Bilgisayar Toplama/Satın Alma Adabı. Nasıl Davranılmalı ? | www.pcyh.net

Yazının Alındığı, paylaşıldığı site: http://goo.gl/XUg6yg

Masaüstü bilgisayar piyasası her geçen gün yeni bir seyir ve yeni ürün çıkartma peşinde, bu nedenle de insanlar bilgisayar toplarken belirli bir isim hiyerarşisi olmadığı için olsa gerek bilgisayar alırken zorlanmaktalar. Bilgisayar bileşeni üreten üreticiler; ürettikleri her modele, ürüne, hizmete bir isim vermek zorundalar, piyasa gereği. Tabi son 2 3 senedir iyice anlaşılır şekilde isimlendirme yapılmaya başlandı tabi ki işlemci ve diğer ürünlerde, bu sayede daha düzgün ve anlaşılır bilgisayar OEM malzemeleri seçilebilir hale geldi. Bilgisayar piyasasının bu denli düzenli olmasında tabi ki yeni neslin bilgisayar toplama istediğinin eskisi kadar çok özverili olmaması buda işin tüzüğünü değiştirir nitelikte. İsimlendirmelerin kolaylaşması ile yine kullanıcılar bilgisayar toplamakta artık daha cüretkâr davranabiliyorlar.

                Bilgisayar alırken önceleri çok zor durumda kalınıyordu, önceleri isimlendirmeler hele ki anakart ve ekran kartı isimlendirmeleri insanların başının etini yedirtiyordu. Çok değil iki üç sene öncesine gidecek olursak bilgisayar toplarken AMD ekran kartı bakmak ya da AMD işlemci ve anakart seti bakmak ölüm gibiydi. Hele ki bilmeyen birisinin evde sürekli araştırma yapmaktan başka bir çaresi yok gibiydi. Teknoloji ile birlikte sistemlerin yeni uygulamaları ile yeni hazır sistem ya da bilgisayar toplama uygulamaları var. Bilgisayar toplarken bu sistemleri kullanmak tabi ki kullanıcının zamandan tasarruf etmesini sağlar bununla birlikte de elinde ki paranın nasıl verimli olabileceğini ve alabileceğini seçebilmektedir. Tabi bir yandan bu uygulamaların iyi olması gereklidir ve arkasında iyi bir ekibin olup olmamasına da dikkat edilmelidir. Her sitenin hazır sistemlerini ya da bilgisayar toplama uygulamasını kullanmak doğru mudur tartışılır çünkü referans gösterilmeyen her ürün verimli olsa da, kâr getirse de alacak kullanıcıda şüphe uyandıracağı aşikârdır. Bir hazır sistem aldığınızda tabi ki bir bilene sormanız gerekmekte, bu sizin sistemi aldığınızda uyumsuzluk sorunu olmadığı ve paranızın hakkını vereceğini göstergesinin delilidir.

                Para demişken de doların bu yazı yazıldığı zaman ki durumu göz önüne alındığın da, alacağınız bilgisayar eğer 2 asgarî ücret üstü olmadığı sürece, ederi kadar etmeyeceğini söylemek zorundayım. Yani alacağınız bilgisayarda ucuzluk ön planda tutuluyorsa ve amacınız da uzun vade de performans ise bunu pek düşünmeyin çünkü yanlış bir amaç çizersiniz. Fiyat ya da miktar olarak söyleyemem ama bu verdiğim 2 asgarî ücretin altında olacak bilgisayarlar günü birlik denilecek cinsen ileri ki senelerde sizin başınızı ağrıtabilir, burada demek istediğimiz tabi ki bir iki sene sonrası. Daha sonra ki senelerde illa ki performans ihtiyacı ortaya çıkacak ve yükseltmek zorunda kalmayı düşüneceksiniz.

Bilgisayar alırken de ihtiyacınız kadar performansı, gelirinizi, ne kadar sürede kullanmanız gerektiğini hesaplayıp almayı amaçlayın. Fazladan verdiğiniz paranın hakkını almadığınızda kendinizce yakınabilirsiniz. Alınacak ürünlerin fiyatlarının hangi kurdan alınacağı da önemlidir, dolar ile yapılan hesapların sonucu genellikle çok kârlı çıkmıyor, yine Türk Lirası ile alışveriş yapmak mantıklı olandır.

                Alacağımız bilgisayarın özelliklerini ve kendimize alacağımız/toplayacağımız bileşenlerin bizim hangi amacımızı karşılayacağını iyice hesaplayıp, daha sonrasında ise bu getirilerin en iyisini ve en ucuzunu bulmak gerekiyor. Böyle en ucuzu dedim ama demek istenilen; alınan modelin piyasada ki en ucuzunu bulmak. Başlarda sizlere hazır sistemlerin de işe yarayabileceğini söylemiştim, bu hazır sistemler ve bilgisayar hazırlama uygulamaları eğer yöneticiler sürekli işi ile uğraşmıyorsa genellikle güncelliğini koruyamıyor. Çünkü sürekli güncellenen sistemlerin getirdiği yeniliklerde uyumluluk değişiklikleri yaratabiliyor bu da son kullanıcı için çoğu durumda sorun teşkil ediyor. Nasıl oluyor diye örnek verecek olursak eğer; yeni bir işlemci, eski anakartlar ile uyumlu olması veri tabanında değiştirilmesi gereken bir veri oluyor ve eğer bunu veri tabanına yüklemeyen bir sistem olduğu zaman uyumsuzluk sorunları ortaya çıkabiliyor, bu yüzden yeni sistemlerin halâ yerine oturmadığını düşünüyorum. Alırken de yine bu sistemler için emin olmamanız gerektiğini düşünüyorum.

                Aslında bilgisayar bileşenlerinin alırken en mantıklı olan sistemlerin bileşenlerinin her bir parçasını ayrı ayrı en ucuz yerden ve elden alınması fikrindeyim. İnternet üzerinden alınan ürünlerin bazılarının sonuçları vahim olabiliyor; kişi aldığı kutunun kenarı, köşesini, ezilmiş ya da kırık şekilde görebiliyor hatta içindeki bileşeni bile mahvolmuş şekilde bulabiliyor, aldığı ürünün iadesi masrafları garantisi ise cabası.

                Belirlenen ürünleri almadan önce de ilk önce alınacak bilgisayarda hedef işlemlerin ne olacağı belirlenmeli; oyun mu oynanacak? Görüntü işlemleri mi yapılacak? Office uygulamaları mı kullanılacak? Bunlar en başta belirlenmeli daha sonra ise bu işlemlere en uygun model ve markalar belirlenmeli. Şunu açıkça söylemeliyim ki eğer etrafınızda bu işi iyi bilemeyen birisi var ise alacağınız ürün sizin başınızı ağrıtabilir, alacağınız bilgisayarı etrafınızdan birkaç kişiye sorun ve teyit etmeye çalışın. Alacağınız ürünün özellikleriyle, yapacağınız işin neresine fayda sağlayacağına bakın mesela:
eğer işlemci çekirdekleri sizin işinizde önemli ise işlemci çekirdeği fazla olan bir işlemci alın. Ekran kartında görüntü işleme biriminin çok olması önemli ise çok olanı almaya özen gösterin.
Bileşenlerin özelliklerini, üretim zamanlarını, nesil farklarını, birbiri ile olan fiyat farkına oranla kârını hesaplayın. Aralarında ki fark ile size uygun olanı seçin.

                Bilgisayar bileşenlerini alırken en önemli iki bileşen işlemci ile ekran kartı oluyor. Bu iki parça için ayıracağınız ücret mümkün mertebe en yüksek oran olsun ve bu iki bileşeni alırken dikkatli ve ileri dönük ve size getirisi fazla olacak olan modelleri seçin. Yani bu iki bileşeni hayati bileşen olarak düşünün ve vereceğiniz parasını hak ettiklerini dahası ilerde bunları değiştirmek istediğinizde sistemin etkileneceğini düşünün. Bu ikili bizim bilgisayarımızın ana bileşenleri olacağından, performansları direkt etki edecektir. İşlemci ile bazı ekran kartları arasında uyumluluk ve verimlilik değerleri olabilir, yani bazı ekran kartları bazı işlemciler ile daha verimli çalışabiliyor. Bu durumu örnek vererek ya da şu model ile şu ekran kartı daha verimli çalışıyor diyerek anlatamam çünkü konun dışına çıkmış oluruz. Diğer bileşenleri de zaten bu iki bileşene göre seçeceğimizden, gerek harici gerek dâhili bileşenleri seçiyoruz.

                Ekran kartı ve işlemci ile seçtiğimiz bilgisayarın diğer bileşenlerini bu ikisine göre seçeceğimiz için sistemin soğutması, tavsiye edilen güç kaynağı gücü, bellek miktarını yine bu ikiliye göre seçmeliyiz yine burada fiyat ve maliyet işin içine giriyor. Yine bu ikilinin soğutmasını sağlamamız gerekiyor, kasa içi soğutma gibi. Güç kaynağını ise bunların enerjisini karşılayacak kadar seçiyoruz. Bellekleri ve depolama birimlerini ise kendi ihtiyacımız şeklinde seçiyoruz ve bunların bize ilerde eksik olduğunu düşündüğümüzde arttırılabileceğini bilmeliyiz ve RAM yuvalarını ihtiyacımız kadar olan anakart modellerinden seçmeliyiz, fazlası da zarar getirmez. Tabi bu bileşenleri toplarken yine cebimizde ki parayı düşünerek hareket etmeliyiz. İyi soğutma iyi performans demektir, bilgisayar bileşenlerinin soğutmasını iyi tutmamız –bakımını da yapmamız şartı ile- sistemin geleceği açısından oldukça önemlidir.

                Depolama da SSD ile HDD arasında ki seçimlere gelince:
En başta düşünülmesi gereken bilgisayarda sürekli kullanılacak ve her daim açık olacak uygulamalar, açılması önemli ve gerekli olan dosyalar var mı diye düşünülmeli. Daha sonrasında ise bunun maliyete oranla gerekliliği hesaplanmalı ve HDD ile SSD seçilmeli.

                Kasa görünümü ise her kullanıcıda farklılık gösterdiği gibi seçimi de herkesçe farklı olmalıdır. Bu konuda kullanıcılar açık görünüşlü kasa ya da küçük kompakt yapılı kasa tercih edebilir. Bu konu da herhangi bir fikir söylemek bana vazife değil şimdilik.

                Harici bileşenlerde; fare, klavye, kulaklık, monitör –ki monitör almadan önce ekran kartının kaldırabileceği bir modeli seçmeliyiz- ve diğer bileşenler yine kullanıcının istekleri ve arzularına kalmış durumda. Görsel olarak da performans olarak da bu bileşenler insanların kendi isteklerine kalmıştır.

                Bilgisayar bileşenlerini toplarken de, hazır sistemler alınırken de kullanıcıların dikkat etmesi gereken en önemli husus alacağı sistemin kendisi için ne kadar fazla ne kadar ihtiyaçta olduğudur. Bilgisayar bileşenlerini ayrı ayrı toplamak ile hazır bir sistem almak arasındaki fark kullanıcıların isteklerine ve ihtiyacına göre değişiklik gösterir.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Tüm blog yazılarını gör