Merhabalar; bu ay başına doğru AMD APU ile bir sistem toplamayı düşündüğümü yazıp ekran kartı konusunda fikirlerinizi sormuştum: sistemi toplayalı iki hafta oldu ama iş yoğunluğundan pek kullanma fırsatım olmadı.
1. Sistemde AMD A10 7870K kullandım; siyah kutulardaki yeni versiyon: soğutma çözümü yeterince başarılı ve sessiz. 7890K ile arasında 150 TL civarı fark var bu işlemcinin; bu 150 TL'yi daha iyi bir kasa için harcadım.
2. Cooler Master Silencio 650 Mid Tower kasa tercih ettim. Kasa oldukça büyük ancak yeterince sessiz. Sağ, sol ve ön panellerinde ses yalıtımı için köpük benzeri madde kaplanmış. Ön üst tarafta iki USB 3.0, iki USB 2.0, bir kart okuyucu, kulaklık ve mikrofon çıkışı ve fan kontrolcüsü ayar düğmeleri var. Kasa içinde üç adet fan var; ikisi önden içeri hava çekiyor, arkada bir fan da sıcak havayı atıyor, bu fan işlemci soğutucusunu da destekliyor. Bu üç fan kontrolcüye bağlı, devir ayarı kasanın üzerinden yapılıyor. Ayrıca işlemci su soğutma çözümleri için kasanın üst arka tarafında sürgülü bir bölüm var, buraya takılacak fan (140 mm'e kadar) için de fan kontrolcüsünde açma-kapama fonksiyonu kullanıma hazır.
3. Anakart, Asus A68HM-Plus. 2400 Mhz çift kanal bellek desteği var. A68HM-K yerine neden bunu aldım, gerçekten bilmiyorum. Biraz daha pahalı olduğu ve plus yazdığı için psikolojik bir şey sanırım.
4. Bellekler G-Skill 8 Gb 2400 Mhz'lik iki modül olarak toplam 16 Gb. Bellekler konusunda sıkıntılıyım ama. DDR3 haliyle eski bir teknoloji, 2400 Mhz desteği anladığım kadarıyla bellek hızının aşırtılmasıyla mümkün oluyor: Asus buna XMP desteği demiş. Bios'tan XMP'yi açınca 2400 Mhz'de çalıştı bellekler. İlk açılışta 1600 Mhz idi çalışma hızları.
5. Güç kaynağı olarak FSP Hyper 700 Watt kullandım; Sertifikası yok ancak FSP %85 verimlilikte çalışıyor yazmış kutuya. Daha önce TeknoSeyir'de de incelenmişti. Ucuzuyla pahalısı arasında 50-100 lira oynuyor neticede bu güç kaynaklarının. Bütçeme göre en yüksek güç veren cihazı satın aldım yani, köfte-ekmek hesabıyla.
6. 120 Gb Sandisk SSD (ucuzundan) ve 1 TB 5400 rpm harddisk vardı elimde, onları bağladım.

Sistem alacaklar ya da merak edenler için elimden geldiğince soruları yanıtlamaya çalışırım. Elimde pek fazla oyun yok: Batman Arkham City, Witcher 2, NFS Most Wanted, Shadow of Mordor. Shadow of Mordor'da maksimum 44, ortalama 23, minumum 14 fps verdi, benchmark testinde. 1080p Medium ayarlarda, doku bilmemnesi Low'da iken (en yükseğinde 8 Gb ekran kartı belleği istiyormuş bu ayar). Diğer oyunları da yüksek (ama ultra değil, high) ayarlarda 1080p'de 50 dereceyi aşmadan çalıştırıyor işlemci. Fps değerlerine bakmayı bilmiyorum ama Vsync'i açtığımda görüntü değişmediğine göre hiçbir oyunda 60 fps'den fazla üretemediğini tahmin ediyorum.
#AMD #AMDAPU #akış

Ekleme: Bilgisayarı ilk olarak Ubuntu 16.04 ile çalıştırdım. Steam üzerinden bir iki deneme yaptıktan sonra Windows Embedded 8.1'e geçtim. Civiliziation 5 deneme şansım oldu bu iki işletim sistemiyle; maalesef Civ'de bile ciddi performans kaybı yaşanıyor Linux'ta. Daha önce @bzn7 de bahsetmişti bu driver sorunlarından, teyit etmiş oldum.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • KirbiT @kirbit

    Hayırlı olsun 🙂 Kasanızın bir değişiği olan pure modeli 3-4 kilo daha hafifti, onu tercih edebilirdiniz ancak güzel seçim 😀 İlerleyen dönemde Silencio 352 almayı düşünüyorum bende. Gerçi benim bunu toplamam 1 yıldan fazla sürecek gibi, şimdilik sadece psu ve ssd var ^^

  • bzn7 @bzn7

    Hayırlı olsun, güzel bir sistem olmuş. Merak ettiğim bir şey oldu yazınızı okurken. Siyah yeni kutu dediğiniz kutuda Wraith soğutucu mu var yoksa eski klasik soğutucudan mı? Performansa bir etkisi olmaz, ses konusunda da rahatsız etmiyorsa mantıklı bir seçim olmuş. Teknik detaylara bakarsanız 7890K ile 7870K aralarında az bir miktar saat hızı farkı dışında bir fark yok. 7860K'nın 65W ile sınırlandırılmış olmasından dolayı bir performans farkı vardı ancak burada hissedilir bir fark olacağını sanmıyorum.

    Yazıda belirtmemişsiniz ama VRAM olarak 2GB ayırdığınızı tahmin ediyorum. Güle güle kullanın.

    • Buğra @madduck

      Vram olarak 2 GB ayırmadım kendi "default" ayarı ne ise o durumda. Bellekler sıkıntılı gibi tam olarak kullanmayı beceremedim BIOS'taki o sistemi. 2400 Mhz çalıştığından bile emin değilim sistemin.

  • Buğra @madduck

    @bzn7 Wraith soğutucu yazmıyor. Parçaların stokta olduğu büyük bir mağazadan aldım parçaları -her iki işlemcinin kutusuna da bakma şansım oldu. Benim de 7890 almak için en büyük gerekçem fanın sesiydi. 7890K'nın kutusunda Wraith yazmasına rağmen 7870K'nın siyah kutularındaki soğutucuyla birebir aynı. Wraith olanda, fanın dış kasası (hava giriş yönünde) hafif ovalleştirilmiş ama pervane çapı eşit. Fanların enleri de eşit. Muhtemelen marka hakları yüzünden 7870K'da "noname" kullanılmış aynı ürün.
    7870K'nın ekran kartı ve işlemcisi overclock ile 7890K'yı yakalayabilecek seviyede; kasayı tercih ederken overclock ihtimalini de bu yüzden dikkate almıştım. Ama APU'nun şu anki performansı bile beni şaşırtıyor -hele 400 lira civarına aldığımı düşünürsem 🙂

    • bzn7 @bzn7

      VRAM varsayılan olarak 1GB gelir, onu 2 yapmanızı tavsiye ederim. Belleklerinizin ilk taktığınızda 1600MHz çalışması normal. XMP zaten bir OC modu, yani yaptığınız ayarın doğru olduğu anlaşılıyor. CPUz ile bellekleriniz 1200MHz'de görünüyorsa sorun yoktur. 7890'ı yakalamak için OC yapmaya değer bir potansiyel olduğunu zannetmiyorum. Radeon Settings yazılımındaki Overdrive menüsünden deneme yapabilirsiniz.

  • Buğra @madduck

    Ekran kartı belleğini 2 Gb'a çıkartmayı başardım; sanırım Asus bilerek gizlemiş o ayarı...RAM'ler de dediğiniz gibi 1200 Mhz gözüküyordu, ben o yüzden sıkıntılı sandım. BIOS'ta zaten gözüküyormuş kaç Mhz'de çalıştıkları.

Merhabalar; bir sorum olacaktı, yardım ederseniz sevinirim.
Yakın zamanda 4 yıllık dizüstü bilgisayarımı pil ve ısınma sorunları yüzünden daha az kullanılacağı işlere ayırıp kendime ucuz bir kasa toplamayı düşünüyorum. Zaten dizüstümü harici klavye-fare ve 24" FHD ancak sadece VGA girişli bir monitörle kullanıyorum. Tek kasa işimi görecektir.
Monitörümü yenilemeye bütçem el vermeyecek, dolayısıyla VGA bir kısıtlayıcı benim için.
Kasaya AMD A10 7890 işlemci ve 2400 mhz çift kanal belleğe uygun donanımlar ve ileride ekran kartına uygun güç kaynağı almayı düşünüyorum.
Bu noktada ilk sorum: A10 işlemciye 6 ay-1 yıl sonra atıyorum RX480 ya da uygun fiyatlı olur diye R9390X taksam işlemciden kaynaklı bir sorunum olur mu? Darboğaz vesaire gibi. Genelde internette bu işlemcilerin R7'ler ile 'dual graphics' dedikleri durumda çalıştırılma testleri var; R9 gibi daha gelişkin kartlar ile performansına dair fikir edinemedim.
İkinci sorunum ve bu daha önemli: oldukça uzun zamandır Ubuntu kullanıyorum, iş yerinde Windows kullanmak eziyetli geliyor bazen. Bu kuracağım kasada ideal olarak Ubuntu ile devam etmek isterim ancak AMD'nin Linux sürücüleri sorunlu diye biliyorum - tecrübem yok. Dizüstü bilgisayarlarımda hep harici Nvdia kart oldu bugüne kadar.
Bu durumda İntel-Nvidia konfigirasyonu Linux için ideal midir? AMDA10'un Linux ile performansı nasıldır? AMD A10 işlemcinin olası Linux sürücü sorunlarını ileride yapacağım yükseltmeyi Nvidia'nın 980 veya 1070 serisi tericihinde bulunarak aşabilir miyim?
Ve ileride Nvidia karta geçerek bu AMD driver sorununu aşabileceksem, o süreye kadar Windows (elimde bir lisans var) kullanmaya değer mi? İntel-Nvidia sistemi şimdi kursam bütçemi çok zorlarım ama Ubuntu'yu bir süre de olsa bırakmak zor olsa da maddi olarak değer mi sorusuna yanıt bulamadım?

Bu ilk mesajım sayılır bu sitede oldukça uzun bir soru sordum, Amd şuanki tercihlerim arasında ilk sırada; AMD'li bir sistem kurarsam Ubuntu üzerindeki Steam performansına dair bilgileri de burada paylaşırım tekrar...

Bu arada, ilk mesaja ait ilk merhabayı da buraya ekleyeyim 🙂
(altta yazdığım hashtag olayını ilk defa yapıyorum hayatımda, hata yaparsam affola)

#Linux #Ubuntu #AMD #Nvidia #SistemTavsiyesi

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 15
  • bzn7 @bzn7

    - VGA'da sorun yaşamazsınız, en kötü ihtimalle bir HDMI>VGA dönüştürücü kullanırsınız.
    - Darboğaz kavramını şöyle yorumlayayım; Şimdi APU'nun kendisiyle oyunları muhtemelen 1080p Düşük-Orta ayarlarda 30-50 fps arasında oynayacaksınız. RX-480 ile Ultra'da 50-60 fps aralığında oynayabileceğinizi tahmin ediyorum. O CPU AAA oyunları sabit 60fps oynatamayabilir. VR konusunda da yetersiz kalacaktır.
    - 5/6 ay beklerseniz A12-9850K (Zen değil) DDR4 APU alabilirsiniz. Performans farkının %10'dan fazla olacağını zannetmiyorum ancak bu APU AM4 soketli geleceği için ileride yükseltme imkanı sunabilir.
    - 12/15 ay beklerseniz muhtemelen Zen APU'lar çıkmış olacaktır. Hem CPU hem GPU tarafında %50+ performans katacağını tahmin ediyorum.
    - Linux'ta AMD sorunsuzluk noktasında Nvidia'dan daha iyidir ancak Windows'ta verdiğinin neredeyse yarı performansını verir.

    • Buğra @madduck

      VGA bilgisi için teşekkür ederim; sömestr bitiminde bilgisayarı toplamak istiyorum, beklemek işime gelmez. Ancak en son dediğinizi doğru mu anladım?

    • bzn7 @bzn7

      AMD ve Intel'in Linux sürücüleri açık kaynak kodludur. Dolayısıyla ubuntu gibi sistemlerle birlikte kurulu gelir. Nvidia'da kapalı kaynak kodlu olduğu için sistemle birlikte kurulu gelmiyor ve kurduğunuzda sistemin çökmesiyle sonuçlanabiliyor. AMD'nin linux sürücülerinde kararlılık noktasına bir sorun yok ancak performansı Windows'la kıyaslanmayacak kadar kötü. Vulkan ile bu durum değişebilir ancak şimdilik durum böyle.

      Fiyat/performans açısından A10-7860K APU'ya da bir göz atın isterseniz.

  • Buğra @madduck

    Aslında ben RX 480'e terfi edebilirim deyince çok yüksek beklentim olduğu düşünüldü. En sık oynadığım oyun Civ 5 şu aralar; Civ 6'yı bilgisayarım çalıştıramayacak muhtemelen. Bir de Batman serisi oyunlara merakım olabilir en fazla. Yoğun ofis kullanıcısıyım, yılda 2-3 sefer de 45-60 dakikalık video kurgusu yapıyorum.
    Kendim 1400 TL civarına denk gelecek şekilde; Asus A68HM çipli anakart, amd a10 7890, gskill 2x8gb ram, ssd ve 600 watt güç kaynağı düşündüm.

  • Buğra @madduck

    Ah o Nvidia sürücülerini bilmez miyim? Optimus kuracağım diye Xorg'u kaç kere çökertmişimdir kim bilir 🙂
    AMD a10-7860K ise avantajlı gözüküyor; işlemciler arasında 3.6-4.0 ghz farkı varmış ancak ekran kartları ise 757 ve 866 mhz hızlarda çalışıyor. Arada da 160 TL var, İşlemci hız farkı pek mühim etkilemez ancak ekran kartındaki 100 mhz fark değer mi 160 TL'ye? Bir de AMD'nin 7890'daki wraith soğutucu ile fanın sesli çalışma sorununu çözdüğünü duydum; 7860'ın üzerine bir de 50 TL'lik fan almak gerekebilir, bu açıdan...

    insan normalde 100-150 liranın hesabını bu kadar yapmaz ya...ama işte bu bilgisayar toplama işinde bir garip haz unsuru 😀

  • Buğra @madduck

    Bunu duymak iyi oldu 🙂 Yok yere 160 lira mı verdim diye kendime sorarsam @bzn7 de benle aynı fikirdeydi derim kendime 😀
    şakası bir yana, fm2+ sokete muhtemelen son çıkan işlemci bu. yükseltme imkanım olmayacak ileride; üstelik bahsettiğim fan durumunu bugün media markt'ta bir çalışan vasıtasıyla deneyimleme şansım oldu. daha doğrusu 7870K işlemcisinin stok fanla takılı olduğu bir bilgisayar ile temas ettim: sistem boşta iken bile fan sesi duyulabiliyordu (kasa kapağı açıkken). 7890K'nın durumu çok daha sessiz(miş).
    Artık bu fan işini de, buraya yazarım, toplayınca sistemi.

    • bzn7 @bzn7

      %5-10 performans kazancı + güzel bir soğutucu = 160 lira. Çok verimli olmasa da çok kötü bir alış veriş de değil 😀 Yükseltilebilir olmamasına çok takılmayın bence. Yeni APU'lar çok performans getirmeyecek, sadece soket + DDR4 2400 desteği getirecek. İlerde ZEN'e yükseltmek isteğinizde hem yeni bir APU hem de daha yüksek frekanslı bellekler almanız gerekecek. Araya da bir anakart sıkıştırırsınız artık 🙂 Ben VR odaklı sistemler hariç ekran kartına karşıyım. APU'lar oldukça dengeli bir paket sunuyor.