Bas-Çek in son bölümünde bahsi geçen 50 mm f: 1.8 objektifler hem fiyat olarak hem de lezzet olarak gerçekten her fotoğrafçılığa yeni başlayan yada orta seviyedeki fotoğrafçının elinde olması gereken bir lenstir. Mutlaka çantamızda yer vermeliyiz. Gerek Netliği gerek alan derinliği - bokeh etkisi, gerek ise fiziksel yapısı göz önüne alındığında her çantada kendine yer bulabilecek bir objektiftir. Diyafram açıklıkları ile gerçekten pek çok kare için yeterlidir.
Bazı arkadaşların 50 mm ile ilk denemelerinde açık diyaframlarda netleme kaçırdıklarını veya istedikleri etkileri alamadıklarını görüyorum. Daha sonra bu başarısızlıklar hayal kırıklıklarına dönüşebiliyor ve konudan uzaklaşılmasına bile neden olabiliyor.
Evet özellikle 1.8 diyaframda gerçekten netlemek ve bunu tutturabilmek büyük zanaat gerektirse de aslında mantığı çok kolaydır. Bize yardımcı olacak şey DLSR da netleme noktalarıdır. DSLR larda 2 çeşit netleme noktası vardır. Bunlardan Cross type diye adlandırılan yani çapraz ölçümleme yapan noktalar en doğru sonucu almamızı sağlar. Pek çok giriş seviyesi DLSR da bu çapraz ölçümlü noktalar tek ve ortadadır. Dolayısıyla programda bahsettiğim gibi ortadan netleme yaparak poziyonumuzu bozmadan elimizi netlemeden çekmeden karemizi olması gereken kadraja alarak çekim yapma tekniğini bir kaç deneme sonunda basitçe kavrayabiliriz. Bu konuda zorluk yaşayanlara bunu öneriyorum.
Bu lensi kullananların geri dönüşlerine baktığımızda, karşılaşılan ikinci sorun ise alan derinliğinde istenilen etkinin yakalanamaması, veya odakladığımız noktada çok ufak bir yerin net olması geri kalan yerlerin flu kalması. Bu genelde objeye oldukça yakın iken başımıza gelir. 50 mm nin belli bir minimum çekim mesafesi vardır. bu da bizim standart olarak portre çektiğimiz mesafedir. Bu mesafe içerisinde 2.0 veya 2.8 diyaframalarda bu etki daha çok azalmaktadır. Yani basitçe söylersek, sanatsal bir anlatım yapmayacak isek, (mesela burnun ucuna konuş bir uğur böceğini çekmek ve özellikle sadece onu betimlemek gibi) bu mesafelerde denemeler yaparak en iyi sonuca ulaşmanız mümkündür.
Bu objektifi kullanırken özellikle gelen en büyük sorulardan biri ise, Alan derinliğinin netleme yaptığımız anda vizörden baktığımızda anlaşılamaması. Bu sorun da hem netlemede yanlışlıklara hemde alan derinliğinin takip edilememesine neden oluyor. Bu sorunun aslında gözümüzün önünde bir çözümü var. Çoğu kamerada Alan derinliği ön izleme tuşu bulunmaktadır. (D-POF). Bu tuş genelde lensi taktığımız bayonetin alt kısmında elimizle ulaşabileceğimiz bir yerdedir. Bu tuşa bastığımızda Diyafram harekete geçerek kapanmakta ve bu sayede alan derinliğini takip edebilmekteyiz. Netleme yapmadan önce bu tuşa basılı tutup sonra netleme yapar ve karemizi o şekilde çekersek bu tarz sorunları en aza indirgemiş olacağız.
Son olarak aşağıda verdiğim örneklerde, bu lens ile çekilmiş fotoğraflar ve o fotoğrafların exiff bilgileri bulunmakta. İlk karemiz Canon EOS 50D, ikinci karemiz ise EOS 60D ile çekilmiş, her iki karede de, aynı objektif, yani Canon 50 mm F: 1.1/8 II kullanılmıştır.
@gamsizm @leventp @lawnmower @hkellecioglu @salihcln




manuel lens kullanmak isteyenler Nikon, Canon FD, Zuiko kullanabilirler.
Özellikle canon kullanıcısı iseniz FD serisini kullanmadan kesinlikle bir sonraki seriye geçmeyin. O tadı almak lazım. Aynı Şekilde Zuiko , Nikkor ve Carl-Zeiss de müthiş lensler.
Manuel'in yeri ayrı, canlı canlı görmek çok iyi. Sırf bu yüzden aynasız kullanmaya devam ediyorum. Her türlü lens adaptör yardımıyla kullanılır.
Bende 35mm f:1.8 var. Gönül 50mm de istiyor ama acelesi yok, 35mm yetiyor şimdilik. 🙂
Bende de var 200 liraya 6 taksit media markt'dan almıştım objektif tam bir f/p ürünü ancak bazen tam keskinlik vermiyor. Çektikten sonra makinede fotoğrafa bakıp kontrol etmek gerekiyor.
Not: Modeli beğenmedim.
Not: Model kuzenim olur 😀
diyaframı bir iki stop kısmayı deneyin daha keskinlik vericektir
@baris_ozkok abi benim şu analog olan leslerden biri f2 f1.8 arasında çok fark olurmu
manuel lenslerde f değerine aldanma, lenslerin kalitesi önemlie olan
Merhaba. Arkadaşın dediği gibi lensin elamanlarının kalitesi önemli. Diyaframı 1.8 yada 2.0 olması çok da birşey farketmez.
@flashock anlog lensler biraz tecrübe ister zaten bide ayrıca monitörün varsa rahatsın tabii 😀 net ledimi netlemedimi anlarsın tam olarak diyaframı manuel olarak kontrol etmek mütiştir o his... Bu arada rus lenslerini tavsiye ederim (ussr)