Bilgisayarda 4K Netflix Nasıl İzlenir.

Netflix'i Bilgisayarımızda 4K izlemek istiyoruz peki üyeliğimizi 4K'ya yükseltip hemen izlemeye başlayabiliyor muyuz? Tabii ki hayır çünkü yapımcı şirketler korsan izlenmesin diye DRM önlemlerini aşmayı başarmamızı istiyor ne de olsa müşteri değil şirketler her zaman haklıdır, ben de bunu bugün acı bir şekilde tecrübe ettim.

3 saatlik bir mücadelenin ardından bilgisayarımda Netflixi 4K izlemeyi başardım ve diğerlerine rehber olsun onlar da acı çekmesin diye bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hazırsanız başlayalım.

İhtiyacınız olanlar :

  • 55 Liralık Netflix Premium üyeliği
  • Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemi
  • Bilgisayara bağlı tüm monitörlerin HDCP 2.2 Destekli olması ve destekleyen Kablo ile bağlı olması (HDMI 2.0 veya DP 1.4)
  • Windows Store netflix uygulaması veya Edge Browser (Linux kullananların gözü yaşlı)
  • HDCP 2.2 Destekleyen yeni nesil bir ekran kartı
  • Minimum 7. Nesil İntel işlemci veya AMD karşılığı
  • Minimum 25 Megabit internet hızı

 

Bunların hepsi tamamsa hemen sevinmeyin çünkü henüz yeni başlıyoruz. Kontrol ettiğimizde muhtemelen hala o lanet HD yazısını görüyoruz:

 

 


 

Bunun bir çok sebebi olabilir bunları tespit etmek için Edge browserı açıp adres satırına edge://gpu/ yazıp entera basıyoruz ve şu satırların olduğu tabloyu buluyoruz :

 

 

Bizim için önemli satırların anlamları :

  • PlayReady Hardware DRM disabled : Bilgisayarda DRM kapalı mı onu gösteriyor false yazıyorsa problem yok demektir. Test etmek için tıklayın (Bu testte true yazması gerekli)
  • HEVC İnstalled : HEVC codec yüklü mü.
  • HDCP 2.2 support : Bilgisayarın HDCP 2.2 destekleyip desteklemediğini gösteriyor.
  • HEVC 4K support : HEVC codec 4K desteğini gösteriyor.-

 

HEVC installed False ise:

HEVC codec'in windows'a yüklü olması gerekiyor, bunun için windows store'a HEVC yazıp parasını verip satın alıyoruz ve yüklüyoruz.

Yükledik ve hala HD yazıyorsa devam ediyoruz.


 

HDCP 2.2 support False ise :

 

Üstteki gereksinimlerden en önemlisini sağlamıyorsunuz demektir :

Bilgisayara bağlı tüm monitörlerin HDCP 2.2 Destekli olması ve destekleyen Kablo ile bağlı olması (HDMI 2.0 veya DP 1.4)

 

Evet bilgisayara bağlı tüm monitörlerin HDCP 2.2 destekli olması gerekiyor, benim 2. monitörüm HDCP 2.2 desteklemediği için netflix izlemeden önce desteklemeyen monitörleri kapatıyorum ve HDCP 2.2 support True'ya dönüyor.

 


 

Monitörümüz 4K değil ise :

 

UHD yazısını görmek için monitörümüzün 4K olması gerekiyor ancak benim monitörüm 2K ne yapacağım? Bunun üstesinden gelmek için Nvidia DSR (Dynamic Super Resolution) Teknolojisini kullanıyoruz.

Nvidia control panele girin - 3D Ayarları yönet kısmından DSR ayarını 4K olacak şekilde etkinleştirin.

 

Netflix izlemeden önce windows görüntü ayarlarından çözünürlüğü 4K yapıyoruz :

 


 

VE MUTLU SON

 

Her şey tamamsa netflix windows store uygulamasını veya Edge browserdan netflixi açıyoruz ve nefesimizi tutup kontrol ediyoruz :

 

YAŞASIN ARTIK AYDA 55 LİRA VERİP 4K WITCHER IZLEYEBILIRSINIZ!

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 15

Kharkiv Software And Computer Museum

#TozluRaflar Sevdalılarını ilgilendiren bir yazı yazmak istedim bugün sizlere, hazır okullar kapanmışken yaptığımız 10 günlük Ukrayna gezimizdeki sürpriz konuk Kharkiv'de bulunan Software and Computer Museum (Yazılım ve Bilgisayar Müzesi) oldu. Tesadüfen Tripadvisor'da gezerken görüp ilgilimi çeken bu müze tamamen 5-6 kişinin çabaları ve bağışlar sonucu toplanmış aletlerden oluşuyor ve Kharkiv Polyteknik Üniversitesi tarafından destekleniyor.

Giriş ücreti yok bu da gençlerin bilgisayar bilimine ısınması için iyi olmuş biz gittiğimizde de lise çağındaki gençlere eski bilgisayarlar hakkında bilgiler veriliyordu. Müze girişten itibaren sağdan sola doğru kronolojik biçimde ilerliyor, duvarlarında hangi yıldaysanız o aleti görüyorsunuz ve yanlarında hem ukraynaca hem ingilizce şekilde açıklamalar bulunuyor. Açıklamaların yanı sıra bize eşlik eden müzenin kurucularından Anton Trubnykov çok cana yakın ve açıklayıcı şekilde sorularımızı yanıtladı ayrıca virtual boy hakkında sorduğum soruya karşılık bize deneyebileceğimizi söyleyip kurdu ve deneme fırsatı bulduk gerçekten nintendoya yine hayran kaldım o yılda güzel bir 3d algısı oluşturan alet yapmışlar, bunun yanında nintendo 64 ve sega megadrive deneme fırsatımız da oldu. Ne yazık ki duvar büyüklüğündeki ilk bilgisayarlardan getirme şansları olmamış çok pahalı oldukları için ama 1972 model philips marka duvar büyüklüğündeki bilgisayarı bu yaz getirme planları olduğunu söylediler. Onun yerine en eski bilgisayar diyebileceğimiz abaküs ve delikli kartla çalışan hesaplama aletini kullandık.

 

Keşke böyle şeyler ülkemizde de olsaydı dedim içimden yolu Kharkiv'e düşen olursa bilgilerini vererek yazıyı bitiriyorum.

Prospect Nauki 27-BKharkiv, Ukrayna

+380 67 539 4025

BeğenFavori PaylaşYorum yap