Android Cihazınızı OTG Vasıtası İle DAC Uyumlu Hale Getirmek

Yazının genişletilmiş edisyonu linkten okunabilir: http://stereomecmuasi.com/2015/06/rehber-android-cihazinizi-dac-uyumlu-hale-getirmek-otg.html Burada daha genel kitlelere hitap edecek bir özet edisyonu yayınlanmıştır.

Bu yazımızda cep telefonumuzu veya tabletimizi elimizdeki bir DAC ile nasıl kullanılabilir hale getireceğimizi ele alacağız. İlk bakışta bu saçma bir fikir gibi görülebilir ancak bir kaç senaryoda gerçekten işe yarayan bir konu olduğunu söylemem lazım. Birinci senaryo, telefonunuzu taşınabilir bir DAC ile kullanarak sabit olmadığınız durumlarda yüksek kalitede müzik dinlemek. Bu senaryoda MP3 gibi daha yaygın müzik formatları yerine 32-bit/384kHz çözünürlüğe kadar DSD, FLAC vesaire gibi daha üst sınıf medyayı kullanabilme şansınız oluyor.

Android cihazınızı DAC uyumlu hale getirmek için ilk gereken şey araştırma yapmak. Bunun en önemli sebebi binbir çeşit Android sürümü ve cihaz olması. Öncelikle eğer en güncel Android sürümüne yani Haziran 2015 itibarı ile Android 5 sürümüne sahip bir telefona veya tablete sahipseniz zaten USB DAC desteğine sahipsiniz. Daha aşağı sürümler kullanan bazı ürünlerde ek yazılım vasıtası ile veya özel ROM’lar kullanarak USB DAC desteğine kavuşmak mümkün.

Araştırma ve uyum etabını atlattığınızda bir kabloya ihtiyacınız olacak. Bu kabloya OTG kablosu deniyor. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz üzere bir tarafı mikro USB diğer tarafı ise dişi USB şeklinde olacak. Bu kablo son dönemlerde iyice yaygınlaştığından en küçük telefoncuda bile satılır hale gelmiş durumda. Şehirden şehre değişmek ile beraber 5TL’den başlayan fiyatlara satın almanız mümkün. Ancak biraz kalitelisini satın almanızı tavsiye edeceğim. Yaklaşık maliyetiniz 20TL civarında olacak.

Tabii ki Android meraklıları için hayat bu kadar basit olmayabiliyor. Bazı telefon üreticileri özellikle de bir kaç jenerasyon eski modellerinde farklı OTG kabloları kullanarak işleri karışıklaştırmışlar. Örneğin Samsung firması Galaxy S5 modelinde standart dışı bir OTG kablosu kullanıyor. Yine kısa bir araştırma ile nasıl bir kablo satın almanız gerektiğini bulabilirsiniz. Allah’tan son yıllarda üretilen bir çok ürün standart bir OTG kablosu kullanıyor.

OTG kablolarında bir de OTG-Y denilen ayrı bir standart var. Bu kabloyu ise kullanacağınız DAC modelinin ekstra güç ihtiyacı varsa kullanmanız gerekiyor. Bu durumda kablonun ikinci ucuna taşınabilir bir batarya (power bank tabir ediliyor) eklemeniz gerekiyor. Bu tablo taşınabilirlik anlamında hiç uygun değil. Bu yüzden aklınızda taşınabilir bir senaryo varsa DAC’ınızı buna uygun satın alın!

Gerekli bağlantıları yaptıktan sonra bir yazılıma ihtiyacımız var. Ben denemelerim ve araştırmalarım sonucunda eXtream Software Development firması tarafından geliştirilen “USB Audio Player PRO” yazılımını kullanmaya karar verdim. Play Store‘da Haziran 2015 itibarı ile 21,15TL’lik bir fiyat etiketine sahip olan yazılım bana sorarsanız Android yazılımları içinde en yetenekli olanı. Hemen bu parayı vermek yerine telefonunuza buradan kısıtlı sürümünü yükleyerek denemeler yapma imkanınız da var.

Öyle veya böyle son derece makul bir masraf ile elimizin altındaki cihaz veya cihazları yüksek çözünürlüklü dosyaları çalacak hale getirdik.

Bu kadar hengamenin sonunda ne elde ettik derseniz evimizde elimizin altında bulunan telefonumuzu veya tabletimizi bir müzik çalar kaynak cihaz haline getirmiş bulunuyoruz. İster sistemimizdeki DAC’ı kullanarak veya benim gibi mobil kullanım amacı ile yüksek çözünürlüklü dosyaları dinleyebilir hale gelmiş olduk.

Rehber: Android Cihazınızı DAC Uyumlu Hale Getirmek (OTG)

Bu yazımızda cep telefonumuzu veya tabletimizi elimizdeki bir DAC ile nasıl kullanılabilir hale getireceğimizi ele alacağız. İlk bakışta bu saçma bir fikir gibi görülebilir ancak bir kaç senaryoda ...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Mad Catz Cyborg R.A.T. 7

Hakancez Oyun Dünyasında: Cyborg R.A.T. 7

Bu yazıyı 2012 yılının 7. ayında yazıp, şahsi bloğumda yayınlamıştım. Adres şu şekilde; http://hakancezhifi.stereomecmuasi.com/2012/07/hakancez-oyun-dunyasnda-cyborg-rat-7_23.html Ek olarak yazının ikinci bölümünde satın aldığım dönemden bugüne deneyimlerimi aktaracağım.

Oyuncu Cumhuriyeti'mi kurarken fare konusunda bayağı bir araştırma yaptığımdan bahsetmiştim. Altı üstü fare ne olacak ki demeyin, ergonomisi gerçekten çok önemli. İşlerinizi daha hızlı ve daha az yorularak yapabilmek için iyi bir fare şart. Ben uzun zaman çok bilindik markaların piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz farelerini kullandım. En sevdiğim fare ise A4Tech firmasının X7 serisi olmuştu. Fiyat performans oranı bence harikaydı.

Sonrasında biraz araştırma yapınca bayağı gelişmiş fareler üretildiğini öğrendim. Razer markası bunlardan bir tanesiydi. Kaşınmaya başlayınca arkadaşlarım sağ olsunlar İstanbul'dan deneme yapmak için bir DeathAdder gönderdiler. Fare her şeyiyle mükemmeldi. Ancak benim kaşınmama ilaç olamadı Razer. Daha garip bir şey istiyordum. Aradığımı Cyborg cephesinde buldum. Garip tasarımlı R.A.T. 7 tam aradığım şeydi...

Bu garip farenin her tarafını kurcalamanız mümkün. İçerisindeki ağırlıktan yan tuşlarının durduğu açıdan, konuma kadar her şeyi ayarlayabilirsiniz. Örneğin eklenen fotoğrafta farenin ağırlıklarını değiştirilmesinin nasıl yapıldığını görebiliyorsunuz.

Ağırlıkları arttırıp azaltarak daha rahat kullanım için ayarlama yapabilmek mümkün. Cyborg firması (aslında Saitek'in bir parçası-ymış-) işin neredeyse b*konu çıkartmış ve farenin yanında bir sürü aksesuar veriyor.

Ağırlıkları ayarladıktan sonra farenin uzunluğuna ve yüksekliğine de müdahale edebilmek mümkün. Aksesuar kutusundan farklı 3 adet parça çıkıyor. Ayrıca farenin ana bloğu üzerinde kaydırma ile boyutu oynayabiliyorsunuz. Daha yüksek, kaydırmaz tipte ve standart olmak üzere üç farklı parça seçeneğiniz var.

Ekteki bir diğer fotoğrafta ise farenin yan tarafındaki tuşların açısının ayarlanması sırasında çektiğim bir fotoğraf var. Elinizin açısına göre bu kısmın her parametresi ile oynamak mümkün. Ayrıca tüm bunlar yetmezmiş gibi yazılımla tuşların özelliklerini değiştirmek mümkün. Anlayacağınız bu bir fare değil, fabrika neredeyse..

Şimdi eğri oturup doğru konuşma zamanı. Tüm bu karmaşa yerine standart bir fare kullanmanın ne götürüsü var derseniz, aslında buna vereceğim bir cevabım yok. Muhtemelen oyunlarda bir kaç milisaniye kazanmak için bu tarz bir yatırım yapacak kadar profesyonel bir oyuncu değiliz çoğumuz. Yani buradan gelecek avantajlar sadece kağıt üzerinde.

Belki ergonomi konusunda getiriler ve kazançlardan bahsetmek gerekebilir. Kaslar iyiye hemen alışıyor ve uzun saatler boyunca bilgisayar kullanan insanlar için iyi ergonomi daha az kol ağrısı demek. Tabii bunun için deli paralar harcamaya gerek yok. 50 Dolar seviyelerinde harika fareler var. Ben biraz fantazi yaptım ama halimden mutluyum çok...

--------------------------------------------------------------------------------

KULLANIM DENEYİMLERİ KASIM 2014 İTİBARI İLE

Aradan geçen iki yıl boyunca biraz merak biraz da çevremde bu işlere çok meraklı insan olması sebebi ile pazarın en gözde farelerinden bir kısmı elimden geçti. Bazıları hoşuma gitti ancak hiçbiri R.A.T. 7'nin bana sağladığı lüksü sağlamadı. Şu an ofis, ev ve yedek olmak üzere 3 adet R.A.T. 7 farem var. İlk aldığım model Rev 2.0 versiyonu idi. Rev 1.0 versiyonlarında bulunan farenin arada sapıtması konusunu hiç yaşamadım. Bu konuda ilk yıllarda çok eleştirilmişti bu fare.

Profesyonel bir oyuncu değilim. Hatta yaş itibarı ile oyunlara pek vakit ayıramıyorum. Bu tarz ekipmana para vermemin sebebi tamamen konfor amaçlı. Yoksa Company Of Heroes tarzı strateji oyunları, Diablo tarzı ARPG oyunları için böylesine fare, mekanik klavyeler biraz fazla lüks kaçıyor.

ARTILAR
- Mükemmel ergonomi. Farenin tutuş hissinden, ağırlığına yan tuşların açısı ve konumuna kadar
hemen her parametrenin ayarlanabilmesi ergonomiyi mükemmel hale getiriyor.

- Yazılım profilleri. Yazılımın çok iyi olmaması sebebi ile midir bilinmez Mad Catz firması, bir çok oyun ve yazılım için hazır profilleri kullanıcılara sunuyor. Photoshop'tan, popüler tarayıcılara kadar bol çeşitlilik var. Genelde makul mantıklı tuş atamaları yapılmış.

- Sağ sol eksenli tekerlek. R.A.T. 7'ye yerleştirilen ve fotoğraflarda görülebilecek bu metal tekerlek ek fonksiyonlar atayarak hayatı konforlu hale getiriyor. Benim el yapım itibarı ile çok sık kullandığım bu özellik farklı yazılımlarda çok işe yarıyor.

- Topluluk. Zaman içerisinde Cyborg R.A.T. 7 kullanıcıları üretici firmadan hayır gelmeyince bir çok ek özelliği açabilen yazılımlar geliştirmişler. Fare üzerindeki ışıkları değiştirmekten, ek özellikler sunmaya kadar bir çok üçüncü parti yazılım var.

- Sağlamlık. Yaklaşık 2 yıllık bir kullanım arkasından farenin gerek kullanımı gerekse de kozmetik olarak neredeyse ilk alındığı gün kadar iyi durumda olduğunu söyleyebilirim. Üretim kalitesi gerçekten birinci sınıf!

EKSİLER
- Facia Yazılım. Fare ile beraber gelen yazılım tam anlamı ile facia. Aslında bir çok makro işlevi de dahil gereken her özelliği sunsa da, bunları yaparken kullanılan arayüz berbat. Seneler içerisinde bir türlü düzgün bir yazılım üretilemedi bu fareler için! Logitech'in en ucuz faresinin yazılımı bile Mad Catz'ınkinden çok daha iyi.

- Ağırlık fare alüminyum şasinin de etkisi ile birazcık ağır. Yanınızda taşımak için çok uygun değil ancak ben dizüstü bilgisayar çantamda taşıyorum. Alışkanlık işte!

- Mousepad konusu. Bu fare ortalamanın üzerinde bir mousepad ile daha iyi performans gösteriyor. Tercihan kumaş olmayan bir mousepad kullanmakta fayda var. Örneğin Razer Goliathus gibi ürünlerle pek iyi anlaşamıyor. Steelseries firmasının QCK'ları ile de. Buna karşılık yine kumaş tabanlı olan DEX ile daha iyi bir kullanım deneyimi sundu. Ben en son Steelseries 9HD ile kullanıyorum halimden memnunum ancak gün sonunda mousepad fare faturasını bir miktar arttırıyor.

- Profillerin fare üzerinden değiştirilememesi. Profil değişikliği yazılım üzerinden yapıldığından farklı senaryolarda değişiklik için fazladan bir kaç tıklama gerekiyor. Ayrıca fare üzerinde bir hafıza olmaması sebebi ile ayarlarınız taşınamıyor.

Son not, ürün her ne kadar 90 ila 100 Dolar aralığında satılıyor olsa da, Amazon, New Egg vesaire sitelerin indirimleri takip edilerek daha makul fiyatlara satın alınabiliyor. Ben yedek olarak satın aldığım ürünü 70 Dolar'ın altına almıştım örneğin...

BeğenFavori PaylaşYorum yap