Android Cihazınızı OTG Vasıtası İle DAC Uyumlu Hale Getirmek
Yazının genişletilmiş edisyonu linkten okunabilir: http://stereomecmuasi.com/2015/06/rehber-android-cihazinizi-dac-uyumlu-hale-getirmek-otg.html Burada daha genel kitlelere hitap edecek bir özet edisyonu yayınlanmıştır.
Bu yazımızda cep telefonumuzu veya tabletimizi elimizdeki bir DAC ile nasıl kullanılabilir hale getireceğimizi ele alacağız. İlk bakışta bu saçma bir fikir gibi görülebilir ancak bir kaç senaryoda gerçekten işe yarayan bir konu olduğunu söylemem lazım. Birinci senaryo, telefonunuzu taşınabilir bir DAC ile kullanarak sabit olmadığınız durumlarda yüksek kalitede müzik dinlemek. Bu senaryoda MP3 gibi daha yaygın müzik formatları yerine 32-bit/384kHz çözünürlüğe kadar DSD, FLAC vesaire gibi daha üst sınıf medyayı kullanabilme şansınız oluyor.
Android cihazınızı DAC uyumlu hale getirmek için ilk gereken şey araştırma yapmak. Bunun en önemli sebebi binbir çeşit Android sürümü ve cihaz olması. Öncelikle eğer en güncel Android sürümüne yani Haziran 2015 itibarı ile Android 5 sürümüne sahip bir telefona veya tablete sahipseniz zaten USB DAC desteğine sahipsiniz. Daha aşağı sürümler kullanan bazı ürünlerde ek yazılım vasıtası ile veya özel ROM’lar kullanarak USB DAC desteğine kavuşmak mümkün.
Araştırma ve uyum etabını atlattığınızda bir kabloya ihtiyacınız olacak. Bu kabloya OTG kablosu deniyor. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz üzere bir tarafı mikro USB diğer tarafı ise dişi USB şeklinde olacak. Bu kablo son dönemlerde iyice yaygınlaştığından en küçük telefoncuda bile satılır hale gelmiş durumda. Şehirden şehre değişmek ile beraber 5TL’den başlayan fiyatlara satın almanız mümkün. Ancak biraz kalitelisini satın almanızı tavsiye edeceğim. Yaklaşık maliyetiniz 20TL civarında olacak.
Tabii ki Android meraklıları için hayat bu kadar basit olmayabiliyor. Bazı telefon üreticileri özellikle de bir kaç jenerasyon eski modellerinde farklı OTG kabloları kullanarak işleri karışıklaştırmışlar. Örneğin Samsung firması Galaxy S5 modelinde standart dışı bir OTG kablosu kullanıyor. Yine kısa bir araştırma ile nasıl bir kablo satın almanız gerektiğini bulabilirsiniz. Allah’tan son yıllarda üretilen bir çok ürün standart bir OTG kablosu kullanıyor.
OTG kablolarında bir de OTG-Y denilen ayrı bir standart var. Bu kabloyu ise kullanacağınız DAC modelinin ekstra güç ihtiyacı varsa kullanmanız gerekiyor. Bu durumda kablonun ikinci ucuna taşınabilir bir batarya (power bank tabir ediliyor) eklemeniz gerekiyor. Bu tablo taşınabilirlik anlamında hiç uygun değil. Bu yüzden aklınızda taşınabilir bir senaryo varsa DAC’ınızı buna uygun satın alın!
Gerekli bağlantıları yaptıktan sonra bir yazılıma ihtiyacımız var. Ben denemelerim ve araştırmalarım sonucunda eXtream Software Development firması tarafından geliştirilen “USB Audio Player PRO” yazılımını kullanmaya karar verdim. Play Store‘da Haziran 2015 itibarı ile 21,15TL’lik bir fiyat etiketine sahip olan yazılım bana sorarsanız Android yazılımları içinde en yetenekli olanı. Hemen bu parayı vermek yerine telefonunuza buradan kısıtlı sürümünü yükleyerek denemeler yapma imkanınız da var.
Öyle veya böyle son derece makul bir masraf ile elimizin altındaki cihaz veya cihazları yüksek çözünürlüklü dosyaları çalacak hale getirdik.
Bu kadar hengamenin sonunda ne elde ettik derseniz evimizde elimizin altında bulunan telefonumuzu veya tabletimizi bir müzik çalar kaynak cihaz haline getirmiş bulunuyoruz. İster sistemimizdeki DAC’ı kullanarak veya benim gibi mobil kullanım amacı ile yüksek çözünürlüklü dosyaları dinleyebilir hale gelmiş olduk.
Detaylı ve güzel bir inceleme olmuş. Adına yaraşır bir alet.
abi knight online için minor pot ataması nasıl yapıcaz bende aldım 😀 basılı tutma fonksiyonu yok galiba