Arkadaşlar selamlar.
#internetsitesi #webgeliştirme #kodlama #yazılım
Detaylarını paylaşamayacağım bir internet sitesi projem var. Yol haritası, ihtiyaç listesi, istenilen özellikler net bir şekilde belirli. Aslında beta sürecinde ihtiyaç olacak gerekli tüm özellik listesi hazır. Beta hali geliştirilene kadar şunu da ekleyelim, bunu da ekleyelim gibisinden yazılımcıya revize vermeyeceğim.
Temel olarak istediklerim:
- Bir e-ticaret sistemi geliştirilecek.
- Satılan ürünlerin satış belgesi otomatik oluşturulacak, lisans belgesi üretilecek. Lisans belgesi her satış için özel olacak. Seri numarası vs olacak ve bir veritabanına kaydedilecek.
- Satılan ürünün kişiler/kurumlar tarafından özellikleri yazılacak.
- Satıcı ve Alıcıların üyelikleri ayrı olacak.
- 3'er tip, farklı haklara sahip üyelik sistemi bulunacak.
- GET mantığında bir ödeme sistemine sahip olacak.
- Bir öne çıkarılan içeriklerinde bulunduğu anasayfaya sahip olacak.
- Birden çok ülkeden kullanılabillecek (Şimdilik Avrupa olarak düşünebilirsiniz), ticaretin yapılacağı ülkenin gereksinimlerine göre vergi ve kargo bedelini hesaplayacak.
Özetle envato.com gibi bir yapı olacak, satılanlar farklı olacak. Envato'yu aklınızda fikri görselleştirmek için kullanabilirsiniz. (Hayır envato gibi bişey kurmuyorum, kurumsal bir çözüm benimkisi)
Bunun gibi bir siteyi yazdırmak/geliştirtmek için ihtiyaçlarımı belirlememe yardımcı olabilir misiniz?
Kaç kişilik freelance bir yazılım ekibi gerekir?
3-4 Aylık bir sürede beta aşamasına ulaşmak için ne kadar bir bütçe ayırmam gerekir?
Yazılımı kurumsal bir yere yazdırmak istersem ne kadar bir bütçeye ihtiyaç duyarım?
Biliyorum, beta aşamasına gelene kadar gerekli masraflar, gerisinde inhouse ihtiyacım olacak. @ozturka
@ozturka Aklınızda bir fiyat fikri var mı peki?
hazır sistemleri kullanmayı düşündünüz mü? Örneğin ideasoft gibi?
eğer büyük çaplı kurumsal bir iş yapmıyorsanız bünyenize geliştirici alamıyorsanız böyle komplike işlerde çok sıkıntı çekersiniz ve maliyeti daha yüksek olur.
Hazır sistemler ihtiyaçlarımı karşılamıyor ve güvenlik çok önemli.
Backend ve frontend için 2 tane senior developer alsanız ekibe yardımcı başka developer almadınız diyelim. Adam/gün hesabı çalışırlar, günlüğü de 1000 lira altı almazlar tahminim. 3 ayda bitse 90 günden 180 bin TL sırf kafadan gider. Çok kaba hesap yaptım. Projenin boyutuna, kapsamına, artı üstteki arkadaşın dediği gibi sonraki destek/geliştirme/güncelleme/bakım olaylarına da bütçe ayırmak lâzım. Fikir olması açısından kaba tahmin yürütmek gerekirse, 400 bin TL rahat olmalı bence elinizin altında. Para çok olsun az olmasın. Bütçe erken tükenirse ve proje sürdürülemezse bu sefer o zamana kadarki emek ve harcamalar da boşa gider.
Para konusunu üst limitten hesaplıyorum genel olarak ama bahsettiğiniz miktar çok yüksek değil mi?
@saturasyon kaliteli bir is icin bence normal.
En mantiklisi hazir cözumlere bakmak.
Bazi hazir cözumler moduler tarzda eklentiler ile ihtiyaclarina cevap verebilir. En basiti, sifirdan banka ve ödeme sistemi entegrasyonu bile ciddi is.
@saturasyon Hocam bahsettiğiniz projeyi doğru anladıysam şayet: Siz aslında ciddi bir yatırım yapıyorsunuz. Riske atarak "kervan yolda düzülür" de diyebilirsiniz ama yolda kalma olasılığınız "bence" yüksek. Hatta benim tavsiyem, (yapmadıysanız) şirket kurmanız ve onun bünyesinde işe girişmeniz, marka tescili yapmanız, mali ve hukuki danışmanlarla irtibat kurmanız. Danışman niye önemli derseniz: Çalışacağınız insanlarla sağlam sözleşmeler yapmanız şart. Tabi ben ortaya koyacağınız parayı kaybetme riskini en aza indirmek açısından böyle söylüyorum. Bodoslama dalıp çok başarılı bile olabilirsiniz. Kumar oynamış olursunuz sadece.
@alipektas Hukuk bürosuyla anlaştım, şimdi finansal görüşmeler yapıyorum. Onlarla ilgili de yol katettim. Sadece ilk defa bu boyutta bi işe kalkıştığım için biraz zorlanıyorum. CRM, Swot vs bütün aşamalar hazır.
@saturasyon Zorlanmanız çok normal hocam, yeni bir iş kurmanız ya da fabrika kurmanızdan farkı yok neticede. Bu kadar kararlı giriştiyseniz zaten, kararlılığınız birçok sorunun üstesinden gelmenizi sağlar. Şimdiden kolay gelsin diyorum, umarım emeğinizin karşılığını alırsınız. Bu arada ufak bir tavsiye/fikir vermek istiyorum: Üniversitelerin Teknokent'lerinde şirket açıp devletten önemli derecede girişimcilik desteği alabilirsiniz. Onu da bi araştırmanızı tavsiye ederim. Detaylı bilgim yok ama destek alan insanlar tanıyorum.
Bütçeleri revize etmem gerekecek gibi görünüyor.
Bu tip şeyleri sıfırdan yaratmak inanılmaz riskli hocam. Kurumsal bir yazılım firması ile anlaşıp onlar üzerinden ilerlemenizi tavsiye ederim. Uzun soluklu bir iş olacaksa da üstte yazıldığı gibi önce kendi firmanızı açıp daha sonra hukuksal destek alarak yaptıracağınız işe uygun bir sözleşme ile çalışan işe almanız en sağlıklısı olacaktır.
Şu ara hukuk bürosu bu işlerle ilgileniyor, sözleşmeleri ve detayları onlar hazırlayacak. Olası yatırımların yanma ihtimali vs herşeyi didik didik detaylandırıyoruz. Bakalım, bi yola çıktım.