Mekanik klavye önerisi alabilir miyim? Türkçe Q, %100 boyutta, brown switch ve 5.000 lirayı çok aşmayacak bir şey bakıyorum. Bu kriterlerde sadece Logitech G512 var galiba. O da fena değil gibi ama kablosuz kullanma seçeneği de olsa iyi olurdu.
Teknoseyir gündemi
#TeknoYardım#wolverine#gog#THERMALTAKE#ILL#GOW#şirket#control#GodOfWarRagnarok#ortaklik#AmazonSon bir saat içinde 205 ziyaretçi, 56 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2026 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
https://www.incehesap.com/gamepower_gaming-klavye-fiyatlari/
Ben mavi ve kahverengi switch'li kullanıyorum.
https://www.incehesap.com/keychron-k5-max-qmk-via-siyah-100-low-profile-gateron-brown-switch-rgb-kablosuz-hotswap-mekanik-gaming-oyuncu-klavye-k5m-h3-tr-fiyati-84137
Bunu markayı görmüştüm ben de ama sadece red switchlisini bulabilmiştim. Teşekkürler.
@prospektus Yakında zamanda o Red olanı satın aldım. Sorun varsa cevaplayabilirim. Birkaç gün oldu gerçi, faydalı bir şeyler söylebilir miyim bilmiyorum.
@ozgurg Yani, genel memnun musun? Malzeme kalitesi falan nasıl? Oyun vs. haricinde saatlerce yazı da yazıyorum, o açıdan kullanımı nasıl? Bir de bu markanın kablosuz bağlantısı çok iyi değil diye okumuştum, sen bir sorun yaşadın mı o konuda?
@prospektus Şu anda çok memnunum. Malzemesi gayet iyi, ucuz hissettirmiyor zaten ucuz da değil. Ben de yazı için (yazılım) için kullanıyorum. Logitech MX Keys'ten geçtiğim için bir eksisini hisetmedim. Sesi ile birlikte yazma şevkim artıyor. 😀 Kablosuz (Bluetooth) bağlantısı Logitech'ten daha iyi. Onda uyanması daha uzun sürüyordu. Burada ölçsen bir şey çıkar ama sanki anında uyanır gibi hissediyorum, o kadar az. Bunu alırsan ama mutlaka yazlımını güncelle. Uyku modunda geçme, tuşa özel renk atama gibi özellikler öyle geldi.
@ozgurg Anladım, teşekkürler. Ben de Logitech K270 kullanıyorum şu anda, o yüzden ne alırsam her türlü daha iyi olacak muhtemelen 😅 Bir de çok önemli değil ama merak ettim. Bu tuşların harfleri altındaki ışığı göstermiyor herhalde? Öyle yazmışlar ama bazı videolarda harfler de ışığı geçiriyor gözüküyor.
@prospektus Geçiriyor. 1/2
@prospektus 2/2
@prospektus Güncelleme: Sağ SHIFT tuşunun metninden ışık sızmıyor. Üretim hatası gibi bir şey var galiba.
@ozgurg Geçen gün geldi klavye bana da. Benimkinin shift tuşunda bir sorun yok, ışığı geçiriyor. Sanırım iki tip tuş varmış bu modelde. Biri ışığı geçirirken diğeri geçirmiyor. Karışmıştır belki.
Bu arada firmware'ini de güncelledim, haber verdiğin için sağol önceden. Güzel cihazmış, şu an için izlenimlerim olumlu benim de.
Ek olarak, Fn + B tuşu ile de pil durumunu görebiliyormuşuz. İstersek Keychron Launcher'dan boş tuşlardan birine de atayabiliyoruz bunu.
@prospektus Hayırlı olsun. Sende SHIFT bu şekilde mi?
Sanki Türkçe tuşlar geçiriyor, İngilizce geçirmiyor ve bendeki SHIFT, İngilizce'den kalmış gibi.
@ozgurg Bu şekilde bende. O tuşun dokusu nasıl? Galiba ışık geçirmeyenlerin materyali farklı. Biri pbt, diğeri abs olarak geçiyor. Belki o pbt olanlardandır: https://www.keychron.com/blogs/news/abs-vs-pbt-keycaps-keycap-materials-you-should-know
@prospektus Diğerlerinden farklı değil. Sendeki düzgünmüş. Değişim talep etsem mi ki? Amazon'dan aldım ama orada da stok yok, paranızı verelim derler muhtemelen.
@ozgurg Evet, piyasada doğru dürüst kalmamış. Ülkedeki son brown switchli olanı da ben aldım herhalde. Ama ben olsam uğraşmazdım. O kadar da kafaya takılacak bir şey değil bence.
@prospektus Işıklarını hep açmıyorum, splash dediği basınca bastığın tuştan tüm klavyeye yayılan renkli ışığı kullanıyorum. Onda da milisaniyelik yanıp sönüyor. Fark etmesi gerçekten zor. İade etmiyorum o zaman. 😀
@prospektus @ozgurg Mekanik klavye daha uzun seyahat ettiğinden on parmak kullanımda karpal tünel riskini daha fazla artırıyor mudur acaba onu merak ediyorum. Lenovo/Laptop tarzı membran klavyelerde birkaç milimetre basmak yetiyor sadece, parmakları daha az yorar gibi geliyor. Ben zaten yazdığım her klavyeden ses çıkartıyorum 😀
Mekanik klavyelerde çok fazla switch seçeneği var. Gereken basma gücü değişiyor renk koduna göre. Ayrıca bir de low ve normal profile olarak ikiye ayrılıyor onlar da. Mesela bu önerilen Keychron low-profile olarak geçiyor, basma mesafesi daha kısa normal olanlara göre.
Ben mekanik klavyelerde daha kolay yazıyorum. Tam olarak @prospektus'nun dediği sebep yüzünden. Hem Red kolay basılıyor, hem de low profile olduğu için yormuyor. Uzun vadede ne olur bilmiyorum.
Ben kendi deneyimimi söyleyeyim, 2 farklı cherry profile blue switch, 1 adet low profile brown switch, 1 adet oem profile membran, 1 adet laptop klavyesi arasında en rahat ve en az yorucu olanlar chery profile blue switchler. Aynı zamanda en az yazma hatası yaptıklarım da blue switchler. Low profile olması daha az yorucu olduğu anlamına gelmiyor. Basma mesafesi kısa olunca tuşa dibine kadar basıp klavyenin tabanına çarpınca karşı tepki oluşturuyor parmaklarda. Cherry profile Blue switchler rahat yazı yazmak için tasarlanmış Switchler. İçinde diğer switchler'de olmayan ek bir yaylı mekanizma var, tuşa basarken kabaca yarı mesafeye inip aktivasyon noktasına geldiğinde tuş kendini aşağı atıyor. Tuşa dibine kadar basmamış oluyorsun. Parmağını klavyenin kasasına basmamış oluyorsun yani. Aktivasyonda tuş kendini aşağı attığı için yanlışlıkla tuşa birazcık dokunarak tuşa basma ihtimali de yok, tuşa yarım basıp "bastım mı basmadım mı" diye ikilemde kalma da yok, basmama ihtimali de yok. Bastığının geri bildirimini net şekilde alıyorsun. Sesi daktilo gibi ama. Ona katlanılacak mecbur. Benim deneyimim böyle
@protego Maviler bana fazla sesli geldi, o yüzden kahverengi seçtim. Artık deneyip göreceğim. En kötü yeni switch takımı alırım klavyeyi değiştirmeden ama gümrük meselesinden sonra bulması ne kadar kolay olur bilmiyorum.
@prospektus Yine ben. 🙂
Senin klavyenin kutusunda hot swappable yazıyor mu? Sitesinde optional diyordu, satan yerde hot swappable diyor ama sanki benimki değil gibi ama emin olamadım. Aparatı vermişler ama switchler çok kolay çıkmıyor, zorlamadım ben de.
Benimkinin kutusunda yazıyordu ama attıysan kutuyu, Hot Swappable Red Switch'in modeli K5M-H1 olmalı. Klavyenin arkasında yazıyordur.
@prospektus K5M-H1Z-TR yazıyor. Keychron'a e-posta atıp sordum, bakalım ne diyecekler.
https://keychron.ca/products/keychron-k5-max-qmk-wireless-custom-mechanical-keyboard-iso-layout-collection?page=11&variant=42080995606611&srsltid=AfmBOopa-79d_WKMcEEQDtcZk27BzxGsHQFfV9DnbnBF5KVmAjAsN3yE
FR olanın başı da aynı ve hot swappable diyor.
@ozgurg ZTR Türkçe klavye duzeni demek sanırım. Benimkinde de K5MH3ZTR yazıyor. H hot swappable, 1 red switch, 3 brown switch. Seninkinin de switchleri değişiyor yani.
@prospektus Zorlamaya korktum içine ederim diye. 😀
@prospektus Baya zorluyorum çıkmıyor ya. 🙁 Kutusunda seri numarasının yazdığı yerde "Swappable" yazıyor, "Hot Swappable" yazmıyor. Fark eder mi ki?
@ozgurg Biraz uğraştırdı ama çıkardım. Siyah plastikli tutamaçlı büyük aletle üstteki keycap'i çıkarıyorsun. Sonra ufak metal aletle de switch'in sağı ve solundaki ufak girintilere sokup sağa sola oynatarak zorlayınca çıkıyor.
@prospektus Yaşasın, çıkardım. Baya baya zorlamak gerekiyormuş. Yağ gibi bir şey vardı altında.
Seni de yordum ya kusura bakma. 😶
@ozgurg Sorun değil 😀