Herkese selamlar,
Evde eski bir laptop var. Yaklaşık 10dk kadar çalıştıktan sonra birden kapanıyor. Güçten kesilmiş gibi. Herhangi bir ısınma durumu gözleyemiyorum. Bir de BIOS veya Windows'un kurtartma başlangıcında yarım saattir bekliyorum, orada kapanmıyor. Sistem aktif olunca kapanıyor. Sebebi ne olabilir sizce?
#akış
Live linux ile test ediyorum şimdi. Elektrik akımı neden yetmeyebilir? Adaptör kaynaklı olabilir mi? Daha önce adaptör değiştirmiştik.
Evet durum ilginçleşiyor. Şöyle ki ben yukarıda bahsettiğim durumu laptop pilini çıkarmış vaziyetteyken yaşıyordum. Pili taktığımda ise daha ilginç bir durum var. Pil 3-4 saniye şarj oluyor, daha sonra pil %0 ve prize bağlı değil olarak gösteriyor. Ancak bilgisayar kapanmıyor da. Laptop kapalıyken şarj etmeye çalıştığımdaysa şarj ışığı yanıp sönüyor ve şarj olmadığını görüyorum bilgisayarı açınca.
İnternetten epey araştırdım. İlginç bir şekilde bu iki durum birlikte görülüyor. Yani pilin şarj olmayıp ışığın yanıp sönmesi, pilsiz çalıştırınca ise random bir şekilde bilgisayarın kapanması.
Şimdi sizce sıkıntı adaptörde mi, pilde mi yoksa ikisinde mi? 🙂 Bana pili çıkarınca da sorun yaşadığım için adaptörde gibi geliyor.
@guan Muhtemelen şarj aletinizde bir problem var, yeterli güç sağlamıyor olabilir. Multimetreniz varsa volt ve amperine bakın laptopun altında yazan değerleri karşılıyor mu diye. Bir de orjinal şarj aleti almadıysanız sıkıntı muhtemelen ondadır. Slink gibi bir marka aldıysanız garanti suç şarj aletindedir.
@armv7 Ölçüm yapma şansım ne yazık ki yok. Pilin üzerinde 10.8V 4.2Ah yazıyor. Şarj aletinde ise 19V 4.74A. Yalnız ben bu şarj aleti ile epeyce kullanmıştım laptop'ı diye hatırlıyorum.
@guan pilin üstünde değil laptopun üstünde yazan değerleri dikkate almak lazım. Markası ne aldığınız şarj aletinin?
@armv7 Estone diye bir marka. Laptop'ın üzerinde bir şey yazmıyor ne yazık ki. Şimdi dokümantasyon bulmaya çalışacağım.
@armv7 Bulamadım. 🙁 Ama internette model adıyla aradığımda hep bu değerlerderki şarj aletleri çıkıyor. Hiç bir şey anlamadım. 😀
Live linux ile de kapanıyor. En azından software kısmını eledik gibi. Daha detaylı gelişmeler aşağıda. 🙂
Pil takılı vaziyetteyken problem çıkartmıyorsa hiç kurcalamazdım, pille devam ederdim yerinizde olsam.
Yazılardan anladığım kadarıyla laptop epeyce eski. Üzerine kafa yormayın, vakit ya da para da harcamayın bence. Çalışabildiği yere kadar çalışsın o şekilde. Çalışıyorsa kurcalama felsefesini benimseyin:)
Pil takılı vaziyetteyken çalışıyor gibi ama pek güven vermiyor. %0'da kalıyor ve şarja takılı olmadığını iddia ediyor. 🙂
@guan Muhtemelen, pili taktığınızda anakarta giden akım önce pilin/pil devresinin üzerinden geçiyor. Bir nevi akım düzenleyici görevi görüyor pil. Böylece cihaz kapanmıyor.
Bence takılmayın pil göstergesine. Pil hücreleri ölü olduğu için o şekilde gösteriyordur.