Remix OS İncelemesi
Merhabalar. Geçte olsa Remix OS'u denedim ve bir süre kullandım. Deneyim ve görüşlerimi paylaşmak istedim. İyi okumalar. #RemixOS
Nedir bu Remix OS?
Remix OS için Android x86 tabanına kurulmuş bir işletim sistemi diyebiliriz. Firma aynı zamanda Remix OS ile kurulu gelen mini PC ve tablet PC satışı gerçekleştiriyor. Bilgisayarlarda Android ve Android uygulamalarını çalıştırmak için Android x86'dan çok daha ideal. Çünkü klavye-fare ikilisine uygun bir arayüz tasarlanmış ve bu arayüz tıpkı Windows'da ki gibi masaüstü, görev çubuğu, bildirim ekranı ve başlat menüsü barındırıyor. Bu arada Android 6.0.1 sürümünü kullandığını belirteyim.
Nasıl kurulur?
Remix OS dahilinde küçük bir araçla beraber gelmektedir. Bu araç sayesinde USB belleğe ya da sabit disk alanına rahatça Remix OS kurulabilir. ISO dosyasını ve sürücüyü seçip yazmaya başlamak yeterli olacaktır.
USB üzerine kurulum yapılacaksa mutlaka USB 3.0 bir bellek tercih edilmelidir. Aksi halde sistem ya hiç çalışmayacak ya da çok yavaş çalışıp sürekli yanıt vermeme hatası verecektir.
Arayüz
Bu konuyu ana ekran ve uygulamalar olarak ayrı ayrı değerlendirsek daha iyi olur.
Remix OS tamamen fare ve klavye dostu bir arayüzle beraber geliyor. Dokunmatik ekranlarda kullanımı da aynı şekilde çok rahat. Hatta biraz Windows'u andırıyor desek yalan olmaz. Remix OS ana ekran arayüzünde masaüstü alanı, alt dock, başlat menüsü ve bildirimler ekranı bulunmakta.
Uygulamalar zaten bildiğimiz Android uygulamaları. Tek farkı klavye fare ikilisi ile kullanıyoruz. Burda en önemli sorun çoğu uygulamanın dokunarak kullanmaya özel olarak tasarlanması. Durum böyle olunca uygulamaların kullanımı zorlaşıyor. Farenin sağ tuş menüsünün, gönder tuşunun vs. olmaması kullanımı daha da zorlaştırıyor. Eğer uygulama klavye fare için de uyarlandıysa bir sıkıntı olmuyor.
Remix OS varsayılan olarak Chrome tarayıcısı ile birlikte geliyor ve Chrome switcher adlı uygulama yardımıyla tüm siteler masaüstü versiyon olarak görüntülenebiliyor. Fakat fare örneği burada da geçerli. Sağ tık menüsü olmadığı için kopyala-yapıştır, metin seçme gibi işlevler yok ve sekme değişince YouTube kapanıyor.
Uygulama mağazaları
Remix OS dahilinde bir uygulama mağazası barındırıyor. Hiç bir ayara gerek kalmadan çalışan bu uygulama mağazası sadece belli başlı uygulamaları bulunduruyor.
Bu yetersiz uygulama mağazasını görünce gözleriniz Google Play Store'u arayacaktır. 😀 Google Play Store kurulu olarak geliyor fakat çalışmıyor. Çalışır hale getirmek için Play activator adlı bir araç bulunmakta. Bu araçla etkinleştirme yaptıktan sonra bir defaya mahsus ayarlara gidip Google Play Store ve hizmetlerini sıfırlamanız gerekiyor. Akabinde Play Store faal hale gelecektir.
Performans
Mobil cihazlar için yazılmış bir işletim sistemini bilgisayara kurduğumuz için tabii ki performans gayet iyi. Fakat ideal hızı yakalayabilmek için kullandığımız belleğin oldukça hızlı olması gerekiyor. Yani 2.0 bellekler bu iş yetersiz kalacaktır. Ama 3.0 bir belleğe ya da benim gibi sabit diske kuruyorsanız performans sizi tatmin edecektir. Antutu test sonucu şekildeki gibidir:
Yazımı bazı ekran görüntülerinden oluşan bir galeri ile sonlandırmak istiyorum. Keyifli günler.
Pokemon go?
Maalesef 🙂
Root ile geliyor ve mümkün olabilir fake gps ile. Denemedim gerçi 😀
@karma hocam x86 tabanını desteklemiyor oyun
@samikilic1 intel işlemcili cihazlarda da çalışıyor fakat.
@cemkoc ben calistiramadim. belki de gpu'u desteklemedi.
@samikilic1 ilk çıkan hali çalışmıyordu fakat sonraki güncelleme ile bu durumu düzelttiler (tablet telefon için)
@samikilic1 İntel kullanan cihazlar için sonradan Update geldi.
USB çıkarınca Win10'a dönüş nasıl oluyor?
Hocam boot ederken seçiliyor zaten. Yeniden başlatıp usb yi çıkarmak yetiyor.
@samikilic1 Yok orasını demiyorum, şimdi ben USB'den çalıştırınca pat diye çıkınca win10'a dönüyor mu? 😀
@metehanozturk haa yok. İlk başlarda normal çalışıyor gibi. Sonradan afallıyor. Donup kalıyor sistem 🙂
@samikilic1 Yalnız bende boot etmedi. Ya da etti ama benim ekran kapandı sinyal almadı. Sebebini anlamadım. Tüm işlemelri yaptım aslında
@metehanozturk hdd ve usb hızınız yeterli değilse boot etmiyor. Belki ondandir.
@samikilic1 USB 3,0 ama
@metehanozturk secure boot falan kapalı değil mi
@samikilic1 Kapattım kapatım, gereken her şeyi yaptım
@samikilic1 Zaten yüklemede kapatın diyor, kapatmadan yükleme başlamıyor
@metehanozturk aklıma başka bir şey gelmiyor. Birde rufus yazılımı ile usb oluşturmayı dener misiniz
@metehanozturk 32 bit 64 bit seçimi doğru mu
@samikilic1 İndirme bölümünde 64'bit'ten yaptım fakat Android M 32 bit yazıyordu.
@samikilic1 Bu hızı beğenmiyorsa Remix Os boşver kalsın o zaman 😀
@metehanozturk evet linklerden bazıları hatalı. M 64 olacak doğrusu. Büyük ihtimalle ondan yaptı. Çünkü 32de uefi yok. 🙂
@samikilic1 Linkini atar mısın? Ben bulamadım açıkcası
@metehanozturk diss to remix OS 🙂 😀
@metehanozturk https://osdn.jp/projects/remixos/downloads/66185/Remix_OS_for_PC_Android_M_64bit_B2016072603.zip/
@samikilic1 Tamam sağolasın. Şimdi indiriyorum. 🙂
@metehanozturk Ben vazgeçtim 🙂
@leventek incelemedeki 3.0 zaten
@leventek hiç dikkat etmemişim 🙂
Deneyelim bakalım 🙂 Tasarımı genel olarak çok hoşuma gitti. Şimdilik sanal kuruyorum, bazı işler için pratik gelirse (ve tabii ki mümkünse) dual boot yaparım belki 🙂
Usb ye de tavsiye ederim. Çünkü veriler kaybolmuyor. Taşınabilir OS yapmış oluyoruz. 🙂
@samikilic1 Ben denedim harici wifi kartindan diger takdigim aletlerin cogunu tanidi (webcam haric) cok güzel ve stabil, tabi USB 3.0 bir USBye kurmak sartiyla kesinlikle 2.0da denemeyin resmen rezillik
Gamepad desteği nasıl
Deneme olanağım yoktu maalesef. Gamepadim yok 🙂
@samikilic1 biri 16GB biri 64 GB Sandisk Ultra Fit USB 3.0'a kurdum. Bazen durduk yerde RemixOS ekranına geçiyor, yazı kararıp parlaklaşıyor sadece. Harddiske ya da SSD'ye alan oluşturup yükleyeyim diyorum. Bu arada USB bellekleri nasıl eski haline getireceğim? Toplam alanları normalden daha düşük gözüküyor biçimlendirdiğim halde. Disk Yönetiminden de hata verdi.