ssd'ler sunucularda nasıl performans veriyor? ssd li sunucu kullanan var mı acaba? özellikle mysql de.
Teknoseyir gündemi
#akış#TeknoYardım#ücretsizoyun#Turkcell#Telegram#Amazon#signal#WhatsApp#EkranKoruyucu#330#melenSon bir saat içinde 1341 ziyaretçi, 316 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2021 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- Sunucu desteği dgn teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
maliyet yüzünden kullanılmadığını biliyorum.. 1-2 seneye belki
hetzner.de'de gayet uygun fiyata ssd'li sunucular var ama.
TS ekibi gerek yok diyordu, hız önemsizmiş sunucularda, zaten markaların sunuculara özel modellerine bakıldığında; diğer modellerine göre en yavaş olanları onlar oluyor...
sunucularda hız önemsiz ne demek? harddisk hızımı önemsizmiş? mysql için harddisk hızını önemli diye bilyiorum ben.
ts ekibi nerde demiş acaba onu link varmı?
Şuan şunu bulabildim; http://teknoseyir.com/nas-sistemlere-giris-nas-nedir#comment-208777 ,aynı şeymi bilmiyorum, nas için gerek yok deniyor, nas'da bir sunucu sonuçta...
Hangi incelemede bahsetmişlerdi hatırlamıyorum, bir kezde değil birçok kez bahsettiler bu konudan, mysql nedir bilmiyorum, genel olarak sunucuda ssd'ye hiç gerek olmadığından bahsetmişlerdi...
Digital Ocean ile Linode'u kıyaslayan insanlar vardı nette; ufak bir google araştırmasıyla görebilirsiniz.
Sık sık yazma ve okuma işlemi gereken yerlerde tabiki SSD en iyi tercih fakat gerekli olan kapasiteyse HDD tek tercih.
120 gb falanda az değil hani. mysql de tam olarak ne kadar performans artışı yaptığı konusunda hiç test falan yapılmamış mı?
Okadar bilgim yok. Bu konudaki Bilgileri google amcaya soracaksın.
Yeni tanıtılan bir kaç ssd dışında kalan SSD lere sunucu kısmında güvenmeyin. Çok fazla işlem yapacağından ömrü çabuk kısalır. Hata kurtarma vs şeyler eskilerde yoktur.
Sanılanın aksine storage tarafında başarımı attırmak amacıyla kullanılıyor; kullanılması öneriliyor. SSD'nin önündeki en büyük engel fiyatının yüksek olması. Fiyatı düştüğü anda her türlü sunucuda kullanılacaktır.
@hainan SSD fiyatından dolayı değil. Teknolojisi hala Sunucu tarafını karşılayacak düzeyde değil. Sistem aniden kapandığında ssd veri kaybeder. Okuma ve Yazma hala kısıtlı sürerleri sayılara bağlı. Bunun önüne daha bu sene geçmeye başladılar. Ani enerji kaybında içlerine ufak güç sağlayıcıları monte ediyorlar.
hetzner.de nin serverlarında bu teknoloji kullanılıyor mu aceb.
@arlong kullanıyorlarmı bilmiyorum fakat şuan için hybrid disk kullanma olasılıkları çok yüksek. HDD+SSD çözümü.
Bunun için sunucu seviyesi SSD kullanıyorlar. Ani kapanma vs durumlarında veriyi yazıp öyle kapanıyor.
Keza ciddi veri merkezlerinde disk ölünce değil belirli bir süre kullanılınca sökülüp yerine yenisi takılıyor. Diyelim 2 yıl geçti mi disk çalışıyor olsa da "atılıyor."
@paralelport bu dediginiz kucuk olcekli olanlarda olabilir fakat buyuk olcekli sunucularda depolama birimleri cok buyuk bir raid dizisinde olduklari icin bozulduklarinda yerine gececek yedek surucu vardir ve surucunun suyunu cikartincayakadar kullanilir. suruculeri sonuna kadar kullansalar bile yine her gun kamyon kamyon surucu alirlar. bknz. google, facebook, ve bunun gibi asiri buyuk veri isleyen sirketler. cunku internet her gecek gun buyur. googlda gunluk okadar cok surucu bozulur ki bunlari kirmak icin bile isci calistirirlar.
@suleymanridvan: "Çok büyüklerin" sistemleri farklı. Oraya girmeyelim; Google bir kere kendi topladığı içinde sadece 2 SATA disk olan x86 sistemleri kullanıyordu, değiştiğini sanmıyorum. Sorun oldu mu disk değişmiyor sunucuların olduğu "konteyner" değişiyor 🙂 Google FS vs zaten farklı konu.
Benim örneğim onların harici olanlar. SSD'nin sınırları belli; zamanı geldi mi çıkartılıyor. Ölmesini bekleyen herhalde maliyeti düşük hostlardır.
@paralelport yorumun basinda " bu dediginiz kucuk olcekli olanlarda olabilir fakat buyuk olcekli sunucularda depolama birimleri cok buyuk bir raid dizisinde olduklari icin bozulduklarinda yerine gececek yedek surucu vardir" dedim. zaten her isletme kendine ozgu cozum gelistirir herkesin ihtiyaci farklidir.
@angelfrantix Dell ve IBM sunucularla ilgili kanal toplantılarına katıldım, konusunda uzman satış yöneticileriyle görüştüm. Görüştüğüm uzmanlar SSD'leri storage tarafında cache işlemlerinde ve OS kurulum tarafında kullanılmasını öneriyorlar. Bahsettiğiniz şekilde bir sorun olsaydı ürünlerinde kullanmazlardı.
İşletim sistemi kurmada sıkıntı yok zaten. Sen verilerini SSD den alırsan işte burda sıkıntı yaşıyorsun. SSD incelemelerini izle ne demek istediğimi anlarsın.
Sunucu sistemlerde masaüstü bir ssd kullanılmayacağı için bir sıkıntı yaşanmaz. Yeni nesil kurumsal SSD'ler de sizin bahsettiğiniz sorunları aşacak belli başlı önlemler alındı. Devamlı da geliştiriliyor zaten. Ancak böyle bir ürünü almak için ciddi paralar ödüyorsunuz. Yani sonuçta maliyet, ürün ne kadar iyi olsa da, ön plana çıkan kriter oluyor. Örn: Intel Kurumsal SSD ürünleri
@angelfrantix teşekkür ederim
Festplatten 2 x 240 GB SATA 6 Gb/s Data Center Series SSD
(Software-RAID 1)
raid 1 varmış yani aynı anda 2 ssd ye kaydediliyor veriler bir tanesi kapansa diğeri açık kalıcak ayrıca serverlarda çok sık elektrik kesintisi falan olacağını sanmıyorum sonuçta güç kaynağı yada jeneratörleri falan oluyor veri merkezlerinin. şu anda güvenli görünüyor bence ssd li sunucular.
Veri merkezlerinde güç dağılımı uygulanır. Redundant 2 güç kaynağı kullanan sunucular tercih edilir. 1. güç kaynağı A UPS'inden gelen enerji hattına bağlıyken, 2.güç kaynağı B UPS'inden gelen enerji hattına bağlanır. Böylece herhangi bir arıza durumunda, bakım durumunda güç kesintisi yaşanmadan sunucu çalışmaya devam eder. Jeneratör mutlaka kullanılır.
Şu adreste SSD kullanan VPS hizmetlerinin Benchmark bilgileri var http://serverbear.com/benchmarks/ssd-vps
Enterprise seviyesi SSD kullanan sunucularda SAS arabirimi veya Fibre Channel kullanılır. Parity hesapları da ona göre olur. Bu SSD'ler özel üretilir ve piyasaya verilmez, incelemesine de rastlamazsınız.
Benim sunucuda 20gb SSD var swap oluşturdum gayet verimli çok hızlı çalışıyor.