Adata XPG SPECTRIX S40G RGB PCIe Gen3x4 M.2 SSD
SSD lerin pahalı olduğu zamanlarda 225 liraya aldığım 128gb Sandisk SSD Ultra Plus diskim son zamanlarda yetmemeye başladı. Uzunca bir zaman aklımdayken ani bir kararla bu marka ve modeli sipariş verdim.
Ürün elime geçer geçmez sıfırdan bir windows kurdum. Temel yazılımları yükleyip test yazılımlarını da hallettim. Şimdi gelelim ürünün performansına..
Kullanıcı Deneyimi ve Performans
Ürünün performans testlerini farklı koşullar altında farklı farklı programlarla deneyimledim. Daha önce m2 disk hiç kullanmamıştım ama gayet sorunsuz bir şekilde takıp üzerine windows kurdum.
bi kaç günlük deneyimlerimden yola çıkarak şimdilik gayet güzel bir ürün olduğunu söylemeliyim.
aslında adata markasıyla sanırım 2007 yılında 1gb flash diski dışında bir ilişkim olmamıştı.şimdiye kadar mekanikte wd, hafıza kartı ve ssd lerde sandisk kullanıyordum. adata benim için çok yeni.zamanla umarım beni üzecek durumlara sokmaz. hayırlısı diyip başlayalım...
ilk olarak ürünün windows kurulumu sonrası performans testi...
İkinci olarak disk doluluğunun %90ve üzeri olduğu senaryo:
Ürünün performansı gayet iyi görünüyor. Ancak parkdale programıyla farklı bir senaryoyu daha denedim.Yaklaşık 100GB bir dosya oluşturup test etmeye çalıştığımda 70-80gb yazma sonrasında hızlar simetrik olarak düşmeye başlamakta ve 200mb/sn lere kadar düşmekte...Bu sırada ürünün ısı değerleri 76 derecelere kadar çıkmaktaydı. Acaba bu ısınma sonucu oluşan bir hız kaybı mı diye test etmek için aktif olmayan kasa fanlarını çalıştırıp bu şekilde denedim. Cihaz aynı testte 48 dereceyi geçmedi ancak bir önceki testte olduğu gibi 70-80gb sonrası hız düşüklüğü yaşamaya başladım. Bu senaryonun günlük kullanımda yaşanması gerçekten imkansıza yakın. Belki sürekli yedek alıp büyük dosyalarla transfer yapan kişiler için bir kriter olabilir. Ancak ben sistem diski olarak kullandığım için benim açımdan bu pek bir sorun değil.
Ayrıca sistem konfigirasyonu (Anakart özellikleri pcie bant genişliğinin hangi portlar arasında paylaşıldığı ve bu portların kullanılma durumu) bu şahsi testlerin sonuçlarını değiştirebileceğini unutmamak lazım.
Ürünün ısınma sorunu olduğu yazılmış bazı yerlerde.Ancak masaüstü kullanımda 40lı derecelerde geziyor. Keza oyun oynarken de 40 lı dereceleri geçtiğini görmedim. Üstelik kasa fanlarının kapalı olduğu şartlarda denedim. Kasa fanlarını açtığımda en zor şartlarda bile 48 dereceyi geçmiyor. Kasa fanları kapalı olduğunda 76 dereceyi geçmiyor. bu sıcaklıkların cihaza herhangi bir zararı olacağını düşünmüyorum.
Son olarak cihazın sağlık yüzdesinin kısa sürede düştüğü ile ilgili bazı arkadaşlarımızın sıkıntı yaşadığını gördüm.14saatlik kullanım sonrası cihazın sağlığı hala %100. ilerleyen zamanlarda aksi bir durum görürsem eklerim...
Sonuç
Cihazın 256gb fiyatı 350 lira. Bu bakımdan performansına göre verdiği sonuçtan şimdilik memnun kaldım diyebilirim. RGB yi benim gibi sevenler için XPG RGB yazılımı ile gayet iyi çalıştğını ve göze hitap ettiğini söyleyebilirim. Tabi bu işin eğlencesi...
Ürünün anasayfasında 3000mb yazmadan bahsetmekte ama 1000li rakamları geçememektedir. Sanırım gördüğüm en olumsuz tarafı bu. Firmware dosyası da bulunmakta.Sorunsuz yükleyebilirsem olası bir değişikliği edit olarak eklerim...
Edit: Firmware yüklemek istiyorsak sistem diski olmaması lazımmış 🙁 neyseki güncel sürüm yüklüymüş zaten.
#Adata #SSD #M2SSD #M2 #XPG
Ürünün Anasayfası ve yazılımlar: https://www.xpg.com/tr/feature/610/
14 saat test için erken değil mi hocam 🙂
8 saatte yüzde 1 azalmıyor için yeterli bence 🙂
3500/3000 diyipte 1200 vermesi çok saçma.
3300/1200 olmuş bu
@makineci Isındıkça hdd hızlarına düşüyor. 76 derece disk için çok yüksek olduğu için iade etmiştim ben.
@alper212 ısındıkça diyorsunuz mesela ben oyun oynarken bu hızlara düşer mi? Yoksa illa 20-30gb kopyalamamı yapmam lazım?
@alper212 ısındıkça değil. Farklı bi sebepten düşüyor. İmcelemede 48 derecede de düştüğünü belirtmiştim
@benvaryaben Öyle olması daha kötü. Nvme sonuçta bu.
@alper212 günlük kullanımda karşılaşacağım bir senaryo değil. Bunun pek çok sebebi olabilir. İlerleyen zamanlarda sebebini öğrenebilirsem buraya yaZarım.
@benvaryaben nvme almanın amacı hız kazanmak hocam. Kendinizi günlük kullanımda sorun yaşamam diye kandırmanın anlamı yok. O zaman 120 gb sata ssd alsam da günlük kullanımda karşılaşmam 😀
@alper212 hızla ilgili bir problemim olmayacak Çünkü normal bir kullanımda hız düşmüyor.ayrıca sistem performansı isteyen okuma yazma hızına değil iops değerlerine bakar.