Paylaş Paylaş

Haftalık Gündem Değerlendirmesi (3 - 8 Haziran 2013)

Ülkemizden ve Dünyadan Teknoloji Gündemi

- Computex 2013 gerçekleşti.

- Haftaya E3 fuarı var.

- Intel'in 4. nesil Core işlemcileri "Haswell" çıktı.

- Türkiye’de teknoloji lansmanları iptal.

- ABD’de büyük bir skandal ortaya çıkmakta.

- Türk hükümetine dijital suçlama.

- Siber casusluk aracının hedefleri arasında Türkiye’de var.

- Sharp, 14” ve 15,6” ekranlara 3200x1800 çözünürlüğü getiriyor.

- Gigabyte, masa lambasıyla bilgisayar ekipmanlarını birleştirdi.

- AMD, FX işlemcisi serisinde 5GHz’i zorlayacak.

- AMD, Richland serisi APU’lardan masaüstü sistemler için 3 model daha yayınladı.

- Intel, PC’ler için Kinect benzeri teknoloji geliştiriyor.

- İddia: Haswell 2014 yılı içinde güncellenecek. Broadwell ancak 2015’de piyasada.

- WD, 7mm sabit disklerde 1TB kapasiteye ulaştı. 5mm disklerini de sergiledi.

- Thunderbolt’un 20Gbit sürümü Thunderbolt 2 adını aldı.

- ABD’de bazı iPhone ve iPad modellerinin satışı yasaklanabilir.

- Samsung Galaxy S4 Active duyuruldu.

- Google, Android için klavye yazılımını çıkardı. Henüz sadece İngilizce.

- Google Glass’da yüz tanıma olmayacak.

- Oculus VR’ın kurucularından Andrew Reisse, trafik kazasına kurban gitti.

- Vodafone, İstanbul’da 4G testlerine başladı.

- Suudi Arabistan’da Viber yasağı.

Oyun Dünyasından

- Analizcilerden fiyat tahmini: PS4 350$, Xbox One 400$.

- Diablo III, sonbaharda Xbox’a da geliyor.

- Zynga ciddi oranda küçülüyor.

- Tablet oyunu istilası:

- Thunder Wolves konsol ve PC’de çıktı.

- Fable, yenilenmiş olarak tekrar geliyor.

- Infinity Ward çıkışlı Respawn Entertainment, Titanfall ile geliyor.

- Interplay, Freespace serisinin haklarını 7500$ karşılığında satın aldı.

- Fırsatlar.

Linkler

Doğrudan indirme (MP3) --- iTunes üzerinden takip --- Podcast RSS yayını

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • ahmet_fener @ahmet_fener

    teknoloji dünyasını sizlerle takip etmek güzel bir duygu iyi ki hayatımızdasınız teşekkürler teknoseyir.....

  • Ahmet Yücel

    Enerjik bir giriş olmuş. :))
    Seslerde bir sorun yok, gerçekten düzelmiş.
    Türkiye gündemi dediğiniz gibi gergin... İnşaallah artık bahsettiğiniz gibi, siber dünya'da yada ülkelerde baskıcı rejimler artık son bulur. Teknolojiye Demokrasi istiyoruz!

  • ceyhun

    bu hafta intelle teknoloji gündemi olmadı yanlış hatırlamıyorsam.

    konular çok bombaymış bu hafta.

  • sgi @sgi

    Ağzınıza sağlık. Batman' a öldüm gülmekten 😀 mp3' ü indirdim, o kısmı kesip alacam 😀

  • Ziyaretçi

    Bu hafta izlemeye değer haswell birde htc one vardı gerisi gereksiz bana gore. Otoseyir rc bolumleri zaten meraklısına işten anlayana hitap ediyor. 2. el araç bolumu gibi genel konular oldumu birşeyler öğrenmek için izliyorum gerisi boş kendi adıma.

  • EMRE

    Mikrofonlar kalitesini harbi bu video da döktürmüş cam açıktı galiba gündem kaydedilirken.:)

  • Etgm @etgm

    Levent Abi, Arkham City greenmangaming'de de bulunmaktaydı, vpn kullanmadan greenman üzerinden alıp, greenman'in verdiği kodu (yine vpn kullanmadan) steam'e girdim, şaşırtıcı şekilde kabul etti.
    Yanlış hatırlamıyorsam Mass Effect 3'ü de aynı yöntemle almayı deneyip, bölge sebebiyle fiyat değiştirdiği için almaktan vazgeçmiştim (fiyat avantajını çok azalıyordu).Origin Mass Effec 3 için önlem almış gibi gözükmekte, ama steam için verdiği kodlar deneyimlediğim kadarıyla çalışmakta.
    Yalnız uyarayım, Arkham City en çok satanlar listesinde bulunmakla birlikte ana sayfada çıkan resimli duyurular arasında yoktu, ki ben en çok satanlar, en yüksek değerlendirme puanına sahip olanlar listelerini pek kontrol etmezdim, şans eseri gördüm oyunu. Artık daha dikkatli inceliyorum kenardaki köşedeki listeleri.

    • TwoMinute

      Steam'in mağaza kısmında bölge sınırlaması olması oynatmayacağı anlamına gelmiyor. Yetkili(authorized) satıcılardan(greenmangamin, amazon,gamersgate vb.) aldığınız tüm steam keylerini vpn kullanmadan aktive edip oynamak mümkün. Yani şaşırtıcı bir durum yok her şey normal :). Bunun dışında sanalpazar, gittigidiyor vb. sitelerde satış yapan yetkili olmayan(Unauthorized) satıcılardan alınan keylerin çoğu rus key olduğundan dolayı hem aktive etmek için hemde oynamak için vpn gerekebiliyor.

      Ayrıca tüm steam kullanıcıları için ufak bir uyarı, steam'den bizim bölgemize kapalı oyunu almak için vpn kullanmanızı tavsiye etmem. Özellikle tek ip üzerinden binlerce kişinin bağlandığı public vpnleri hiç kullanmayın. Çünkü steam'in bu konuda şakası olmuyor. Tespit edilirse hesabınız üzerinde belirli kısıtlamalara gidebilirler veya permanent ban verebilirler. Onun yerine amazon, greenmangaming gibi yetkili sitelerde o oyunun indirime girmesini beklemek en akılcı ve temiz çözüm 🙂

    • Bora

      Levent Bey, siz Amazon'u tercih etmiyorsunuz; lakin Amazon'da Batman Arkham Asylum ve Arkham City paketi $11.99 fiyata satılıyor. Her iki oyun da GOTY Edition ve Steam aktivasyonlu. Türkiye'den de aktif edilebiliyor bildiğim kadarıyla.

      http://www.amazon.com/Batman-Arkham-GOTY-Pack-Download/dp/B00APOVDKW

      Zaten indirim zamanı bile Arkham City $7.49, Arkham Asylum da $4.99 fiyattan aşağı inmiyor. İki oyunun GOTY sürümü için 12 dolar çok iyi fiyat. Tabi sizde Arkham Asylum oyunu varsa, o başka...

      Not: Bir ay daha bekleyenler, Temmuz ayındaki yaz inidirimlerinde aynı paketi $9.99 fiyata alabilirler. Yılbaşında da $9.99'dan satılmıştı. 😉

  • Mustafa

    İnidiripde Dinledim Windowsta Müzik Türü Arabesk Diyor Adamlar Haklı Teknolijik Arabesk'i

  • Vladimir

    Prism hakkinda : yandex vk narod kullanin. ruslar istese seve seve girer pcnize alir bunlari zaten. usa e elinle vermekten iyidir 😉

  • Vladimir

    intele 40 a cikti diye halay cekiyor sokakta =)

  • Melih

    Giriş çok enerjik hatta gündem değerlendirmesinin süresi de öyle olmuş; 57 dakika 🙂

  • Günay

    samsung galaxy mega 6.3 🙂

  • ahmet

    levent abinin sesi iyi de , arkadan bağırtı sesleri de gelmese daha iyi olucak

  • Levent Güngör @leventgungor

    WWDC den hiç bahsedilmemiş. Hiç şaşırmadım.

    • onur

      hakikaten hiç bahsedilmedi, bununla alakalı teknoseyirde canlı yayın ya da program düzenlenecek mi ki?

    • Anıl T. @aniltek

      teknoseyir de apple konuları ne yazık ki konuşulmuyor....
      WWDC başka siteden takip edeceğiz artık.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      WWDC 10 Haziran'da başlıyor. Yani önümüzdeki haftanın konusu.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      E3'te ne olacağı belli. Konsolların ilk defa orada gösterileceğini firmalar kesin olarak açıkladı. Özellikle Microsoft doğrudan tarih verdi.

    • Levent Güngör @leventgungor

      WWDC'de de ana hatlarıyla neler tanıtılacağı belli. Haswell Macbooklar, iOS 7, iRadio, OS X 10.9 . Önemsemiyoruz demek yerine böyle falsolu cevaplar vermenize hiç gerek yok.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Bunlar parça parça gündemin geçmiş haftalarında yer aldı. Özellikle iOS7 üzerine konuştuk. Gerisini bugün göreceğiz. Konu önemsememeye gelirse Apple, ürünlerini incelemeye göndermeyerek TS ve takipçilerini önemsemiyor. Apple konusunda dedikodu üreten ve birçok kez sallama haber yaparak yanlış haber yayınlayan siteler, eminim özellik listelerine kadar yayınlamışlardır. Bizde olmaması sizi etkilemez.

    • Levent Güngör @leventgungor

      Benim sizin yapacağınız apple haberine veya yorumuna zaten ihtiyacım yok. Ama WWDC 2013 ile ilgili bütün tech sitelerinde bir heyecan, bir bekleyiş var. Sebebi de önceki eventlerin aksine doğru dürüst sızıntı olmaması. Çok az şey biliniyor. Bu da insanların daha fazla merak etmesine sebep oluyor. Sallama haberleri veya konsept videolarını konuşun demiyorum zaten.
      Önceki haftalarda iOS 7'den konuştuğunuzu biliyorum. Yine de yüzeysel olarak gündemde lafı geçmesi gerekirdi diye düşünüyorum.
      Ürün yollama konusunda muhattabınız apple değil bilkom zaten. Tek sorununuz onlarla değil ki. Yeri geldi samsung da ürün yollamadı, sponsorlu video çektiğiniz HTC de yollamadı. Genel olarak türkiyedeki firmalarda bir problem var, teknoloji sitelerini pek iplemiyorlar. Halk akıllanıp araştırma yaparak ürün almaya başlayınca belki bunların da aklı başına gelir.

  • Hamit ÖZLÜ @hamitozlu

    Murat Bey
    Uygulamalı olarak VPN oluşturmayı başka bir videonuzda anlatabilir misiniz?
    Teşekkürler

    • ceyhun

      evet çok iyi olur. günümüz şartlarında revize edilmiş bir yurt dışı alışveriş rehberi başlığı altında da sunulabilir.

  • Emre K @emre-k

    Şu ABD'deki olaylar gerçekten skandal. Herkesin arasında konuştuğu, kimisinin "abi amma komplo teorisi yaptın" dediği şeyin ispatı aslında.

    Aklıma şöyle bir şey geldi. Şimdi bu Xbox One'daki Kinect sürekli bizi izliyor. O verileri Microsoft'a gönderiyorsa dolayısı ile ABD hükumetine de gönderiyor demektir bu. Hatta bu Kinect ile izleme olayının arkasında direk ABD hükumeti bile olabilir.

    Eskiden Person of Interest dizisi biraz bilim kurgu gibi gelirdi ama artık öyle bir şeyin olabileceğine rahatlıkla inanıyorum.

  • Ando @aaa

    Murat Bey, hangi vpn hizmetini kullanıyorsunuz acaba (ücretli - ücretsiz)?

    Derginizi indirmek istiyorum ama elimdeki androidler maalesef, 4.x.x. güncellemelerini alacakları bildirilmelerine rağmen 2.3.x lerde çakılı kaldılar, ki sizin dergiler de 4.x.x. ve üstü istiyor...

  • Ziyaretçi

    sesde sorun yok hatta arka fonda ki kavga kovalamaca sesleri de geliyordu

  • Uygar @uygar

    Facebook sayfanızı beğendim fakat paylaşımlarınız haber kaynağıma düşmüyor. Sebebi nedir ?

  • UFC

    Levent abi ses mükemmel demek bizi mono paklarmış 😀
    haftalık bülten çok iyiydi, sniper elite v2 yi 12$ den kaçırdığıma çok üzüldüm şimdi mi söylenir bu 🙁

  • Kıvanç

    İki saatte bitirek inşallah sonra 57dk bu ne ayak 😀

  • Mustafa

    Bende ne İOS ne de Android var dergi indirebileceğim, nasıl destek olcam. 🙁

  • Ziyaretçi

    ses cok iyi olmus.

  • Hakan Tarım

    (23:21) deki diyalog gülümsetti..

    LP: ... 384 core
    MG: kor abi ! :))

    ayrıca unutmadan; #direngezi

  • Onur Şirin @onursirin_1

    levent bey arkada ustalar mı çalışıyor.Bağrışlar falan var.:)

  • Ziyaretçi

    Ses iyi bu sefer.

  • Tesla

    Thunder Wolves'u ben de tavsiye ediyorum. Çok eğlenceli, üstelik defalarca da oynarsınız helikopterleri değiştire değiştire.

  • laqosuntmsahl

    Finaller direniş felan derken uzun bi ara sonra siteye giriş yaptım gundemi dinlemek iyi geldi.

  • stereo kedi

    Ses sorununu çözmüşsünüz.
    Bu arada kullandığım ipad minininde mono olduğunu öğrenmiş oldum.

    • Soniq

      ipad mini'ler stereo çıkışlıdır. hatta bunu teyit etmek isterseniz ayarlar > genel > erişilebilirlik kısmında mono ayarı ve hoparlör sağ-sol ayarı olduğunu görürsünüz. yalnız hoparlörler birbirine çok yakın olduğu için hem sağdan hem soldan helen ses frekansları sanırım birbirine karışıyor ve ses boğuluyor. mesela bahsettiğim ayarlar kısmında bütün sesi sağ veya sol hoparlöre verdiğinizde ses normale dönüyor ama ortada bıraktığınızda ses yine kısılıyor. çok garip bir durum.

  • ilkay yedikizanli @dvoca

    Steam bölge sorunu için kullandığınız programın bir incelemesini yapar mısınız ?

  • serhat oden @serhatoden

    Abi bir gün halo veya BF turnuvası yapın aranızda çok güzel olur ya, hazır birbirinize meydan okumuşsunuz 😀

  • Altan Yoklar @altan-yoklar

    Nasıl yahu bazı cihazların sadece mono olmasını aklım almıyor? Stereo kayıt çok hoş bir speaker LP diğeri MG, tam diyalog havası ama olmayacak sanırım.

    Konsolda gamepad ile ne yazık ki FPS olmaz , ben Murat Bey'e katılıyorum.
    Umarım PS4 ve XboxONE adam gibi klavye-fare desteği ile gelir.

  • Soniq

    öncelikle yine çok güzel bir sohbet olmuş. ağzınıza sağlık. yalnız 10 haziran'daki WWDC hakkında herhangi bir yorumda bulunmamanız beni şaşırttı. çünkü aylar öncesinden teknoloji siteleri bu konferans hakkında konuşmaya başladılar ve bir sürü insan dört gözle bunu bekliyor. en azından bir kaç dakikalıkta olsa bu konuda sizden yorum beklerdim.

  • Bora

    Dear Esther satışları 750.000 barajını geçmiş. Humble Bundle'da şu an $1.00 fiyata alınabiliyor.

    http://www.humblebundle.com/

    Oyunun Türkçe yaması da mevcut. 😉

    http://blog.tanshaydar.com/dear-esther-turkce-ceviri-yayinda.html

  • Ziyaretçi

    IPV6 ile herkese telefon numarası yerine IP adresi verilecek ve iletişim tamamen onun üzerinden gerçeklşecek gibi görünüyor.

  • semihyldz @semihyldz

    Selamlar, Levent Bey, bu Google, Dropbox ve diğerlerinin izlendiği hakkında zaten şüpheler bitmiyordu. Bir sorum olacak. Gizliliği garantilenmiş bu tür hizmetler var mı yada mümkün mü? Hep şüphe içinde mi kullanacağız bunları? Paralı olsa değişir mi acaba?

  • mevlüt

    ses gayet iyi abi hiç kurcalamayın 😀

  • Bonbreka

    Gezi direnişi yüzüden ne teknoloji ne de oyun gündemini takip eder oldum, bir yandan çok da faydalı oldu aslında, telefonu, tableti, yeni nesil konsolu derken kafalar ambele olmuş. Şu direnişin hiçbir faydası olmasa bile pekçok arkadaş kazandım sayesinde, orantısız zekanın ürünü olan mizahın dibine vurdum. Hayatta işim olmaz dediğim dediğim insanlarla ortak alanda tartışabilme şansı buldum ya o bile bana yeter.

    Bir eleştirim de LP'ye olacak; Bence teknoloji gündemi dışında belirttiği fikirler üzerine gelen olumsuz yorumlara fazlaca boyun eğiyor " ne şiş yansın ne de kebap" diyor belki ama ben bir yılı aşkındır takip ediyorum siteden ve twitter'dan ve açıkça görüyorum ki bir otosansür uyguluyor kendine. Kendince haklı sebepleri olabilir belki ama suskunluğu hoşuma gitmiyor pek. Ben teknoseyir'i takip ettiğim zaman boyunca LP'yi haksızlıklara karşı lafını ve tarafını çekinmeden belli edebilen birisi olarak gördüm ve öyle görmek isterim.

  • Ziyaretçi

    Yapacak bir şey yok bende aynı durumdayım. Sırf bu dergilere bakmak için hiçbir işime yaramayacak bir tablete para veremem.

  • emirclio @emirclio

    amd nin en büyük sorunu teknoloji geliştirmemesi. nm de intel in gerisinde kaldı. bellek kontrolcüsünü athlon zamanında (yada phenom ) intelden önce işlemcinin içine gömmüş olmasına rağmen. pcıex kontrolcüsünü bir türlü işlemcinin içine alamadı. intel core 2 duo zamanında pcı-ex kontrolcüsünü işlemcinin içine gömdü ama amd bu iş için hala kuzey köprüsünü kullanıyor .Bu yüzden hala eskisi gibi anakartların 'da 3 ana yonga var (intel' de 2 ) Bir türlü amd kuzey köprüsününden kurtulamadı . Ek bir yongada güç tüketimini yükseltir.
    ddr3 konusunda'da geç hareket ettiler yanlış bilmiyorsam intel 3 kanal 4 kanal belleğe geçtiğinde amd 2 kanal kullanıyordu.(tam emin değilim ama intel 4 kanal bellek kontrolcü çıkarttı amd bu konuda adım atmadı buna eminim)
    Amd yavaş yavaş 2000 2007 senelerindeki via gibi geliyor bana. (amd kullanmama rağmen) ucuz ama performans konusunda alternatif olmayan, arkan planda kalacak bir işlemci(dediklerime karşı ama konsollar amd kullanıyor diyenler olacaktır (yada olmayacaktır pek yazdıklarıma cevap gelmez ama 😀 ) via da ucuz tabletlerde ama biz pc kullanıcılarına uzakta). Eğer böyle giderse via nın durumuna düşüp çok ucuz tabletlerde soc olarak bir köşeye atılacak gibi. Ne yazık ki teknoloji geliştirmeyen firmalar mevcut teknolojiyi yiyen firmalar batmaya mecburdur(s3,matrox ,3dfx vb)

  • Ziyaretçi

    56 numaralı mesaja bakın...

  • Zafer @zafer

    Levent abinin dediği gibi başçek gerçekten iyi gidiyor, her sayıda gittikçe mükemmel yaklaşılıyor, ancak fragtist ve pclabs için bunları söylemek zor, temennim onlarada kısa sürede böyle büyük yol kat edilir, son olarak basçekte fotograflar büyük oldugundan derginin boyutuda büyük oluyor ama bence pclabs ve fragtist te bukadar büyük fotograflara bukadar fazla kaliteye gerek yok, küçük bir önerim 🙂

  • Hayrullah GOKCE @hayrullah-gokce

    samsung S4 ün 4G li versiyonu bilindik bir teknoloiji marketinde satışta (reklam olmaması için market isimi vermiyorum)

  • Ziyaretçi

    ipad yok bende iphone için yaparsanız indiririm bende dergileri

  • Ziyaretçi

    Şu ilk mesajı atma olayını LAS son bölümünde görünce aklıma burası geldi hemen. 🙂 Cevaplar gayet güzel.
    http://www.jupiterbroadcasting.com/38491/privacy-under-linux-las-s27e04/

  • Ziyaretçi

    Bir cümlenizle donanım tercihini belirleyen takipçileriniz varken lütfen gündem konularında herkesi daha çok bilgilendirin. Malumunuz ana akım medya dezenformasyon ile beyin yıkama görevini layıkıyla yerine getiriyor. Bu yalanlara da direnecek mecralar şu anki en büyük ihtiyaç. Bu zulmün durması için bireysel katkılarınızı tahmin edebiliyoruz ancak kitlesel bilgi akışı çok önemli. Dikkate almanız ümidiyle. Saygılar.

  • Özgür

    Müziklerimi düzenlerken aimp teknoseyir podcastini gördü diskimdeki.Bu kadar zamandır türünün arabesk olduğunu farketmemiştim 😀

  • yunus

    sinek vızıltısı duyuluyor arkadaş derler ya herşeyin fazlası zarar heralde buda öyle birşey oldu herhal. 🙂

  • LP

    Karşı apartmanda işçiler çalışıyor. 🙂

  • yunus

    aynen arkada baya bişiler oldu açıklarmısınız onuda levent başkan