Mini-Box picoPSU-160-XT High Power 24 Pin Mini-ITX Power Supply + MDF Kutu Kasa Mod 2.0
2'si Bir Arada:
Mini-Box picoPSU-160W İncelemesi ve MDF Kutu Kasa Mod 2.0
Kısa bir süre önce spoiler verdiğim yeni MDF kutumuz, içinde giriş seviye bir sistem barındırarak karşınıza çıkarken, "KASA FARESİ" adını verdiğim ve başlıkta da belirttiğim Pico 160W Mini PSU incelemesini de yapayım dedim.
Öncelikle, takip edenler hatırlarlar, bu kasayı toplama sebebim, elektronik aksamını almış olduğum ev yapımı CNC tezgah projesini evimdeki kasadan bağımsız çalıştıracak, paralel port çıkışa sahip, mobil bir PC ihtiyacıydı. CNC'nin yaklaşık maliyeti 1000 TL civarında ki aylarıma mal olacak nihayeti öncesinde vakit geçirmemi sağladı. Sistemin barındırdığı dahili ve çevre bileşenler:
Pentium G3220 3.0GHZ 3MB cache CPU
ASUS H81M-D Mini atx Anakart
2x4 GB 1600 MHZ Kingston RAM
60GB Vertex3 İkinci El SSD
Pico 160W PSU
198W XBOX One Adaptör
15 TL'lik tablet kılıfından çıkarılmış ucuz ve küçük bir klavye
Trust marka ucuz ve dandik bir kablosuz mouse
Sistem bu haliyle tüm bileşenleriyle 700 TL gibi bir masraf yarattı. Daha önce 7 yıllık kağnı hızında çalışan bir Core 2 Duo notebook'u parçalamış ve içindeki 1280x800 çözünürlüğe sahip paneli sökmüş ve o panele dokunmatik + masa üstü monitör + TV özelliği kazandırmıştık. Bu çalışmayı da ilerleyen günlerde anlatacağım. Bunun yanısıra SATA arabirimine sahip 120GB'lık slim HDD'yi 20 TL'lik bir masrafla USB 2.0 harici HDD'ye dönüştürmüştük. Aynı zamanda slim IDE arabirimine sahip DVDROM'u da benzer bir maliyetle harici DVDROM haline getirmiştik. Yani ek depolama ve optik ihtiyacımızı, eski bir sistemin bağışlanan organlarıyla elde etmiştik. Yani sürecin tamamını sanıyorum ifade ettik.
İşlemci, maksimum yük altında 55W tüketiyor. Bunun dışında güç tüketen sadece SSD var ki sistemin çalıştıracağı CNC zaten kendi güç kaynağına sahip olacak ve PC sadece yazılımsal arayüzün çalışması için devrede olacak. Şu ana kadar ofis - film - internet tüketiminde sistem maksimum 30W civarında güç tüketiyor ve MDF gibi ısıl durum için dezavantaj yaratan kasamız, işlemcinin 44 derece ısıya yükselmesine sebep oluyor. Yani kasa ısı testini geçti, ancak kasamız bol havalandırmalı metal bir seçenek olsaydı, ısının 30'lu dereceleri aşmayacağından eminim.
PSU'yu Amazon'dan aldım. http://www.amazon.com/Mini-Box-picoPSU-160-XT-Power-Mini-ITX-Supply/dp/B005TWE6B8 kargo ile maliyeti 58$'ı buldu. Yani pek ucuz sayılmaz ki vaat ettiği maksimum güce ulaşmak için de en az 12V 14A düzeyinde bir adaptöre ihtiyaç var. Ben de ikinci elden Xbox 12V 16,5A bir adaptör temin ederek sorunu çözdüm. Temel amacım, PSU denen ve kasa içinde geniş hacim kaplayan nefret ettiğim bir bileşeni kasadan çıkarmaktı. Ebat küçülmedi ama PSU'yu kapı dışarı ettik. 24 pin girişe sahip PSU'muz büyük bir kargo kutusunda geliyor ve kendine özel bir kutuya sahip değil. Balonlu bir poşedin içinden armadillo gibi kıvrılmış şekilde çıkıyor. Sadece 1 adet 4 pin CPU ve birer 1 adet SATA power + Molex bağlantı kablosuna sahip şekilde kutudan çıkıyor. Ancak bir adet SATA veya molex genişleme yuvası daha var. Daha uygun fiyatlı ve hatta yanında adaptör barındıran modeller de mevcuttu ancak bunların sağladığı güç 80 - 100 - 120W olduğu için tercih etmedim. Malum sınırda güç tüketimi demek ısınma demek. Güç konusunda sırf uzun ömür ve serinlik için overrated tercih etmek biraz adetim olmuştur. Asıl sistemimde kullandığım PSU, ancak 1/3'ünü tükettiğim 1200W'lık Cougar'ın CM 1200 modeli. Şu ana kadar 500W'tan daha fazla güç çekmediğinden eminim. Gerçi kasaya bağlı çok fazla çevre bileşen var belki biraz daha fazla tükettiği zamanlar olmuştur.
Sonuç itibarıyla bazıları koca sistemi o kadar ufak bir fareye emanet etmek bana göre değil dese de ufak bir kasa toplayıp, adam gibi oyun oynayacak bir ekran kartına da ihtiyacı olmayan herkesin, PSU'yu kasanın dışına atması için sahip olduğu en iyi seçenek gibi görünüyor. Kızgın yağın içinden kızarmış patatesleri alacak kıvamdaki barnaklarımla yaptığım ilkel ısı kontrolleri ise (asla denemeyiniz -örnek değil ibret alınız) PSU'dan daha çok güç kontrolcü devresi olarak tanımlayacağımız farenin ısınmadığını, daha doğrusu aman dedirtecek bir ısıya ulaşmadığını gösteriyor. Termal pad ve eski vga'ları serinletmek için kullanılan küçük, yapraklı alüminyum soğutucu plaklarla soğtuma modlamak da mümkün.
Kasa Mod
Kasamız yine ucuz (pazarlık ile 13 TL'lik) MDF bir kutu. Aynı kutudan daha önce bir tane satın alıp, kısıtlı sürede piano black aromalı akrilik boya tecrübesi elimde patladığı için 2. bir kasa aldım. Hiç de tavsiye edilmeyecek biçimde tek kat mat - renksiz sprey vernik ile rengini biraz parlatıp hafif koruyucu bir doku oluşturduğum kasa, bu haliyle en ufacık çizilmelere karşı hassas durumda. Yani konu MDF kutu ise, yüzey pürüzsüzleşene kadar astar boyayı fırça ile atmanızı, kuruduktan sonra istediğiniz renkte akrilik boya ile boyamanızı öneriyorum. Ya da MDF dokuyu korumak isterseniz ütü ile yapıştırılan kaplamalardan kullanmak mümkün ancak bu kaplamalar suntada elde edilen performansı sunamayabiliyor. Aslında en iyisi kaplamalı ham mdf alıp, kesip biçerek istenen şekilde inşa etmek ama gelin görün ki vakit meselesi.
Kasamızın modu sırasında unutkanlıklar ve dikkatsizlikler de yaşandı. kalem izlerini silmeden vernik atmak mı dersiniz, spirali kaçırıp dış yüzeye ufak zararlar vermek mi dersiniz, hepsinden var. 2.5 yaşında, yaptığınız her iş ile yakından ilgilenen babacı bir kızınız olunca zaten iki ayak bir pabuçta oluyor. Üstüne sabırsızlık ve dagınlık eklendiğinde ince işçilikte ve küçük detaylarda sorunlar oluşuyor. Kasanın üst kapağında 12'lik eski bir PSU'dan sökülmüş fan ızgarası var. İç taraftan freze ile açılan yuvalara sabiltlenip metal doku mümkün olduğunca üst plakaya sıfır tutulmaya çalışıldı. Kasaya daha estetik bir bağlantı yapana kadar şimdilik iç taraftan siyah bez bant ile tutturdum. Bantlardan kurtulmanın tek yolu kısa - ince cıvata ve somun kullanmak. MDF kesinlikle vidalamaya uygun olmayan bir malzeme. Kasanın USB 3.0 - mikrofon + kulaklık ve RES + POW paneli, yine Inventus'tan 5 TL'ye satın alınmış Corsair 200R ön paneli. Böylelikle hem kompakt hem de hızlı bir montaj yapılıyor ancak estetik olarak hiç de iç açıcı değil. MDF'ye içten freze yaparak dışarı taşmamasını sağlamak da mümkün ancak henüz edinmediğim ince cıvatan ve somunları alana kadar şimdilik dış bükey kalacak.
Bir gün içinde 3 - 4 saatten daha fazla hobiye ayıracak vaktiniz yoksa, aynı zamanda sabırsızsanız, kasa ufaltmak için fena bir tercih değil, uygun ölçülere sahip MDF kutular bulmak ve Dremel 300 benzeri bir gravür setine sahip olmak yeterli.
Şimdilik benden bu kadar. Sonraki çalışmamız, eski notebook panellerinizin nasıl modlanacağı üzerine olacak.

Bu kasaya bu da takılır. 160W PSU yetiyor http://www.hepsiburada.com/liste/galaxy-nvidia-geforce-gtx-750-oc-2gb-128bit-gddr5-dx112-pci-e-30-ekran-karti/productDetails.aspx?productId=bd304679&categoryId=204
@gerginix hocam
".... sökmüş ve o panele dokunmatik + masa üstü monitör + TV özelliği kazandırmıştık." Bunu nasıl ve neyle yapmıştınız bulamadım? Bana da dokunmatik zamazingosundan lazım. 🙂 Boşa çıkan ölü çizgi pikselli 20" monitörümü evin güzide bir noktasında bilimum amaçla kullanayım istiyorum.
20" için çok pahalı olur dokunmatik. Hem kapasitif de olmaz. Ancak bu incelememde link vardı. Yalnız bu kitler 1280x800 14" panel dışındakiler için her zaman çalışma garantisi vermiyor. Eldeki panelin kodunu hatasız doğru bilmek de gerekiyor.satıcıya eldeki eldeki paneli belirtip garanti istemek lazım. Benim aldığım yer bir suredir mesajlarıma bir süredir cevap vermiyor. Artık orayı tavsiye edemiyorum alirxpress veya dxball dan tv kit diy şeklinde aratıp satıcı iletişim kurmak lazım.
Yahu kime danışsam pahalı diyor hakikaten. Alideki fiyatlarda yüksek ki 20" olana da denk gelmedim henüz. Hatta geçen aylarda umudu kesip Logitech N600 aldım 25 liraya. Bundaki touch pad biraz irice diye bunu söker kullanırım dedim. Sizin yazıyı görünce umutlanmıştım ama N600'le takılacağız anlaşılan. Aslında güzel pad açtım, denedim yakışıklı bişey. Lakin ekonomik bir kapasitif dokunmatik olaydı iyiydi.
@abdlkadrergin Keşke bir adet N600 de ben bulsam 🙂
@gerginix var hala piyasada yav: http://goo.gl/VjwHqX Fiyat 30 lira olmuş ama iyi yine de. Kaliteli ürün, alıcısı sağlam 😀
Rezistif 14" bile 55$'a geldi. Kapasitif ve 20" dokunmatik yerine all in one dokunmatik pc almak çok daha mantıklı. @abdlkadrergin