6. Yılında Google Pixel Slate

Bu cihaz 2018 sonlarında çıktı, ben de 2019 yılı Nisan ayında aldım. Yani alalı 5 yılı geçti, ben de altıncı yılında bu cihazı kullanmak nasıl bir şeydir, nesi iyi nesi kötü paylaşayım dedim. O sıralarda paylaştığım inceleme linki de burada:

https://teknoseyir.com/inceleme/google-pixel-slate-incelemesi

Cihazı alırken en az 5 yıl kullanma hedefiyle almıştım, bunu karşıladı, halen de ilk günkü performansta çalışıyor, iyisiyle kötüsüyle.

İncelemede cihazı öncelikle bilgisayar, gerektiğinde tablet olarak kullanmak üzere aldığımı yazmıştım. O yüzden bilgisayar yönüyle başlayayım. 

Bilgisayar olarak kullanım

Bu açıdan beklentimi karşıladı, hatta şaşırttığı durumlar da oldu. Ben oyun oynama, video işleme gibi şeyler yapmadığım için de böyle oldu tabi. Şaşırttığı durumlardan biri çoklu ekran desteği oldu. Masamda birbirine daisy chain ile bağlı 2 tane 1440p monitör var. Bunlar doğrudan type C ile de bağlanan monitörler. Bir tanesini type C kablo ile Pixel Slate’e bağladığımda kendi ekranı ile birlikte bu ekranları çalıştırdı ve herhangi bir zorlanma, yavaşlama yada ısınma olmadı. Yıllarca bu şekilde kullandım. Daha yakın zamanda çıkmış olup da kendi ekranı dışında 2 ekran daha çalıştıramayan laptoplar olduğunu düşünürsek güzel bir sürpriz oldu. Beklentimi biraz aşan başka durum da yüklü miktarda veriyi 2 harici disk arasında sorunsuz olarak aktarabilmek oldu. Büyütülecek bir şey değil ama Chromebooklar çok sınırlı olarak bilinen cihazlar olunca işlem yarıda kalır, sık sık sorun çıkar diye düşünmüştüm. Sadece bir kere sıkıntı çıktı, diskteki veriyi bozdu ve format atmam gerekti. O sırada beta sürümdeydim, sanırım ondan oldu. Böyle beklenmedik sorunlar başka sistemlerde de nadiren olabileceğinden cihazı çok da gömmemek gerekir diye düşünüyorum, ama bir defa da olsa sorun yaşadığımı yazmam gerekir. Ayrıca USBden bağlanan webcam, printer gibi şeyler de sorunsuz çalışıyor, sürücü diye bir şey olmadığından her şey tak çalıştır mantığıyla işliyor. Sürücü yok ama bu tür donanımları yönetmeye yarayan uygulamalar da yok. Mesela Windows’ta kullandığım Logitech Options bunda yok, dolayısıyla bunun sağladığı özelleştirme imkanları da kullanılamıyor. Ama işletim sistemine fare tuşlarını özelleştirme ayarları eklendi yakın zamanda, bir çok şey bu yolla yapılabiliyor.

Tablet olarak kullanım

Bu konuda aradığımı tam bulamadım. Burada sorun sistemin yetersizliğinden ziyade cihazın büyüklüğü. Ben yanımda hep el çantası taşırım ve daha önce ilk nesil, 8.4 inch Tab S kullanıyordum. Bu tablet rahatça çantama sığdığı için dışarı çıktığımda bir kafede oturup tabletle takılabiliyordum. Slate el çantası için fazla büyük olduğu için bu konforu kaybettim. 2 sene kadar sonra Tab S6 aldım ve tablet olarak onu kullandım genelde. Slate’i neredeyse sadece bilgisayar olarak kullandım. Tabi ince ve hafif olduğu için yazları Türkiye’ye giderken yanıma almak kolay oluyordu (yurt dışında yaşıyorum). Ama bir süre önce S6’yı eşime verdim, dışarıda şirketin verdiği iPad’i, evde de Slate’i kullanıyorum tablet olarak. Bu senaryoda işimi gördüğünü söyleyebilirim. Fakat sorunsuz değil.

Sorunlar/Kusurlar

Açık ara en önemli şey bluetooth performansı. Diğerleri daha çok keyfe keder şeyler. Cihaza kulaklık dışında bluetooth klavye, fare falan bağlarsam seste kesilmeler oluyor ve görüntü ses senkronizasyonu bir süre sonra bozuluyor. Bir de WiFi 2.4 GHz bağlıysa durum iyice kötü. Eğer WiFi bağlantısı 5 GHz olursa ve sadece kulaklık bağlı olursa sorun kalmıyor. Tarayıcıdan YouTube kullanırsam ses görüntü arasında hiç gecikme yok, bunu test etmeye yarayan videolarla teyit edebiliyorum. Sanırım Android’deki gibi görüntüyü de gerektiği kadar geciktirip senkronize ediyor. Fakat tarayıcıda YouTube tablet modunda dokunmalara biraz yavaş tepki veriyor, yani kullanılmayacak gibi falan değil ama mükemmel de değil. Bunun sebebini anlayamadım, masaüstü moduna geçince fare tepkileri son derece sorunsuz. Bir de video indirme işi düzgün çalışmıyor, bir iki tane indirdikten sonra bolca yer olduğu halde depolama doldu deyip hata veriyor. Cihazı hep evde kullandığım için bu pek bir sorun değil benim için. Ama tepki yavaşlığına karşı YouTube Android uygulamasını denedim. Tepkiler gayet hızlı, normal Android telefon veya tablet gibi. Ama bluetooth’ta ciddi gecikme var. Sanırım ses görüntü senkronizasyonu özelliği Android uygulamalarında çalışmıyor. Bunlar cihazı kullanılmaz hale getiren şeyler değil ama ideal de değil. YouTube senaryosu dışında tablet kullanımı gayet sorunsuz.

Başka bir sorun ise Netflix, bir süre önce Android uygulaması kurulmaz oldu, Google Play’de görünmüyor. (Tarayıcıdan kullanımda sorun yok) Biraz araştırdım, Google bir ara bazı değişiklikler yapmış, ama Netflix bunu dikkate alıp da kendi uygulamasını uyumlu hale getirmemiş. Bu değişiklik de sanırım yakın zamanda gelen ölçeklendirme imkanı veren özellik. Bir Android uygulamasını telefon, tablet veya tam ekran modları arasında geçiş yaparak kullanmak mümkün. Bu da sanırım farklı cihaz tiplerine uygun olmayan uygulamaları görece sorunsuz olarak kullanabilmek için geldi. Mesela sadece telefonlar için yapılmış bir uygulamayı, cihaz yatay dururken bile dikey küçük bir pencere olarak kullanmak mümkün. Eğer cihazı seyahatlerde falan yanımda taşıdığım bir tablet olarak kullanıyor olsaydım, bu Netflix yokluğu sıkıntı olurdu, tarayıcıda indirme yapma imkanı yok çünkü.

Bir de benim başıma henüz gelmeyen, sanırım nadir rastlanan ciddi bir sorun var. Depolama modülü aniden ölüyormuş ve cihaz açılmıyormuş. İşin kötüsü Google tamir falan da etmiyor, cihaz hala garantideyse yenisini veya parasını veriyormuş ama garantisi devam eden de kalmamıştır. Yalnız bu sorun genelde ilk bir iki yılda çıkıyor demiş insanlar, benimkinde hala olmadığına göre bu saatten sonra olmaz sanırım. i7 versiyonunda bu sorun yok deniyor, onda 256 GB daha hızlı ve farklı bir modül var ve sorunsuz deniyor. Benim aldığım zamanlarda o versiyon galiba 1600 dolardı, aşırı pahalı olduğu için almayı düşünmedim. Hatta o zamanlarda M3 versiyonu ile i5 arasında hissedilir bir fark yok, onu alıp 200 dolar daha az ödeyin deniyordu ama 800’ü veren 1000’i de verir, uzun süre işimi görsün diyerek i5 almıştım. 

Genel Yorumlar

Aldığımdan beri ChromeOS’de bir çok yenilik ve gelişme oldu. Mesela telefonla bağlantılı fonksiyonlar arttı, telefona yeni indirilen dosyalar cihazın bildirim kısmında küçük bir ikon olarak beliriyor ve kolayca bilgisayara alabiliyorum. Bunun dışında tek tek hatırlayamadığım başka özellikler de geldi, mesela genel karanlık tema sonradan geldi, yukarıda bahsettiğim fare tuşları özelleştirme vs de var. Eskiden 6 haftada bir yapılan güncelleme, normal masaüstü Chrome’daki gibi bir süredir 4 haftada bir geliyor. Bunların dışında da küçük güncellemeler geliyor aralarda. Hatırladığım kadarıyla cihazı aldığımda garanti edilen güncelleme süresi 6 yıldı, sonra yaklaşık 10 yıla çıktı. Ayarlarda, hakkında kısmında Haziran 2029’a kadar güncelleme alacağı yazıyor. Her Chromebook için, daha doğrusu o cihazın üreticisinin baz aldığı platform için, o platformun (aslında board tabiri kullanılıyor) çıkışından itibaren ne kadar güncelleme alacağı belli, bildiğim kadarıyla en az 8 yıl oluyor ve ayarlarda bu tarih gösteriliyor.

Güncelleme konusunda ise diğer masaüstü işletim sistemlerine nazaran bana göre müthiş bir üstünlüğü var. Android’de de olan (ama mesela Samsung’un ısrarla kullanmadığı) A/B partition özelliği Chromebooklarda da var. Güncellemeyi arka planda boşta olan partition’a kuruyor ve tamamlamak için kapatıp aç diyor. Bunu o anda yapmak gerekmiyor. Müsait olduğumda yapıyorum ve bu öyle Windows güncellemesi gibi uzun süren bir yeniden başlatma değil. Normal bir kapatıp açma gibi, bir dakika bile sürmeyen bir işlem. Açılınca önceden açık olan pencere ve uygulamaları yeniden yüklüyor ve hazır hale geliyor. Önemli özelliklerin eklendiği bir güncelleme ise bunları anlatan bir pencere de açılıyor.

İncelemede orjinal klavyesi yerine Brydge üretimi olanı aldığımı yazmıştım ama sonradan orjinal klavyesini de aldım. Bluetooth değil de cihaz üzerindeki pogo pinlerle bağlandığı için bluetooth sorunlarına çare oldu büyük ölçüde, kulaklıkla çakışmamış oluyor. Bir de touch pad çok daha büyük, tuşlar da daha iyi. Hem de çok daha hafif. Genel kullanım keyfi açısından daha çok beğendim. Ha ama onda da ölümcül bir sorun var, bir süre sonra hereketli kısım içindeki kablosu kopuyor ve ölüyor. Bunu bildiğimden yedeğini alıp kenara atmıştım 🙂 İlki öldü ve klavye kısmını makasla kesip smart cover gibi kullanmaya başladım. İkinciyi de bozulmasın diye sürekli kullanmıyorum. Zaten masa üstünde monitör üzerinde takılı USB dongle ile bağlı Logi klavye mouse ile kullanıyorum. Böylece masada iş bilgisayarı ile bunun arasında geçiş de çok kolay oluyor, sadece type C kabloyu birinden çıkarıp diğerine takıyorum.

Çalışma masam dışında kullanırken kullandığım aksesuarlardan biri de fotoğraftaki Lenovo TrackPoint Keyboard II, büyüklük olarak cihazla baya uyumlu, trackpoint kullanmayı da severim, güzel bir kombinasyon oluyor. 

Sonuç

Cihaz halen çok akıcı, 10-15 sekme açık şekilde hiç takılmadan, yavaşlamadan çalışıyor. Ekran ve ses kalitesi bugünün cihazları ile rekabet edebilecek kadar iyi. Pil sağlığı %85'e düştü, 5.5 yıllık cihaz için iyi gibi. 7-8 saat kullanabiliyorum. Akşam salonda koltukta otururken ister klavyesi ile sehpada, ister tablet olarak elimde keyifle kullanıyorum. Yukarıda bahsettiğim sorunlar beni çok üzmüyor, zaten kusursuz ürün de yok.

Daha da önemlisi, bozulsa içime sinerek alacağım bu tip bir cihaz yok. Lenovo’nun Duet modelleri var, en son 11 inch bir model çıktı, belki o olabilir ama o da 4GB RAM ile geliyor genelde, zar zor 8GB bulmak mümkünmüş galiba. Gerçi buna göre baya da ucuz. Bundan daha iyi bir performans verecek gibi durmuyor. Bir sorun çıkmazsa aklım başka cihazda kalmadan kullanmaya devam ederim. Bir de pek kimsede olmayan ama çok da güzel bir cihazı kullanıyor olmanın verdiği keyif de var 🙂 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Tüm blog yazılarını gör