Xiaomi Pad 5 11 inç Tablet İncelemesi

Merhabalar. Uzun bir sürenin ardından bir inceleme yazmaya karar verdim. Fazla uzatmadan tabletin teknik detaylarını yazalım:

Teknik Özellikler

  • WQHD+ (1600 x 2560) 120 Hz IPS 16:10 ekran (Parlaklık: 500 nit)
  • Qualcomm® Snapdragon™ 860,
  • 6gb RAM
  • 256gb ROM
  • Dörtlü hoparlör sistemi
  • 8720 mAh Pil
  • Dolby Vision ve Dolby Atmos Desteği
  • Arka kamera: 13 MP (4k 30fps max)
  • Ön kamera: 8 MP (1080p 30fps max)
  • Bluetooth 5.0 / Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / USB-C

Fiziksel Özellikler: 

  • Yükseklik: 254,69 mm
  • Genişlik: 166,25 mm
  • Kalınlık: 6,85 mm
  • Ağırlık: 511 g

 

 

Şimdi gelelim Kategori bazlı Subjektif İncelemeye:

Ekran Kalitesi:

Cihazın ekran kalitesi yüksek çözünürlük ve IPS ekranla birleşince sizi gayet tatmin etmeye yetiyor. Renkler gayet canlı siyahlar bir amoled kadar olmasa da son derece siyah. LCD ekranlarda görülebilen ışık sızması bulutlanma ölü piksel vs en azından benim cihazımda yok. Ekrandan aldığınız deneyim güzel olması dışında esas kırılma noktası bence 120hz.Şahsen bundan sonraki cihazlarımda 120hz asla vazgeçemeyeceğim bir nokta artık. 60hz evladım olsa reddederim öyle düşünün...

Bunun dışında ekran parlaklığı olsun ekran ayarları olsun beni gayet tatmin etti. Tabi bu kadar güzelleştirdiğimiz ekranın eleştirdiğim yanları da yok değil. Başta ekran köşeleri yuvarlatılmış. bu son yılların iğrenç bir vakası bence. hayır yani ne gerek var. o sivri köşeler kime battı anlamıyorum. neyse çok önemli değil. Yine ekran 120hz olmasına rağmen ve inanılmaz derecede cihaza akıcılık katmasına rağmen piksel tepkime sürelerinin çok iyi olmadığı da görülüyor. yani flulaşma hızlı geçişlerde görülebiliyor.

 

Ses kalitesi:

4 tane hoparlör var dedik. ee nolmuş? 3 kız bir oğlan olmuş.  şaka bir yana harbi iyi yapmışlar be... xiaomi cihazlarının hoparlöründen ben etrafımda gördüğüm cihazlardan pek iyi bilmezdim. Ama bu cihazda hakkını vermiş. Hem ses yüksek hem de kaliteli. bass bile var. bu hoparlörle gayet müzik de dinlenir film de izlenir. Her türlü tatmin edeceğini düşünüyorum.Tabi herkesin kendine göre kulağı ve beklentileri var. illaki bu yorumumum subjektif olduğunu vurgulamam gerekir.

 

Cihazın Performansı;

Snapdragon 860 işlemcisi ve 6gb rami ile performans noktasında bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Her şey gayet hızlı çalışıyor. Sevdiğim oyunlar var. mesela beach buggy 1 ve 2 denedim sıfır takılma. 120hz ve büyük ekran da eklenince on numara bir deneyim sunuyor. Üstelik cihaz ısınmıyor. rahatsız etmeyecek derece değil neredeyse hiç ısınmıyor. Gerçi öyle oturup saatlerce oyun da oynamadım. Ben kendi senaryoma göre değerlendiriyorum.

 

Yazılım

Bu cihazın en kötü tarafı sanırım. yazılım derken android tarafını kastetmiyorum. Üzerine inşaa edilen xiaomi tarafını kastediyorum. kendi özel yazılımları kaldırılmadığı gibi bazı 3. parti uygulamalar da kaldırılmıyor. Daha doğrusu rahatsız olduğum nokta bu da değil. youtube gibi 3. parti uygulamalar devre dışı bırakılamıyor. Ama bunun da bir yolu varmış. henüz araştırmadım. yine de kutudan çıktığı gibi devre dışı bırakabilmeliydik. Zaten kendi launcherini kulllanmıyorum. O yüzden bu noktaları pas geçiyorum. Yine de iyi tarafları da var. mesela ekran görüntüsü almak son derece basit. hemen paylaş seçeneği de çıkıyor.

Yazılım olarak gördüğüm bazı sıkıntıları yazacak olursam

  • Çift bildirim paneli var. ben tek olana öyle alışmışım ki biraz gıcık ediyor. sağdan ve soldan iki türlü panel açılıyor. bildirimler ayrı kontrolller ayrı olarak. bence bu şekilde kullanışlı değil.
  • Cihaz her onay istediğinde 10sn bekletiyor. Sanane kardeşim ben direkt onay vermek istiyorum.Neden 10 saniyemi çalıyorsun.
  • Bazı uygulamalara erişim izni versek bile bazen çalışmıyor. Mesela kullandığım 3.parti launcherime çift tık izni verdim ekranı kilitlemek için. cihazı kapatıp açtığımda çalışıyorken belli bir süre sonra çalışmaz oluyor. ayarlara baktığımda sorun bildirimi görüyorum.düzeltmek için yeniden başlatmak gerekiyor.

Yazılımın iyi tarafları:

  • Ekran görüntüsü almak son derece basit.
  • Pencere içinde veya yanyana iki uygulamayı aynı anda  çalıştırabiliyorsunuz.
  • Genel olarak video ve fotoğraf için temel edit programları dahili geliyor.
  • Kalem desteği var (denenmedi)
  • Game turbo ve bazı incik boncuk bazı yazılım özellikleri var (hepsi denenmedi fikrim yok)

Kamera:

Bazı fotoğraflar ektedir. Değerlendirmesi size kalsın 🙂 (eklenemedi durumum yoktu)

Arka Kamera:

Ön kamera:

Genel Deneyim:

Tabletin fiyatı 4000 tl iken aldım. Bu bakımdan cihazdan son derece memnun kaldım.Güncel pek çok özelliği barındırması performansı kalitesi pili vs asla ama asla pişman olmadığım bir cihaz oldu.Zaten hali hazırda https://teknoseyir.com/inceleme/huawei-mediapad-t5-32gb kullanıyordum.

hem daha güncel hem daha hızlı bir cihaza geçmek için aldım. Monitörümün yanında şuan android ihtiyacımı karşılıyor. Şimdi gelelim asıl meseleye. Neden ipad almadım? aslında bu soru temelden saçma çünkü ipad almak için bir kaç spesifik neden dışında bir neden yok ama ipad böyle ipad şöyle diye övenleri üzmemek adına objektif davranmam gerekiyor. 🙂

 

Cihazın Eksiklikleri:

  • Parmak izi yok.
  • Bildirim ışığı yok.
  • Titreşim yok.
  • Gps yok. (ama hernasılsa google haritalar benim konumumu gösterebiliyor)
  • Cihazın Tuşlarına basmak kolay değil. Kısa mesafeli ve gömük.

 

NEDEN İPAD ALMADIM:

Öncelikle ben teknolojiyi seviyorum. Popülariteyi değil. Millet nokiayı piyasadan silindi sanırken ben nokia 8 kullanıyordum ve son derece memnundum. 2 bin liraya alınabilecek en iyi cihazdı zamanında. marka takıntımın olmadığını evde şuan huawei xiaomi samsung aktif olarak kullandığım cihazlardan anlayabilirsini. tabi ki şunu da kabul ediyorum. herkes benim gibi teknolojiyle haşır neşir olmak zorunda değil. herkesin beklentileri bütçesi aynı değil. Lakin ben şuan teknoloji incelediğim için teknoloji göstermek zorundayım. Benim açımdan teknoloji benim işime yarayan faydadır. Benim işime yaramayan faydaya teknoloji olarak bakmam.

 

Şimdi donanım = fiyat dengesi içinde android tarafının daha iyi olduğunu söylemeye gerek yok. o yüzden bu kısmı karşılaştırmayacağım. android tarafında yığınla çeşitlilik var. istediğiniz bütçede bir android tablet alınabiliyor. ama tabi ki düşük donanım düşük bir kullanıcı deneyimi verecektir. o yüzden bu tarafı çok değerlendirmeyeceğim. ancak şunu da söylemek gerekirse 2018-2019 gibi android tablet piyasası çok kötüydü ve çok sınırlıydı. en azından türkiye piyasasında...şuan piyasa daha rekabetçi.

 

Şimdi gelelim neden android? Başta herşey daha kolay. bilgisayara dosya atmak dosya almak müzik eklemek vs bir çok yol var. atıyorum nitroshare uygulamasını kullanıyorum. olmadı bluetooth ile gönderiyorum. zaten televizyon telefon android olunca tabletin android olması kaçınılmaz. televizyona bile nitroshare kurup dosyayı kablosuz olarak rahatça atabiliyorum. chromecast ile media stream olayları vs çok daha rahat.

 

ikinci olarak özelleştirme: android tarafında istediğiniz anaekranı kurup kullanabiliyorsunuz.bu bağlamda ben telefonda  kullandığım arayüzü aynı şekilde tablette de kullanabiliyorum. bu yüzden yeni bir cihaz benim açımdan yeni bir alışma süreci değil. widget desteği ve bazı bildirim uygumaları vs neredeyse sonsuz bir kişiselleştirme sunuyor.

 

üçüncü olarak bazı bağımsız uygulamalar var. dışardan apk yüklemek zorundasınız. Size bunlar doğrudan sunulmuyor ancak verim alabileceğiniz uygulamalar olduğundan mağaza ile sınırlı kalmıyorsunuz. mesela youtubevanced benim vazgeçilmezim. ancak bununla sınırlı değil.başka bir örnek vermek gerekirse aeroinsta.

 

dördüncü olarak bazı spesifik cihazların uygulamaları sadece android tarafında var. veya ios tarafında olsalar bile sınırlandırmalardan dolayı uygulamanın tüm özelliklerini kullanamıyorsunuz. Mesela benim sinilik güç kaynağımın yazılımı için androide muhtacım. android üzerinden istediğim voltajı girip ayarlarını ve yazılım güncellemelerini yapabiliyorum. mesela ipad desteği olmayan bir donanım:

 

beşinci olarak başta dediğim gibi donanım olarak da bir çok seçeneğiniz oluyor. mesela kare bir ekranda film izlemek istemem.

 

altıncı olarak her türlü cihaz olmasa da cihazı rootlayıp üreticinin dışında cihazı güncel tutabiliyorsunuz. mesela benim eski samsung tab 3 tabletime android 7 kurdum. şuan mutfakta televizyon olarak kullanılıyor. cihazın satın alınma tarihi 2013. ve çıkan son android sürümü 4.4

 

yedinci olarak cihazın bağlantı arabirimleri daha evrensel. micro usb ve typc gibi bağlantıları kullanmak ve bulmak daha kolay. bu tabiki androidin daha evrensel bir pazara hitap etmesinin bir sonucu. ama sonuç olarak daha avantajlı.kablosuz dongle ile çalışan kulaklğımı bağlayabiliyorum mesela.

 

Sekizinci olarak  android platformunun şimdi ve gelecekte windows ile  daha entegre olacağı aşikar. zaten emülatörlerle belli bir destek varken artık android uygulamalarının windows üzerinde çalışacağı günleri de yavaştan görmeye başladık. geçmişte bununla ilgili çalışmalar yapılmıştı.

 

Sonuç Olarak:

hem fiyat olarak hem donanım olarak içime sinen cihazlardan biri oldu kendileri. sanırım uzun bir süre kullanacağım bir cihaz olacak. Bu bağlamda umarım xiaomi en azından android 12 yi bu cihazına verir.gerçi android sürümleri arasında belirgin bir fark olmuyor ama her zaman güncel cihaz güncel cihazdır. bu yazıyı yazdığım tarih ile android güvenlik güncellemesi Ekim 2021 e ait. yani xiaomi bu konuda bence daha güncel daha dinamik bir güncelleme programı sunmalı. Gerçi şimdiye kadar hiç bir hesabım hiç bir şekilde ele geçirilemedi orası ayrı 😁. 2007 den beri internete bağlı birisi olarak. sanırım bu benim fakirliğim 😂 ya da hırsız geldi baktı çalınacak bişey yok geri çıktı gitti bilemiyorum artık 🤣

 

 

Umarım atladığım yerler yoktur diye umuyorum. şuanlık fiyatı 5bin küsürlü seviyelere gelmiş. Bence yine alınır çünkü tatmin eden bir cihaz ama yine de siz bilirsiniz. eksikliklerini yazdım zaten.bir tek kamera performansını gösteremedim. şimdi aydınlık ortam yok. belki yüklerim belki hiç yüklemem. tablette kamera beklemeyin zaten. idare ediyor ama.

bu arada da eski huawei tabletimde mesela pusula yoktu. bunda var.hatta yeri gelmişken sensörleri de yazayım. kimi için önemli olabilir.

akselerometre

yerçekimi

jiroskop

ışık

manyetik alan

dönme

 

bu sensörlerin aslında önemi büyük. mesela cihazı elime aldığımda ekran kendiliğinden uyanıyor. bu da o gömük kilit tuşuna basma işgencesinden kurtarıyor. veya çift tık ile uyandırma da var.

 

Sonucun Sonucu olarak şunu da eklemeden bitirmeyeyim. Şimdi teşhir ürünler hariç ipad kullanmamış biri olarak bu karşılaştırma biraz size samimi gelmeyebilir. evet haklısınız. lakin bunun araştırmasını da yaptım. ipad vs android tarzı videolar ve makaleler izledim. androidi daha çok düşük donanım ve yazılım tarafından vuruyorlar. Benim görebildiğim kaale alınabilecek bir iki konu var. birincisi eğer apple platformundaysanız android biraz sırıtabilir. yani macbook iphone almışsanız ipad alabilirsiniz. bir diğer konu da video düzenleme.. kaçınız video düzenleme yapıyor bilmiyorum ama en azından benim açımdan android tarafında da bana yeten video düzenleme uygulamaları var. Dahası benim için en azından şimdilik gereksiz.

Bunların dışında ama daha stabil vs saçmalamasın lütfen. yine de sizin varsa eğer ipad gerekçenizi okumak isterim. bomb has been planted

 

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler