Geçtiğimiz cumartesi-pazar Bolu Düzce sınırında Koca yaylaya kampa gittim. Gece sis bulunduğumuz konumdan daha aşağıya çöktü. Gökyüzü çok temizdi ve ben ilk defa çıplak gözle samanyolu galaksisinin toz bulutu yada çizgisini( siz ne derseniz) gördüm ve malumunuz bir o kadar da yıldız. Fotoğraflamak istedim ama bilgisizliğimden çekemedim. Bir adet yarı profesyonel fotoğraf makinesi vardı. Fotoğraflar hep karanlık çıktı. Uzun pozlama, iso ayarlaması vb. şeyler duymuştum lakin yapamadım. 🙁
Yalnız görüntü muhteşemdi, koca yaylada güzeldi.
#Kamp #fotoğrafçılık #milkway

sehirlerden uzaklasitigim zaman ilk yaptigim sey gökyuzune bakmaktir.
eski zamanlarda yasayan insanlarin en sansli olduklari konulardan bir tanesi de sanirim buydu.
bulutsuz bi gecede gökyuzunun tamaminin yildizlar, gezengenler ile kapli oldugunu görmek, kayan yildizlara sahip olmak...
Yıldız kaymaları söylemedim onlar cabası zaten. 🙂
@mamoo81 gerci yildiz kaymasi diyoruz ama meteor onlar, simdi biri cikipta cok cahilsiniz demeden duzeltelim... 🙂
Pek şanslı değillerdi aslında. Yıldızlara bakıp 'Bunlar ne olabilir acaba' diye düşünmekten kafayı yiyenleri olmuştur. Şimdi biliyoruz en azından ne olduklarını.
@arandur birkac yuzyil sonra eger hala dunya yasanilacak yer e teknoloji gelismis ise
ayni seyi bizler icinde diyecekler, zamaninda sadece bakiyorlardi ama gidemiyorlardi
guzel bir bilgi de koyalim suraya
https://www.kozmikanafor.com/isik-hizini-gecmek-zorunda-miyiz/
@recai elbette, biz de onlara göre hayli ezik konumda olacağız.
Merhaba, fotoğraf hakkında nacizane uzun pozlama ile ilgili 1-2 bir şey yazayım aklınızda bulunsun. Uzun pozlama da diyaframı lens'in mümkün olan en kısık haline bkz: f22-f18 gibi değerlere getirip, enstantane değerini de mümkün olan en uzun süreye getirmelisin bkz: 10 sn, 20 sn, 30 sn veya bulb dediğimiz kısımlarda yapmalısınız. Aslında burada nasıl ve ne kadar etki istediğinize göre değişiyor.
Bulb dediğimiz kısımda çekmek isterseniz orada size bir tane uzaktan deklanşör tetikleyici lazım çünkü bir kere çekme düğümesine bastığınızda çekmeye başlıyor ve bir daha bastığınız zaman çekme işlemini sonlandırıyor burada bunu elle yapmaya çalışır iseniz makineyi titretme ve bununda sonucunda fotoğrafta titreşim görme olasılığınız kaçınılmaz çünkü çok uzun süre çekim yapmış oluyorsunuz.
Bu arada ISO'yu da en düşük seviyelerde tutmanızı tavsiye ederim, ISO'yu yükseltmek yerine enstantane süresini yükselterek onu telafi edebilirsiniz.
Bkz: Bulb nedir? Bulb, 30 saniye ve üzeri enstantane çekmek lazım olduğu zaman kullanılan bir moddur.
Yıldız çekilecekse 20 sn üzeri pozlamalar önerilmiyor.
@arandur Nasıl ve ne kadar etkiye istediğinize göre değişir yazmıştım ama niye önerilmiyor peki? 30 saniye ve yapılan uzun pozlamalar sonucunda ortaya çıkan fotoğrafları gördünüz mü?
aklımda kalmayacak büyük ihtimal ama bir daha gidersem önceden buna çalışacağım.
@atokyuz sabit yıldız çekmek için. Yoksa istediğin kadar uzun pozlayıp yıldız çizgileri çekilebilir.
@mamoo81 Mantığı basit aslında, diyaframı kıs ve enstantaneyi de istediğin etkiye göre azalt veya çoğalt bu kadar. Diyaframı ne kadar kısık olursa net alan o kadar fazla olur, diyafram ne kadar açık olursa sığ alan o kadar çok olur. Aslında burada birimler ters mantıkla çalışıyor.
Bkz: Diyaframı kıs: f18-f22, diyafram aç: f1.4-2.8 gibi. Flu arka plan istiyorsak açacağız, net alan istiyorsak kısacağız.
@arandur Sabit yıldızın bir alamet-i farikası var mıdır bilmiyorum ama ben eğer oraya yıldız için gidiyorsam kesinlikle sabit bir nesneyi çekmem, ay değil benim için. Yıldız çizgilerinin muazzam hareketlerini gördükten sonra her nesneyi öyle çekmek isteyebilir.
Köy gibi bir yerde büyüdüm, şehirde en çok özlediğim şey o gökyüzü görüntüsü. Ayda yılda bir kampa-balığa gidince görüyoruz anca.