Paylaş Paylaş

Teknoloji ve Bilim Notları 2023/20

Geçtiğimiz günlerde teknoloji ve bilim dünyasından gözümüze çarpan gelişmeleri derledik.

01:06 - Kulis

11:01 - Merhaba

11:46 - Türkiye’nin ilk uzay yolcuları ile yapılan söyleşi. Yazılı açıklama.

16:34 - Axiom AX-2 görevi başarıyla fırlatıldı.

27:12 - ESA, JUICE uzay aracının sıkışan antenini açmayı başardı ve ISS’ye kenetlendi.

29:57 - NASA, itici sorunları yaşayan Lunar Flashlight görevini sonlandırdı.

35:12 - NASA, ikinci Ay’a insanlı iniş aracını geliştirmesi için Blue Origin’i seçti.

43:36 - İnsan DNA’sı Dünya’nın her yerine yayılmış durumda.

52:38 - Tesla yayınladığı video ile robot alanında kaydettikleri gelişmeleri gösterdi.

59:16 - Yuval Noah Harari: Yapay zeka ve insanlığın geleceği.

01:17:43 - Dünyayı ters gören adam.

01:24:52 - Soru & Cevap

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • oozkan @oozkan

    1:32:00 gibi @hkellecioglu yurtdışında yaşamak ile ilgili orada da kötü şeyler vardır demiş, tabii ki var ama yurtdışında artık vatandaşlık alacak kadar kalmış biri olarak daha 28 yaşında ilk gelidiğim hafta aldığım kararı söyleyeyim: Bu hayatta en çok üzüldüğüm şey, buraya çocukken gelmemiş olmak. Öyle imkanlar var ki çocuklar için, daha ilk hafta karar verdim, çocuğum olursa asla ama asla Türkiye'de büyütmem. Bugün Belçikalı arkadaşlarıma bakıyorum, bizim çocukluğumuz bomboş derslerle vakit harcayarak geçmiş, ki ben başarılı bir öğrenci olmamın yanı sıra profesyonel olabilecek seviyede basketbol da oynadım. Yan bir dalım da vardı, ailemin imkanları orta sınıfın biraz üzeriydi kötü değildi yani ama buraya göre bomboş. Kurulu düzeni falan geç abi, bütün arkadaşlarıma söylüyorum, çocuğunu düşünen gözünü bile kırpmaz, arkasına bakmaz. Bugün girdiğim toplantıdaki takım arkadaşımın karatede 9 avrupa şampiyonluğu vardı, yine ofiste bir başka elemanın olimpiyat altını var. Böyle bir şey Türkiye'de imkansız.

    Çocuklar hemen alışıyor, onlara bir şey olmuyor, senden önce dil öğrenirler.

    • Awacs7n @pesatalim

      Ben de sizle aynı dertten müzdaribim. Geç gidenlerden birisiyim, bizde birisi bir şeyler başarınca genellikle ( genelleme yapmak yanlış aslında ) kendini süper kahraman zannediyor. Benim hoşuma giden kısım ise insanların hemen hemen eşit olması, kazandığın maddi vasıflar seni toplumdan daha üstün yapmıyor. Bizde öyle mi? Zengin doğmadıysan kolay kolay zengin olamıyorsun fakat bence asıl zenginlik eşitlik. 25 ime kadar bomboş geçirmişim diyorum bazen, onların emeklileri ülke ülke gezerken bizimkiler sürünüyor. 24 taksitle elma logosu silariş verince olmuyor maalesef o işler. Sanatla uğraşan toplumlar gelişir, yahu ben 18 yaşındayken ilden ile gitmeye çekinirdim. Çocukları o kadar özgüvenli yetiştiriyorlar ki 18 yaşındaki gençler dünyayı geziyor. Şaka yapmıyorum, kimle tanıştıysam genellikle birden fazla ülkeye gitmiş. Herkes yazları bir şekilde tatile gidiyor, biz ne yapıyorduk 18 yaşında? Size sonuna kadar katılıyorum, bizim toplumumuz gösteriş meraklısı ve son yıllarda adalet anlayışında bile geriye giden bir toplum.

    • oozkan @oozkan

      @pesatalim katılıyorum, çalıştığım bir arkadaş üniversiteden yeni mezunlardandı, Moğolistan'ın steplerini, Laos'u falan gezmiş işe başlamadan. Merak ettim sordum, niye Moğolistan yani, küçükken hep Avrupa'da tatil yapmışlar ailesiyle, değişiklik olsun diye üniversite bitince Asya'da gezmiş. Yine iş yerinden bir arkadaş career-break diye bir şey aldı, 6 ay işi bırakıyorsun, maaşın asgari ücrete düşüyor ama devlet karşılıyor, döndüğünde işe kaldığın yerden devam ediyorsun. Gitti Güney Amerika'yı gezdi 6 ay. Merak edenler Belgium career break diye aratabilir, işsizliğin arttığı bir dönemde önlem olarak çıkmış, sonra demişler ki biz bunu tutalım, gençlere imkan olsun.

    • Awacs7n @pesatalim

      @oozkan İmkan hocam, biz de torpilsiz iş bakıyorduk o yıllarda sabah akşam. Bahsettiğiniz şey için geçim sıkıntısı gibi şeyleri çoktan aşmış olmak gerekiyor. Gelecek kaygısı olduktan sonra gezmek vesaire pek zevk vermiyor maalesef.

  • Burçin BOZKIR @cok_okuyan

    Elon Musk bir kaç sene önce uyarmıştı. Yapay Zeka'nın Dünya çapınca bir konsorsiyum tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirtmişti. Bunun tehlikesini çok önceden görüp, uyarmak istemişti. Volkan çok küçümsüyor A.I. 'ın yapabileceklerini ve insanların hayatını ne kadar kolay manipüle ettiğini. Post-Truth kavramı üzerine biraz okuma yapmasını tavsiye ederim Volkan kardeşimize. Gerçekliği sorgulatır duruma geldiği noktada, hayatın ne kadar kaotik bir hale gelebileceğini öngörmek gerekiyor. En basit örnek Volkan'ın eşinin onu aldattığına (aldatmadığı halde) inandıracak noktaya geldiğinde yapay zeka, bakalım Volkan arkadaşımız hala gülümseyerek bu durumu ciddiye almayacak mı? 😀