UYAP Rehberi (Basit)
Uzun zamandır aklımda yeni başlayanlar ve stajyerlere yönelik basit bir UYAP rehberi hazırlama fikri vardı. Hatta Ocak ayında bunan yönelik ekran görüntüleri almıştım fakat kaynadıkça kaynadı, araya iş girdi vs. Sonunda yazma fırsatı buldum.
UYAP için adliyelere gitmeden işlem yapmanızı ve dava veya dosya ile ilgili bilgilere ve içerilerindeki evraklara rahat ulaşmanızı sağlayan bir sistem/altyapı denilebilir. Tabi ki bu kadar basit değil ama kısaca böyle özetlenebilir. UYAP hem avukatlar hem kalemler hem de hakimler tarafından kullanılan bir sistemdir. Burada avukatların kullandığı UYAP arayüzü ile ilgili temel bilgileri yazacağım.
1- İlk olarak UYAP'a tarayıcı üzerinden E-İmza veya mobil imza ile giriş yapıyoruz. Burada UYAP için kullandığınız bilgisayar veya tarayıcı ile ilgili zaman zaman sıkıntı yaşanıyor. O konuya bu rehberde değinmeyeceğim zaten internette konu ile ilgili pek çok açıklama yer alıyor. Giriş yapınca karşımıza ilk ekran görüntüsündeki gibi bir ekran geliyor.
2- Burada yapabileceğimiz her şey yan menüde toplanmış durumda. Dosyalarım kısmında işlem yapmak istediğiniz dosyaya farklı arama seçenekleri üzerinden ulaşabilirsiniz. Dosya esas numarası ile arama yapma aradığınız dosyaya ulaşmada en rahat seçenek olduğunu söylenebilirim. Dosyanın türünü seçip numarasını yazarsanız alt kısımda karşınıza gelecektir.
3- Burada çok önemli bir nokta var. Eğer dosyaya sunduğunuz vekalette avukat sayısı nispeten az ise genelde dosyaya atılı olursunuz. Yani erişebilirsiniz. Fakat vekalet toplu bir vekalet ise veya dosyaya henüz vekaleti sunmadıysanız “Vekil değilsiniz” uyarısı gelir. Burada yapabileceğiniz iki şey vardır. İkisi için de erişmek istediğiniz dosyanın kalemini aramanız gerekmekte. Eğer dosyada vekaletiniz var ise kalemi arayarak vekaletinizi olduğunu söyleyerek UYAP’da atattırıp dosyaya erişebilirsiniz.
4- Eğer dosyada vekaletiniz yok ise kalemi aradığınızda atamanızı yapmayacaktır. Bu durumda yan taraftaki menüde yer alan “Vekalet/Cevap Dilekçesi” kısmından dosya ile ilgili bilgileri girerek vekaletnameyi harcı ve pulunu da yatırarak PDF formatında kaleme gönderebilirsiniz. Vekaleti gönderdikten sonra kalemi arayıp işlemi yaptığınız söylerseniz kontrol edip atamanızı yaparlar.
5- Dosyalar ile ilgili kısım haricinde üst kısımda yer alan “İşlemler” kısımdan yaptığınız işlemler ve hareketlerle ilgili bilgi ve durum kontrolü yapabilirsiniz.
6- Yine “Duruşma” kısmında duruşmalarınızın tarih ve saate göre sıralayabilirsiniz.
7-Ve son olarak “SMS işlemlerim” kısmında SMS ile yapılan bilgilendirmeler için ayar yapabilirsiniz.
8- Yukarıdaki 3 özellik/kısımın ardından en sık kullanacağınız dosya içinde işlem yapma kısmına geçelim. Arama kısmının sonuç bölümünden dosyaya tıkladığımızda görseldeki gibi bir üst menünün yer aldığı bir kısma geliyoruz. Burada “Dosya Bilgileri” kısmından dosyanın açık veya kapalı mı olduğu gibi bilgileri görüyoruz. “Taraflar” kısmına ise davanın tarafları ve vekilleri yer almakta. “Evraklar” kısımında ise dosyada yer alan her evrak dijital olarak yer almakta. Dilekçeler ve ekleri, makbuzlar, duruşma zabıtları, bilirkişi raporları, tebliğ mazbataları, tebligatlar. Burada bazı kalemler müzekkere cevaplarını tarayıp dosyaya eklemezler, onun haricinde dosyanın içindeki her türlü evraka bu kısımdan ulaşabilirsiniz.
9- “Evrak Gönderme” kısmından ise dosyaya evrak sunabilirsiniz. Burada sunacağınız dokuman UYAP Dokuman Editör’ünde hazırlanmış “.udf” uzantılı bir dosya olmalıdır. Direk Word’de hazırladığınız evrakı gönderemezsiniz. Burada çıkan arayüz ile evrakın türünü, evrakı, açıklamasını ve varsa ekini girerek evrakı gönderebilirsiniz. Evrakı gönderdikten sonra UYAP gönderildi uyarısı ile beraber bir işlem numarası verecektir. Bu numarayı bir yere kaydetmenizi öneririm.
10- Ödeme kısmından ise Barokart veya Vakıfbank vasıtası ile dosyaya ödeme yapmak mümkün. Bu kısımda ilk olarak mahkeme tarafından kaydedilen bir ödeme olup olmadığını kontrol edin. Eğer mahkeme bir ödeme kaydetmiş ise direk seçerek ödemeyi yapabilirsiniz. Eğer kaydedilmiş bir ödeme yoksa “Yeni” kısmında ödeme yapacağınız miktarı ve bu miktarın türünü kendiniz elle seçerek de ödeme yapabilirsiniz.(Gider Avansı, Nisbi Temyiz Harcı vb.) Ödeme yapacağınız meblağ veya ödeme türü ile ilgili bilginiz yoksa dosyanın kalemini arayıp UYAP’a kaydetmelerini isteyebilirsiniz. Ödeme yaptığınızda ödemeye ilişkin makbuzlar “Evraklar” kısmında “Dosyaya eklenen son 10 evrak” bölümüne düşer.
11- Son olarak “Tah./Red. Bilgileri” kısmından dosyaya yapılan ödeme ve dosyada para bulunup bulunmadığı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
#UYAP ’da yapabileceğini temel işlemleri yukarıda yazdıklarımdan yararlanarak rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Takıldığınız yerde kalemleri arasanız çoğu siz yardımcı olacaklardır. Zaten kullana kullana rahatlıkla öğrenirsiniz.
UYAP kullanmak kesinlikle pek çok açıdan çok rahatlatıcı, özellikle stajyer veya büro çalışanıysanız. Uzaktaki hatta başka şehirdeki bir adliyedeki br işi yerinizden hiç kalkmadan halledebiliyorsunuz. Takıldığınız yer olursa bu inceleme altıdaki yorum kısmından yardımcı olabilirim. Herkese kolay gelsin. #akış #hukuk #UYAP










Vatandaş açtığı davayı nereden takip edecek uyap üzerinde? Mahkemeden uyap'a kayıt yapılmıştır diye kağıt verilmiş ama ben bulamadım sorgulayacağım yeri.