Tıklanma Yarışının Kaybedeni: Kaliteli İçerik
Yayıncılığın, özellikle de teknoloji yayıncılığının ekseni internete kaydıkça, online yayınlar arasındaki rekabet kızışıyor. Özellikle son bir kaç yılda ürkütücü derece sertleşen rekabet, bir kaç tıklama daha fazla alabilmek için türlü türlü cin fikirlerin doğmasına neden olmakta. Ancak içeriğin kalitesinden çok, tıklanabilirliğini ön planda tutan yayıncılık anlayışı, hem sektöre hem de okuyucuya zarar vermekte.
TeknoSeyir olarak içinde bulunduğumuz, bir parçası olduğumuz sektörün sorunlarını dile getirmekten hiç çekinmedik. Bu bölümümüzde de bilişim yayıncılığının son halini masaya yatırıyor, sektörün gittikçe kronikleşen bazı hastalıklarına işaret ediyoruz.
mav1li
Acı ama gerçek!
yhy
anlatılanlara en çok uyan site "chiponline" nefret ediyorum o siteden, haberi görüyorsunuz ana sayfada ama içeriğine girebilmek 3 adım da anca oluyor...
evet, dergiyi de bozdular artık aboneydim bu yıl uzatmayacağım
Elbette anlatılan sitelerin bu yöntemleri kullanmasının bir sebebi var, o iş modeli para kazandırıyor.
Aç kalırım daha iyi düşüncesi ise geçerli olamıyor çünkü onu sadece kendiniz çalışıyorsanız yapabilirsiniz. Ama çalışanlarınızın maaşları sigorta primleri ödenmeyi bekliyor her ay. Onların sorumluluğu da üzerinizde.
O yüzden eleştirsek de bu videoya aynı zamanda Türkiye'de bilişim yayınlarından nasıl para kazanılır videosu olarak da bakabilirsiniz.
Bilinçli kullanıcılar zaten o tip siteleri pek tercih etmiyor, ama maalesef bilinçli kullanıcı oranı memleketimizde çok düşük. İnsanlar iyi siteyle kötü site arasında ayrım yapmaktan acizler.
vallahi benim tanıdığım biri var adam şu robot spam site ile dünyada 60000'lere getirdi sitesini birde holdinglerden reklam almaya başladı alın size adalet adamın kendi içeriyi yok
Necati
bence içerik bozulmuyor ve bilgi nekadar çok yerde paylaşılırsa okadarda iyi.altına elbetteki referans olarak belirtmeleri gerek çoğu yerde yapıyor bunu zaten yapmayanlarda küçük lise çağındaki çocukların siteleri oluyor zaten bunları muhatap bile kabul etmeniz komik.
Yalçın Aydın
Tablo o kadar pembe değil ne yazık ki. Bir yazım, fotoğraflarımla birlikte bir dergide olduğu gibi kullanılmış mesela, ne haber verdiler, ne izin istediler ama bedelini de ağır ödeyecekler tabii ki...
İnternet'teki bu düzenin sorumlusu Google. Yoksa insanların sağduyusuna bırakılırsa bundan farklı sonuç hiç bir dönemde olmaz ki zaten.
Morley Smoker
İşin içinde biri olarak diyebilirim ki anlattıklarınız buz dağının görünen yüzü. Rakip siteleri düşürmek için yapılanları anlatsaydınız eminim pek çok kişinin ağzı açıkta kalırdı.
Bu çöp site durumuna aslında gazete ve televizyonlarıda dahil etmek gerekir. Türkiye'de TV'de, yazılı basında ve internette kaliteli içerik bulmak çok zor. Halkın çoğunluğu kaliteli içerik ayrımı yapamayıp önüne konulanı alıyor. PCL ve TS'yi takip etmemin sebebi de Türkiye'deki sayılı özgün ve kaliteli içerik yayıncısından biri olması. Umarım kahrolası çöpçüler işinizi baltalamaz da hep böyle devam edersiniz.
Murat
O sahtekar ve kötü sitelere üç kere girdim toplamda bir daha da dönüp bakmam ama pclabs'a gün içerisinde sürekli bakarım. Kaybetmeye mahkumlar.
Merhaba;
Nerdeyse sitenizde yayınlanan bütün videoları izledim. Özellikle Tozlu Raflar 10 numara nostaji rüzgarlarnını ciğerlerimizi efil efil doldurduğu anlar 🙂 Ancak bu video'yu izlerken farkettim ki hiç yorum yapmamışım. Kendi sitemde var ve yazdığım yazılara yorum olması güzel oluyor takip edildiğini hissettiriyor. Kendimden yola çıkarak bu video'nun da vesilesi ile bir yorum yazmak istedim.
Biraz önce söylediğim gibi çok güzel bir site ve içeriğiniz var. Size faydam olsun istiyorum. Bazen arıyorum ortalıkta, bir reklam olsada tıklasam diye, ama yok. Gelir kaynağınız nedir? Tamam profesyonel'siniz ama geliriniz nerden onu anlayamadım. Gizli reklamlarınızmı var acaba her 28. frame'de bilinç altına işliyorsunuz sanırım 🙂
Şaka bir yana başarılarınızın devamını diliyorum. Zaten çok tecrübelisiniz.
Tesla
aynen. "windowsu nasıl hızlandırırsınız?" haberi yılda 45 kere yayınlanır. haber dediğiniz 300 karakterlik yazıyı 35 resmin yanına koyarlar. üstelik site açık kalsın, görürsünüz ki sürekli kendini "yeniler". sanki F5 basılı kalmış gibi.
en ayar olduğum site 😀 editörlerde manavcı diksiyonu bile yok.
Hüseyin Gürsoy
Sırf bu olay yüzxünden yani kaliteli Türkçe içerik oluşturmak adına 4 yıldır üzerinde uğraşıp güncel tutmaya çalıştığım bir bilim sitem var. Çok şükür kendi masrafını çevirecek. kadar kazandırıyor da yayına devam edebiliyorum.
Bence Google kaliteyi sıfıra indiren çöp siteleri tespit ettiği anda arama sonuçlarından çıkartmalıdır. Çünkü yaptırım olmadan kimsenin akıllanacağı yok. İlk başlarda biraz sıkıntısı çekilir fakat daha sonra meydan kaliteli sitelere kalır.
jeofizikci
sayfa yenileme yapan siyeler kadar kötü bir şey yok, istedikleri kadar kaliteli içerik koysunlar deymez, insan ne okuduğundan bir şey anlıyor nede okuyabiliyor. durmadan kaldığınız yeri kaybediyorsunuz.
Vatandaş
my-et adlı site sektörün içine etmektedir bence. Her gün çıplak kadın görmekten midemiz bulandı artık . Galerilerin içine sıkıştırılmış aniden çıkan reklamlarda hiç şık bir olay değil . Adam galeriye tıklayın diyor , kadının 30 sene önceki resmi çıkıyor 🙂 bu kadar gayriciddiyet olamaz , Başlık ile içeriğin uzaktan yakından bir alakası yok . İnsanın küfredesi geliyor 🙂
coppermine
merhabalar,
Oncelikle sitelerinizin mudavimi bir kullanici ve takipciniz oldugumun altini cizmek istiyorum. Sansasyonel basliklar kullanilarak okuyucu cekmenin kotulugunden bahsetmissiniz. Buna hak vermekteyim ancak nacizane, kendinizle celisen bir durum farkettim. Videonun hemen uzerinde "@pclabs İşte yerli üretim ilk tabletimiz: General Mobile e-tab http://t.co/Q10wWqip" yazmakta. Linke basinca da 2. cumlede "Tabii yerli üretim derken kastımızın aslında 'yerli montaj' olduğunun altını çizelim." yazmakta. (kaynak : http://www.pclabs.com.tr/2011/10/01/iste-yerli-uretim-ilk-tabletimiz-general-mobile-e-tab/ ) simdi ben teknolojiden anlamayan ve general mobile'nin ne tur "teknoloji gelistiren bir sirket" oldugunu bilmeden bu linki gorsem "vayy be helal olsun" diyip girecegim. Bu haber degildir bence. Teknoloji veya yazilim olarak bu sirket birsey basarmis ise bu bir haberdir ancak "montaj" dan oteye gidemeyen (ki konsept dahi bizim degildir diye tahmin ediyorum, umarim bu konuda yaniliyorumdur.) bir "bildirimi" , "haber" yapip bu videonun basina koymanizi son derece ironik bulmaktayim.
Basarilar.
Verdiğiniz örnek ile bizim videoda bahsettiğimiz durum çok farklı ama 🙂 Videoda direkt yalan veya yanlış haber var. Sizin örnek verdiğiniz haberde ise yerli üretim gerçekten var. Ama oturup tartışabiliriz buna gerçekten yerli üretim denir mi diye. Videoda örneklediğimiz şekilde haber yapsak şöyle olurdu, 'ilk yerli tableti tasarladık'. Tasarım söz konusu olmadığından yanlış hatta bilerek yanlış yapılmış bir haber diyebilirdik.
Bizim haberimizde yapılan eylem üretimdir. Dolayısıyla haberde hata yok. Ama üretmek sizin de bahsettiğiniz gibi tasarlanarak üretmek gibi algılanmaya da müsait olduğundan, editör hemen o noktayı açıklığa kavuşturmuş. Kötü niyet olsa o açıklama da haberi okuttuktan sonra sonlarda yer alırdı. Habere tıklamanız kadar, okumak için sayfada geçirdiğiniz zamanın da önemi var. Bunlar da tutuluyor ve raporlanıyor. Kişisel bazda değil tabii sitede geçirilen süre olarak.
GM'nin ülkemizde üretime geçmesi de bildirim değil haberdir. Bugün montajla başlar yarın öbür gün ufak ufak bazı şeyler burada üretilir. F16 bile o şekilde mevcut aşamalara geldi. Teknik bir açıklama olmayacak ama bizim insanımızın bir şeyi görüp 'bunu ben de yapabilirim' deyip gaza gelmesi kendine güveninin gelmesi gerekiyor. Sırf bu açıdan bile önemli yerli montaj. O fabrikalarda çalışan bir mühendis, girişimci bir ruhla sadece bir düğmesini burda üretmeye başlasa tüm plastik kasasını üretmeye kadar büyüyebilir. Foxconn'un hikayesini okumanızı öneririm yaşanmış örnek olarak.
coppermine
Bilişimde montaj sanayi olmamizla ilgili güzel düşüncelerinize malesef katılmıyorum. Bahsettiğiniz gibi olsaydı bu gün sunny marka 'özgün' tasarımlı tabletler, samsung ile rekabet etmeye çalışan show marka led tv'ler veya dreambox'a "bende varım" diye cevap verebilen next marka uydu alıcılarımız olurdu. Bu firmaların hepsi çok daha uzun zamandır yerli montaj yapmaktalar. Yerli montaj ile ilgili öngörülerinizi bu yüzden polyanna hayali olarak görüyorum.
Tekrar etmek isterim ki, paylaştığınız haber başlığının halen kendinizle çelişen bir durum olduğunu düşünmekteyim ve bunun bir haber değeri taşıdığını "bir okuyucu olarak" düşünmüyorum. Ama yine de editör sizsiniz, tabiiki doğrusunu bilen ve uygulayan siz olacaksınız.
Başarılar.
Murat Gamsız
Ya da sizin kötümserliğiniz 🙂
Her durumda ana konuya dönersek, oratada bir gerçek var. Üzerinde tartışılabilecek bir konu var ki tartışılıyor da.
Birçok kişi de GM'nin burada üretim yaptırdığından haberi oldu. Malum Fatih Projesinde yerli üretim şartı var. Bu vesileyle ihaleye kimlerin katılacağını öğreniyorsunuz aslında. O yüzden bu yerli tablet haberleri gerçekten haber 🙂 Apple da ihaleye girmeye niyetli. Onların bu maddeyi nasıl aşacaklarını göreceğiz. Belki de vaz geçecekler.
Neyse güzel konu oldu bu yapılacaklar listesine yazdım 🙂
LP
Bir editörün kötü attığı bir başlıkla, bunun bir yayın politikası halinde uygulanması farklı şeyler. Biz yayınımızda sansasyonel ya da ucu açık başlıkları bir yayın politikası haline getirmiş yayınları tartışıyoruz.
Saygılar, LP
tropik
Borland firmasının pascal programlama dili için çıkarttığı manuelleri Türkçeye çevirip kendi kitabım diye satan adamlar vardı. Hem ingilizce Bilgisayar kitaplarını hem Türkçe bilgisayar kitaplarını okuyabilme fırsatım vardı. Çıkardığım tek sonuç Türkçe bilgisayar kitapları ya bire bir çeviri, ya orjinal kitabın özetlenmiş hali ya da 2 veya 3 kitabın harmanlanarak özetlenmiş hali oluyordu.(90'lı yıllarda)
Bu durum üniversitede okutulan matematik, fizik kitapları içinde geçerliydi. Bizim üniversite hocaları hırsızlık yaparken bilgisayar sektörü maalesef haydi haydi yapar.
Saim Demirci
alternatifleri bilmek gerek. maalesef bizimde tek bulma şeklimiz genelde google ve ona da seo kasan siteler giriyor. o zaman ahlaklı siteleri listeleyelim.
Mehmet Kalender
ortalama süre demişken ortalama günlük 1 saat teknoseyirdeyim 🙂 bendemi hastalık oldu herkesmi öyle
@leventp @gamsizm