Silinen Fotoğraf Arşivini Kurtarma

Merhabalar.

Geçtiğimiz günlerde fotoğraf arşivim silindi, hem hikayemi anlatayım benim aldığım derse şahit olun belki faydası olur hem de bu süreçte hoşuma giden üç programı sizlerle paylaşmak için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Önceliikle başıma gelen olayı anlatayım, açıkçası başkası anlatsa o kadar da olmaz yahu derdim fakat başıma geldi, biraz aptallık biraz dalgınlıkla beş dakika içerisinde üç farklı HDD'de bulunan yedeklerle birlikte PC'de SSD üzerine yazılı olan yaklaşık 15+ yıllık fotoğraf arşivimi sildim.

Yaklaşık bir hafta PC'de bulunan arşivi düzenlemekle uğraştım, etiketleri girdim, RAW dosyaları JPG'e dönüştürdüm, işlenmesi gereken fotoğrafları işledim vs sonrasında bu güncellenmiş arşivi iki farklı haricide bulunan yedeklerle değiştirmek istedim, aslında o sırada aklıma geldi, önce güncellemeyi at sonra yedekleri sil dedim kendi kendime fakat yedeklerin bulunduğu HDD'leri de nedense biçimlendirmek istedim, temiz temiz tekrar üstüne kurarım diye düşündüm, nasıl olsa güncel arşiv de SSD'de iki dakikada bir şey olmaz dedim.

Haricileri biçimlendirdim, sonra çalışmayan bir disk nasıl olduysa çalıştı onda da arşiviminde olmayan fotoğraflar vardı onları PC'ye kes yapıştır yaparak aktardım, sonra o HDD'yi de biçimlendireyim dedim ve sağ tık ile biçimlendir dedim. Biçimlendirme ilerlemeden G: yerine F:'ye yani arşivin olduğu diske biçimlendirme yaptığımı fark ettim (aslında burada eski bir arkadaşımın vefat haberini aldım, bu biraz benim dengemi bozdu, bu olayda bunun etkili olabileceğini düşünmekteyim) biçimlendirme çubuğu ilerlemeden hemen iptale bastım, hemen kapanmayınca kasadan yeniden başlattım PC'yi. PC yeniden açıldığında diski biçimlendir diyordu. Sonra buraya yazdım ne tavsiye edersiniz diye, aslında amacım dosya kurtarmaktan ziyade paylaşımların silinmediğini düşünerek acaba diski çalışabilir duruma getirebilir miyim derdindeydim fakat bunu yapamadım fakat YouTube'da benzer durumda olan flaş disklerde bu istediğimi yapanlar var fakat ben HDD'de yapamadım. Olmayınca da tavsiye edilen ve interentten bulduğum kurtarma yazılımlarını denedim.

Açıkçası ne kadar fotoğrafım vardı bilmediğim için ne kadarını kurtardım bilemiyorum fakat büyük ölçüde kurtardım. Hangi programdan memnun kaldım ve arşivleme ile ilgili tavsiyelerimi de alttaki başlık altında sıralıyorum.

 

Fotoğraf Kurtarma ve Arşivleme İçin Tavsiyeler

Bu konunun uzmanı değilim, fakat başıma gelen durumla ilgili tavsiyeler aldım, interneti biraz karıştırdım ve bu sürecin sonunda naçizane bildiklerimi palaşacağım.

 

Öncelikle kurtarma yazılımı olarak R-Studio bana en çok datayı veren program oldu, diğer programlar genelde benzer sounçlar verirken bu program ile çok fazlz veriye ulaştım.

Tabii şunu da belirteyim, belki farklı durumlarda farklı yazılımlar daha iyi sonuçlar verebilir o yüzden farklı yazılımların demo versiyonları ile tarama yapmanızı tavsiye ederim, genelde demo versiyonlarında tam tarama yapılıyor, dosyalar bulunuyor fakat kurtarma tarafına gelince yazılımı satın al diyorlar.

R-Studio

 

Açıkçası bu olayda beni imajların gitmesi kadar kendi açımdan düzenli olan, klasör klasör güzelce istiflenmiş arşivin de gitmesi çok üzdü.

Kurtarılan dosyalardan arşivi tekrar düzenlemeye başladım ve şimdi önereceğim iki programın arşivi tekrar düzenlemekte bana çok büyük faydası oldu.

 

Kurtarılan dosyalar dosya uzantılarına göre klasörlerde geliyor, bu klasör içerisinde 2009 yılında çekilen fotoğraf da 2020 yılında çekilen fotoğraf da karman çorman duruyor. Acaba bunları otomatik tarihe göre klasörleyecek bir uygulama var mıdır diye düşündüm ve aratınca bir program buldum: PhotoMove

PhotoMove gerçekten işimi çok kolaylaştırdı, imajlardaki EXIF bilgisi üzerinden tarihe göre yıl, ay, gün şeklinde klasörledi. Artık bana bu klasörlere etiket koymak kaldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

PhotoMove 2.5

 

İkinci önereceğim program aslında ilk bulduğum programdı, ilk önce nedense klasörlemek değil de karman çorman dosya isimlerini tarihe göre düzenleyebilir miyim diye düşünmüştüm, bu program yine EXIF bilgileri üzerinden dosyanın ismini fotoğrafın çekildiği tarih yapıyor.

Klasörledikten sonra belki buna ihtiyaç duyulmayabilir fakat 6456498764 gibi bir isim yerine 15-08-2019 12.08.12.JPG şeklinde isimlendirmek isterseniz bu program işinizi görecektir.

 

Namexif

 

Yazmak konusunda pek tecrübeli değilim fakat tecrübemi paylaşmak istedim, umarım birilerinin işine yarar.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Mr.Tekin @tekin224

    Benzer facialar başıma geldi. Bazen insanın basireti bağlanıyor.

  • Shinsekuruza @shinsekuruza

    Benim de geçmişte benzer olayım oldu. Alınan sonuç: bir anlık bile olsa asla tekil dosya durumuna düşme. Ne yaparsan yap en az ikinci yedeğin o anki uğraşından etkilenmeyecek bir yerde olacak. Onlar olmadan imleci bile kıpırdatmam, önce ilk akla gelen sorunların oluşmasını minimize edip kendini garantiye alacaksın.

    Aylarca uğraştığım arşivi tam eskileri biçimlendirip diğer diske yeniden aktarmak üzereyken dedim ki hadi yeniden başlatayım da madem uzun sürecek işlem, bir tazeleyelim. Kapattım bir daha o sistem açılmadı. Yükleme aşamasında sapıttı ve veriler bozuldu. Kendi kendine onarmayı denedi üzerine yazdı saçma dosyalar oluşturdu. 1 dakika sadece. Sapasağlam çalışırken Windows'un saniyelik afallamasıyla ne var ne yok içine etti. Düzenlemek için giden zamana mı üzeleyim verilerin gitmesine mi. Çünkü bunlar fotoğraf, bir daha telafisi yok. R-Studio ile hem kendi biçimlendirdiğim hem sorun çıkan diskteki verileri alıp çok çok uzun süren bir süreçte birleştirip, dosya boyutlarını, birbirlerinde olup olmamalarını, exif bilgilerinin kaybolup kaybolmadığını ve bu tarz parametreleri tek tek el yordamıyla kontrol edip her biri için emin olarak büyük kısmını kurtarmayı başardım. Tabi arada kayıplar da oldu. 2 yıl geçmiştir herhalde, exiftool ile neredeyse %95 civarında toparlamışımdır. Birinde olan tarih bilgisi öbür kopyada yok ama onun çözünürlüğü normalken diğerinde küçülmüş, birinde hepsi tam fakat imajın yarısı bozulmuş vs tam bela bir durum. Hâlâ işlenmesi gerekenler kıyıda köşede duruyor komple bitmiş değil.

    İkinci sonuç da asla kes-yapıştır kullanmamak ve makul bir süre kopyalanan veriyi tutmak. Kesince yapışmayıp kaybolan; aynı isimlendirmeye sahip klasörü kafasına göre sormadan birleştiren, üzerine yazan, içindeki eski verileri silen problemler kaç kere başıma geldi. Özellikle telefondaki aktarmalarda gerçekleşti. En güzel güvenlik ve kurtarma önleminin başı bu duruma düşmemeyi sağlamaktır. Mümkünse de deneyimlemeden öğrenmek lazım. Yoksa acı olur. 😀

  • bunyamins @bunyamins

    Teşekkürler, eyvallah inşallah bir daha işim düşmez ama öyel bir durum olursa Advanced Renamer'e de bakarım 🙂