Bando nefeslilerinin katkısıyla birbirinden leziz Rage Against The Machine, Tool ve Audioslave cover'larına imza atan Brass Against'ten bu sefer bir War Pigs performansı gelmiş. Vokalist abla, öncekilerin bir hayli gerisinde (hatta en baştaki "generals gathered in their masses" dizesinin sonunda tam bir felaket) olsa da sonlara doğru sevdim.
#TSMetalcileri #BirazMüzik
Hayatta her şeyi ciddiye alıp, ilgimizi çekmeyen şeylerden bu kadar nefret etmemek lazım. 🙂
Cover'lar konusunda ise, uzun süre müzikle uğraşmış biri olarak orijinalinden çok daha iyi icra edilmiş, bestecilerini bile etkilemiş onlarca cover'a denk geldiğimi söyleyebilirim.
Bende de genelde şarkıların orijinaline aşinalık olduğundan; cover, remix, bilmem ne versiyonu vs duyunca beğenmiyorum. Güzel bir şeyin içine etmek gibi geliyor cover olayı. Güzelse bırak güzel kalsın, yeni şeyler çal, yeni şeyler söyle.
@orcun Sanirim cover meselesini yanlış anlamışsınız. Cover'daki amaç eserin orijinalini bire bir taklit etmek değil zaten, öyle olsa "çakma" tabirinize hak verebilirdim ben de. Amaç bilinen bir esere kendi yorumunu getirmek, dinleyenlere orijinaliyle karşılaştırıp keyif alma imkânı sağlamak. İma ettiğiniz gibi emeksiz bir önceden yazılmış notaları icra etme işinden ibaret değil dolayısıyla. Zaten Türkçe'si olan "düzenleme" kelimesini kullanırsak bu ortada. Önemli klasik orkestral eserler dahi yillar boyunca değişik şeflerin elinden geçerek özünü buluyor. Rite of Spring'in bir bestekarı olan Stravinsky'nin yönettiği kaydını, bir de yillar sonra Bernstein ya da baska bir ünlü şef tarafindan yönetilen kaydını dinlemenizi tavsiye ederim.
Bunun dışında @nuguryurtsever Brass Against'i kütüphaneme kazandırdığın için teşekkürler. Evet gerçekten de vokal eskilerine göre biraz geride kalmış ama özellikle o kıvırcık saçlı hanımefendi fazla iyiydi zaten :).
@orcun Müzikle, müzik yapısıyla falan ne kadar ilgilisiniz bilmiyorum, ama söyledikleriniz müzikal anlamda korkunç yanlış bir bakış açısı. Cover sevmemek tamamen kişisel tercih, ama "üstüne pek uğraşılmamış" ve "çakma" gibi ifadeler kullanmak başka bir şey. Yüzlerce yıllık müzik tarihini bir anda yok ediyor zira. Bundan kaçının derim. Ben sevmiyorum deyip kestirip atın bence.
Bu arada pek çok cover'da Korn'un bütün diskografisinin toplamındaki müzik yapısından çok daha fazla emek olabilir müzikal anlamda bunu da belirtmeden geçmeyeyim. 🙂
@orcun Siz sevmiyorum demekten elbette kaçınmayın, ama uğraşılmamış şeklinde genelleme yapmaktan kaçının demeye çalışıyorum. Zira en düz tabirle müzikle çok alakanız olmadığı sonucu çıkabilir böyle bir söylemden- ki ben öyle olduğunu düşünmüyorum. İnsanların sevmedikleri şeyleri gereksiz ve kötü olarak yorumlamaları sosyal medyada acayip bir şekilde yayılıyor, ama sanıldığı gibi bu insanları pek de "cool" göstermiyor. Dediğim gibi müzikal anlamda Korn'un bütün diskografisinin toplamından daha büyük bir emekle üretilmiş birçok cover örneği verilebilir.
Bir dinleyici için biraz nota ve müzik teorisi bilgisi edinmek çok zor değil. O zaman belki beni daha net anlarsınız. 🙂
Bu arada elbette sizin söylediğiniz amaca hizmet eden cover'lar da var. Ancak öte yandan müzik piyasasının bugün geldiği nokta da çok farklı değil. Orijinal eserlerin de %99'u müzikal anlamda birbirlerinin kopyası, aynı şablon üzerine oturtulmuş birer illüzyon.
@orcun Yukarıda söylemeye çalıştığım şeyin en güzel örneği Korn mesela. İlk birkaç albümü benim de hoşuma gidiyor olsa da aynı şablon üzerinde oluşturulmuş son derece basit bir müzikten bahsediyoruz. Adamlar, bir anlamda tek bir parçalarının cover'ını yapıyor yüz yıldır. Şablon aynı şablon. Müzikal anlamda Korn verilebilecek en kötü örnek oldu. Sözlere hiç girmiyorum zaten. Bu yüzden Korn'un tüm diskografisinden daha ciddi müzikal derinliğe ve emeğe sahip bir ton cover örneği verilebilir dedim.
Spesifik olarak parçalar üzerinden gideceksek bu muhabbet 5 yıl sürebilir. Şimdi burayı sayfalarca örnekle doldurmaya gerek yok gecenin bu saatinde. Ben söylemek istediğinizi anlıyorum, ama sadece daha geniş ve doğru bir perspektiften bakmanızı sağlamaya çalışıyorum. Cover sevmemeyi anlarım, ama cover'larda emek olmaz fevkalade yanlış bir bakış açısı.
@orcun Bence müzik üretim/ yaratım ve icra süreciyle hiç ilgilenmeyen bir dinleyici olarak cover olayını fazla ciddiye almayın. Hayat böyle şeyleri kafaya takmak için fazla kısa, dinlemeyin olsun bitsin. 🙂