Yol Günlükleri - 1
Merhaba Beyler,
Uzun süredir iş gereği İzmir - Eskişehir arası ayda bir kez git gel yapıyorum. Bu süreçte yolun zaman bazında kısaltan yeni İstanbul-İzmir otoyolunu kullanmaya başladım. Resmi açılışı 4 Ağustos olsa da, öncesinde parça parça kullanılama açılmış bir yoldu. Bu zaman kadar yaklaşık gidiş geliş 10 kez kullandım bu yolu. Bu süreçte ki deneyimlerimi size aktaracağım.
Bursa - İzmir arası ücret 119TL, buna değer benim için. Yolumu da 5 saatden, 3.5-4 saate düşürüyor. Ayrıca yol düz ve hıza elverişli (Aşağıda anlatacağım kusurlu yerleri hariç).
Öncelikle yol Eylül 16 itibariyle henüz bitmemiş durumda, yol kullanıma açılmış ama halen bazı viyadüklerin, köprülerin yapımı/onarımı gibi sebepler ile Bursa-İzmir arasında 3-4 kez tek yola düşüyor ve sizi karşı yola aktarıp, sollayamadığınız bir kamyon arkasında bazen 10km boyunca yavaş yavaş gitmenize sebep oluyor.
Yol üzerinde 36 viyadük, 3 tünel, 179 köprü var ve bu bağlantı parçaları ve ara geçişlerinden bir çoğu çok kalitesiz. Hızla giderken viyadük/köprü giriş çıkışlarındaki bağlantı parçası ile yol aynı seviyede değil ya da bağlantı kısmında çökmeler var. Yüksek hızda (150Km/s üstü) bu sorunlu bölgelerin üzerinde araç bazen resmen hopluyor. 230Km/s gibi hızlarda geçtiğim bir viyadükte aracın neredeyse yerle bağlantısının kesilme noktasına geldiğini hissetim.
Sıfır otoyol olmasına rağmen asfaltının bir çok yerinin yeniden yapıldığını renk farkı, yüzey farkı ve ara geçişlerde oluşan ufak kasisten anlıyorsunuz. Çok aceleye getirilmiş bir yol gibi duruyor. Gerek asfalt kalitesini, gerekse bu bahsettiğim viyadük/köprü bağlantı geçişlerini beğenmedim. Umarım bu sorunlu noktalar en kısa zamanda düzeltilir.
Yol daha bitmemiş dedim, çünkü benim kullandığım 300-350Km olan Bursa-İzmir arası kısmında aktif sadece 3 servis noktası var. Yani depoyu fulleyip girmezseniz yola, depo sıfıra yakınken 100Km boyunca benzin istasyonu olmayan bir noktada bulabilirsiniz kendinizi. Yine ihtiyaç molası için bu 70-100Km aralıklarla servis noktası olduğunu düşünerek yola çıkın.
Yeni yol, benim açımdan, en az 1 saat kısaltıyor yolculuğumu ve hız limiti gibi durum da henüz yok, denetlenmiyor giriş çıkış sürelerinden. Yani ortalama hızınız 170Km/s + olsa da ceza gelmedi (Hazirandan beri kullanıyorum) bu konuda.
Bu yolda kullandığım araçlar
Honda Civic Sedan 2019, 1.6 i-DTEC Executive Otomatik
VW Passat 2018, 1.6 TDI DSG Otomatik
Ford Focus 2010, 1.6 TDCi Manuel
@overkill
20 yıla yakın sürücülük hayatım da üç kez hızdan ceza yedim, üçü de şehirler arası yolda radar pususu idi.
Her ne kadar sadece kısa süreli ve uygun olan otobanlarda bu hızlara çıkmış olsam da, bu hızların tehlikeli olduğu konusunda haklısınız. Benim için bindiğim aracın son hızını görmek bir nevi tutku durumunda, tehlikeli bir tutku...
Normal kullanımda, şehit içi 82-50Km/s gibi hız sınırlarına uyan, trafik ışıklarında sarı yanınca ve yaya geçidinde fren yaptığım için 3 kez kazaya karışmış bir sürücüyüm. Kendimce, bölünmüş şehirler arası yolda 120Km/s otoyollarda da 160Km/s üst limit uygulayarak araç kullanıyorum. Nadiren de aşağıdaki hızlara ulaşıyorum:
236Km/s Honda Civic Sedan 2019, 1.6 i-DTEC Executive Otomatik
210Km/s VW Passat 2018, 1.6 TDI DSG Otomatik
180Km/s Ford Focus 2010, 1.6 TDCi Manuel
190Km/s Opel Insignia 2018, Grand Sport Design 1.6 CDTI (Araçta hız limitlendirici vardı, hiç bir şekilde bu hızın üstüne çıkmadı)
205Km/s Fiat Egea 2018, 1.6 MultiJet Urban DCT
230Km/s BMW 318i 2018, Edition Sport
@ameledervis
150Km/s hızdan sonra Volvo ya da binsek sonumuz 4 kollu olur. Ben yine de Volvo S60 almayı düşünüyorum, o ayrı mevzu.
@ufkabakan; Egea o hıza nasıl çıkmış? Ayakları yerden kesilir ya...
@lterlemez Egea 1.6 Dizel motor ile aslen daha da giderdi ama yolun düz kısmı bitip hafif de olsa viraja yaklaşmamdan dolayı hız kestiğim için, gördüğüm en yüksek hızı yazdım. Bu hızların neredeyse hepsi fabrika verisinin üstünde. @ameledervis ima ettiği gibi bu araçlarla bu hızlara çıkıp yol gitmek delilik, lastiktedeki, yoldaki basit bir kusur bile yol hakimiyetinizi kaybetmenize yeter. Bu araçlarla yaptığım birde SERT FREN testlerim var ama lastik kalitesi, lastik km'si, lastik balansı gibi değişkenlerden dolayı bunları paylaşmam çok doğru değil, düzgün bir kıyaslama olmaz.
@ufkabakan; Motor gider de, aksam, şase ve kaporta ne kadar dayanır. Ayrıca, o hızlarda gitmek için çok hafif bir araç, tamamen yük dolu olsa bile sakat.