Teknoloji ve bilim notları 2017/22
Geçtiğimiz günlerde teknoloji ve bilim dünyasından gözümüze çarpan gelişmeleri derledik.
00:30 - Trump, NASA’nın Mars’tan önce Ay’a odaklanmasını istiyor.
05:07 - NASA, Google’ın yapay zekasını kullanarak yeni ötegezegenler keşfettiğini açıkladı.
08:50 - Blue Origin yeni personel kapsülünün ilk uçuş testini gerçekleştirdi.
10:50 - Yapay zeka alanındaki araştırmalarda ve yatırımlarda ciddi oranda artış var.
15:45 - Bilim insanları Galapagos ispinozlarını yeni bir tür oluştururken gözlemlemeyi başardı.
21:27 - Deprem araştırmaları için fiber kablolar kullanılabilir.
24:26 - Bilim insanları bitkilerin de uyuşturucu ilaçlara insanlara benzer tepkiler verdiğini keşfetti.
27:50 - Manyetik sinir ağları sayesinde aracınız bir hasar oluştuğunu hissedebilecek.
32:21 - İğnesiz enjeksiyon cihazları piyasaya çıkmaya hazırlanıyor.
34:45 - Yeni görüntüleme yöntemiyle kanser oluşumunu klasik yöntemlere göre aylar öncesinden görmek mümkün.
36:53 - İnsanlardan şempanzelere grip bulaşabiliyor ve bu ölümcül olabiliyor.
39:11 - Atmosferdeki artan CO2 miktarı yiyeceklerin kalitesini düşürüyor.
45:29 - Kızlar, erkeklere göre birlikte problem çözme konusunda daha başarılılar.
46:20 - Yüksek zekalı insanları zihinsel ve fiziksel bozukluklara daha yatkın oluyor.
48:41 - Detoks kandırmacasına inanmayın.
54:28 - Yapılan bir araştırma yağmurlu günlerle eklem ağrıları arasında hiçbir ilişki olmadığını gösterdi.
57:37 - Beyaz adamın gücü patatesten geliyor.
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
Tam izleyecek bişey yok derken bu iyi geldi 🙂
Yaşasın. 😀
Geldi.
bu ne güzel bir zamanlama! 🙂
Malesef yarın izlicem
@gamsizm mızmızlanmaya kalmadı 😀
hele şükür beeeee
Bence teknoloji ve bilim notlarının adı "Uzay ve Astronomi Çalışmaları" olarak değişsin 🙂 haberler genellikle galaktik oluyor 🙂
En sevdiğim.
güzel bir sohbet olmuş, her hafta beklediğimiz sabit programlardan oldu artık kolay gelsin.
İspinoz bir kuş türü, oradaki doğal seleksiyon ile oluşan ispinoz kuşu varyasyonları ise evrim olarak nitelendirilebilir mi bilmiyorum. Benim bildiğim evrim denilen teori atıyorum balığın köpeğe dönüşmesi gibi tamamen farklı ve yeni bir canlıya dönüşümü tarif ediyor ve yine benim bildiğim bu konuda hiç bir kanıt yok. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Tüm kanıtlar mevcut ve balığın köpeğe dönüşmesiyle alakalı değil. Bu konu hakkınca Celal Şengörün videoları üzerinden bilgi edinebilir okumanız gereken kitaplar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Bu haberi bilimfili sitesinde gördüm. Orda yaşananın evrime kanıt olmasından ziyade başka bir yerden gelen bir türle yerli bir türn çiftleşmesinden meydana gelen dış görünüşü farklı bir türün ortaya çıkması mevcut. Ortada genetik bir değişim bile yok. Sadece iki türün çiftleşmesi ile ortaya çıkan yeni bir çeşit, varyant var. Bahsedilen ispinoz hala diğer ispinozlarla çiftleşebilecek ve yavru verebilecek durumda. Bu olayı erkek bir kaniş ile dişi kangal çiftleşmesi sonucu ortaya çıkacak ikisine de tam benzemeyen ama ikisinden de bazı özellikleri almış olan yeni köpek cinsinde görebiliriz.
Kısaca bu haberde evrimi destekleyen ya da yanlışlayan bir şey yok. Basit bir melezleşme.
@ozturk-hakan malesef yanlışsınız.Evrim ağacından alıntı yaparak kısaca evrimin tanımını yapayım size.
En kısa tanımıyla evrim, canlı türlerinin popülasyonlarının nesiller içerisindeki değişimi sürecidir. Evrim, genellikle kısa vadede genotipteki (genlerdeki), genellikle uzun vadede ise bu gen değişimlerine bağlı olarak fenotipteki (fiziksel özelliklerdeki) değişimdir.
@ozturk-hakan Evrimi anlamaya, öğrenmeye meraklıysanız bahsettiğim site çok iyi bir Türkçe kaynaktır.
Can bazen espri yapıcam diye gereksiz kesiyor, biraz azaltsa daha sağlıklı olacak.
38:06
Neler yaşandıysa 😀
Can hocam filika kazasında gülmek olmamış. Yakıştıramadım sana. Yaptığın hatanın spontane olduğunu düşünüyorum.