Geçen haftalarda Levent Pekcan'ın bahsettiği Conax modülden bahsedeyim, ben bunu 11 senedir kullanıyorum,2011 yılında almıştık. O zamanlarda Conax modülü Türksat satıyordu, aldık kartı içine soktuk aboneliği başlattık ve tam 11 senedir televizyonun arkasında çalışıyor. Modül Ağustos 2010 ürettim.
Program akışını televizyon kendisi gösteriyor.
Televizyonda hem çanak kablosu bağlı, hem Türksat kablo bağlı, bu sayede tek kumanda ile çanak ve kabloTV yi aynı anda kullanabiliyoruz, bir tuşla geçiş yapıyoruz.
Büyük rahatlık olduğunu söyleyebilirim.
Artık Türksat bu modülü satmıyor, sadece kiralıyor, biz satın aldığımız için oldukça uygun fiyata yıllardır tek kumanda kullanıyoruz.



kablo tv nin kablosu nasil bir sey ki bu module ihtiyac duyuyor? cocukken bir kere kullanmistik kablo tvyi, normal bildigin en eski anten girisine takip uhf den kanallari taratip kullaniyorduk 😃
Digital yayin icin bu. Tee 2008 miydi 2009 muydu neydi. Bunu alip TV'ye takmistim. O zamanlar kolay da bulunmuyordu. Ailenin evine gidersem bakayim buyuk ihtimalle aynen duruyordur TV'nin icinde.
@burak25 hem abonelik hem de bunun icin ekstra para mi aliyorlar yani? atiyorum evde iki tv varsa iki tane aliyorum ozaman. vay acik mert korkusuz 🤣
Gene aynı, anten girişinden takılıyor. Ama iki tür kabloTv var, Analog Kablo ve Dijital Kablo Tv.
Analog kabloTV bildiğimiz eski tip tv yayını, anten ile çamlıcadan aldığımız yayın ile aynı, sadece kablo üzerinden geliyor tek farkı bu.
Analog yayını almak için aboneliğe bile ihtiyacınız yok, bina girişindeki kablo kutusuna bağlasanız çalışır, aynı evde 10 tane TV de bile kullanırsınız, sadece SD kanallar var, 25 tane kanal var.
Dijital yayın ise farklı, televizyon bu kablo üzerinden internete bağlanır gibi kablo şebekeye bağlanıyor, Kart üzerindeki abonelik bilgisinde göre oturum açıyor, daha sonra izlemek istediğiniz kanalı açan şifreyi kablo sistemden çekip şifreli olan kablo TV kanalının şifresini açıp bize izletiyor. Dijital kablo TV yayınını izlemek için abonelik şart yani, aynı internet gibi, yoksa hiçbirinin şifresini açamazsınız ve izleyemezsiniz. Ayrıca evdeki her dijital kabloTV yayını için ayrı ücret isteniyor ve ayrı kart veriliyor. Dijital kablo yayını çok daha yüksek frekanslarda gigahertz mertebesinde çalışıyor, 1080p ve 4k kanallar var.
@suicide Analog kabloTV ucuz, ama 25 kanal ve SD kalitede. Asıl olan Dijital Temel paket KabloTV ,şu an ayda 40 lira veriyoruz taahhütsüz, üst paket ve sinema paketi seçenekleri de var
@xahve ozamanlar zaten hd ya da dijital diye bir sey olmadigindan demek ki calisiyordu bizimki. zaten para falanda vermiyorduk, kisa sureli kiraladigimiz bir evde duvardan gelen kabloyu takip discovery vs. olunca anlamistik 🤣 sene 1919 tabi 🙂
@suicide evet o zamanlar discovery natgeo falan vardı analogta, şimdi yok, Dijital olanda var sadece
@suicide Yok ayri bir ucret yok. Cihazin kendisi iicin para odemistim o kadar. (O zamanin parasiyla 1 dandik kutu parasi)
Conax aslında bir şifreleme sistemi değil mi? Irdeto, BISS gibi. Türksat, Conax ile anlaşıp şifrelemiş, Almanya'daki freenet TV Irdeto ile anlaşıp şifrelemiş. Girişin ismi CI veya CI+ diye geçiyor. Bazı TV/cihazların içinde oluyor, sadece kart takılıyor.
Evet ama aslında oldukça gelişmiş bir sistem, kablo şebeke üzerinden oturum açıp kanalların şifrelerini alıyor ve yayının şifresini açıp izletiyor
@xahve Türkiye'ye dvb t2 (karasal yayın) gelseydi dediğinizi kablosuz yapacaktı. Ben TV kulesine yakın bir konumdayım. Anten olarak tel bağladım. HD yayın alıyorum.
@pauselife kablosuz olayını hiç sevemedim ben, daha yan odaya wifi çektiremiyoruz, bütün bir şehre nasıl HD yayın vereceğiz ki? Bodrum katta oturanlar ne yapacak? En iyisi kablo bence. Bizim evde kabloTV şebekesinden sadece TV kullanıyoruz, internet gelmiyor.
@xahve Sinyali iyi çekmeyenler için anten satılıyor. Bodrum katta oturanlar pencereye yapıştırılan anten kullanabilir.
@pauselife Yıl olmuş 2022 Fiber her yere yayılmış olmalıydı, biz hâlen anten takıp TV yayını almaktan bahsediyoruz😣
@xahve Anten kullananlar sayısı az. TV kulesine uzak olanlar ama fiberi herkes ister, farklı bir durum.
@pauselife Fiber sadece internet değil aynı zamanda TV yayını da demek oluyor. Altyapılarımız adam gibi olsa kimse anten kullanmaz
@xahve Neredeyse normal TV izleyen nesil bir tek emeklilerde kaldi.
Ben kablotv den kiralıyorum ayda 3 lira para değil, tek seferde yatırım yapmaktan daha uygun şu anda. 11 sene önce alsam ben de avantajlı durumda olurdum 🙂
Zam geldi diye biliyorum, siz taahhütlüsünüz diye 3 lira