Pet su taşıma zahmeti ve plastiğin suya karışması nedeniyle su arıtıcı almayı düşünüyorum.
Ters ozmos'lu cihazlarla ilgili şüpheler nedeniyle UV filtreli bir cihaz düşünüyorum. Cihaz kesinlikle "markalı" olsun istiyorum; Hotpoint Ariston'un cihazı mantıklı göründü.
Ne dersiniz? UV filtreli bir ürün Ankara için riskli mi olur? Pet su kullanmak daha mı sağlıklı?
Evet arkadaşlar. Bende almak istiyorum su arıtma cihazı. Cihazı almadan önce arıtacağımız suyun analizini yaptırtmak gerekli mi? yani analize göre alacağımız sistem değişir mi? Teşekkürler.
Ankara için özel olarak cevaplayamam ama uv filtreli ürünler sadece mikroorganizmalara karşı etkilidirler. Ters ozmoz sistemler su arıtımında gerçekten iyi penformans gösterirler. Belediyeler suyu klorladiklari için normalde suyun içinde mikroorganizma yaşayamaz. Ters ozmozlu sistemin çıkışına uv bağlayabilirsiniz ve ters ozmoz sisteminin tankinda suyun beklemesi sonucu olusabilecek mikroorganizmalara karsi kullanabilirsiniz.
Şebeke suyu arıtılacaksa herhangibir test yapmaya gerek yoktur. Halk sağlığını tehlikeye atabilecek maddelerin şebeke suyunda olması beklenmez. Kaldıki ters ozmoz sistemler sudaki pestisit, herbisit, çözünmüş metal, alkol gibi şebeke suyunda restlanmayacak diyebileceğimiz kadar az olasılığı olan maddeler dışında tüm kirleticileri temizlerler.
Ters ozmoz sistemlerin çalışma mantıkları tamamen ayni olduğu için gidip çok pahali sistemler almaya gerek yoktur. Burda önemli olan filtrelerin zamaninda değişimidir. Eğer elinizden filtreleri değiştirmek geliyorsa kendiniz takip edip degistirin. Bu şekilde çok ucuza gelecektir. Zaten tüm işi filtreler yaptığı için filtreleri kalitelilerinden seçtiğiniz sürece sorun olmayacaktır.
Yazının başında bazi maddelerde ters ozmozun penformansi iyi degildir dedimya iste o maddeleri zaten baska yontemlerlede evde sudan ayristiramazsiniz. Yani yapabileceginizin en iyilerinden biri ters ozmozdur.
Bu arada boyle övüyorum yanlis anlaşılmasın satışını falan yapmiyorum 🙂 Çevre mühendisiyim o bakimdan yazıyorum.
Ters ozmos'un suyun temizlenmesi konusunda en etkili/rakipsiz bir yöntem olduğunu biliyorum. Fakat suyun önce "arı su" haline getirilip, sonra içine yapay olarak mineraller eklenmesi ile ilgili, uzun vadede olumsuz sonuçlar doğuracağına dair yazılmış makaleler var. Bu makaleler %100 doğrudur demiyorum ama yine de güvenemiyorum.
Bir de "marka" istiyorum ancak ters ozmos cihazlarda markalı ürün görmedim henüz. (Belki vardır ama bana denk gelmedi) Yani ben istiyorum ki ürünün arkasında LG-Samsung-Bosch gibi bir firma olsun, filtreleri de onlar üretsin. "İyi filtre" konusunda da endişelerim var, bu cihazları piyasası çok karışık, "iyi" denen filtreler gerçekten iyi mi güvenemiyorum.
@ufuksey membrandan arıtılmış çıkan suyu direk içmiyoruz zaten tatlandirici diye bilinen bir filtreden geciriliyo o su. Icine gerekli tatlar minareller gibi malzemeler ilave ediliyo. Ama minarel eksikligi ile ilgili konuya girmeyecegim. Ben şahsen o minarellerin sadece o sudan elde ettigimizi dusunmuyorum ve kirli su icme tehlikesimi yoksa mineralsiz su tehlikesimi seciminde mineralsiz tercihinde bulundum 🙂
Markaya gelince amerikan markalari bu konuda ünlüdür ama bi faklarini ben gormedim. Membran alirkeb lg nin urettiklerinden kullaniyorum (en iyisi bu degil ama markadir sonucta). Tatlandirici haric tum filtreler memrani korumak icindir. Kotu olursa memran erken ölür. Tatlandiricidada amerikan filtrenin tatlandiricisini kullaniyorum. Yani benim kullandigim sistem tamamen kendime kisisellestirdigim bir sistem.
@1
Eğer ters ozmos olacaksa; benim istediğim böyle bir çözüm : http://www.eversky.com.tr/modern-su-aritici
Tek bir yerden ürünü ve filtrelerini almak.... Ancak marka güvenilir mi emin değilim?
@ufuksey markayi bilemeyeceğim ama tezgah üstü olanda az sayida filtre var. Ama dedigim gibi o membran disindaki filtreler membrani korumak icin yani sorun degil, tek sıkıntı kisa zaman aralıklarında membrani değistirmek zorunda kalabilirsin. Baska tankı yoksa çelik tank sağlık açısindan camdan sonra en iyilerden. Öyle markaların filtrelerini genelde firmadan baska yerde bulamazsın. Alirken ilk fiyattan daha onemlisi bakim ve filtre maliyetleridir, bu konuyuda gözardı etme.
@1 Teşekkürler. Filtre değişim maliyeti yıllık 470 lira. Membran ömrü 24 ay verilmiş ve 200 lira. Benim için cazip olanı markalı olması ve tüm ürünleri aynı yerden alabilmek.
Ayrıca su arıtma cihazlarıda plastik 🙂
Pet şişe plastiği ile karşılaştırılamayacak kadar güvenilir olduğunu düşünüyorum. Ayrıca suyun beklediği tanklar çelik. Yani su plastiğe temas ediyor belki ama plastik şişede beklemiyor. Bir de pet suların "güneş" altında depolanması endişesi var.
Aynen plastik. Ama plastikle birlikte geçirilen süre damacanaya göre kat kat daha az. Ve plastikteki enbuyuk tehlike olan gunese maruziyeti hic olmuyor. Ters ozmoz cihazlarindaki basınç tankinin içi tamamen plastik balondan olusmaktadir. Tank tamamen basıncı kaybolana kadar açık birakilip ıçindeki suyun tamamen boşaldığından emin olmak gerekir(ağırlığından anlayabilirsiniz). Aksi taktirde balonda birikip disariya cok uzun sure çıkmadan kalan bir sudan bahsetmis oluruz ve buda damacana kadar hatta daha fazla tehlikelidir. Unutulmamalidirki tankta biriken aritilmis su muslugu actigimizda herhangibir aritimdan gecmez. Ben yüksekte konumlandirilmis celik paslanmaz su haznesi kullaniyorum bu tehlikeden korunmak adına (kısa zaman önce gectim bu sisteme (kendi geliştirdiğim sistem) panige kapilacak bir durum yok yani)
Cam damacanaya geçin daha kolay 🙂
Damacana asla kullanmam... Nerede dolduruluyor, nerede temizleniyor hepsi muallak.
Eğer tonlarca su üretecekseniz ve veriminiz iyi olacaksa enerji dolayisiylada basinc gerektirir. Ama evlerde kullanilan sistemlerde verim yuzde 30 lari bile bulmuyor. Enerjiye yani basinca gelirsek sebekedeki basinc bu is icin yeterlidir. Zaten uretilen su miktari cok az. Urettiginin 3 katinida disari atar. Sistemi satanlara sorsan verim yuzde 50 dir ama o degerler ortalamada asla elde edilemez.
Pet sudan kime ne olmuş
9 aydır damacana yada arıtılmış su içmek zorunda kalıyorum memlette çeşmeden akan su bile doğal kaynak gibitdi hey gidi 😀
güneş altında günlerce beklemiş suların tadı kötü oluyor sumu bozuluyor yoksa plastikmi çözülüyor içinde ?
Araştırmaya devam ediyorum. ABD pazarında satılan ve testlerde övgü alan, gerçek tezgah üstü (şebeke bağlantısı yok) su arıtma cihazı olan "ZIP" düşünüyorum.
Ürün şu : https://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/zip-tezgahustu-alkali-su-sebili-324748003
https://www.zipwater.com/for-home
Şu anda modeli kesinleştirdim, pet şişe taşımaya devam mı, yoksa ters osmozlu su arıtma mı karar noktasındayım.
Konuyla ilgili bazı birikimleriniz olduğunu da söylemişsiniz ama keşke "ters osmoz sistemleri sizi öldürür, ya da süründürür" gibi hiç kimseye faydası olmayan, yüzeysel bir yorum yerine söylemek istediğiniz riskleri somut biçimde yazsaydınız, bana ve diğer arkadaşlara bir faydası olurdu.
@adem1907 Teşekkürler hocam, bakın şimdi faydalı oldu ve kafamda büyük bir soru işareti oluştu. Her ne kadar filtre değişimini düzenli yapsam ve maliyeti önemsemesem de, genel kanının aksine bu sistemler pek de sağlıklı su üretemiyor o zaman.
@adem1907 Aynı durumdayım, sürekli 6x1.5 litre su taşıyorum eve. Bu cihazlar maliyet için değil ama su taşıma zahmetinden kurtulmak için çok cazip gelmişti ama anladığım kadarıyla çok iyi bir hareket olmayacak.
Peki ABD'de falan bu cihazların satışına nasıl izin veriyorlar? Amway gibi büyük, uluslararası firmalar bu ürünleri neden üretiyor?