Tüketici haklarıyla ilgili bir hızlı sorum var; bildiğim kadarıyla kanuna göre ilk 6 ay çıkan arızalar satış anında var kabul ediliyor. Servis ürünümü incelese ve sorunlu olduğunu, kullanıcı hatası olmadığını tespit ederse, seçimlik haklarımı doğrudan kullanabiliyor muyum? Yani servise madem bu bozuk, ben tamir/değişim istemiyorum, para iadesi alacağım diye diretebilir miyim?
Teknoseyir gündemi
#wolverine#TeknoYardım#godofwar#FCB731#Samsung#klima#Laufey#ff0000#bixby#yaz#DerindondurucuSon bir saat içinde 174 ziyaretçi, 52 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2026 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
Vatan da #dbswell in bahsettiği gibi çok sorun çıkartıyorlar ama müşteri hizmtlerin de biraz sert çıkarsanız değişim yapıyorlar
Hocam sinir 1 ay.1 ay icinde isterse kutusunu acin ama kullanmayin bahane uretmeden sadece begenmedim dedikten sonra urunu geri vermeniz hakkiniz.Bazi kuruluslar sicak bakmiyor ama tartistikdan sonra geri aliyor:)
siz sesinizi çıkartmazsanız kimse ürünü iade almaz.gideceğiniz yer Tüketici Hakem heyetidir.
Merhaba, maalesef ürünü alalı 1.5 ay oldu, CPU beklerken 1 ayı geçmiş oldum,ancak bu hafta kullanma fırsatım olabildi, bakalım neler olacak şimdi.
Sorun nedir? Biraz açarsanız iyi olur.
Avukat değilim, her zaman bir uzmana danışın. Sadece hafızamda kalan bilgileri tekrar edeceğim, uyarayım.
Ayıplı mal sayılması için eski Tüketici Kanunu'nda süre 30 gündü (iş günü müydü hatırlamıyorum). Bu yeni sürümde değişti mi bakmadım. Bu süre zarfında olsaydı belki ürün ayıplı diyebilir ve seçimlik hakkınıza binaen iade edebilirdiniz.
Aynı arıza aynı yıl 2 kere meydana gelirse veya farklı tip arızalar aynı yıl dörtten fazla kere meydana gelirse veya 30 iş günü içinde arızayı tamir edemezlerse seçimlik haklarınızı tekrar kullanabilirsiniz.
Tekrar tekrar bu bilgimin kanunun eski sürümüne göre olduğunu hatırlatayım. Yenisini henüz okumadım.
Kardeş sorunun ne olduğunu daha açık yazarsan yardımcı olabilirim. Yazdığından tam olarak bişey anlayamadım. Servise ürün verdin alamadın mı olay nedir?
@paralelport @gokhann_ Sorun şöyle; R9 290 TRI-X aldım, ancak 4790K yı bekletiyordum, CPU gelene kadar 1 ayı geçmiş oldum, şimdi de siyah ekran/çökme sorunu var GPU 'da. Amacım mümkünse kartı geri verip bir daha AMD almamak, para iadesi/üstüne verip GTX780 e geçebilir miyim diye düşünüyordum.
Şimdi; sen ürünü Yetili Servise ver ve üründeki sorunu belirt, bi baksınlar, ürünün verince servis belgesi al, eğer ürünü 20 iş günü içinde tamir edip veremezlerse; hemen gidiyorsun bulunduğun yerdeki Tüketici Hakem Heyetine başvuruyorsun ve iade yada değişim hakkın doğuyor.
Yada ürünü en az 4 kez servise verirsen yine aynı hakkın doğuyor. @aranelsurion
Çok çetrefilli bir konu. Biraz yoğunum, TR'de değilim, bir avukat arkadaşa sormam korkarım 2-3 haftamı alır.
O nedenle karışık yazacağım. Öncelikle servis kim? İyi niyetli mi yoksa adi herifler mi? Bu önemli. Ayıp yok, hayır arıza bizde yaşanmıyor der sizi uğraştırıp durur. Böyle ise hazırlığı baştan böyle yapmalı. Yazılı tebligat, arızanın video kaydı vs. Yok iyi niyetli namuslu iseler ki bu ancak yüz yüze görüşüp anlaşılır o zaman iş biraz daha kolay olur.
Gizli ayıp var üründe denebilir sanırım fakat bunun prosedürü nasıl tecrübem yok. Herhalde yazılı tebligat + servis fişine tamir değil ayıp tespiti isteniyor yazılıp sürece başlardım.
İkinci yol ürünü servise gönderip yeni ürün gelmesini ümit etmek herhalde. Bunda da aynı arıza 1 yıl içinde tekrarlanırsa zaten seçimlik hak kullanabilirsiniz. Ama her şey servisin uyuz olup olmamasına bakıyor. Tüketici Kanunu yanınızda olsa da en az zaman ve para kaybederek bu işi halletmek lazım. Bir avukata danışmadan hareket etmeyin, daha pahalıya patlar. Türkiye'de her ailenin bir avukatı olması şart; dilerim ki tanıdığınız bir avukat vardır ve akıl danışabilirsiniz.
@gamsizm'a danışın; zorda kalırsanız Teknoseyir bu konuyu işleyip size yardımcı olabilir. Mahalle baskısı iyidir.
dipnot: bu mesajımda hatanın sizden ve bileşen seçiminizden kaynaklanmadığını varsayıyorum.
Siz önce yapılması gerekeni deneyin. Kartı arızaya verin. Şu an kartın bozuk olduğundan bile emin değiliz. Farklı bir sistemde denenmemiş. Arızalı olduğu anlaşıldıktan sonra farkını verip daha iyi bir kart almanıza ses çıkaracaklarını sanmıyorum. En kötü aynı kartın yenisini verecekler. Tamir yok bunlarda. Şu an kartın arızalı olduğundan emin olmadığınız için gereksiz yere zaman kaybediyorsunuz. Mahkeme yoluna giderseniz kartın bozuk olmadığı gibi bir sonuç çıkarsa yine siz zararda olacaksınız.
@gamsizm @paralelport Bakalım, yeni aldığım sistemimi bir gün keyifle kullanmadan haftalarca iGPU 'ya kaldım şimdi, gerçi AMD 'ye güvenip nasıl olsa sorun çıkmaz diye iade süresini doldurmuş olmam benim aptallığım oldu, zira şimdiye kadar GPU 'lar, hatta hareketli olmayan (hdd/fan) bileşenler hakkında pek sıkıntı yaşamadım, dikkatliydim hep. Pazartesi günü Vatan 'a iade edeceğim, artık çarklar döner, Maxwell 'ler gelmeden benim kart dönerse ne ala.
Sorunun kartta olduğuna %98 ihtimal veriyorum, zaten bu sıkıntısı epey ayyuka çıkmış yabancı forumlarda, kartı söktüğüm taktirde iGPU ile hiç sıkıntı yaşamıyorum, GPU yokken sistemde en ufak bir tuhaflık olmuyor. Sıkıntı yükte ortaya çıksa PSU diyeceğim, ancak Idle da yaşanıyor. Ayrıca farkettim ki genelde görüntü gittikten 2-3 saniye sonra sistem tamamen donuyor, nadiren çalışmaya devam edebiliyor, sorun CPU/RAM vs. olsa bu şekilde olmazdı. GPU olmaması çok zor gibi şu noktada. %100 'e tamamlamak için elimde 400W dandik PSU 'lu bir başka PC var ancak ona güvenip kontrol amaçlı idle 'da takmak bile aklıma yatmadı, ne olur ne olmaz.
Aklımı kurcalayan bir mevzu da yeni tüketici kanunu, benim kart da ucundan yetişmiş bu kanuna. Zira yeni kanunda önceden ilk 30 gün için geçerli olan "ayıplı mal" durumu ilk 6 ay olarak geçiyor, seçimlik haklar da "ayıplı mal" a uygulanıyor. Bu durumda, düz mantıkla benim anladığım ilk 6 ay içerisinde, satın aldığım anda var olan bir arızadan (= benden kaynaklanmayan) dolayı sıkıntı yaşadığım ürünü iade edip, "para iadesi" seçebilmeliyim. Açıkçası haftalarca kartın dönmesini beklemektense, şimdi GTX780 alıp, servisin işi bitince de para iadesi tercih etmek akıllıca geliyor, elimde ekstra nakit mevcut bunun için. Ancak diğer yandan da yasalara hiç güvenmiyorum, en basitinden, arıza çok basit bir şey olsa (atıyorum üretim sırasında eğik bir pin vs) orda girişip yapıverseler, bana da "arızası yok bunun" diye geri gönderseler bir anda 2 uyumsuz kart kucağımd kalabilirim.
İşte hep bunları düşünmekten bu hafta pek huzurum kalmadı, bir dahaki sefere akıllandım ama, bakalım bu olaylar nasıl çözümlenecek.
@gamsizm @aranelsurion
6 aya çıkartmış olamazlar. Sanmıyorum. Bakacak vaktim maalesef yok. Ancak gizli ayıp bu denebilir; zaten her halükarda servise tespit için geri gitmesi lazım. Tekrar ediyorum: servis fişine bunu ayıp tespiti için gönderiyorum şeklinde not düşülecek. Yoksa tamire gönderdiğinize yorumlarlar. Siz burada seçimlik haktan istifade etmeye çalışıyorsunuz. Bu işin detayları ile bir arkadaşa yazdım ama ne google'da çıkıyor ne TS arama motorunda?! Nereden bulurum bilmiyorum.
Ayrıca: ürünün bedeli ne kadardı bakmadım; mahkeme sınırının altında olsa gerek. Üç milyar küsurdu limit. Muhatap hakem heyeti olacak.
@gamsizm arkadaş yakında oturuyorsa bu kart ile bir video çekseniz de öyle gönderse? Hem de teknoloji kültürü olarak iyi bir bölüm olur. Nelerle karşılaştı, tüketici olarak ne yaptı, servis sonra ne cevap verdi gibi.. Sorun çözülünce de yayınlarsınız.