Kendi elektronik devre elemanları ve yonga üretim tesislerimizi kurmanın zamanı geçti mi?
Geçtiğimiz günlerde birisi bununla ilgili ülkemizin sismik hareketlilik olarak yonga üretimini için uygun olmadığını yazmıştı. Günde onlarca depremin kaydedildiği beşik gibi sallanan Japonya yıllar önce bunu başardıysa bizde üretebiliriz. Şimdilik lisans ile olsa bile otomobil üretimimiz ve yan sanayimiz var. Diğer taraftan Aselsan, Roketsan, Havelsan gibi kamu şirketleri ile özel sektör savunma sanayi firmaları da yapacağımız üretim için iç pazar oluşmuş durumda. Yerli elektrikli otomobilde üretim aşamasına gelindiğinde yine yeni bir pazar oluşacak. Belki CPU olmaz ama hızlı bir şekilde diğer elektronik devre elemanlarının sensörlerin üretimi için bir adım atılmalı.
#KarantinaMuhabbetlerineMalzeme #HaftalıkGündemeMalzeme @gamsizm
Bölüm 1
https://www.btchaber.com/amerika-ve-cin-arasindaki-teknoloji-soguk-savasi-1/
Bölüm 2
https://www.btchaber.com/amerika-ve-cin-arasindaki-teknoloji-soguk-savasi-2/
Başlangıç için basite olsa bir şeyler üretmek güzel olurdu. Tabi en basit ekipmanların neler olduğunu ve bunun maliyetini bilmiyoruz.
Basit devre elemanları SMD olarak bilinen direnç, kondansatör, transistör vs. üretimi yapılabilir fakat bunlar için lisans almakta gerekiyor. Lisans aldıktan sonra kalite kontrol için belirli uluslararası kurumlardan sertifika almak gerek. Bunlar hep maliyet. Eğer yüksek kapasiteli üretim yapamazsan bu işler için yapılan harcamaları karşıladıktan sonra ithal etmek daha ucuza geliyor. Bu yüzden bu lisans ve kalite sertifikalarına sahip bir firmanın ortak yatırım yapması ile tesis açılması ilk aşamada daha uygun olabilir. Yukarıda ayrıca yerli üretim elektroniklere cep telefonu, TV, baz istasyonları gibi cihazlar eklenirse aslında pazarın oldukça büyük olduğu görülür.
10 yıla yaklaştı güya yarı iletken fabrikası açılıyordu Ankara da.
yonga olmasın, direnç, kapasitör vs yapsak, yine iyidir.
CPU da olur (olmalı da), çalışma prensipleri belli; illa x86 vb uyumlu olmak zorunda değil. Önemli olan, ülke ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabilmek ve bu konuda gereken bilgi birikimini elde edebilmektir. Çünkü Çin olayında da anlaşılacağı gibi başkasının ipi (lisansı) ile her kuyuya (piyasaya) girilemeyeceğini bir kez daha görmüş olduk.
Bazı konularda mutlaka dış bağımlılıklardan kurtulmak lazım. Çünkü, yeri geldiğinde bırakın ambargoyu, BM, NATO vb şeylerden dışlamaya kadar gider böyle şeyler (gidecek de, Çin oldukça etkili bir ülke olmasa BM ile bile tehdit ederdi ABD).
50 senemiz var en az
50 Sene mi, en az 2 yy'la ihtiyacımız var?
Yital var,
tübitak yarıiletken laboratuvarı,
Seri üretim fabrikası değil ama
Askeri firmalar kullanıyor,
İhalarda kullanılan entegre komponentler üretiliyor..
https://bilgem.tubitak.gov.tr/tr/urunler/yital-yari-iletken-teknolojileri-arastirma-laboratuvari
https://www.aselsan.com.tr/tr/yatirimci-iliskileri/haber-detay/yital-mikroelektronik-sirketinin-kurulmasi
Notlarıma aldım teşekkürler.