Paylaş Paylaş

Bilgisayarlarımızın ilk CD sürücülerini hatırlıyoruz

Kullanıcıların CD-ROM sürücülerle ilk tanışması, bu sürücülerin satın alınabilir düzeye indikleri 1994-1995 yıllarına dayanıyor. Aradan geçen yaklaşık 15 yıl içinde optik sürücüler önce inanılmaz bir gelişme dönemi yaşadılar, ardından DVD ve Blu-ray gibi formatlara genişlediler. Günümüzdeyse gerek hızlanan Internet, gerekse veri taşımayı çok kolaylaştıran USB diskler optik sürücüleri geri plana itti. Her ne kadar unutulmaya yüz tutsalar da, optik sürücüler bizler için sonsuz anıyı birlikte taşıyorlar.

Tozlu Raflar'ın bu bölümünde, raflarımızdaki en eski optik sürücüleri gün ışığına çıkardık. Bir çok kullanıcının CD-ROM ile ilk tanışmasını sağlayan Creative üretimi 2X ve 4X hızında sürücüler, yine Creative'in bir zamanların efsane ürünü uzaktan kumandalı Infra CD-ROM sürücüsüyle birlikte konuğumuz. Ele alacağımız sürücüler arasında, yine bir dönem için efsane olan Pioneer üretimi slot yapıdaki 10X DVD-ROM sürücü de var.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Emir İmer @emirimer

    Tray'siz Pionner DVD ile anılarım canlandı. İkici bilgisayarımı aldığımda gaza gelip almıştım hatta en pahalı parçalardan biri de oydu, yaklaşık bir 3 sene falan da dvd medyam olmadığından kullanamamıştım 🙂 Gerçi içinden baldur's gate ve the x files oyunları dvd olarak yanında gelmişti.

    • LP

      Ah, o bombayı unutmuşuz. Evet, Baldur's Gate ve X-Files oyunları (ki normalde 3-4 CD tutan oyunlar) bu sürücüyle DVD olarak verilirdi. Baldur's Gate bende hala var. İkinci el forumlarında o oyunları satmaya çalışırdı herkes. 🙂

    • Ata

      Ozur dilerim, eklemezsem catlarim.

      Levent Pekcan > Gabe Newell

    • gltekin @gltekin

      hala o iki oyun durur 🙂 bana attığı ilk kazık boyunun normazden daha uzun olması anakartıma dayanıp mini tower kasama sığmamasıydı. neredeyse 2 cm dışarda dururdu. sırf o çıkıntıdan rahatsı olup yeni kasa almıştım 🙂 fakat en fazla1,5 sene sorunsuz çalıştı ve ardından bozulkup gitti. ama o yıllarda havası çoktu gerçekten

  • Daneel Olivaw @daneel-olivaw

    Türkiye için belki çok şey ifade etmeyebilir ama günümüzün en hızlı BD yazıcılarının fiyatları vidyonuzun sonunda değindiğiniz zamanın 10x Pioneer DVD-Rom fiyatının altına inmiş durumdalar.

    http://www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=6476462&CatId=3636

  • Daneel Olivaw @daneel-olivaw

    Az önce ilk (ev kullanıcısı olarak) alınabilir CD yazıcıları araştırırken HP'nin ilk CD Yazıcı/DVD okuyucu kombo cihazının duyuru sayfasına ulaştım. Yıl 2001 ve HP'nin resmi ağızla şu ifadeyi kullandığını görünce güleyim mi ağlayayım mı bilemedim : "download and store MP3 files and digital images"

    http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press/2001/010313a.html

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Şimdi böyle bir şey yazmaya cesaret de edemezler hemen hukuk departmanından uyarı gelir manyak mısınız diye 🙂

    • Mesudum @mesudum

      1997'de PC-World (Yoksa PC Magazine miydi, Volkan Ersoy'un yazdığı zamanlar) HP 8100i incelemesi ile CD-RW yazıcıların 24x okuduklarını görmüştüm. Malum, o zamanlar yazıcılar sadece 6x, nadide eserler maksimum 8x okuyabiliyorlardı. İncelemedeki fiyarı 410 dolardı. Yazıcıoğlu civarından 375 dolara, peşin, dolar olarak ve öğrenci gelirimden keserek vermiştim. Aldığımda bilgisayarım yoktu (satmıştım) ve arkadaşımın bilgisayarına takmıştım 🙂

      O yıl yurtta CD yazımıyla geçinenler vardı ve ben yazmada ve müşteri bulmada yardımcı olan iki ortağımla birlikte parasını o yıl içinde en az iki kez çıkardım (Acad2000, 3D-Max3, Win95-98-NT, Raks İngilizce vs setleri ile). Diğer CD yazarı arkadaşlar bir CD yazılana kadar bir saat makinaya dokunamazken ben 18 dakikada bir CD yazar, yazım esnasında da kastırmayan başka işlerle meşgul olabilirdim. İşi o kadar ilerletmiştik ki, [email protected] adresinden siparişler toplayıp Gayrettepe'deki gökdelernlerin çalışanlarına satışlar yapmaya başlamıştık.

      Zaman geldi, okuma ve hız problemleri yaşamaya başladım. En son 2003'de asteğmenken üst devreme 50 liraya sattım, 70 liraya 48x LG CD-RW aldım.

  • Ahmet Uludag

    Eski günler aklıma geldi =) Bir de bu creative'in programını yüklediğinizde, bilgisayarın açılışında "welcome, thank you for using creative infra cd rom drive" diye bir ses gelirdi, az mı dinledik 🙂 kapanırken de "goodbye and have a nice day" derdi yanılmıyorsam. Taktığınız cd'ye göre "media is audio cd" gibi şeyler söylerdi, büyük teknolojiydi canım zamanında =)

    • Enyalios

      Hey gidi günler hey.Tray in, Tray Out.

      Birde o cd rom un iyi bir özelliği vardı ses kısma modu. Daha yavaş çalışıyordu ama baya sessiz oluyordu. Turuncu olan düğmeydi sanırsam.

    • LP

      İşlevselliği sıfır olsa da, atraksiyon anlamında inanılmazdı. 🙂 Gerçi çok kullanıcıya da saç baş yoldurdu Creative Infra serisi, özellikle bir dönem için.

    • Mesudum @mesudum

      Üzerinde 48oo yazardı da 24x cihazların popüler olduğu dönemde millet aslında 32x (32x150 kB/s) olan bu sürücüleri 48 hızlı sanırdı.

      Bir defasında yaz okulunda arkadaşım Re-Load eşliğinde Red Alert oynardı da telefon gelince aniden kalkmış, o sırada bir şekilde açık bıraktığı tepsiyi diziyle yamultmuştu. Pişmanlığını gözlerinden canlı canlı izleyebiliyordunuz. Akşam alıp içini açmış, tepsiyi mekanizmaya geri oturtmuştum. O sırada bana Win 95 ile ilgli bir şey sormaya gelen komşum elimde infra CD sürücüyü tamirde görünce "Hocam benim bilg... Hass...! Aşmışın." şeklinde dumurcan olmuştu.

    • Tesla

      Creative infra CD sürücümün 30 cm mesafedeki düğmesine basmak yerine, kumandasını kullanırdım. Yıl 98 falan olsa gerek. Hala sorunsuz olarak çalışan (13 yaşında) bildiğim tek donanımdır.

  • CaptainCombo @captaincombo

    Herhalde en çok bozduğum bilgisayar bileşenidir CD-ROM. Bu aletler çok çabuk mu bozulurdu bende mi birşey vardı bilemiyorum. Allah'tan bu şeylerin öyle pahalı olduğu dönemler değildi de, hemen değiştirirdim.

  • dandare @dandare

    1992 yılında bir arkadaşın satın aldığı RealMagic paketi bilgisayarına takmam ile PC de CD-ROM ile tanışmıştım. (Commodore CDTV yi saymıyorum)

    Kartı çalıştırmak tam bir cehennemdi, gerçek bir setup kabusu idi diyebilirim.

    Decoder kart, 1x CD-ROM ve birkaç demo CD si ile geliyordu. İlk defa 15" CRT flat bir monitörde (600-700 dolar fiyat vardı sanırım) başında 10 kişi olmak üzere VCD üzerinden MPEG-1 video seyretmiştik ve Beta/VHS zamanları olduğu için inanılmaz gelmişti, bugün 60" ekranda Bluray film izleyen bu kadar şaşırmamıştır garanti veriyorum. 🙂

    Sigma RealMagic paketi 1000 dolardan biraz pahalıydı ve kartın tek fonksiyonu birkaç oyundaki FMV leri MPEG-1 kalitesinde gösterebilmekti ve o oyunlarında RealMagic versiyonları hiçbir zaman gelmedi, paketi alanlarda demo CD si ile arkadaşlarına hava atmaktan başka birşey yapamadı. 🙂 VCD filmleride oynatma yeteneği vardı fakat o tarihlerde mevcut olmadığı için o özellik de kullanılmaz durumda idi. 🙂

    Burada biraz daha bilgi var.
    http://en.wikipedia.org/wiki/RealMagic

    • LP

      Selamlar,

      Tüm set olarak olmasa da sadece decoder kartı olarak bir RealMagic bulduk geçenlerde, önümüzdeki haftalarda Tozlu Raflar'da yer alacak. 🙂

    • dandare @dandare

      Şimdi hatırladım. Yanlış olmasın sene 1998 idi ve yeni bilgisayar alırken DVD-ROM ile birlikte almıştım arada film seyretmek amaçlı. Fakat PII-300 teorik gereksinimlerde yeterli dursa bile filmi seyrederken durmadan yavaşlama ve atlama yapıyordu, kısacası yetersiz kalıyordu. Bende RealMagic DVD decoder kart almıştım sorunu çözmek için. Fiyatını hatırlamıyorum ama çok da ucuz değildi. 🙂

  • Hakan BOZLU

    Bu infra serisinin çok önemli bir özelliğinin atlandığı kanaatindeyim. Bu seri sayesinde araba modifiyecileri arabalarına ilk CD çalarları eklemiş, gelene geçene hava atmışlardı. Bilgisayar kasasına göre yapılan creative'ler tabi her sarsıntıya tepki vererek ismi geçen modifiyecileri delirtmişlerdi ama gene de o dönem için büyük bir başarıydı. İkinci el kısımları infra arayanlardan geçilmez olmuştu.

    Bir de, şimdi güzel hatırlıyoruz ama bu modeller nasıl üretim bantlarında nasıl parçalarla üretiliyorsa iki ürünün kalitesi kesinlikle birbirini tutmazdı, Yok okuma problemi yok ses problemi ıvırı zıvırı olur sahiplerinin ağzını bozardı.

    Bendeki maşallah taş gibiydi, üzerine bir de o kumandasının çakma mouse özelliklerini sonuna kadar kullanırdım. Bilgisayarı kapatmak için son bir tıklama gerekecek hale getirir, gece uyumadan önce gözlerim kapanmak üzereyken yataktan kalkmadan bilgisayarı kapatırdım. Yaşlandık mı ne....

  • Tumer Topcu

    Tozlari ustlerinde ozellikle mi biraktiniz sonradan mi serptiniz 🙂

    Creative'in o ilk suruculeri inanilmaz bir yazilim pakediyle gelirdi. 1 CD icinde 10 oyun. Iclerinden tek hatirladigim yaratikli filan olan oyun. O da sirf muzikleri guzeldi diye yoksa oyun rezaletti. Simdi torbanin icinden vidalar cikinca seviniyoruz saolsunlar diyip.

    Lakin Pioneer bu alemin karizma kraliydi. Pioneer ciktigi anda Infracilar cok uzulmustu. Infra'nin bir de dillere destan gurultusu vardi tabi unutmamak lazim.

  • maverick

    http://www.darkhardware.com/ bu arada ne oldu(uzun zamandan beri makale yok), levent bey ayrıldımı bu siteden.

  • ST

    İnceleme güzel olmuş. Mouse' u oynatınca CD yakan CDRW' ların nostaljisini de en kısa sürede bekliyoruz 🙂

    • LP

      Tek sorun, o cihazların hepsinin çöpe gitmiş olması. Çevrenizde bir Philips CDD-2000 görürseniz aman haberimiz olsun. 🙂

  • Hakan Yılmaz

    Pioneer CD-ROM sürücüler dedinizde seneler öncesinden hatırladım. o zamanlar DVD'ler yeni yeni çıkıyordu bir okuyucu almak şart oldu. baktık en çok bulunan fiyatı uygun olan DVD + CD Okuyucu Combo olanlar falan vardı "Combo" diye belirtilirdi, Pioneer markalı olanı uzun bir süre kullandım. Ya belkide yanlış biliyorum, CD Yazıcı + DVD Okuyucu Combo modelide olabilir ve Samsung markalıda olabilir tam hatıramıyorum...

    Özkan abinin sonda bahsettiği dediğ 'birde CD-DVD Yazma Yazıcı olaylarından söz edelim' konusunda olursa videosunu merakla bekliycem... 10 sene öncesi bir CD yazmak ne dertti be. H.L.1 oyunun çıktığı zamanlardı sanırım, 650MB'lık bir CD'yi 1-1,5 saati geçkin sürede (2 saati bulan bir sürede olabilir) yazıldığı gibi bişey kalmış aklımda. şimdi 4 GB'lık DVD'yi 10-12 dakikada yazabiliyorsun. yeni ürün DVD Yazıcılarda 22x daha bile hızlıdır (hiç denemedim). vay be ne günlerdi...

  • megawolt

    Creative 48x çıktığında ne şaşırmıştım ama vay bee nereden nereye..

  • Yavuz Selim

    İlk PC'yi 1992'de almıştık. AMD 386 SX33 CPU, 1 MB ram, 256 KB ekran kartı, S/B monitor. Harddiski yoktu. Bir kaç ay sonra yaklaşık 300 dolara bir Action marka renkli monitor, yine yaklaşık 300 dolara IBM marka 80 MB bir harddisk bir de Sound Blaster marka bir ses kartı almıştık. Bir kaç sene sonra CD Rom sürücüler yaygınlaşınca yaklaşık 350 dolara Sony marka 1x hızında bir CD Rom sürücü aldık. Çok iyi hatırlıyorum; 1-2 ay önce PCWorld dergisinde CD Rom sürücü testi yayınlanmıştı. Bu Sony CD Rom driver'ın fiyatı yaklaşık 1200 dolar olarak gösterilmişti. Yani demek istediğim; fiyatlar bir anda alınabilir seviyelere gerilemişti. İlk CD Rom recorder'i ise 1999 yılında yaklaşık 280 dolara almıştım: HP i8210.

  • obican

    Bir gün bir iki video eşliğinde de eski sistemleri toplasak, Windows yüklesek, COM portlarını ayarlasak ya? 🙂

  • lawnmower @lawnmower

    Creative Infra CD-Rom'u 2. el almıştım. Çevremdeki herkes "Alma, okumuyor, parana yazık" demişti, ben yine de almıştım. İlginçtir, hiç okumadığı CD olmadı. Neredeyse efsanevi 52x LG kadar iyiydi. Biraz gürültülü ve sarsıntılıydı, o kadar. Bu arada keşke o 52x LG CD-Rom'lardan da bahsedilseymiş, bir ara herkes onlardan alıyordu, dümdüz bir tasarımı vardı ama efsane olmuştu. LG markasını Türk milletine tanıtan o ürünlerdir.

    Bir ekleme daha yapmak istiyorum. O Pioneer DVD-Rom'un kutulu versiyonları slot tipindeydi, kutusuz (OEM) versiyonları ise bildiğimiz çekmeceli tipteydi. Aralarında fiyat farkı vardı, parası olan herkes slot tipindekilerden almıştı. Performans filan aynıydı, ama işte o slot olayı insanların hoşuna gidiyordu.

  • Moon

    Creative infra'yı hatırlıyorumda... Ne gereksiz bişyeydi CD sürücüye kumanda kontrolü. Zaten kasa dibinde tut ki uzakta olsun CD'yi yerleştirmek için yanına gitmek zorundasın sonuçta 😀
    Müzik CD'lerinde şarkı geçişlerinde işe yarıyordu ama 😀

  • Yalçın Aydın

    İlk bilgisayarımı 95'te almıştım ama ilk CD sürücüyü ve ses kartını 99'da anca görebildim 🙂

  • Ahmet

    Ilk surucum CyberDrive di 24x 1998 de almistim. Kendisi bayaa cd seciyordu. Arkadasimda creative infra vardi acayip kiskanirdim. hele uzaktan kumandasiyla mouse u kontrol edebiliyorduk 🙂

  • Mithras

    120 küsur dolar verip YAMAHA F1 yazıcı sipariş ettiğim günü hatırlıyorum. Aslına en sadık Audio CD yazma, CD de boş kalan kısımlara T@tu yapma gibi muhteşem özeliklere sahip bu CD yazıcı YAMAHA firmasının ürettiği son optik sürücüydü sanırım. Uzaktan kumandalı Creative serisinden sonra en dikkat çekici optik sürücüdür bir çok kimse için.

  • ecaglav @ecaglav

    Gösterilen 4 hızlı ve 32 hızlı infra creative cd-romlar benim de elimden geçti. İlk cd-romum olan 4 hızlı creative bozulduktan sonra uslanmadım, birazda şatafatına kanarak 32 hızlı infra almıştım. Onun da bozulması uzun sürmemişti; data cdlerini okumuyordu. Levent abinin yaptığı gibi dışarıdan besleyerek harici müzik oynatıcısı olarak kullandım. Yanlış hatırlamıyorsam hem 5V hem de 12V istiyordu ayrı ayrı, iki tane şu ayarlanabilir radyo adaptörlerinden kullanmıştım. Bu şekilde normalde gereksiz olan kumandası da baya işe yaramıştı. Kumanda demişken, bu kumandayı bilgisayarda işlevsel hale getirmek için bir yazılımı vardı, açılışta saatin oraya yerleşiyordu; bilgisayar açılışını 1 dakika kadar geciktiriyordu.. Bir süre "para vermişim" mantığıyla katlanmıştım. Ne zamanlardı ya..

    Bu video serisi çok güzel olmuş. Teşekkürler LP.

  • Saygı Gülkan @sgulkan

    İlk creative Cdler hakikaten acaip yüklü bir yazılım paketi ile beraber gelirdi ve haliyle daha pahalıydı. Pahalı olduğu için alamadığım creativin bir setindeki yazılıma çok ihtiyacım vardı. Multimedia Toolbook 3.0 CBT edition. Bununla basit bir cerrahi atlas yapmış ve kopya koruması bile koymuştum. İlginç olan yazılımın kullandığı script diline ait help dosyaları dışında hiç kaynağım yoktu. Dilin adı da openscript idi. Bu yazılımı o dönemleri hatırlayanlar bilir, çok bulunan boş cdsi olan dyson marka bir cdye kaydetmiştim. Bir iki yılgeçmeden yazılımın tek cdsi, kayıt katmanı soyulduğu için kullanılamaz hale gelmişti ve bende bir yedeği daha yoktu. O zamanlar bir cd 25 dolara yazılıyordu ve bu parada o günkü alım gücüne göre şimdinin 100 lirası gibiydi. Sene 1995. 1996 yılıydı sanırım ilk cd yazıcımızı bir arkadaşımla ortak almıştık. Yazıcı, adaptec isa scsi kartla gelen creative marka 2x hızında bir yazıcıydı. CD yazarken elimizi dokunamazdık bilgisayara. O zanalar Burnproof yoktu. Cdler de 10 dolardı. Buradaki bir arkadaşın yaptığı gibi bizde asistanlığımızda o yazıcının bir miktar parasını yedik. Parasını çıkardı. Aynı proje için 100 USD'ye Omax bir de tarayıcı almıştık. O projede iflas etmediysek bu cd yazıcı sayesinde etmemiştik. Ama genel olrak ses kartı dışında creative ürünler ve bilhassa cd okuyucuları orta kaliteydi. En iyi okuyucu hakikaten o dönem için LG idi.
    Pioneer DVD slot tipi hala durur ve dvd okumaya devam eder. Keşke şimdi de slot yazıcı yapsalar.

  • Çağlar

    Creative CD-ROM dan muzdarip olan bir ben varmışım meğer. windows 98 in yeni çıktığı yıllarda aldığım PC de vardı gerçekten çok hoş bir görüntüsü vardı. O bayan tarafından seslendirilmiş olan seslendirmeler "Goodbye and have a nice day" vs hala aklımdadır fakat bendeki en illet o zamanki kronik sorun dedikleri bir süre sonra belli cdleri okumamaya başlamıştı o zamanlar hatırladığım commandos vardı deli gibi oynadığım ve 1 hafta, 10 gün sonra cd yi okumamaya başlamıştı. arkadaş çevresinden gelen hurafe çözümler, sorun tespitleri fln. Yok cd yi cd-rom un içinde bırakma kapatırken çıkar ondan bozulmuştur yok korsan cd takma ondan bozulmuştur vs. Neticede alet düzelmemişti de garantiden değiştirmiştik tabi başka bir marka gelmişti de biraz yeni gelen CD-ROM un sadeliğinden Creative in göze hitap eden tipini özlemiştim. ne günlerdi ya şimdi dvd bile kullanmaz olduk 8Gb lık hafıza kartları her işe fazlasıyla yetiyor. Bir 10 sene sonra belki optik medyalar tamamen kalkacak, Blue-ray belkide son optik medya teknolojisi olarak tozlu raflarda yerini alır.

    • cagatay

      ilk cd-rom um creative infra 24X idi ve yazılmış cdleri okumazdı, fabrika baskı cdlerde hiç bir sorunu yoktu ama sanırım bir kopya koruması sayesinde beni delirtmeyi başarmıştı, tabi hayatımız back up o zamanlar back up dediysem yazıcıoğlu civarında hizmete sunulan için film oyun mp3 back uplarından söz ediyorum (: hey gidi mp3 bile yoktu o vakitler, koca bir kutuda cd-rom 2 wattlık bir hoparlör seti ve ses kartıyla satın almıştık. her şey daha bir keyifliydi sanki o günlerde.

  • Yasin

    welcome thank you for using creative cd rom drive... creative firmasını ses kartlarını kullandığımdan beri hiç sevmem ama bilgisayarın açılışında konuşan hatun süperdi..
    hey gidi günler hey ihtiyarladık beeaaa :)))

  • Tora @tora

    93'te aldığım IBM 111 PC ile sadece disket kullanabiliyordum. CD-ROM'u ilk kez 95'te hali vakti yerinde bir arkadaşta görmüştüm. Bir dergiden çıkan CD'yi takıp bana Mc Donald's reklam videosu açtığında aklım almamıştı "bu ekranda video görüntülenebiliyor mu?" diye.
    O zamana kadar Windows 3.1'imi bozduğum ve tekrar kuramadığım için DOS'tan çalıştırırdım tüm oyunları. 8bit ya da ona benzer görüntülerle oyun oynayan bir çocuk olarak ekranda video akışı görmek inanılmazdı.
    Daha sonralardan zaten "abi data diye bi şey olacakmış" diye internet'i anlatmaya çalışan arkadaşlardan hiç bahsetmeyeyim.
    Zamanında akıl almaz teknolojiler olduğunu düşünürken şu an "görünmezliğin sırrı çözüldü" diye haber çıksa "meeh.." diye bakıyoruz.

    Bu teknoloji nostaljileri güzel oluyor 😀
    Creative Infra ve slotlu Pioneer DVD-ROM'la ilgili benim de anılarım var, hatta Pioneer hala dururdu kasamda geçen seneye kadar. PC'nin açılışında "çat çat" diye ses çıkardığı için artık bulundurmuyorum da 🙂 2001'den bu zamana kadar iyi dayanmış. Fakat DVD+R'ları okuma desteği olmadığından gözden düşmüştü 2000'lerin ortalarında.
    Bunların bir de 2 farklı slot yapısı vardı. Bir tanesi DVD'nin yarısına kadar sokulduğunda otomatik içeri çekerdi yumuşak bir şekilde, diğeri ise bastırmadan içeri girmezdi. Hatta bozulacak diye korkardık o kadar sert bir şekilde bastırmak gerektiği için. Sanki direniyor gibiydi.

  • Alper BUL

    1994 yılında o tarihlerde türkiyenin en büyük firmasında çalışan ve bu işleri bilen İrfan amca "önümüzdeki yıllara bu teknoloji damgasını vuracak" diyerekten bana cd teknolojisini anlatan bir kitapçık vermişti. 1996 yılında izmirdeki bir fuardan 2X cd okuyucuyu almaya gücüm anca yetebilmiş ve mevcut bir kaç demo oyun cd sini çalıştırmaya nail olmuştum. Cd sürücü bir süre sonra bazı cdleri okumaz olmuştu. Hatta bazı cdleri ısıtarak okuyabildiğinide hatırlıyorum.

  • Rajeesh

    uzaktan kumandalı creative modeli ilk bilgisayarım da vardı, cdrom gitmiştir de kumandası sanırım bir yerlerde duruyor olmalıydı

  • RaptorFX

    PC Labsin genel yayın yönetmenin, benim gibi amatör bir kullanıcı kadar eski ürünleri bilmemesi oldukça üzücü. Levent Beyin sözünü sürekli kesişi, Levent Bey anlatımda bulunurken dergiyle uğraşması yayının kalitesini düşürmüş. Hele ki creative cdromun uzaktan kumandası için "gereksiz" demesi çok manidar. Müzik dinlerken, film izlerken bilgisayarın başında dikilme derdini ortadan kaldırmıştı. Keşke hala bu özellikli dvdrwler çıksa. Ayrıca fare özelliği de vardı kumandanın. Ve ayrıca Creative Suite programı açılışta selamlaması, kapanışta uğurlaması, takılan cdlerin türünü belirtmesi gibi oldukça güzel özellikleri de vardı.

    Benden önce yazılmış ancak 72x olan cdrom kenwooda aitti. Ayrıca Wearnes isimli firmanın da 4x - 8x dönemindeki cdromları diğer markalara göre çok daha kaliteliydi.

    Ve yine cdromları açılışta tanıtmak için disket gerektiğinden de bahsedilebilirdi.

    Bir de tozlu raflar başlığı doğru olmuş, ürünler toz içinde maşallah.

    Neyse yine de ellerinize sağlık, Levent Bey sayesinde bilgisayarlara olan merakım artmış, PC Magazine dergisiyle katlanmıştı. Şuan i7 nin kralını verseler o dönemki tadı veremez bilgisayar dünyası.

  • RaptorFX

    Ufak bir ekleme yapayım. Elimdeki Creative cdrom motoru dönmemeye başladığında üstteki metal tenekede yuvarlak bir delik açtık. Cd içeri girince ilk bir tur biz döndürüyorduk, bilgisayar kalanını devam ediyordu. Arabayı vurdurur gibi cdrom çalıştırıyorduk. Bu olaydan sonra aynı tekniği tüm crative cdromlarda denedik ve sonuç olumluydu.

    • Alper BUL

      Bende 2X cdromu dediğiniz gibi söktüğüm ön panelden türk işi vurdurarak çalıştırıyordum. Okunmayan cdleride ısıtarak deniyordum. Bazen işe yarıyordu.

  • fadike

    Creative'in SoundBlaster etiketli CD sürücülerinin üzerinde PC açık olmasa dahi CD çalma özelliği nasıl unutulur? Hele ses açma ve ileri geri sarma tuşları yok mu... Benim modelimi hatırlamıyorum ama şunu unutamam: CD içeri alır ama çıkartmazdı... Mecburen atacı dümdüz eder minicik delikten itirerek açardım...

  • Burcin Cerci @noonelivesforever

    95 yılında ilk aldığım 2x cd-rom için 180$ dolar verdiğimi hatırlıyorum çünkü uzunca bir süre para biriktirmiştim. 96 yada 98 gibi 2x yada 4x (tam hatırlayamadım) traxdata cd writer için 350$ vermiştim. yaklaşık bir c64 kutusu kadar bir kutu ile gelmişti. hatta kutusunun üzerinde çekilişle porsche araba hediyesi olduğu yazıyordu. hey gidi günler.

  • ismet korkut @ismet-korkut

    Bu aleti hatırlıyorum çok uğraştırıyordu beni