Logitech G604 Lightspeed Kablosuz Gaming Mouse

Yıllardır kablolu mouse kullanmaktan ciğerim solmuş kendim ve eskimiş farem için yeni bir mouse bakmaya karar verdim. Eski a4tech bloody mouse (GUN 3 V7) beni üzmüyordu lakin hem eskimiş hem de scroll tekerleğinin rahat dönmemesinden aldığımdan beri şikayetçiydim. 2013ten 2020 yılına kadar idare etti yine de...

 

kablosuz mouse evet rahatlık sunuyor lakin pek çok dezavantajlarını beraberinde getiriyor. özellikle kablolu oyuncu mouseun size sunduğu 1ms  ve 1000hz özelliği aynı fiyat çerçevesinde kablosuz mouselarda son derece uzak özelliklerdi.

Marka marka model model araştırırken hoşuma giden bir mouse buldum. Lakin Logitech 604ün fiyatı model numarası gibi 600lü rakamlarda olduğundan beni düşündürmedi değil.

Ama eğer rahatlık konfor arıyorsanız özellik, tuş, fonksiyon arıyorsanız dahası bilgisayara hükmettiğiniz bir parça olduğundan taviz vermek para vermekten daha zor geldi ve parasını verip aldım. Şimdi gelelim özelliklerine...

 

Teknik Özellikler

  • FİZİKSEL ÖZELLİKLER
    • Yükseklik: 130 mm
    • Genişlik: 80 mm
    • Derinlik: 45 mm
    • Ağırlık: 1 adet AA pille birlikte, 135 g
  • İZLEME
    • Sensör: HERO™ 16K
    • Çözünürlük: 100 – 16.000 DPI
    • Sıfır yumuşatma/hızlanma/filtreleme
    • Maks. hızlanma: > 40 G
    • Maks. hız: > 400 IPS
  •  YANIT VERME
    • USB veri biçimi: 16 bit/eksen
    • LIGHTSPEED Kablosuz bildirim hızı: 1.000 Hz (1 ms)
    • Bluetooth bildirim hızı: 88-133 Hz (7,5-11,25 ms)
    • Mikro işlemci: 32 bit ARM
  • PİİL ÖMRÜ
    • LIGHTSPEED modu: 240 saate kadar (aralıksız oyun oynama)
    • Bluetooth modu: 5,5 aya kadar (standart kullanım)
  • DİĞER ÖZELLİKLER
    1. Çift modlu yüksek hızlı kaydırma tekerleği
    2. Kart üzerinde bellek
    3. Mekanik Düğme Gerginliği Ayarlama Sistemi

 

 

Ergonomi ve Tasarım

Ergonomik olarak daha önceki kullandığım mouse a göre daha yüksek ve avucu dolduran bir tasarımı var. Şahsen eski mouseuma göre daha ergonomik geldi bana. Daha rahat kullabiliyorum.

Ergonomik olarak iyi olmasına rağmen tasarımda bir kaç eksiklik yaşamadım değil. Scroll tekerleğinin üst kısmına yerleştirilmiş fonksiyonel tuşlara alışıktım ben. bu fareye geçince elbette bir alışma süreciniz oluyor. Gerçi yine aynı yerde tuşlar var ancak birisi tekerleğin tırtığını açıp kapatırken diğeri bağlantı seçeneğini değiştiriyor. Yani herhangi bir fonksiyon atayamıyorsunuz.

Tuşlardan bahsetmek gerekirse normal fare tuşlarından hariç 10 tane fonsiyon atayabileceğiniz tuşunuz var. Sanırım en yabancılık çektiğim sağa sola scroll tuşları oldu. yandaki tuşlara basmak gayet kolay.

Kullanıcı Deneyimi

Fareyi satın alıp elime ulaştığında beni etkileyen ilk şey scroll tekerleği oldu. Hem Scroll tırtıklı olmasına rağmen daha rahat dönüyordu hem de tırtıksız modu ve tekerleğin metal olması dolayısı ile teknoseyir gibi uzun uzadıya giden sitelerde çok hoşuma giden bir hissiyat verdi bana...Aslen logitech bu özelliği pek çok faresinde kullanmış ve mağazalarda daha öncesinde denemiştim ama bir cihaza bağlı değildi. stress çarkı gibi kullanılabilir o derece güzel bir şey 🙂 Sanırım birdaha asla eski tip scrollu fare kullanamam gibi geliyor. Bir kaç ay sonra eski mouseumu elime alınca o kadar kötü bir hissiyat yaşadım ki bu fareyi mi kullanmışım bunca zamandır diye geçti içimden...Başka bir mouse da bu özellik yok bildiğim kadarıyla veya bana denk gelmedi..

Mouseun diğer tuşlarının diğer farelere göre bir espirisi yok . Hatta kısa vadede bozulduğuna dair pek çok geribildirim görmüştüm. Bakalım ben de bunu bizzat deneyerek göreceğim...tek dileğim garanti süreci içerisinde bozulmasın yeter. Zira kendim düzeltebilecek olsam bile bu derece pahalı bir farenin garantisini bozmak istemem.

Cihazın ikinci modu olan bluetotoh özelliği sayesinde kolayca bilgisayara, tablete ve telefona bağlayabildim. Bluetooth ile hiç bir sorun yaşamadım. Bluetooth modunda kesilme atlama vs olmadı. Keza diğer kablosuz modunda da alıcı ile fare doğrudan gördüğü sürece bir sıkıntı çıkmıyor. Alıcısı için kutudan uzatma kablosu çıkıyor ve alıcısı için farenin içinde bir yuva var. Aynı zamanda pil yuvasını kapatan kolaylıkla çıkarılıp takılan mıknatıslı bir kapak tasarlanması da güzel olmuş.

Yazılım

Ettiğim küfürlerin hesabı verilir de yaşadığım saçma salak tecrübelerin hesabını kim verecek... Bunun yazılımını yapan mühendisin okuduğu mektebin  diye devam etmek isterdim ama neyse...

Yahu bu kadar saçma sapan bir yazılım olur mu ya... Bu kadar işi zorlaştıran bu kadar işi yokuşa süren bu kadar empatiden yoksun sezgi özürlü bir şey olabilir mi... kıçı kırık a4techin yazılımı buna bin basar. Tuşlar sekmesinde print tuşu koymayı unutmuşlar. Yazım hatası bile var. Tuş atamayı sürükle bırakla yapmışlar ama işi daha zorlaştırmışlar.

Saçma sapan bir profil olayı var zaten. Ben normalde bu fareyi kendi belleği var yazdığına güvenerek aldım ama ghub yazılımını kapatınca atadığım ne varsa hepsi işlevsiz kalıyordu hatta bir alışveriş sitesinde bu fareyi alan biri kendi belleği yok yazıp sırf bu yüzden 3 yıldız vermiş aha mıçtık dedim içinden. neyse ki zor da olsa tesadüfen de olsa buldum. Kendi belleğine yazılım gereksinim olmadan tuşları kaydedebiliyormuşuz!!!

Sırf yazılımla kullansınlar arkaplanda ghub açık kalsın diye öyle bir yere öyle bir mantıkla yerleştirmişler ki kaç aydır kullanıyorum yeni keşfettim...Fareden o derece soğumuştum ki inceleme yazasım bile gelmiyordu sırf bu yüzden. Diğer taraftan mesela iki tuşun birine ses açma diğerine ses kapatma yerleştirdim. Cihazın hafızasına kaydetmediğinizde bu tuşa basılı tuttuğunuzda ses açılmaya veya kapanmaya devam etmiyor yani döngüsel çalışmıyor. Aynı ayarları kaydettiğinizde ise bu tuşlar ne hikmetse döngüsel çalışmaya başlıyor. Hayır yani bluetooth özelliğide olan bir cihazın yerleşik hafızasının olmaması gerçekten çok kötü olurdu. Malum androidde ghub vs hak getire...

Yazılımı hala tam olarak çözebilmiş değilim. profil olayı var. gshift olayı var. yerleşik mod olayı var. kendi hafızasına kaydetme yani "yuva" olayı var. hepsi karman çorman. bunun  bir dersi olması lazım. başka türlü üstesinden gelinecek gibi değil.

Pil Ömrü

Cihazın pil ömrü en üst ayarlarda 240saat. Tek bir kalem pil ile çalışıyor. Bir tane duracell pil kutu içeriğinde mevcut.(bi zahmet) Aldığımdan beri kullanıyorum sanırım bir kaç ay olmuştur ve dahası 1000hz 1ms olarak çoğunlukla masaüstünde kullandım.Yazılım yanlış göstermiyorsa pil doluluğu hala tam. Aslen lion şarjlı fareler daha avantajlı görünse de lion pillerin eskimesi ve memnun olduğum pil performansı açısından kalem pilli olması beni gayet tatmin etti..Tabi kullanmadığım zamanlarda on off düğmesi hep ON olarak kaldı.yani hiç kapatmadım.

 

Son olarak cihazın genel olumlu ve olumsuz taraflarını sıralayacak olursam

Olumlu

  • Tırtıklı ve tırtıksız metal scrool tekerleği
  • 1000HZ 1MS  olması
  • Bluetooth desteği
  • Çoklu tuş yapısı ve ergonomisi
  • Sensörün stabil çalışması (cam dışında denediğim çoğu şey de sapma yapmadı)
  • Farenin içindeki firmware güncellenebiliyor.(evet fareyi güncelledim 😁)

Olumsuz

  • Fare ayakları metal veya daha kaygan bir malzeme olabilirdi.
  • Yazılımın allah belasını versin.
  • Oyuncu mouse u ama RGB yok. (minicik bir bildirim ledi bulunuyor. Bluetooth ve Dpi ayarlarında renk değiştirerek ve yanıp sönerek bildirim veriyor her zaman çalışmıyor)

Sonuç

Günün sonunda memnuniyetle kullandığım bir fare.Aklımda uzun zamandır bluetooth mouse alma düşüncem vardı bu gereksinimi de çözmüş olduğu için ayrıca memnunum. yazılımı umarım baştan yazarlar. benim için şuan yazılım farenin güncellemesini ve ayarlarını yapıp silinmesi gereken tek kullanımlık maske gibi değersiz ama ihtiyaç duyduğumuz bir şey...

Sormak İstediğiniz kısımları buradan sorabilirsiniz. Atladığım yerler olabilir. Tek bir çırpıda yazdığımdan eksiklikleri ve bazı hatalar olabilir. Zamanla gerekli gördükçe düzeltme ve ekleme yapabilirim

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Temp @temp

    Hayatında yapacağın en büyük hatalardan biri Logitech mouse almak olur diyebilirim.
    Ben bu kadar dandik bir mouse görmedim. Kimseye de önermiyorum. Her fırsatta söylüyorum.
    Ama almışsın bir kere hayırlı uğurlu olsun. 🙂

    • Höşelek @benvaryaben

      şimdilik memnunum. en azından bu model için konuşuyorum. alternatifi yok ne yazık ki...

    • muratb @muratb

      29 ocakta aldım G604, 2 hafta sonra sol tuş çift tıklamaya başladı şuan zirve noktasında. Kronik bu modelde, yakında sizin üründe de başlar. logitech'den ticket açtım video istedi seri numarasını gösrerir şekilde, çektim video gönderdim, sonra fareyi imha edin bunu videoyla kaydedin diyor, ama seri numarası görünür şekilde aydınlık olmalı diyor. Eğer seri numarası görünmezse, ortam aydınlık olmazsa garanti sürecini iptal ederiz diyor. Destekteki eleman hindistanlı türkçeyi tam anlamıyorda. Ben kullanıcı olarak bu kadar uğraşmak zorundamıyım. 600 lira vereceğim ve bu kadar uğraşacağım. Daha önce 602 vardı bir daha şans vereyim dedim ama yok bezdirdi logitech.

    • Höşelek @benvaryaben

      @muratb 10.03.20 tarihinde elime ulaşıp kullanmaya başlamışım şimdi yanlışlık olmasın diye baktım.
      kısaca 1 ayı geçmiş. şimdilik bir sıkıntısı yok. en kötü fare bile 2 haftada bozulmaz. bozulduysa başka etmenler araya girmiştir(kötü depolama şartları vs vs)
      çift tık veya tıklamama sorunu için blog yazdım. tamiri basit. lakin garanti sürecini bozmak istemem. en azından 2 sene dayansın yeter. daha önceki kullandığım tüm fareler belli bir süre sonra çift tık veya tıklamama problemi oldu er yada geç. logitech ile doğrudan bir alakası olduğunu sanmıyorum.

      diğer yandan sunduğu özellikler bakımından çok bir alternatifi yok. 250hz lik kablosuz fareler kullanmak hiç mantıklı değil. gözle görülür fark oluyor benim açımdan. alternatifi üretilen fareler de aşırı pahalı. razer veya corsair fiyatlarına bakabilirsininiz.

      benim açımdan en azından şimdilik bu model beni genel olarak memnun etti. gerisi zaten alacak olanın taktirinde...

    • Höşelek @benvaryaben

      @benvaryaben yanlış hesap yapmışım. 5. aydayız. 2 ayı geçmiş...
      😁

    • muratb @muratb

      @benvaryaben Evet bu tipte kablosuz bi Corsair modeli var sanırım, çok model yok, ben tuş sayısının fazla olmasını seviyorum, fakat garanti sürecinin böyle saçma bir halde olması üzücü.

  • Frat Orak @fratorak768

    Steelseries seviyorum ama bu ürün gayet kibar gecikmeyi bilemem ama küçük bir eli olanlar ve tepkime süresini önemsemeyenler için güzel bir fare

  • Frat Orak @fratorak768

    Olumsuz özellikleri kısmında yazılımın allah belasını versin demesi tam anladığım dil oluyor bana işte böyle şeylerle gelin

  • ismet korkut @ismet-korkut

    Çok kullanış bir mouse kullanış ve rahat

  • muratb @muratb

    Bugün de orta tuş ruhunu teslim etti, garanti süreci düzgün işlese yanmayacağım, gönderemiyorum da ürünü.

  • Boba Fett @bobafett

    Altı ay sonrasında uzun dönem yorumunuz nedir?

    • Boba Fett @bobafett

      @benvaryaben G602, makrolarda sorun yaratıyor. Ctrl+V ve Ctrl+C komutları bazen çalışıyor, bazen tekrarlıyor. Bir kere de orta teker tıklama işlevini kaybetti, servis yenisini yolladı. Burada yazan çift tıklama sorunu bende olmamış ama yaşayan çok. Fareye çok alıştığımda Ironclaw RGB ve MX Master kullanırken eskiyi arar oldum.

      Tamir bloğunuz güzel olmuş, ihtiyaç halinde işe yaracak gibi. Teflon matları tekrar kullanabildiniz mi? Başka bir üründe kullanılmaz hale gelmişti. G602'yi de güvenipte açamamıştım.

      Bugün Amazon US fareyi $44'a satmış, kargo ve gümrükle $60 civarına denk geliyordu. Takipteydim, işten bakmayı unuttum kaçtı. Amazon DE, tüm masrafla 102€'a satıyor, bizdeki şube aynı ürünü 690₺'ye satmakta. Bizim pazar da bin liraları bulan fiyatı var, nereden alacağımı şaşırdım. 😀 G602'yi 30$ almıştın dört yıl önce.

    • Höşelek @benvaryaben

      @burakadagun mouse un altındaki pedleri diyorsanız evet tekrar yapıştırdım ve kullanıyorum. ama teflonmudur zannetmem. klasik farelerin altına yapıştırılanlardan....

      logitechin yazılımı gerçekten berbat. yazılımınından bir kez ayarlayıp yerleşik hafızaya attıktan sonra silinmesi gereken bir yazılım. mesela sesi aç olarak kısayol atıyorum teker teker basmam gerekiyor. aynı ayarları yerleşik hafızaya attığımda ses bu sefer uzun basarak kontrol edilebiliyor. yazılımını ayarlamak gerçekten zor. yerleşik hafızayı bulana kadar akla karayı seçtim. hiç sezgisel değil.

      ben fareyi 633 liraya almıştım.şimdi bin lira olmuş.ülkemin saçma sapan sancıları bunlar. ona yapacak bişey yok...

    • Boba Fett @bobafett

      @benvaryaben Yazılım konusuna katılıyorum, eski sürüme göre kullanımı daha zor ve karmaşık. Corsair'in ICue yazılımı da benzer sıkıntılar var. Yazılım ve donanım komutları farklı olabiliyor. Hatta bluetooth ile cihazı görmüyor, roma yazmak için usb bağlantı istiyor. Yazılım konusunda iki firmanın da sıkıntıları mevcut.

Bu ürünle ilgili tüm incelemeler