Bilgisayar mühendisliğinin derslerini ayrı alan olarak açmaya başladılar iyice. Oldu, o zaman tıp da bölümlere ayrılsın? Neden ayırmıyorlar, çünkü bir doktor bir sistemin çalışmasını bilmek için diğer vücut koordinasyonları halkında da fikri olmalı.
Ee şimdi bu bölümden mezun olan bir çocuk, bilgisayar nasıl çalışıyor, arka planda neler dönüyor bilmeden nasıl kendine bilgisayarla ilgili mühendisim diyecek? Hayır yani zaten 3. ve 4. sınıfta yönelmek istediğin alanı seçip oradan devam ediyorsun. Gerek var mı böyle ota poha bölüm açmaya?
https://eksisozluk.com/yapay-zeka-ve-veri-muhendisligi--6603367?a=popular
Derslerin çoğu bilgisayar mühendisliği ile aynı diye yorumlar görmüştüm
Gerçi benim dediğim haccettepe deki yapay zeka mühendisliği için bu ne kadar farklı bilmiyorum. O bölüm geçen sene ilk defa olmasına rağmen yüksek sıralama ile kapatmıştı
Karmaşık bir şey yok. Bilgisayar mühendisliği okuyan bir öğrenci istediği alana “yönelir”. Rule them all değil yani.
@qwerty Sen bilgisayar mühendisliğinde tüm alanlar öğretiliyor mu sanıyorsun?
İlk 2 sene tüm lisanslarda gösterilen ortak dersler görülür. Fizik, matematik, türkçe tarih vs. Ardından 3. ve 4. sınıfta da öğrenci istediği alan derslerini seçerek oraya yönelir. Yani yapay zeka öğrenmek isteten öğrenciye mobil veya web öğretilmiyor. Bu açılan bölümde de böyle olacak, tek farkı ders seçmeyeceksin default olarak tek alan gelecek.
@qwerty Makineci isen bilgisayara karışma hakkın yok bence, içeride ne oluyor bitiyor bilmeden?
Olmasına karşı değilim ama ben okumazdım. Mekatronik işi yapan mekatronikçiden daha fazla makineci var piyasada.
@qwerty Yanlış yorum yapıyorsun işte. One ring rule them all alakası yok bizim bölümle.
mühendislik bitirip bilgisayardan anlayan çok az insan gördüm. bence bi fark yok.
@qwerty okul bitirmek değil kendini geliştirmek önemli. okul çok şey katıyor. ama hiç kendini geliştirmemiş insanda olmuyor."Format atmayı" bile bilmeyen birkaç müşterim vardı bu durumdaki.
@qwerty O zaman şöyle diyelim. ağ kurmayı bilmeyen, server'a masaüstü pc ram takmaya çalışan. linux configürasyonu yapmaktan habersiz,wifi şifresini değiştiremeyen insanlardan bahsedeyim.Ben format atmayı bilmiyor derken gerçekten bilmediğini bildiğim insanlardan bahsediyorum.45 dakika projenin anahatlarındaki sorunları anlattıktan sonra vazgeçtiğim insanın 1 ay sonra gelip nerede yanlış yaptığını sorduğunu gördüm.Eğitim görmek yetersiz.Kendilerini mesleklerine adamadıktan , kendilerini geliştirmedikten sonra bitirse ne olur.
@qwerty İşi bırakmadan önce bize çok mühendislik mezunu iş görüşmesine geliyordu.mesele 6 domates filan değil.son 3 senede eğitimde çığır açmadıysak bi değişme olduğunu sanmıyorum.
@thundermack her sokağa üniversite açılırsa olacağı bu. onlara mühendis değil de mühendisçik diyebiliriz.
@agab malesef öyle..
yazılımcılıyım, mühendislik mezunu değilim. ama çok fazla işten anlamadığı halde bilgisayar mühendisliği diplomasının arkasına sığınan adam görünce ister istemez bilgisayar mühendisliği bölümlerine karşı bakış açım değişmeye başladı. cpu ve gpu farkını bile bilmeyen bilgisayar mühendisliği mezunu var. o yüzden bence title veya bölümlere takılmak gereksiz.
kızdığım nokta o zaten. düzeltmek yerine daha da kötü oluyor
Geçen yıl mezun olduğum hacettepe ilk bölümü açtığında da aynı şeyleri yazmıştım. Yine tekrar etmek istiyorum. Normal bilgisayar mühendisliği bölümünde pek çok alana yönelebilirsiniz. Ben de yapay zeka ağırlıklı seçmeli dersler aldım. Bunlar makine öğrenimi, bilgisayarlı görü ve doğal dil işleme. Burada temel problem bu dersler herhangi bir ortak dersi şart koşmadığı için ilk bir kaç haftanın konuları orta yada benzer oluyor. 14 haftalık programdan 2 hafta sınavlar 3-4 hafta da bu kesişen konular nedeniyle kayıp olabiliyor.
Diğer bir konu ise teknik seçmeli dersleri ancak 3.yılda almaya başlıyoruz. Yapay zeka mühendisliğin de de aynı şekilde. Ancak onlar yapay zeka ile ilgili dersleri 2.yılda almaya başlıyorlar. Bu bir yıl önemli bir avantaj.
Dışarıdan bakıldığında isim için yapılan bir hamle gibi gözükebilir. Ben bu adımın gerekli olduğunu düşünüyorum. Her yerde olmasına karşıyım. Öncelikle yeterli hoca (nitelik ve nicelik) gereksinimi sağlamayan yerlerde bölüm bile açılmamalı. Yapay zeka bir alan ve bununda alt alanları var. Öğrenciye seçmeli dersler ile seçenekler sunulmalı. İtü ve hacettepenin hoca bakımından iyi konumda olduğunu düşünüyorum.
Tıp ile ilgili konuya gelirsek bir üniversite çıkıp bende mühendislik bundan sonra altı yıl dese hayır demem. Evet seçmeli dersler alıyoruz ama bunlar giriş dersleri. Daha fazla ilerlemek için 2 yıl daha uzmanlaşmak iyi olabilir.6 yıldan kastım 4+2 değil 2+4 yıl.