Uzaylı Peşinde Sabahlamak: UFO ve X-COM Serileri
Tozlu Raflar'da bugünkü konumuz tur bazlı strateji oyunlarının efsaneleşmiş örneklerinden birisi. 90'lı yıllarda hepimizi monitör başına çivileyen, sabahı akşam, akşamı sabah etmeden başından kalkamadığımız UFO ve X-COM serilerini ele alıyoruz.
Birbirinden başarılı strateji ve simulasyon oyunlarıyla kalbimizde yer eden Microprose firmasının 1993 yılında çıkarttığı UFO: Enemy Unknown oyunu, çoğu kullanıcının anılarında özel bir yere sahip. Ardından gelen X-COM: Terror from the Deep ve X-COM: Apocalypse oyunları da oldukça başarılı oyunlar kabul edilse de, strateji sevenler için ilk UFO'nun yeri bambaşka. Bir çok yayın tarafından hazırlanan "gelmiş geçmiş en iyiler" listelerinde ilk sıraların demirbaşı olan UFO'yu Tozlu Raflarda öncesiyle ve sonrasıyla inceliyor, günümüze kadar uzayan yansımalarını değerlendiriyoruz.
LP
Selamlar,
Arkadaşlar video içinde veremediğim bazı web adreslerini buradan sunmak istiyorum.
- UFO Ansiklopedisi UFOpaedia: http://www.ufopaedia.org
UFO ruhunu yaşatmayı amaçlayan bir çok projeden öne çıkan bazıları:
- UFO - Alien Invasion: http://ufoai.ninex.info (Ücretsiz)
- Xenonauts: http://www.xenonauts.com
- OpenXcom: http://openxcom.org
- UFO 2000: http://ufo2000.sourceforge.net
- UFO: Extraterrestrials: http://ufo.ufo-extraterrestrials.com
Bu arada, manga diyeceğime tümen demişim, orası için de kusura bakmayın lütfen.
Sevgiler, LP
Murad
UFO:Extraterrestrials'ın devamı: http://www.ufo2extraterrestrials.com/
http://www.xforce-online.de/
Aynı tadı verir mi bilmiyorum ama bu oyun da çok hoş.
Şaban
her ne hikmetse bu amerikalıların oyunlarında bilinç altlarında hep uzaylılar tarafından işgal edilmek yok edilmek korkusu var.Ama adamlar kendi gezegeninde birlikte yaşadığı üstelik kendi türdeşlerini acımasızca geliştirdiği üstün teknoloji silahlarla yok etmekten milletleri birbirine kırdırmaktan özgürlük demokrasi diye girip kan ve gözyaşı bırakarak çıkmaları ne acı bir çelişkidir.
Ziyaretçi
Cok guzel bir sohbetti, tesekkurler! Hazir amiga varken neden oynamadiniz, bizlerde gorurduk hem?
Mükemmel bir oyun, mükemmel bir tanıtım ve sohbet, seçilen oyunlar çok çok isabetli, heleki bu oyunları yaşayan kişilerin ağzından dinlemek bulunmaz nimet, retro konuları ele alan bu kalitede bir yerli içeriğin olduğuna halâ inanamıyorum, sadece sohbetin ses kaydını bile dinlemeye razıyken sayenizde vidyolu örnekli kanlı canlı görebiliyoruz dönemin şahitlerinden dinleyebiliyoruz , çooooook sağolun.
Of be, ne oyundu ama! Yeniden girişesim geldi, ama artık o kadar uzun süre oynayamıyoruz hiçbir oyunu. Harika program için teşekkür ederim.
Harika bir inceleme olmuş yine. Google'ı açar gibi bu sitenin mübtelası oldum. Tozlu raflara yeni bir video inceleme gelmiş mi diye bakmaktan hemen hemen hergün bakıyorum. İncelemeler için çok teşekkürler ...
Levent
Benim için şimdiye kadar yaptığınız en önemli bölümlerden biriydi. Çok teşekkürler... 4-5 sene önce bilgisayarım iyice eskidiği ve güncel oyunları iyi çalıştıramadığı için eskilere dönüp ufo'yu baştan başlayıp bitirmiştim...
İnceleme muazzam fakat Rusları biraz yermişsiniz 🙂 Özellikle Aftershock'u çok uzun zaman oynadım ve en son yine 4 ay kadar önce tekrar bitirdim.Altar bence çokta kötü bir iş çıkarmamış,oyunun dinamikleri oldukça iyiydi,serisiyi seven arkadaşlar önce aftershock ardından afterlight'ı deneyebilirler bence.
Executioner
Vay be ne günlerdi..İlk pc oyunlarımdan biridir UFO-Enemy Unknown..Dediğiniz gibi sıra bilgisayara geçtiğinde alienler oynarken kapıların açılıp kapanması,ekipten birilerinin mind control'e maruz kalıp kafayı yiyip size falan saldırması..Adamı vursan bir dert vurmasan bir dert :)..Çok güzeldi çokkk...Bendeki versiyonu bir yerlerde takılıyordu ondan bitirememiştim..Oyuna baştan başlayıp oralara kadar gelip dururdum.Sonra hırsımı X Com-Terror From The Deep'den çıkarıp onu cıcığını çıkarana kadar oynamıştım...Fps falan değilde turn based olarak düzgün bir devamı gelse keşke
Tozlu raflarda gösterilen oyunların hiçbirini oynamadım ama bu bölümü izleyince nerde o eski oyunlar diyorum 🙂
Bu arada sıra tabalı ve birkaç oyun türünün daha ölmesinin sebebini de düşünmek lazım. Bana göre sebep artık insanların kolay tüketilen şeylere yönelmesi.
Fitzgerald
Bugünün teknolojisinde sıra tabanlı oyunlar artık biraz yavan kalır. Eskiden de fps türü pek yaygın değildi, çünkü o zamanki sistemler böyle oyunlar yapılmasına uygun değildi. Fakat artık gelişmiş 3 boyutlu teknolojiler sayesinde fps türü oyunlar yapılabiliyor, oyuncu bizzat oyunun içine dahil oluyor, nesneler etrafında dönüyor, hareket ediyor, kaçıyor, içinden geçiyor vs. Eskiden böyle bir atmosfer oluşturmak mümkün değildi, o zaman da fps türü oyunlar vardı fakat bundan dolayı çok yaygın değildi, gelişmemişti.
Şimdi strateji oyunları da bu gelişmiş görüntü teknolojilerini kullanıyor, oyuncuyu olabildiğince oyunun içine dahil etmeye çalışıyor. Günümüzdeki tüm strateji oyunlarında aksiyon kısmı boş geçilmiyor, gerçek zamanlı strateji öğeleri hep yer alıyor. Çünkü dediğim gibi, satranç benzeri sıra tabanlı strateji oyunları biraz yavan kalma tehlikesini barındırıyor.
Günümüzde de sıra tabanlı strateji oyunları fazla olmasa da var, ilk aklıma gelenler herkes tarafından bilinen Total War serisi, sonra Civilization ve sanırım yeni oyunu çıkacak olan Heroes serisi. Ayrıca gerçekçilik arıyanlar için de sıra tabanlı olmasa da bir baş yapıt olan Hearts of Iron-2 oyunu. çok fazla boş vakit isteyen ve devasa oğlu devasa bir oyun olan Anno 1404... Company of Heroes kesinlikle 10-20 yıl sonra hatırlanacak bir oyun...
Ahmet HELVACI
Ellerinize sağlık çok güzel bir bölüm olmuş. Ben gerçi Commodore'lara Amiga'lara yetişemedim direk P.C. ile başladım. Ama zamanın oyunları sanki daha bir güzelmiş.
Bu arada programı kapatırken Levent abi çok değişik bir cümle kurdu sizlerde gülüştünüz. "Uzaylısız Günler Dilerim." 🙂 Bizde kendilerine Bol uzaylı oyunlar dileriz.
Selametle.
Hammers
Sıra tabanlı bir strateji oyunu incelemişken, Jagged Alliance serisini inceleyebilirseniz oynamayanlar neler kaçırdıklarını görürler 😛
Murad
Fallout ile birlikte kesinlikle lazım.
bir de halen devam eden kullanıcı modları tanıtıldı mı bu 2 oyun için, 15 senedir oyuncuların niye hala bunları oynamakta direttiği, Fallout, X-Com ve de JA isimlerinin ise günümüzde nasıl katledildiği iyice görülür. 🙂
Anıl Onur
Bu kadar tesadüf olur. Tam bu günlerde DHW mesaj panosuna UFO serisinin açık kaynak kodlu yeniden yapım denemeleriyle ilgili bir derleme atmayı planlıyordum. Tozlu Raflar daha davranmış:)
Yorumlarım:
- Bu oyunun başında sabahlayan (bir anlamda bu oyuna önem veren) kendin gibi başkalarının da olduğunu tekrar duymak / okumak güzel.
- Ben 1. (Enemy Unknown) ve 2. (Terror from the Deep) oyunu birbirinden çok fazla ayırmıyorum. Her ikisi de aynı zevki almıştım. Hatta, şu anda detaylarını hatırlamıyorum ama Terror from the Deep, Enemy Unknown'a kıyasla bazı işleri daha iyi yapıyordu. 1. oyunun cilalanmış sürümü gibiydi.
- O kapı açılıp - kapanma sesinin psikolojimde açtığı derin yaraları hala tamir edemiyorum:)
- Oyunun şaşırtıcılığı kısmına kesinlikle katılıyorum. Oynarken (taktik ekranında) koltuktan zıplamışlığım çoktur.
- Videoda pek üzerinde durmamışsınız fakat oyundaki UFOpedia saygıyı hak ediyor.
- Apocalypse konusunda LP'den kısmen farklı görüşteyim. Zamanında ilk iki oyunun yarattığı beklenti sonrası, yurt dışına yapılacak okul gezilerinden Apocalypse'in çıkış tarihine denk geleni seçip, oyunu Virgin Megastore'dan aldığım gece oyunun kutusuyla yatmış bir genç olarak, belki de beklentimi biraz fazla tuttuğumdan olsa gerek; Apocalypse'in tek başına iyi bir oyun olduğunu düşünsem de, UFO'nun şanına yakışmayacak seviyede bir devam oyunu olduğunu düşünüyorum.
- Firmaların nasıl oluyor da böylesine bir markayı heba ettiklerini / hakkını verecek bir devam oyunu geliştiremediklerini anlamıyorum. Sayısal Loto'dan para kazanırsam yapılacak işler listesinde LP'nin listelediği, açık kaynak kodlu şekilde oyunu geliştirmeye çalışanlara destek olmak var.
- Bir kaç ay önce, sırf zamanında bana yaşattığı zevkin karşılığını ödemek adına oyunları steam üzerinden satın aldım. Tavsiye ederim;)
- Önce Master of Orion 3, ardından Civilization 5 fiyaskolarından sonra bu oyunun devamı olarak lanse edilecek bir oyunun (o da, eğer marka sahibi firma lütfederse tabi) bizi eski günlere götüreceğine inancım ne yazık ki oldukça az 🙁
LP
Selamlar,
Terror from the Deep bana çok zor gelmişti, ortalarında bir yerde pes edip bıraktığımı hatırlıyorum. Lobsterman denen karakterler hiç bir şekilde ölmüyordu, onlardan bezip bırakmıştım. Daha sonra çıkan Apocalypse bana daha oynanabilir gelmişti.
Apocalypse'in en büyük sorunu bence grafik tarzıydı. Grafikleri kötüydü diyemiyorum ama grafikleri çirkindi. Karakterler, uzaylılar, araçlar vs. hepsi kabul edilebilir kalitede çizilmiş ama kötü, uyduruk tasarlanmıştı.
Sevgiler, LP
Levent
TFTD çok zordu, doğru hatta ben Lobsterman'le ilk karşılaştığımda tek bir lobsterman'in etrafında tüm ekibi toplayıp nekadar elbombası varsa attığımı, el bombası taşımayanlara ateş ettirdiğimi ve gene de öldüremediğimi hatırlıyorum. Sebebi ilk başlarda insan teknolojisi bomba ve tüfekler'in çok zayıf kalması, çözümü 1. oyunda olmayıp 2.oyununun farklı yanlarından biri olan matkap mantığıyla çalışan yakın dövüş silahıyla lobsterman'in yanına gidip haklamak...
c00L
Programı çok beğendim. Eski oyunlarla ilgili sohbetlerinizi seyretmek çok keyifli oluyor. Keşke daha sık oyun incelemesi yapabilseniz. Bu arada, Levent Bey'in bahsettiği diğer 3 (rus) UFO oyununu GOG'dan almak mümkün.
"Uzaylısız günler" dilerim 🙂
http://www.frozensynapse.com/ aha size 10 numara turn-based oyun linux desteği de var daha fazlası için humble-indie-bundle sitesini ziyaret edebilirsiniz.
ulaş
might and magic desem ? :
Alper BUL
Öncelikle keyifli sohbet için teşekkür ederim. Döneminde X-COM: Terror from the Deep oynadığım için kendimi şanslı sayıyorum. Bana ve kardeşime 90lı yılların ortalarında uykusuz geceler yaşatmış olan bu oyunun yeri ayrıdır. Oyunun kurgusu, grafikleri ve yapay zeka gerçekten beni çok etkilemiştir. Turn base oyunların keyfini o yıllarda bu ve benzeri bir kaç oyunla doyasıya çıkarmış bir insan olarak aynı tadı günümüz oyunlarında bulamıyorum.