SUV araçlar yasaklanmalı. Şehirde arazi tipi yerden yüksek, aşırı güçlü arabanın ne işin var? Şehirler mikro mobilite yaynılaştırılması gerekirken devasa araçlar sokuluyor sürekli.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Unreal Mannequin @mannequin

    SUV araçlar aşırı güçlü değil ki. O eskidendi. Sedan, hatchback arabalarda hangi motor varsa bunlarda da benzeri var. Ayrıca küçücük arabaya bir ton para vereceğim, bir yere giderken sıkış tıkış gideceğim. Alabileceğim en geniş, en yerden yüksek, en büyük arabayı almayı tercih ederim. Sadece evden işe gidilmiyor bu araçlarla. İsviçre'de yaşıyor olsam her işe ayrı araç alırım, bu ülkede böyle bir lüksüm yok, 2. el araç satın almak bile başlı başına lüksken niye küçücük araba alayım? Hatchback araç 4 metre yer kaplıyorsa SUV araç 4,5 5 metre yer kaplıyor. Çoğu SUV, özellikle B-SUV'ler sedanlardan daha kısa.

  • Doğa @doga

    Büyük çoğunluğu devasa değil o araçların. Kia Sorento falan gibi ciddi büyüklüğe sahip olanlar var ama B-SUV denen ucubeler hatchbak'ten farksız. Ben de sevmiyorum, almak isteyeceğim bir araç türü de değil ama @mannequin 'in dediği gibi alırken maksimum hacim düşüncesiyle hareket etmek mantıksız değil. Ayrıca yollarımız facia, bir kez SUV kullanınca binek araç güvensiz geliyor çoğu insana. Dacia Duster şu an pek çok üst markanın B sınıfı modelinden daha konforlu bu mayın tarlası yollarda. SUV falan değil de komple araba sokmamız problem şehirlere. Keşke herkesin günlük işlerini iki tekerli araçlarla hallettiği bir yapı görsek. Ama bu bilinçsizlikle ve ekonomik zorluklarla imkansız.

    • Lehimli At @at

      Toros gibi araba lazım gibi duruyor daha çok dediklerinizden. 🤷🏻‍♂️

    • Doğa @doga

      @at mantıksız bir benzetme değil. Araç işinin tamamen dönemsel ihtiyaçlara göre oluştuğu bir gerçek. Bir dönemin ihtiyacı Toros'tu ve fazlasıyla karşıladı. Sedanların gözden düştüğü ve hatchbacklerin her ihtiyacı karşıladığı dönemin sonuna geliyoruz. Sektör de kullanıcının talebine uygun şekilde SUV'a kayıyor.

  • Lehimli At @at

    doblo yerden o kadar yüksek değil gibi duruyor. Otobüsler fazla insan taşıdığı için şehir içi araba trafiğini büyük oranda azaltıyor.

  • Hasan Yılmaz @coolnquiet

    Buradaki bu SUV düşmanlığı nedir anlamıyorum. En mantıklı karoser tipi SUV'dur. Olur olmaz yerde altı yere sürtmez ki Focus kullanıcısı olarak en beklemediğim yerlerde bile aracın altının sürtüleceği tümsekler var. Bagaj olarak aynı uzunluktaki hatchback araçlardan daha genişler. Sedan uzunluğunda olanlar ise station wagon bagaj hacmine sahip. Atacak tek kurşunum da varsa neden yarım metre daha kısa diye kendimi her açıdan kısıtlayacak küçük bir araba alayım ki. Alabileceğim içi en geniş, bagaj hacmi en yüksek, beni ve ailemi bir kazada en güvende tutacak, motoru güçlü, donanımı yüksek aracı seçerim ki bunlar bir SUV'da olan şeyler. Güçlü motor da güvenlik donanımıdır. Tehlikeli bir durumdan (çift şeritli yolda sollama vb.) hızla kaçınmayı sağlar.

    • Lehimli At @at

      Zaten güvenlik için SUV yasaklanmalı. Sizin aileniz sokakta karşıdan karşıya geçerken onları sadece SUV kullandığı için göremeyen biri tarafından ezilirse n'olacak? Ben kimsenin ölmemesini istiyorum.

    • Hasan Yılmaz @coolnquiet

      @at İyi de SUV'ların görüş açıları normal otomobillerden çok farklı değil ki? SUV kullandığı için şoförün karşıdan karşıya geçeni görmemesi gibi bir olasılık mümkün değil. Bu açıdan bakıldığında otobüs, kamyon, minibüs, çekici tarzı tüm araçların yasaklanması lazım çünkü onlarda bu ihtimal var. Küçük çocuk görülmüyor diyorsanız normal otomobilde de görülmez. Focus'da oturma pozisyonum mecburen alçakta olduğundan kedi boyutundaki bir nesneyi ancak birkaç metreden görebiliyorum. SUV'da da ancak bu kadar olur lakin SUV'da üstteki alandan faydalanarak sürücü koltuğu yükseltilmişse çok daha geniş alan görülebilir hale gelir. Arka görüş alanına gelirsek günümüz araçlarında Suv, sedan, hatchback farketmeksizin arka görüş kötü. Buradalarda da park sensörleri ve kamera gibi donanımlar devreye giriyor. Bir de küçük çocukların çalışan araçların önünde veya arkasında durmaması ve karşıdan karşıya geçerken dikkatli olması noktasında eğitilmesi önem taşıyor. Sedan/hatchback çarparsa hiçbir şey olmaz ama SUV çarparsa öldürür gibi bir durum da olamaz zaten.

  • sayit seyhan @seyhansayit

    Minik suvlar yaygınlaşıyor aslında bence mantıklı ve kullanışlı.