Gainward RTX 4070 Ghost İnceleme
Bu bir inceleme ancak performans testleri ve teknik özellikler gibi RTX 4070'e ait internette bulabileceğiniz şeyleri içermeyecek. Daha çok Gainward'ın bu versiyonunu alanları neler bekliyor onun üzerine.
Bu modeli tercih etmemin sebebi birinci olarak fiyat avantajıydı. Bu modeli Hepsiburada'dan 18 bin liraya aldım. Diğer modellerden 2000 TL uygun fiyatlıydı. Birincisi iki fanlı bir kart tercih etmeliydim çünkü kasama uzun kartlar sığmayacaktı. Ben de iki fanlı en ucuz modeli aldım çünkü özünde bütün RTX 4070 kartlar aynı GPU'u içeriyor. Ancak fiyatın uygun olması da bazı şeylerden kısılarak mümkün. Bu da en başta soğutma sistemiyle oluyor. Gainward RTX 4070 Ghost piyasada görebildiğim en zayıf soğutma sistemine sahip. Öyle ki aşağıda da görülebileceği üzere soğutma bloğunun kalınlığı fanlar dahil 2 slotun altında kalıyor.
Tabi soğutması zayıf dedim ama bu kartın fazla ısındığı anlamına gelmesin, sadece soğutma başarımı diğer versiyonların altında kalıyor. Yine de bu yaz sıcaklarına rağmen en kötü senaryoda 82 dereceyi gördü.
Kartın kendisini az soğutabilmesinin yanında başka sorunlar da var; iki fanlı yapısı sebebiyle tam CPU fanının önüne sıcak hava üflüyor. Bu da gaming sırasında İşlemci sıcaklığının neredeyse ekran kartına yaklaşmasına sebep oluyor.
Burada aklıma ilk olarak işlemci fan devrini en düşüğe aldığım gelmişti. Zira Ryzen 5600 ve daha önceki kartım RX 6600 termal açıdan uyum içinde çalışıyorlardı ve işlemci fanı ve diğer fanları boşta en düşük devirde çalışacak şekilde ayarlamıştım. Bu sayede yükte bile 72 dereceyi geçmiyordu. Ancak RTX 4070 ile birlikte ikisi de 80 dereceyi zorlar hale gelmişti. Ben de fan devirlerini tekrar optimize etme yoluna gittim ve egsoz fan devrini daima tam gaz çalışacak şekilde, işlemci fanını ve diğer fanları da boşta yüzde 50 çalışacak şekilde ayarladım. Bu sayede hava tahliyesini hızlandırarak, ekran kartının saldığı sıcak havanın işlemciyi etkilemesi olayını azaltmış oldum. Bu sayede hem Ryzen 5600, hem de RTX 4070 ikisi de yükteyken 76-77 dereceyi görüyor. Bu stres testlerini de OCCT ile yaptığımı belirteyim yani bu değerler gerçek hayat deneyiminde karşılaşılmayacak değerler. Sadece işlemci yükteyken de max 72 dereceyi görüyor.
Bu sıcaklık sorununun tek sebebi elbette sadece ekran kartının yukarı verdiği havanın işlemci fanına yakın olması değil. Bir diğer sebep FSP CMT141 kasamın küçük bir kasa olması. Bu kasa nispeten de eski olması sebebiyle mesh ön panele sahip değil. Bunun etkisini tüm sistem yükteyken kasanın ön kapağını çıkardığımda hem işlemci hem ekran kartının sıcaklıklarının 5 derece birden düşmesiyle anlayabiliyorum.
Bir diğer problem ise kartın fanlarının tam hızda çok gürültü çıkarması ancak bu ses %80'lerden sonra rahatsız edici hale geliyor. Bu seviyeye kadar rüzgar sesi gibiyken bu seviyeden sonra uğultu başlıyor.
Velasıl eğer benim gibi nispeten küçük ve hava transferi zayıf bir kasaya sahipseniz daha iyi soğutma performansı sunan modelleri tercih etmeyi düşünebilirsiniz. Özellike üç fanlı modellerde havayı yukarıya üfleyen üçüncü fan işlemciden daha uzakta olacağı için bu sorun daha az hissedilecektir. Yine de böyle modellerin bile küçük kasalarda aynı sorunlarla karşılaşması muhtemel zira üç fan ve daha büyük soğutma bloklarının bile ısının kasa içerisinde birikmesi sorunundan etkileneceği aşikar. Eğer ki özellikle işlemcinin sıvı soğutmaya sahip olduğu havadar bir kasanız varsa benim yaşadığım sorunları Gainward RTX 4070 Ghost modeli ile dahi yaşamayacağınızı tahmin ediyorum.
Anakart ve ekran kartı tasarımları bir türlü evrim geçiremedi 😀 Yaprakları yatay değil de dikine yapsalar daha yararlı olacak gibi, ısıyı içeri atıyor, dışarı atmalı bence.
Hayırlı olsun, serin serin kullan.
Bence çok masraf etmeden kasayı mis gibi yaparsın. Kasanın önü böyle https://img.imgyukle.com/2023/07/05/rB5s8R.jpeg , bunu kırmızı ile çizdiğim yerlerden zaten çıkıntı kesebilirsin. Kestikten sonra boşluğa Alüminyum sineklik teli veya çelik sineklik teli var mesh gibi metal kalın olurlar onlardan kestirip birebir kestiğin yere oturtabilirsin. Ama hazır kestirirsen pahallıdır, metresini bir 400 500 liradan en az satarlar. Maliyetten kısarım dersen https://www.hepsiburada.com/ehla-hibsan-eurostar-aspirator-filtresi-18-8-x-48-3-cm-pm-HB00000H2XJM bundan alırsan ölçüleri de belli zaten 18.8'e 48 küsür cm birşey. Bunu da çerçevesinden çıkartırsın mis gibi mesh telin olacak. Onu da laps diye ön panele geçirirsin içerden ama boşlukları içerden gene sıcak silikonla doldurursun işlem tamam. Ha kasa siyah bu beyaz yada metal vs olmaz dersen de birtane ufak kutu mat siyah sprey boya işini görür. Fıs fıs fıs gazete serip bunu boyar öyle takarsın. Birde ön tarafa birtane daha ekran kartı hizasından fan da alırsan şu sistemde baya iyi sıcaklıklar elde edersin. 😀
Güzel fikir 😀 Aslına ön paneli komple çıkarsam dediğin gibi baya rahatlar içerideki hava. Ön portları da kullanmıyorum. Ama tek sorun güç ve reset tuşları. Onlara muhtaç olmasam ön paneli çıkarıp kasanın kutusuna koyarım.
@burakozyurek O olmaz ya, biri usb bellek verse yada sen bir iş için kullansan nabacan kasanın arkasında mı takacan ? 😀 görüntü güzel olmaz zaten. 😀 Kesip biçersen ama iyi olur. 😀
@orcun USB hub bağlı kasaya ama şöyle bir fikrim var denemeye karar verdim. Ön paneldeki oluk kısımlarında hava delikleri var. Onların yarısını yan keski ile kesip delikleri büyütmeyi planlıyorum. Sonuçlarını paylaşacam. 🙂
iyi gunlerde kullan.
Adana'da gündüz camlar açık test etmediyseniz 82 derece masaüstü bir GPU için oldukça yüksek.
@achfighter Kocaeli'nde camlar açık test ettim sayılır mı 🙂 Bunları yazdığım zamanki sıcakları tam hatırlamıyorum ama o günden bu yana tam yükte 80 civarında ve fanlar da %60 civarında geziyor hep. RTX'li oyunlarda biraz daha fazla oluyor ama bunu kasamın küçük, mesh olmayan ön panele sahip olmasına bağlıyorum.