Bugün ‘Atalet Seyrüsefer Sistemi (Inertial Navigation System)’ diye bir teknik öğrendim, mühendislik ve yön bulma ile ilgilenen arkadaşlar incelemek ister belki. Başlangıç noktanı ve yönünü bilirsen, sonrasında edindiğin ivme hız ve yön değiştirme bilgilerini takip ederek konumunu sürekli olarak takip edebilirsin ve tamamen hesap üzerine olduğundan dolayı hiçbir radyo frekansı gps sistemi veya dışa bağımlı bir sistem kullanmıyor. GPS sistemi yanında doğrulayıcı olarak kullanılması çok hoş bir şey.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • YasinC @yasinc

    2. dünya savaşı zamanına dayanıyor. Ancak havacılıkta doğruluğu çok düşük.

  • Hasan Yılmaz @coolnquiet

    Bildiğim kadarıyla Alman V1 ve V2 füzeleri de bu sistemin ilkel bir halini kullanıyordu. Tabi bu sistemde gününüzde bile nokta atışı yapmak mümkün değil diye biliyorum.
    Bir dönem (belki şu an da kullanılıyordur.) balistik füzelerde yıldız haritalama sistemi de kullanıldı diye biliyorum. Füze yıldızların konumlarından faydalanarak yerini buluyordu.
    Günümüzde seyir füzeleri yer şekillerini tarayıp, hafızasındaki yer şekilleriyle karşılaştırarak yönünü buluyor. Hedefe yaklaştığında ise yine hafızasındaki hedef görüntüsünü bölgeyle karşılaştırıp görsel olarak hedefi buluyor. Bu şekilde seyir füzesinin hangi binanın kaçıncı katının hangi penceresinden gireceğine kadar hassas hedefleme yapılabiliyor.

  • Suicide @suicide

    mantik basit ama hiz ve yon bilgilerindeki en ufak bir yanlislik bile dunyanin obur ucuna saptirir bu sistemi.

  • Halil @hcaktuna

    Dünyanın dönüşü bile etkiler bu hesabı. Ekvatora yakınlık uzaklık ayrıca etkiler.

  • fox @fox

    Türkçe çevirisi "Ataletsel Seyrüsefer Sistemi" dir. GPS ile birlikte kullanılır, GPS e göre daha az hassastır. Uçaklarda EGI (Embedded GPS INS) isimli cihaz kullanılır.