Android O ve yeni güncelleme yapısı (Project Treble)

Yeni sürümle birlikte güncelleme yapısında önemli bir değişiklik olacağı duyuruldu. Buna göre örneğin Qualcomm kendisi bağımsız olarak sürücü güncellemesi falan yayınlayabilecek. (Buna dair bir şeyler Androıd 6 betasında da görülmüştü) Örneği biraz detaylandırırsak, Qualcomm işlemcili bir Samsung telefon içinde ayrı ayrı bölümler olacak. Qualcomm ayrı, Samsung ayrı, hatta Google ayrı şekilde güncelleme yapabilecek. Aslında şu anda da Qualcomm'un hazırladığı bir sürücü güncellemesinin, Samsung tarafından daha genel bir güncelleme içine eklenmesi konusunda bir engel yok, ama bu Samsung'un insafına kalmış durumda, ister ekler ister eklemez.

Okuduğum yazılardan net olarak anlayamadığım şey bu parçalı yapının zorunlu olup olmayacağı. Aynı örnek üzerinden gidersek, Samsung bu parçalı yapıyı açık veya kapalı yapabilecek mi? Bunun kapalı gelmesinin bir sebebi, güncellemeyi sınırlı tutarak kullanıcıyı daha yeni modele yönlendirmek gibi cinlik olabilir. Ama makul bir sebebi de olabilir.

Eğer bu yapı açık olacaksa Samsung sürekli olarak Qualcomm ile iletişimde olmak zorunda. Onun yapacağı bir güncelemenin kendi sistemi ve güncellemeleri ile uyumlu olup olmayacağını kontrol etmesi gerekir. Tabi eğer bu sistemin açık bırakılması zorunlu olacaksa telefon üreticileri ve donanım bileşeni üreticileri bir işbirliğine zorlanmış olur. Bu kullanıcı için iyi bir şey gibi ama sorun çıkarma riski de var. Tam Samsung bir güncelleme yapmışken kısa süre sonra Qualcomm'un yayınlayacağı güncelleme ile sorunlar çıkabilir. Google bunları engellemek için bir takım önlemler alacağını söylüyor, yani bir tür uyumluluk kuralları bütünü (Vendor Test Suite - VTS) Bu kurallar yeni çıkacak cihazlar için de geçerli tabi.

Konuyla ilgili linkini verdiğim yazıya da bakabilirsiniz:

http://www.androidcentral.com/project-treble

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Tüm blog yazılarını gör