Hala yeni nesil iOS'lar 1 GB RAM ile geldilerse (eğer...?) zararı ne canım, zaten akıcı bu işletim sistemi diyenlere fikirlerimi paylaşmak isterim.
Hiç iPad, iPhone' da ki safaride iki üç web sitesi açıp aralarında gezdiniz mi? Ya da oyunları aşağıya atıp geri çağırdığınızda ne yaptığına baktınız mı? Birkaç uygulama açıksa; yeniden yükler. Telefonda 2 GB RAM'li G2, tabllette iPad Air kullanıyorum. İki işletim sistemindeki aynı uygulamalarda (oyunlarda...) ve web gezintisi kıyasında iPad daha kötü. Açılma hızı, kasma ve donma vs vs değil kötü dediğim. Saniyelik dahi olsa aşağıya atıp geri çağırdığım uygulamalar iPad'de yeniden yüklenirken G2'de yeniden yüklenmiyor. İşte maliyeti birkaç dolardan fazla olmayan RAM'in az olmasının sakıncaları. Ne olacak yeniden yüklesin canım derseniz cevabınıda vereyim:
- İlki 3G kotanızdan yiyorsanız web gezintisinde yeniden yükeme zararı (burada yükleme için çağırılan web sitesinin dahili hafızaya cachelenip geri mi alındığını yoksa hücresel ağdan mı çekildiğini bilmiyorum).
- Web sekmelerinden birisinde bir video duraklatıp gittiyseniz geri geldiğinizde video baştan yüklenir. Kaldığınız yer de gider o ana kadar gelen streamde gider.
- Oyunlarınızda kaldığınız yerin gitmesi. En basitinden Candy Crush gibi basit bir oyunun ortasında aşağıya atmaya korkar olursunuz.
- RAM az olduğu için asla widget gibi RAM canavarı canlı araçlara sahip olamazsınız.
- Söylenip durur ama test etmediğim için bilemeyeceğim bir diğer konuda az RAM'in bataryayı daha hızlı bitirmesi durumu. RAM'de hazır beklemesi gereken uygulamaları çağırdığımız zaman (misal sık sık baktığımız Facebook uygulaması) düşük RAM'li sistemin sürekli uygulamayı ve paketi yeniden açmasına bağlı güç isteği.
- Benim gibi iPad üzerinde mobil haldeyken ofis uygulamaları ile içli dışlı olduğunuzda hele PDF açtığınızda 10 GB RAM olmasını istemeniz! Alt alta sayfaları kaydırırken her sayfanın yavaş yavaş yüklenmeye başlaması...
... gibi saymakla bitmez olan bir liste vardır. Bu listede şunu gösterir ki az olan çok olandan azdır! Kısaca senelerce iOS kullanmış birisi olarak düşük RAM'leri savunmak düşük MP'li foto sensörlerini savunmak gibi bir dayanak noktası yoktur. Büyük batarya küçük bataryadan, büyük RAM küçük RAM'den, büyük işlemci gücü küçük işlemci gücünden, büyük GPU gücü küçük GPU gücünden her zaman daha iyidir.
Yani daha iki sene var diyorsunuz. Daha bunlar bir yıl duracak. Üzerine iPhone 6s ve iPhone 6s+ gelecek...?
iOS RAM yemese bile web siteleri yer, uygulamalar yer, oyunlar yer. İşte kullanıcı telefonun gücünü menü geçiş hızları ile değerlendirdiği için durum bu şekilde oluyor. Halka anlatamıyorsun yani, dediğin gibi. Hele Apple şimdi büyük ekranlı sekmente atladı. Büyük ekran daha çok web gezintisi daha çok 3B oyun vs yanında getirecek. Eskiden 4" de ne web sitesi göreceksin canım derdinde şimdi büyüttüysen ekranı telefonun RAM'inide bataryasınıda büyüteceksin. Çünkü büyük erkanlı rakipler hep bunu yaptı. iPhone 4.7" 2 GB RAM iPhone 5.5" 3 GB RAM ile gelse belkide herkes alkışlayacaktı Apple'ı.
Bu ram işine çok fazla takılmayın bence m8 in içindede bi miktar ram olduğu ve bazı işler
Bu ramın yapacagı söyleniyor.
telefondaki ihtiyaç şeması tabletten biraz farklı ama.
birde şu var izlenen videoların %99.999999 u youtube.
youtube ne yapıyor? zaten izlediğin parçaları atıyor geri sarınca yeniden yüklemen gerekiyor 500gb ram bile olsa telefonda youtube da dediğin şeyi yapamıyorsun.
onun dışında büyük firmaların split screen özelliği getirmeden multitaskinge kasmaları anlamsız. 100 kullanıcıdan 1 inin isteyeceği bir şey bu. dolayısı ile maddi açıdan zarar. olsa süper olurdu evet ama o zaman fiyatı daha yüksek olacaktı veya kar oranları düşecekti ki bunu kapatmak için başka noktalardan başka şeyler yapmaları gerekecekti.
ram e gelene kadar çok fazla eksikleri var, ayrıca kimsenin web sayfası yeniden yükleniyor diye kota harcayacağını sanmıyorumçok az rastlanacak senaryolar bunlar
birde güç tüketimi olarak, farkedilebilir bir değişiklik oluşacağını sanmıyorum açıkcası, ram in tükettiği enerji o işlemcinin çekeceği enerjiden fazla olacaktır eğer küçücük enerji tüketim farklarına bakarsanız
Tabletle telefonun kullanıcı kitlesi farklı evet ama 5.5" ile tablete yaklaşıyor Apple. O boyuta gelen cihaz artık web sitesi gezebilir hale geliyor. Yani artık cihazdan beklenen talepler artıyor. Ki ben mesela asla youtube videolarını web'den izlemiyorum, uygulamasından izliyorum. Ben web videosu derken youtube'dan bahsetmedim. Gazetelerin webini gezerken gördüğüm videolardan felan bahsettim. Neyse, siz bir yeri çok yanlış anlamışsınız. Yüksek RAM stream edilen videoyu hafızada tutmak için gerekli demiyorum. RAM düşük olunca onca stream edip izlediğin video dahil, web sayfası kendini yenilediği için gidiyor diyorum. Ki stream edilen video RAM'de değil muhtemelen dahili hafızada işletim sisteminin kendine ayırdığı cachede saklanıyordur. Ancak düşük RAM'den dolayı yenilenen sayfa yüzünden stream edilen video geri gelmiyor.
Multitaskın gelişmesini istemiyorum ben. Aşağıya attığımız uygulama RAM'den düşünce o an yaptıkların gidiyor ve bu sana sorulmadan oluyor diyorum. Yoksa aşağıya attığım uygulama gerçek zamanlı altta çalışsın demiyorum. Sadece yarım kalan oyun, uygulama, web sitesinde son bıraktığım şeyi iOS'da ki sistem ve düşük RAM gereği geri geldiğimde göremiyorum diyorum. Aynı şey Android içinde gerekli. Altta attığın uygulama, oyun vs RAM dolu ise hafızadan düşebiliyor ve son yaptığın iş, kaldığın bölüm gidiyor. Ancak Android 2 GB RAM'e sahip olduğu için bu olay iOS'da başıma gelen sıklıkla gelmiyor.
3G kotaları 1 GB'ı 10 liraya satılan bir ülkede ben sekme geçince sürekli sayfa yenilenmesi garipliğini (eğer şebekeden sürekli çekilen veri ile geri yükleniyorsa) bir israf olarak görüyorum. Ki 3G şebekesi hareket halinde iken kaybolabilen birşey. Sen son bıraktığın makaleyi okumak için geri döndüğünde şebeke yok ise bıraktığın uçup gidebiliyor.
Son olarak güç tüketimi konusunu bilmiyorum. Sadece piyasada dolaşan lafı dile geitrdim. Ama bence RAM'de bilgiyi sabit tutmak için harcanan enerji 2.5 Ghz hızında bir işlemciyi çalıştırmaktan oldukça düşüktür. Ki mobil aygıtın bataryası ne kadar az kullanılırsa kar kardır. Şebeke elektriği değil sonuçta.