Arzum Okka Kahve Değirmeni İncelemesi
Merhabalar bir süredir kullanmakta olduğum Arzum Okka kahve değirmeni ile ilgili deneyimlerimi ve incelemesini yazmak istiyorum. Ürün Türk kahvesi değirmeni olarak satılsa da ben filtre kahveler demlemek için satın aldım.
Nitelikli kahvenin en temel iki etkeni; nitelikli çekirdek (doğru kavrulmuş tabi ki) ve bu çekirdeği taze tüketmek. Öğütülmüş kahve satın alarak da taze kahve tüketmek mümkün olmuyor. Dolayısıyla değirmen almamız gereken ilk ekipmanlardan.
Değirmen konusunda karşımıza bir çok çeşitte değirmen çıkıyor. En temelde elektrikli değirmenler ve el değirmenleri olarak ikiye ayrılıyor. El değirmenlerinde ise seramik bıçaklı metal bıçaklı değirmenler var.
Arzumun iddiası seramik bıçakların sağlıklı olması ve kahveyi öğütürken ısınmadığı için kahvenin aromasını koruması. Değirmen temel olarak 4 parçadan oluşuyor çekirdek haznesi, öğütülmüş kahve haznesi, gövde kapağı ve öğütücü kolu.
İlk olarak değirmenin fiziksel yapısında bahsetmek istiyorum. Ürünün en kaliteli parçası öğütüm kolu. Döküm bir malzemeden yapılıp krom kaplanmış bir kol. Oldukça sağlam hissettiriyor. Diğer parçalarda bu kadar kaliteli ve sağlam hissettirse keşke dedim.
Ele aldığımızda avuç içine temas eden bölge kaymaz bir plastik ile kaplanmış. Değirmenin ana gövdesi tutuşu kolaylaştırmak için iç bükey olarak tasarlanmış. Tutması kolay diyebilirim.
Yukarıdan çekirdek haznesine çekirdek koymak için gövde kapağını çıkartmak gerekiyor. Bu kapağın işlevi çekirdekleri öğütürken iç hazneden çekirdeklerin dışarı fırlamasını engellemek.
Öğütülmüş kahvelerin biriktiği alt hazne kaliteli bir malzeme. Maksimum 50 gr öğütülmüş kahve alabiliyor. Alt tarafında kaydırmaz bir pad bulunuyor. İki adet diş var üzerinde çekirdek haznesi ile bu şekilde birleşiyor. Yarım tur çevirmek çıkartmak veya takmak için yeterli. Yerinde sağlam duruyor.
Çekirdek haznesi plastik ve oldukça hafif. İç kısımda öğütümü yapan seramik bıçak, seramik bıçak ile ayar kolu arasında çalışan bir mil ve öğütücü ayar çarkı yer alıyor. Bu parça biraz daha kaliteli yapılabilirdi diye düşünüyorum. Bakır görünümde olan bir kısımlar ise plastik.
Kullanımı son derece basit. Çekirdek olarak kahveyi haznenin üst kısmına koyuyoruz. Çekirdek haznesinin alt kısmında öğütücü ayar çarkı var. Bu ayar çarkının saat yönün de çevirdiğinizde ince saat yönü tersine doğru çevirdiğinizde kalın olarak öğütüm yapıyor.
Burada önemli olan konu bu ayar çarkının ne kadar çevrileceği. Saat yönünde sonuna kadar çevirdiğinizde sıfır konumunda yani en ince ayarda Türk kahvesi için öğütüm yapıyor. Denemek için orta kavrulmuş Türk kahvesi çekirdeği kullandım. En ince ayarında 10 gr çekirdeği 1.30 dakika da öğüttüm. Öğütüm kalitesi en ince ayarda gayet iyi. Endüstriyel makineler kadar ince pudra kıvamına getirmiyor tabi ki ama ona yakın diyebilirim.
French Press yöntemi ile kahve demlemek için tercih edilecek kahvenin iri taneli olması gerekiyor. Bunun için değirmenin ayar çarkını önce sıfır konumuna sonra da saat yönünün tersinde çevirerek 40 adım ilerledim. 10 gr kahveyi kolu sürekli çevirerek 30 saniye de öğüttüm. Öğütüm kalitesi tatminkar diyebilirim. İri taneli yada çok küçük parçalar var. Fakat değirmenin bir Türk kahvesi değirmeni olduğunu unutmamak gerekir.
Öğütüm kalınlıklarından kısaca bahsetmek gerekirse. Ayar çarkının sıfır konumu Türk kahvesi için. 8-10 klik Mokapot, 15-25 arası V60 ve 25+ Frech Press için uygun. Bu değerler benim bu aralıklarda kahveyi öğütüp denediğim bana göre en uygun aralıklar. Öğütüm ayarları damak tadına ve kahve çekirdeğine göre değişebilir.
Dikkat edilmesi gereken bir kaç husus var. Öncelikle ürünü ilk kullanımda kullanmadan önce boş olarak saat yönünde çevirmek gerekiyor. İçerisinde ki seramik tozlarının dökülmesi kesilene kadar çevirmeye devam edin. Ürünü temizledikten sonra kullanabilirsiniz. Üreticinin verdiği bir diğer bilgi bulaşık makinesinde kesinlikle yıkanmaması gerektiği. Temizlemek için ise yumuşak bir fırça kullanılmasını tavsiye ediyor.
Son söz.
Değirmen kendi sınıfında yani el değirmenleri arasında uygun bir fiyata sahip. Türk kahvesi içmek için çok iyi bir seçenek. Öğütüm kalitesi Türk kahvesi için yeterli.
Filtre kahveler demlemek için tatminkar diyebilirim. Comandante kadar pahalı bir değirmen almak istemiyor fakat taze Türk kahvesi demlemek istiyorsanız alınabilir. Nitelikli kahvenin en temel iki etkeni doğru kavrulmuş iyi bir çekirdek ve bu çekirdekleri kahveyi demlemeden hemen önce öğütmek taze olarak kullanmak.
Bu değirmende öğüttüğüm çekirdekler ile Türk kahvesi, V60, Mokapot ve French Press ile kahve demledim.Kısaca en başarılı sonuç verdiği yöntem Türk kahvesi. Yazıyı daha fazla uzatmamak için demleme metotlarında bahsetmiyorum. Bunları ayrı bir yazı da dile getireceğim.
Değirmeni Amazon.com.tr üzerinden satın aldım. Aldığım zaman ki fiyat 250 tl. Güncel fiyatına tekrar bakılmalı. Arzumun 3 yıl garantisini verdiği bir ürün. Değirmende kullanılan parçaların gıda ile teması uygun.
Fotoğrafları İphone11 ile çektim.
Sorularınız olursa yorumlar kısmından sorabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Edit:
1 Yıl kullanım sonrası yorumlarım
- Değirmenin seramik bıçakları gözle görülür şekilde aşındı. Kesici bıçakları tutan kolun takıldığı şaft yeterince stabil durmuyor bu da tutarsız öğütmesine sebep oluyor. Bu değirmeni rafa kaldırdım 1 yıl sonunda kullanılamayacak hale geldi. Tavsiye etmem.
Ne tavsiye ederim ?
- Kendim Molent g50 model değirmene geçtim. Bunu tavsiye ederim. Bunun dışında Timemore, Wacaco, Comandante gibi daha kaliteli değirmen üreten markalara bakabilirsiniz.
Sözen değirmene göre daha iyi bir alternatif bence. Sözen var bende havluya sarıp çeksem bile elime metal kokusu siniyor. Metal aksam da kahvenin tadını bozuyor ve sağlıklı değil. İnceleme çok başarılı ayrıca 👍
Teşekkür ederim. 🙂
Sözen değirmen almayı bende düşünmüştüm. Metal kokusu ve ayar yapmasının zor olduğundan vazgeçtim.
Vay arkadaş 5 yıl önce bunun yarı parasına delonghi'nin en iyi ev tipi öğütücüsünü almıştım. Şimdi el değirmeni 250 olmuş. İnceleme çok güzel elinize sağlık ama fiyatını öğrenince ister istemez canım sıkıldı.
Teşekkür ederim. Maalesef fiyatlar gerçekten yüksek.
Hocam elinize sağlık, çok güzel bir inceleme olmuş. Cahilliğime veriniz, neden tek vasfı öğütme olan (onu da manuel yapmakta) alet bu denli pahalı? Tuz öğütücüler içinde tuzla beraber 25-30 liraya satılabiliyor. Arasında bir uçurum mu var iki alet arasında?
Teşekkür ederim. Bu öğütücüler de seramik bıçaklar veya çelik bıçaklar kullanılıyor ve öğütme kalınlığı değiştirilebiliyor. Burada öğütülen kahvenin homojen olması da önemli bir etken buda fiyatı arttırıyor sanırım.
İnceleme güzel olmuş.Yakın bir zamanda almayı planlıyorum
Teşekkür ederim. 🙂 Size de hayırlı olsun şimdiden.
İnceleme çok güzel olmuş emeğine sağlık. Ben de aynı öğütücüden aldım, türk kahvesi için öğütme ayarı en sonda olsun deniyor fakat o ayardayken değirmeni çevirmek çok zor oluyor hatta acayip rahatsız edici sesler çıkıyor seramik birbirine sürttğü için, bu konuda söyleyecek bir şeyiniz var mıdır.
Hocam yerinizde olsam en büyük boyda çekip ardından inceltme işlemi yapardım. Sadece bu alet için değil genel olarak sürtünme = deformasyon
@berkaroon @xalidozgurhd Yorumunuzu yeni gördüm kusura bakmayın. En sonda öğütmek yerine en sona bir kaç adım kala öğütmek daha iyi olur. Öğütüm kalınlığı gözle görülür şekilde değişmiyor ancak dediğiniz seramiğin bir birine sürtme sorunu ortadan kalkıyor.
@seyhansayit @berkaroon
Evet ben de dediğiniz gibi yaptım zaten, en sondan birkaç tık daha gevşek bir ayarda. Zaten şöyle bir durum da var, ayarlama aparatıyla en sona kadar çevrilebiliyor, aparatsız çevirdiğimde o kadar sıkı olmuyor parmağımı acıtıyor. Ama genel olarak memnun gibiyim, şu ayarlara zaman içinde alışırım gibime geliyor, her şeyden önemlisi taze çekilmiş kahvenin tadı da kokusu da ayrı güzel oluyor.
Merhaba, bende almiştım yaklaşık 2 ay sonra bir tarafı kalın bir tarafı ince öğütmeye başladı.Alttan sekiz cizmeye başladı. Sizde de aynı sorun oldumu acaba?
Öğütüm tutarlılığı düşük bir değirmen fakat sonradan bir değişiklik olmadı.