Pentium efsanesi Pentium III ile devam ediyor
Başlık geçen haftayla aynı ama sayı değişti 🙂 Sıra Pentium III'de. Intel'in AMD tarafından gölgelenmeden önceki son ve efsane işlemcisi Pentium III nihayet masamızda. Intel daha sonra, Pentium 4 ile AMD'nin gerisine düşecek ve çıkışı ancak Core serisiyle ve Pentium ismine en azından performans segmentinde vedayla gerçekleşecek.
bardağın içindeki saat mi ? 😀
Anakart 2 farklı işlemciye de destek veriyor peki ikisini aynı anda çalıştırabiliyor mu?
LP
Maalesef... Sadece tek bir işlemci kullanılabiliyor.
ilknur
çok güzem
Ziyaretçi
Yine harika bir video olmuş elinize sağlık amd'yi merakla bekliyorum bu arada levent abi videodan anladığım kadarıyla bugüne kadar amd kullanıyordu sonra hangi intel işlemcisi çıktıda amd yi bıraktırdı merak etmedim değil:)
Hepimiz kesin dönüşü Core serisi ile yaptık aslında 🙂
LP
Selamlar,
Pentium III'den sonra Athlon XP ile AMD kullanmaya başladım. Athlon 64 serisi, nForce2 anakartlar vs. derken yurtdışından zar zor getirttiğim bir Opteron 146 + DFI'ın efsane nForce4 anakartlarından biriyle yıllarca mutlu mesut geçindim. Bu sistemden Core 2 Duo E8500'lü bir sisteme geçtim. Ancak bu geçiş Intel'in üstünlüğü vs. konulardan değil, sadece şartlar böyle uygun geldiği için oldu. Malum, elimizdeki en yüksek anakart ve işlemcileri hep test sistemlerinde kullanıyoruz, ancak test sisteminin eskilerini alıp evimize götürüyoruz. İmkanları sonsuz olmayan tüm editörler için bu böyle. Ben de DarkHW test sistemini Core i7 ve X58 yonga setine terfi edince, devre dışı kalan Core 2 Duo işlemciyi ve X48 anakartı kendime bilgisayar yaptım. 🙂 Aslında elimin altında Phenom II X4 ve X6 örnekleri de var ama, maalesef ofiste test sisteminde durmak zorundalar. 🙂
Sevgiler, selamlar, LP
Gökhan
Anladım levent abi çok teşekkür ederim cevabınız için peki son olarak sormak istediğim şey şu sizce İntel'in son dönem Core serisi işlemci ailesinin Amd Phenomlardan şu an bir adım önde olmasının en önemli sebebi nedir yani işte İntel işlemcilerin şu özelliği yada şu teknolojisi en azından şu an için Amd yi geri plana düşürüyor diyebilirmiyiz?
Hakan
İntel ile Amd arasındaki fark şu anda sadece gelir farkları,intel araştırmaya 5milyar dolar ayırıyorsa amd 500milyon dolar ayırabiliyor,haliyle piyasadaki "iyi" diyebileceğimiz mühendislerin çoğunluğu(hem sayısal hem de kalite olarak) intel de...
Bence intel ile amd arasındaki kalite farkı buradan doğuyor,örnek olarak intel'in 4-5 ay önce çıkardığı core i7 2600K işlemcisini,amd 8 çekirdekli yeni işlemcisiyle geçebileceğini iddia ediyor..Yani intel 4 çekirdek işlemcisi ile amd nin 8 çekirdekli işlemcisi kadar performans veriyor aralarındaki fark bence dediğim gibi bütçelerinden kaynaklanıyor...
Command
Çok güzel bir bölümdü , Ayrıca o işlemciyi kurtardığınız için teşekkür ederim 😀
eldrun
Tualatin 1200-1400'ler P4 1500-1600'ler (Willamette kodlu) ile aynı performansı veriyordu incelemelerde. 🙂
Bir de 440BX'ten sonra i815 chipset biraz sükse yapmıştı. 440bx'in overclock'lu çıkabildiği 133MHz'yi overclock'suz destekliyordu. ATA100 ve AGP 4x desteği de vardı. ABIT'ın BX133'lerinde ise ATA66-100 desteği harici yonga ile sağlanıyordu fakat yeni AGP 2x yetmemeye başlamıştı sanırım.
Tualatin işlemciler için ise i815 chipsetini güncellemişti intel, i815EB olabilir tam adı. (ASUS'un TUSL2-C modeli efsanedir) Tualatinlerin S modellerinde 256kb yerine 512kb tam hızda çalışan cache gelmişti. Voltaj isteği de azaltılmıştı. Coppermine 1,75v isterken tualatin 1,45v istiyordu ve 0,13 mikron zaten. Başka bir farkı da, yine Xeon gibi, Tualatinde de headspreader vardı.
1400MHz Tualatinlerin 1600-1700MHz'de alınmış testlerini görmüştüm. Dehşetti işlemci. P3 1,7 hahaha.
AMD'nin muadil işlemcisi Athlon'un Thunderbird serisi diye hatırlıyorum. 🙂 P3 gidip P4 geldiğine AMD'nin altın çağı başlamıştı cidden.
Haa bu arada, intel'in esasen P4 ile hatırlanan (P4 bölümünde mutlaka değinilecektir) Rambus macerası aslında P3 zamanında da var. i820 chipseti ile P3'lerde RD-RAM kullanılabiliyordu. (i820'nin atasının i810 olması lazım)
mav1li
Benim hatırlardıklarım:
Tualation P3 1400 ler P4 2000 leri geçiyordu.
Tualation Celeron 1300 bile Socket 478 Celeron 1700 den daha iyiydi.
Hatta bir arkadaşa demiştim. "Celeron 1300 daha iyi" diye dinlemedi Celeron 1300 sistemi satıp Socket 478 1700 celeron aldı. Sonra yavaş olduğunu görünce pişman oldu.
Ayrıca P4 zamanında rd-ramli sistem toplamak çok maliyetliydi. Millet ucuz diye sdramli P4 aldı. Sdram ile P4 kullananlar P3 ten bir fark göremedi. P3 kendisinden bir sonraki nesil işlemciye kafa tutuyordu. Bu yüzden P3 efsane oldu. P3 efsanesi Amd Athlon'u çıkartana kadar devam etti.
Amd Athlon mimarisini 5 yılda geliştirmişti. Bulldozer mimarisini de 5 yıldır geliştiriyorlar. Umarım P3 karşısındaki Athlon gibi I7 karşısına iyi bir işlemci çıkar.
Tozlu raflarda 3dfx,Intel(740),S3,Nvidia ve Ati'nin eski ekran kartlarını görebilecek miyiz?
P3 ile hayatımıza aslında bir de VIA Apollo çipset ve çipset sürücüsü kurma derdi girdi. Sanırım P3 ile birlikte via da en başarılı zamanını geçirdi. Çipsetler üzerine de bir program beklenir sizden aslında.
vallahi sonunda p3 biraz değindiniz ama gene bence P2 gibi çok kısa oldu süre olarak değil ama anlatım olarak. birde bende hem tualatin olarak celeron 1100A var bu işlemcilerde birkaç pinin görevi farklıydı normal S370'lerde elektirk gelen 2 pin tualatinlerde elektrik iletimi yapıyordu bundan dolayıda benim 2002'de bulduğun celeron 1100A'yı hiç kullanamadım 🙁 sonralarda via133T chipsetli bir anakart bulup çalıştırdım ve O/C ile 1700mhz'i gördüm testlerde P4 2.2Ghz'ten daha iyi çıkmıştı ama benim kullandığım artık bir AMD athlon XP Thorton (Model 10) 2000+ bulmuştum ve onunla wprime türkiye tek çekirdek rekoru hala bendeydi son baktığımda 2511,06 MHz 3800+ 🙂 ile 1M'de 65Sn'de bitirdiğinde gözlerime inamamıştım umarım bir AMD Athlon bölümü P4 ten önce yaparsınız kolay gelsin
LP
Selamlar,
Açıkçası Pentium 4 bölümünün çok acelesi yok. Çok da fazla toz tutmadı daha Pentium 4'lerin üstü. 🙂
Sevgiler, LP
2001 yılında aldığım PIII 1000 kullanan bir bilgisayarı geçen yıl satmıştım 😀 Aradaki 9 yıl boyunca sorunsuz bir şekilde çalışmıştı PIII 😀
Yaşımın fazla olmamasına rağmen evde hatırladığım ilk bilgisayarın kalbinde bir Pentium3 yatmaktaydı. Gerçi halada benim kalbimde bir Pentium3 yatar. Ara ara hayallare dalıp dual socket tualitin kurmak geçer içimden. Bende geçenlerde bir hurdacıdan eski bir notebook anakartı denk getirdim. Pentium 3 Mobile 450Mhz. 128Mb DDR ram. Ama gel görki günümüz yüksek performanslı bilgisayarlardan daha hızlı açılıyor. 🙂
Levent Amca bi çılgınlık yapıp Dual Socket Xeon/Tualitin + günümüzün hızlı bir agp'sini (HD 4670-3850) kullanarak bir Crysis keyfi falanmı yapsanız. 🙂
Eski günleri hatırlattığınız için teşekkürler.
Amca dediğiniz için olmaz o iş 😉
TLH
Amca?? Kaç yaşındasınız? Gerçekten merak ettim.
onur
İlk bilgisayarım p3 533 Mhz =)
İlk işlemcimdir P3 🙂 (bkz: hey gidi günler muhabbetleri)
Kaç videodur oluyor. Videonun sonlarına doğru bir dijital saat alarmı gibi bi'şey ötüyor. Nedir acaba çok merak ettim 🙂
ahmet
Çay koymuşlardır, demlenince bitiriyorlardır programı 🙂
Şaka bi yana çalışma gayet profesyonel ama kısıtlı imkanlarla çekildiği dikkatli gözlerden kaçmıyor. Bu gayretli çalışmaları takdir etmemek mümkün değil.
XEnOPhoN
P3 1,4 S efsaneydi. 512 KB önbelleğiyle 1.6 Ghz P4'ü pataklıyordu.
Tarumar
3DFX serisi ekran kartlarıyla ilgili bir video bekliyoruz.Tozlu raflara bence çok güzel gider.
yorumcu
Bir kurumda memur olarak çalışırken, ilk 20gb hdd'li PIII 500Mhz işlemci içeren Compaq makinalar gelmişti. Slot işlemcinin üzerindeki alüminyum pasif soğutucuyu kontrol ettiğimde elimi üzerinde tutamıyordum. Hemen gittim BİM'deki arkadaşıma, bir adet kasa soğutucu fanı aldım. İşlemci soğutucusunun üzerine Türk iş yaparak lastikle bağlamıştım. Birkaç yıl sonra çıkan güya P4 .1.4Ghz işlemciden PIII'den aldığım zevki alamamıştım.
Sencer SOYLU
Leven abi, intel tualatin işlemci isteseydin anakartıyla birlikte yollardım 🙂 pentium 4 ü tokatladığı günleri hatlarım 🙂
Benimde önceki topladığım ve unutamadığım bilgisayarım
Intel P!!! 933EB 133Mhz Tualation
Asus TUSL2-C i815 UDMA133
Kingston 512MB 133MHZ SD-Ram (2x128+256)
Çok memnundum. Arkadaşlarımın P4 makinalarına oturduğumda P4'ler hantal gelirdi. 🙂
i815 çipsetlerin 512MB ram sınırlaması çok kötüydü ama. O güzel işlemciyle 1GB Ram kullandırtmadılar hep ona yanarım...
VIA P3 işlemciler için DDR ram destekli anakartlarda çıkarmıştı hemde yüksek kapasiteli ram destekli ama yaygınlaşmamıştı hatırladığım kadarıyla.
Hüsnü Dayı
Gerçekten dolu dolusunuz.Gene muhteşem bir program hazırlamışsınız.Hayatımda p3 xeon'u hiç böyle içi dışı canlı görmemiştim.Sayenizde onuda görmüş olduk üstüne leziz sohbetinizle birlikte seyrine doyum olmaz bir sohbet gerçekleştirmişsiniz.
Ağzınıza ellerinize sağlık.
Teşekkürler.
obican
AMD bölümü için lazımsa K6-2 450Mhz işlemcimi ve Asus P5A-B anakartımı ödünç verebilirim.
gerçekten muhteşem bir bölüm olmuş. tek eksik tualatin ve tualatin s serisinin olmayışı olmuş
İşlemci üzerindeki ısı dağıtıcı plaka tualatin işlemcilerde de vardı. celeron 1300'lerde bulunuyordu. P4lere özgü birşey değil.
Intel için pinsiz işlemci her zaman daha iyi oldu. Çünkü kopan bacaklar yoktu. Bakınız bugün anakarta pinleri koyup, sorumluluğu anakart üreticilerine yolladılar.
Slot tipi işlemcilerle bunu yapmak istediler. Fakat sorun şurada ortaya çıkmıştı. Maliyet çoğalıyordu.
LP
Pentium II ve ilk sürüm Pentium III'ün slot tipinde olmasının nedeni, L2 cache belleği işlemciyle birlikte bir modül haline getirebilmek. L2 cache işlemci içine girdiğinde slot da ortadan kalkıyor.
Saygılar, LP
montevo
elimde p III 550 mhz bi anakart işlemci ve ram üçlemesi var.tv akrtı ve ekran kartı takıp uydu alıcısı yapmayı planlıyorum yada minnacık bir kasaya koyup taşınabilir bişeye dönüştürmek istiyorum.hey gidi p3
BX chipsetine Tualatin takabilmek için voltaj seviyesii düşürebilen bir aparat vardı sanırsam.
ömer
o aparattan nerde bulabiliriz 😀 o aparatın diğer bir adı ise Slot-T sanırım levent abi daha iyi bilir artık tualatin pinlerine iletken boyayla pin modding yapmaktan bıktım 😀
Tesla
Gigabyte BX 2000 ile ilk dual bios ve slotket'le tanışmıştım. O slotketlerden 3 tane eskitmiştim.
Şu keyifli anlatımla "Heisenberg belirsizlik ilkesi"ni anlatsanız herkes anlardı.
Pentium 3 Katmai [email protected] Mhz
Gigabyte BX-2000+
Creative Geforce 256 DDR32MB
Muhteşem bir program olmuş, ellerinize ağzınıza sağlık!
emrah
hala bir pIII kullanıcısı olarak programı çok beğendim, 11 yıldır tık demeden kullandığım bilgisayarımdan bir türlü vaz gecemedim laptop aldım ama inanın ondaki performans yok diyebilirim;
gigabyte ın meşhur çift işlemcili anakartı (ga-6vxdc7)
2x1000 ghz pIII işlemci
1280 mb sd ram (512 + 3x256)
256 mb geforce 6200 ddr2 ekran kartı
crysis, tomb raider underworld, pes gibi oyunları oynayabiliyorum ve böyle bir bilgisayarda oynadığımı bilmek oyuna dahada bir heyecan katıyor :))
p4lerin çoğu tomb raider underworld açmaz bile 🙂
şimdi çok eski gözüksede ilk aldığım sıralardaki milletin bilgisayarıma hayranlıkla bakmalarını unutmadım 😉 efsaneeee
Ziyaretçi
bende bir pentium 3 hayranıyım. sse komutları ile ilk p3 450 mhz p2 lere göre üstün performans ve teknoloji sağlıyordu. copperminelar ile level cache nin tam kullanılması daha da yüksek performans veriyordu. ve artı bir p3 600e yi 133 host bus verince 800 mhz oluyor ve hız olarak gözle rahat görülebilir hissedilebilir bir fark sunuyordu win98se uçuyordu:) daha sonra tualitin copermine arasında bir geçiş dönemi coppermine-t vardı host bus 100*11=1100 mhz lik bir işlemci fakar veri yolunun 100 olmasından dolayı bazı uygulamalarda 133 mhz lik veri yoluna sahip 1ghz pentium3 çok daha iyi performans sunuyordu. bu ana kadar fc-pga soket 370 kullanılabiliyordu. Fakat tualitinde soğutma pentium 4 gibi işlemcinin tamamına yayılmıştı ve sadece fc-pga2 soket370 te kullanılabiliyordu. Slot soket çevirici fc pga 2 370 bulmaksa Türkiyede zaten imkansız gibi. bu yüzden hep bir 440 bx çipseti ile p3 1400 ü kullanmak hep fantazide kaldı ki bu soketi bulmak tualitin işlemciyi bulmaktan çok daha zor 🙂 olsa artı kaliteli bir 440bx çipsetli anakart ile p3 1400 ü overclock edip kullanmak, hatta çift işlemcili bir anakartta büyük bir fantazi, evet oluyor ama bulmak çok zor. P3 gibi 440bx çipsetide bir efsaneydi çünkü 1gb ram kullanılabiliyordu ki yeni intel i 810 815.. leri en fazla 512mb ram görebiliyordu, bunun yanı sıra 440 bx çipseti kadar performanslı değildi. güzel video ama keşke daha ayrıntılı derleseydiniz izlemekten çok zevk aldım teşekkürler. bende de yine fantazi tabi yapabildiğim kadar ile gigabyte bx2000+plus anakar 2 umda 33 yanında 2 promise udma 66 ide 2 ön usb özelliği ve 4x256=1 gb ram depolayabilen 440bx çipsetli agp2x 🙂 üzerinde p3 1100 copermine-t overclock ile 1232 mhz bir işlemcili pcim var. şu dönemde artık windows uygulamarında yavaş kalsada bir nfs underground oynarken o ilk p4 lere ve daha güçsüz p3 lere göre yavaşlama olmadan hızlı bi şekilde oynatması evet işlemci hızlıymış dedirtiyor. çok konuştum 😀 şunu da diyim mesela p3 ün güzel yanı saf olmasıydı farkı görüyordunuz ve basitti daha iyisi daha iyidi. mesela bir p4 ht 3.00 ghz işlemci iyi hızlı bir işlemci ama overclock etmek veya 3,2 sini 3,4 ünü kullanmak çok bir fark yaratmıyor ve ısınma problemleri ayrı bir bela. şimdi iyice karıştı ortalık alakasız isimler veriyolar akılda kalıcı olmuyor q6600 müş 4 çekirdekli 2 si thread 2,4 ghz işlemci demek. bunun yanı sırda yeni nesi core i3 i5 lerden bazı 4 çekirdekli intel işlemcilerin çok daha performanslı olduğu söyleniyor, yeni bir pc alırken ne aldığını bilmek çok iyi incelemek lazım tekrar teşekkürler.
Yoldan Geçen Adam
Yılların emektarı BX2000 anakart bozulunca ,daha doğrusu kondansatörleri dayanamayınca tamir ettirmek istemedim,gitim benzer bir anakart ve PIII 450 işlemci ( 40tlye ) aldım , ve sistemi tekrar hayata geçirdim , dizüstümdeki performansı vermeseede PIII makinenin yeri farklı sanırım, şimdi ihtiyacı olan birine vermeyi düşünüyorum.1-2 yıl daha internet için kullanılır daha sonra tarihin tozlu raflarında yerini alır.
Hasan
Hazırladığınız bu video için çok teşekkür ederim. Gerçekten harika. AMD işlemcilerini de büyük bir merakla bekliyorum.
ömer
levent abi slotketlerden nerede bulabilirim şuanda hiçbir bilgisayarcıda yok Abit ASUS GIGABYTE MSI farketmez nerede bulabilirim çok acil..
saçma gelebilir ama hem slota hem sokete takınca ikiside çalışıyor mu ?? 😀 :D.. çift çekirdek :D.. levent abi eski konulara pek cevap yazmıyorsunuz ama bende bi eski anakart var.. asus tusi-m diye bi kart.. celeron 1200 işlemcisi var.. onu tozlu raflardan çıkardım :D...
kullanılır hale getirmek istiyorum ayrıca biraz oynamak istiyorum :D.. sizce bu anakarta p3 tualitin olur mu.. çalışır mı ?? cevaplarsanız sevinirim
çalışır Asus Tuv4x anakarta sahip olup satan varmı 🙂
ömer
Hurdacıdan almıştım üzerindeki kondansatörler patlaktı yeni bir kondansatör lehimledim board çalıştı ama o kartı sattığıma köpekler gibi pişman oldum çünkü tuv4x tusl2-c den daha iyiydi tusl2-c de 512 ram sınırlaması vardı ama tuv4x de yoktu bu karta 4 tane 256 sdram takıp 1gb yapmıştım birde elimde Pentium III-S 1400 512 133 işlemci vardı gta vc ve sanandreası çatır çatır oynatırdı elimde ATi nin 9200 9600 9800 pro gibi kartları olsaydı güzel bir sistem bile yapardım belki kendime
ömer
http://digilander.libero.it/grandecigno/Tua_BX_41.htm şu adresteki yöntemi 3 yıldır kullanırım karaköy selanik pasajında 20 liraya electrofix marka iletken boyalardan tavsiye ederim bir kürdan yardımı ile işlemcinin pinleri arasına yolu çizin işlemcinin pinlerini sökerken dikkat edin yanlış pini sökerseniz geri dönüşüm olmaz işlemciyi takın eğer ekrana görüntü geldiyse işlemcinin biostan voltaj ayarlarını kontrol edin fazla yüksek voltaj kullanmayın daha sonra anakart üreticisinin sitesine girin ve en güncel bios u kurun bios update yaparken ASUS kart kullanıyorsanız tavsiye etmem çünkü asuslarda sorun çıkarsa biosu kurtarmanız çok zor olur ancak dışardan eeprom programlama cihazı ile kurtarabilirsiniz..
Geçenlerde mahalledeki bir abinin evine gittim format atmak için baktım pc çok garip çalışıyor, kapanıyor falan arada, kasayı açınca gördüğüm sahne aynen buydu: işlemciye baktım bu ne ya dedim bir an pc eski demişti komşum ama en azından bir p4 falan bekliyordum. işlemci aynen bir plakete bağlı olarak slota giriyor. (Daha önce de hiç görmemiştim ben donanımla ilgilenmeye p4lerle başladım.) Lakin sorun şurda soğutucu fanı tutacak hiç bir şey yok ve kasanın içinde kablosunun ucunda sarkaç gibi sallanıyor dedim sen bu kadar zaman nasıl kullandın abi bu pc'yi, dedi yahu arada kapanıyor tekrar açıyoruz velhasıl işlemcı fanını telle bağladım işlemcinin üzerine. bu soğutuculardan da bulamadım nereden bulunur acaba.
Ufuk
Bende Pentium 3 1000 Tualatin işlemci vardı.Keşke saklasaydım.
Azza anakart ile çalıştırıyordu ve bu işlemciden oldukça memnun kaldım.
Resident evil 1,2 ve Alone in the dark serilerini oynatan harika bir sistemdi.
Bende P3 750 Mhz (overclocklu 930 Mhz) 768 MB RAM ile hazır şu an üzerinde XP çalıştırıyor 🙂 İlk aldığımda Quantum Fireball LTC diskle almıştım. Çipinin yanmasına 1 gün kala içime doğmuş ki ben diskimi yedekleyeyim deyip arkadaştan CD yazıcı alıp yedeklemiştim hey gidi günler 🙂 Sonra arkadaşımı uyardım onunki de 1 hafta sonra gitti 🙂 İzlerken ne günlerim geçti bu makine ile iç geçirdim. Eski oyunları oynamak veya nostalji için arada bir çalıştırıyorum 🙂 Ekran kartı Geforce 2 MX 200, Gigabyte anakart VIA çipset. Kimseye vermiyorum tüm sistem çalışan tozlu bir raf 🙂
server-client şeklinde çalışan bilgisayar sistemlerinin eğitimi aldığım ilk işlemcilerde rahmetliler