Remix OS İncelemesi

 

Merhabalar. Geçte olsa Remix OS'u denedim ve bir süre kullandım. Deneyim ve görüşlerimi paylaşmak istedim. İyi okumalar. #RemixOS

Nedir bu Remix OS?

Remix OS için Android x86 tabanına kurulmuş bir işletim sistemi diyebiliriz. Firma aynı zamanda Remix OS ile kurulu gelen mini PC ve tablet PC satışı gerçekleştiriyor. Bilgisayarlarda Android ve Android uygulamalarını çalıştırmak için Android x86'dan çok daha ideal. Çünkü klavye-fare ikilisine uygun bir arayüz tasarlanmış ve bu arayüz tıpkı Windows'da ki gibi masaüstü, görev çubuğu, bildirim ekranı ve başlat menüsü barındırıyor. Bu arada Android 6.0.1 sürümünü kullandığını belirteyim.

Nasıl kurulur?

Remix OS dahilinde küçük bir araçla beraber gelmektedir. Bu araç sayesinde USB belleğe ya da sabit disk alanına rahatça Remix OS kurulabilir. ISO dosyasını ve sürücüyü seçip yazmaya başlamak yeterli olacaktır.

USB üzerine kurulum yapılacaksa mutlaka USB 3.0 bir bellek tercih edilmelidir. Aksi halde sistem ya hiç çalışmayacak ya da çok yavaş çalışıp sürekli yanıt vermeme hatası verecektir.

Arayüz

Bu konuyu ana ekran ve uygulamalar olarak ayrı ayrı değerlendirsek daha iyi olur.

Remix OS tamamen fare ve klavye dostu bir arayüzle beraber geliyor. Dokunmatik ekranlarda kullanımı da aynı şekilde çok rahat. Hatta biraz Windows'u andırıyor desek yalan olmaz. Remix OS ana ekran arayüzünde masaüstü alanı, alt dock, başlat menüsü ve bildirimler ekranı bulunmakta.

Uygulamalar zaten bildiğimiz Android uygulamaları. Tek farkı klavye fare ikilisi ile kullanıyoruz. Burda en önemli sorun çoğu uygulamanın dokunarak kullanmaya özel olarak tasarlanması. Durum böyle olunca uygulamaların kullanımı zorlaşıyor. Farenin sağ tuş menüsünün, gönder tuşunun vs. olmaması kullanımı daha da zorlaştırıyor. Eğer uygulama klavye fare için de uyarlandıysa bir sıkıntı olmuyor.

Remix OS varsayılan olarak Chrome tarayıcısı ile birlikte geliyor ve Chrome switcher adlı uygulama yardımıyla tüm siteler masaüstü versiyon olarak görüntülenebiliyor. Fakat fare örneği burada da geçerli. Sağ tık menüsü olmadığı için kopyala-yapıştır, metin seçme gibi işlevler yok ve sekme değişince YouTube kapanıyor.

Uygulama mağazaları

Remix OS dahilinde bir uygulama mağazası barındırıyor. Hiç bir ayara gerek kalmadan çalışan bu uygulama mağazası sadece belli başlı uygulamaları bulunduruyor.

Bu yetersiz uygulama mağazasını görünce gözleriniz Google Play Store'u arayacaktır. 😀 Google Play Store kurulu olarak geliyor fakat çalışmıyor. Çalışır hale getirmek için Play activator adlı bir araç bulunmakta. Bu araçla etkinleştirme yaptıktan sonra bir defaya mahsus ayarlara gidip Google Play Store ve hizmetlerini sıfırlamanız gerekiyor. Akabinde Play Store faal hale gelecektir.

Performans

Mobil cihazlar için yazılmış bir işletim sistemini bilgisayara kurduğumuz için tabii ki performans gayet iyi. Fakat ideal hızı yakalayabilmek için kullandığımız belleğin oldukça hızlı olması gerekiyor. Yani 2.0 bellekler bu iş yetersiz kalacaktır. Ama 3.0 bir belleğe ya da benim gibi sabit diske kuruyorsanız performans sizi tatmin edecektir. Antutu test sonucu şekildeki gibidir:

Yazımı bazı ekran görüntülerinden oluşan bir galeri ile sonlandırmak istiyorum. Keyifli günler.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler