için, kulak çok daha çabuk alışıyor. ben çeçen arkadaşla güzel geliştiriyordum fakat şirketten ayrılınca kaldık öyle.
Çok klasik olacak ama herkes gibi kitap okuyarak yapabilirsiniz. Sevdiğiniz bir türde, hatta bildiğiniz bir filmin kitabını ingilizce okumak, biknediğiniz kelimeleri çıkarıp ara ara çalışmak benim için ilerletme konusunda en iyi yöntem oldu. Tabi konu konuşma olunca bir işe yaramıyor ama onu da zaten tek başınıza halletmeniz zor.
iş yerinde afrikalı vs arkadaşlar var hocam, günlük hayatta öyle bir imkanım var yani pratik için.
bununla ilgili bir yöntem buldum, geçenlerde türkçesini okuyup başlangıç sayfalarını da biraz ezberlediğim yeraltından notların ngilizcesini buldum. başlangıç cümleleri vs ezberimde oldupu için gramer direk aklıma giriyordu bazı yerlerde. zaten kelime haznem de fena değilmiş.
@emre64
forumdaş biliyor mu hocam?
@pesatalim https://teknoseyir.com/durum/1522314
birde tarayıcıda - site:teknoseyir.com @emre64 ingilizce - araması
@kritikkutle @pesatalim konu aklımda ama henüz dönüş yapamadım çünkü çok yoğunum 🥺 En kısa sürede yazacağım hocam, güncel bilgilerle size elimden geldiğince yol göstermeye çalışırım.
@kritikkutle teşekkür ederim hocam, sayfaya baktım ve temel mantık olarak güzel tavsiyeler var.
@emre64 şimdiden teşekkür ederim hocam, hayat kaosu ki son derece normal.
@pesatalim Hocam daha detaylı okudum ama tutarsız yerler var gibi. Şimdi bu seviye kısmına takılmak mantıklı değil çünkü neye göre, kime göre b1? Bu A ve C arasındaki seviyeler CEFR dediğimiz bir çerçeve programın, kişinin neler yapabileceğine dair belirteçler kullanarak seviye belirlemesi oluyor. Ancak dediklerinize göre sizin ortalama bir seviyeniz çıkmaz. Ya kendinizi daha düşük seviyede görüyorsunuz ya da bahsettiğinizden daha fazla eksiğiniz var. O yüzden öncelikle seviyeye takılma işini bırakıp kendinizi geliştirmeye odaklanmalısınız 😁
İngilizce veya herhangi bir dili öğrenmek ve geliştirmek, esasında aynı temele dayanıyor ve oldukça basit. O da öğrenmek istediğimiz dili hayatımıza entegre etmek, araştırmacı bir kişiliğe bürünmek ve bunu sürekli yapabilmek. Bunlar için de farklı yöntemler kullanıyoruz.
Öncelikle İngilizcede kelime bilginizi artırmak için bol bol okuma yapmanız lazım. Çünkü okurken kısa sürede daha fazla kelime görme şansı elde ediyorsunuz. Özellikle YDS ve Yökdil gibi sınavlar da bu okuma becerisini ölçer. İnsanlar gramere odaklandıkları için asıl noktayı kaçırıyor ve başarısız oluyorlar. Asıl mesele okuduğunu doğru bir şekilde anlayabilmek; grameri başkasına anlatabilecek düzeyde bilmek değil. Çünkü dil öğrenmenin doğasında gramer öğrenmek yoktur, gramerin daha sonra oturması gerekir. Yani dili iyi geliştirmeniz için esasında gramere değil, okuduğunuzu anlamaya ve dili tekrar üretebilmeye ihtiyacınız var. Kelime bilgisi için https://www.essentialenglish.review/4000-essential-english-words-1 bu siteden essential English kitaplarını kullanabilirsiniz. Bu sitede her hikayede önce kelimeleri veriyor, sonra küçük bir sınav yapıyor ve sonra dinlemesi ile birlikte okuma metni veriyor. Telaffuzlar için okuma metnini dinleme ile birlikte okumanız lazım. Kelime öğrenmek içinse o kelimeyi ezberlemek yerine bir kere anlamına, kullanımına ve telaffuzuna bakıp geçin. Bu etkinlik zaten istediğiniz çoğu şeyi size kazandıracak. Bu sitede 4 tane kitap var. Zaten bu kitapları bitirseniz bayağı bir okuma yapmış olursunuz. Aynı zamanda dinleme de yapmış oluyorsunuz.
Bunlara ek olarak konuşma becerisini de geliştirmek gerek. Bunun için yapay zeka kullanırdım ben olsam. Çünkü zaten istediğiniz şekilde cevap veriyor. Sesli konuşma yaparak telaffuz hatalarını da düzeltebilirsiniz. Tek tek kelime telaffuzu için Youglish ideal. Ben hala burayı kullanırım. Yazma becerisi için de yapay zeka yeterli bence. Siz talebinizi belirttiğinizde yapay zeka ona göre veriyor zaten yapılacakları.
Gramer için bence çok üstüne düşmeye gerek yok. Sadece temel bilgim olsun diyorsanız ELS Yayıncılık Inside and Out tavsiye ederim. Bu kitap zaten en bilinenlerden biri. Pdf'i de kolay bulunuyor.
Özet olarak dili hayatınıza entegre edip sürekli haşır neşir olursanız istemeden öğrenmiş oluyorsunuz. Farklı amaçlar için farklı kaynaklar kullanabilirsiniz. Ancak araştırmacı olmak bu konuda gerçekten önemli. Bir şeyi gördüğünüzde eğer bilmiyorsanız hemen bakmanız lazım. Sadece anlamına değil, kullanımına, telaffuzuna, cümle içinde bulduğu anlamlara da bakmak lazım. Bu şekilde zaten öğrenmemek imkansız 😅
çok ama çok teşekkür ederim hocam, detaylıca cevap yazmışsınız ve bnu geçen haftanın konusunu unutmadan yazmışsınız. 🙂
ilk şeye cevap vereyim, ben bilgiye bir deniz gibi baktığım için muhtemelen düşündüğümden daha iyi olmanın tersine düşündüğümden daha az şey biliyorum diyelim. 😀
çünkü eksik bilgi kapatlır fakat kendimi daha fazla biliyor zannetmem iyi bir şey olmaz.
o zaman daha düşük seviyeden devam etmek çok daha iyi. anladığım kadarıyla üzerine düşmek bir hayli önmeli
neyse ki araştırma ve bilgileri pratikleme konusunda hayrı sayılır bir gayretim var denilebilir. ha bu arada bu pekiştirme işini ihtiyaç + bazı kelimeleri öğrenme zorunluluğu yüzünden standarda göre çok daha rahat pekiştirebildim ki bu da kendimi neredeyse 0 a yakın zannetmem dolayısıyla o güne kadar iyi bir şeydi.
örnekler için çok teşekkür ederim hocam, kesinlikle inceleyeceğim. galiba sürekli haşır neşir olmak lazım. aslında öğrenirken zevk alıyorum.