Yine bir windows rezilliği... Bugüne kadar hangi laptop olursa olsun, en basit işlemde bile (tarayıcı, word, video vs) işlemci fanı bir hızlanır bir yavaşlar(2sn de bir) 1070, 7700hq'lu sistem de bunu yapar core 2 duo'lu sistemde. Aynı sistem linux'de bunu yapmaz. Bu rezelate çözüm bulan var mı? Kahrolsun #Windows10 Yaşasın #macos

Edit: boost modunda değil bu dediklerim. İşlemci 1ghz ile 1.5ghz arasında idle’de dalgalanıp bunu yapıyor. Temiz boş windows da bile bu oluyor, yeni bir şeymiş gibi şu boost muhabbetini yapmayın.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • nineleven @nineleven

    @blacklogic Ben Turbo Boost'u kapattım.Oyun oynarken bile oyun ağır bi oyun değilse fan aynı kalıyo.

    • blacklogic @blacklogic

      Onu açık tutup buraya bunu yazacak kadar beni düşüncesiz görmen hakaret gibi bir şey oldu benim için. Kendimi bildim bileli tüm windows laptoplarda bunu yaşadım, yaşıyorum. Fanı hassas olmayan veya çakma fan kullanan laptoplarda bu olmuyor çünkü pwm 100 ile 140 sinyali fan için aynı oluyor 😀

  • Hakan Biçtiren @hakanbictiren

    Windows yapar Linux yapmaz deyip MacOS'u övmek de ayrı bir kafa gerektirir sanırım! O fanın dönmesinin kesilmesi sizin kafanızı ütülemesin diye yapılmıştır. Ayrıca öyle böyle pil tasarrufu sağlar. Bu olayda Windows suçlu listesinde son sıralarda kalır. Çünkü fanın kontrolü anakart devresinde olur. Windows kafasına göre fan kontrolü yapamaz.

  • Housedakitopal @housedakitopal

    Bende de i7 7700HQ'lu bir laptop var , Linux kullanıyorum. Windows 10 kurduğum dönemde ( deneme amaçlı ) diğer laptoplarımda da karşılaştım bu fan sorunuyla. Sürekli idle modda iken fan gürlüyor, hafif işlemlerde dahi anlık spikelar oluyordu. Windows arkada çok fazla işlem açıp kapattığı için oluyor sanırım.

  • blacklogic @blacklogic

    Torrentten crackli windows kullanan tayfaya anlatamıyorsun bunu. Apple fanboyu diyorlar hemen.

  • blacklogic @blacklogic

    Bu mantıkla bakacak olursak bilgisayarı hiç açmayalım fan sesi ortadan kalkar 😀 ayrıca boost modunda değil.

  • blacklogic @blacklogic

    @awsalli hadi dediğin doğru, core 2 duo’dan tut da i7’ye kadar hepsi aynı ve pc 1-1.5ghz çalışırken yapıyor bunu. Söyledğin yöntem manasız ve işe yarar değil.

  • blacklogic @blacklogic

    @awsalli sana işlemci hızı 1-1.5ghz aralığında bu fan dalgalanması oluyor diyorum hala 3.5ghzlık işlemciyi yüzde 20 aşağı çek çözülsün diyorsun. İyi günler.

  • nineleven @nineleven

    @blacklogic Boost modu'nu pil ayarındaki ''yüksek performans''sanıyorsunuz galiba.''Boost modunda değil'' ifadesi bunu anlatıyo.ThrootleStop'tan kapatabilirsiniz.Arkadaşın yaptığı ayarları da Mac'ler de de yapılı büyük ihtimal.Yoksa işlem yaparken işlemcinin ısınmaması söz konusu olamaz.Windows laptoplarda soğutma her zaman daha iyidir.Fan ses çıkarmıyosa ısı artıyodur.Isı da artmıyosa işlemcinin yarısından fazlası kapatılmıştır.Core i9'lu macbook pro'un temel saat hızında bile çalışamadığını biliyosunuzdur.

  • Muhammet UÇAR @haypurtiryading

    Bu Windows'un EC çipini kontrol edememesinden kaynaklanıyor gibime geliyor. Benim makinada da 2 fan bulunuyor. İşlemci yüke girerse sadece bir fan çalışıyor ama işlemcinin bloğu 2 fana'da gidiyor. Video encode falan ettiğimte işlemci cayır cayır alev alıyor, tek fanla soğumaya uğraşıyor. EC çipinin raw verisini okuyarak, 2.fanıda zorla çalıştırmayı başardım Notebook Fan Control sayesinde. Tersi durumda boşta da belirli bir devirde dönüyor ısınmamasına rağmen. Kapattım onuda. Programı kurcalayın.

    • blacklogic @blacklogic

      Ya şimdi mac alıp rahat bir dünyada yaşamak mı yoksa windows alıp 5000 farklı çözümden birini bulup sadece bir sorunu çözüme kovuşturmak mı? Parasını verip aldığım sistemi kullanmak için neden mühendislik yapmam gerekiyor anlamış değilim.

    • nineleven @nineleven

      @blacklogic E o zaman niye soru soruyosun ki? Al mac'ini geç.

    • blacklogic @blacklogic

      @andacatasayar çok basit bir cevabı var. Sanene 😂

    • nineleven @nineleven

      @blacklogic Biz fakir olduğumuz için daha ucuz bilgisayarlar alıyoruz.Daha ucuz bilgisayar aldığımız için de optimizasyonu güzel olmayabilir.Bizde fakirliğimizi mühendislik yaparak kapatıyoruz güzel kardeşim.Windows'un 'da Android'inde olayı bu.Bilgisayar kullanmayı bilmiyosan mac al.Hiçbir sorun yaşamazsın.

    • blacklogic @blacklogic

      @andacatasayar bunun gerçek hayattaki karşılığı fakir avuntusudur. Bi ara global eventlere git, tırnağı olamayacağın mühendislerin elinde macbook içinde macos görürsün. Zorunlu olmadıkça microsoft çalışanları bile windows kullanmıyor o yüzden komik olmaktan başka bir şey değilsin.

    • nineleven @nineleven

      @blacklogic Ben sadece Apple'da fan sesi çıkmıyo ama Windows'ta çıkıyo.Windows kötü diyen bi cahile söyledim.Evet Macos'u Windows'tan başarılı buluyorum.Fan sesi'de bundan dolayı iyi optimize edilmiş olabilir.Windows'ta o optimizasyonu senin sağlaman gerekebilir.Konuyu başka yerlere çekmeyelim.

    • blacklogic @blacklogic

      @andacatasayar çok iyi dönüyorsun. Git drift espor takımına falan gir. İyi günler.

    • nineleven @nineleven

      @blacklogic dödüğüm falan yok.Fan sesi'ni azaltmak için ayar yapmak istemiyosan mac al.Uygulama geliştiriceksen Mac al.Ben de ablama aldım.Evet çünkü harbiden son kullanıcı dostu.Bu kadar.

    • Muhammet UÇAR @haypurtiryading

      @andacatasayar @blacklogic Mac'lerde fan kontrol işi SMC denen çiple sağlanıyor ve programlanması, seviyeleri son kullanıcı açısından Mac'de daha iyi. Mac'ler genelde 80 derecelere gelene kadarda fan hızlandırmaz ama o sıcaklığa kadar 2000 d/d civarı hep fanları döner. Ondan sonra çok hızlı şekilde fanları hızlanır. Bugüne kadar kullandığım hemen her Mac böyleydi. Pro'su da, Book Pro'suda. Turbo Boost işi Mac'de yine biraz farklı çalışıyor. Gelelim Windows'a. Turbo boost genelde üretici kapatmazsa her zaman aktif. Buda anlık işlemlerde pik sıcaklıklara sebep oluyor. Boşta 30-35-40'lardan bir anda 60-70'lere sonra tekrar 40-45'lere gibi. Intellerin 4-5.nesilden itibaren bu pik sıcaklık mevzusu var. Turboboosttaki fazla voltajda, akımda, mimaride vs. etken oluyor. Mac tarafında bu kadar vurmuyor turbo boost. Elimden geçen Mac'lerin işlemcilerinde fazla voltaj gibi bir durumla karşılaşmadım neredeyse. Mac'lerde de daha az şekilde etkili oluyor bu pik durumu. Şimdi iki platform arasında şöyle bir fark var. Windowslu makinelerin fan profilleri genelde kademe kademe yükselme eğrisinde. 50 derecede başlıyor misal, 80 derecede en son devrine çıkıyor. Arada belirli sıcaklık periyotlarında kademeler artıyor. Mac'de fan sabit boşta 2000d/d dönüyor zaten ama duyulmuyor. 75-80'den sonrada ani fan hızlanması olarak karşımıza geliyor. Şimdi turboboosta giren işlemci 70 derece olunca Mac'de fanları hızlandırmıyor. Ama Windowsda ani bir reaksiyonda bir hızlanıp yavaşlama eğrisine giriyor. İyi Windows makinelerde bu fan eğrisi ya Mac gibi oluyor ya da fan reaksiyonu yavaş oluyor. Aşağı yukarı tecrübelerim böyle. Yukarıda belirtilmiş, i9'lu Mac'in ısınması bir blok yetersizliği ve kasa inceliğinden ikincisi ise yazılımsaldı. Yazılımsal kısmı halledildi. Ama yük altında hala sıcak çalışıyor. İnce makinalara Razer'daki gibi vapor chamber'lı bir çözüm gerekiyor. Macbook Pro'lara Windows kuranlar bilir, Windows altında Mac daha sıcak çalışıyor. Mac'in daha serin çalışması gibi bir durumda söz konusu. Sıcak çalışan makine daha erken fanları çeviriyor. Didişmeye lüzum yok. 🙂

    • nineleven @nineleven

      @haypurtiryading Sonunda ya.Gerçi ''sanane'' yazan birine bukadar açıklama fazla.

    • blacklogic @blacklogic

      @andacatasayar 😂 drift yapmaya git sen. Bu konular senin harcın değil. Hem para kazanıp bir macbook alırsın.

    • nineleven @nineleven

      @blacklogic Eskiden mac kullanıyodum.Şuan solidworks için windows bi laptop kullanıyorum.Keşke drift yapmaya gidebilsem.O kadar çok istiyorum ki.Ama ordada param yetmiyo işte naparsın.

    • blacklogic @blacklogic

      @tolgaaaltas defalarca microsoft etkinliklerine ve ülkedeki çalışma binalarına gittim. 🙂 boş yapma.

    • blacklogic @blacklogic

      @tolgaaaltas giriş kartının bir fotosunu at özelden bekliyorum.

    • blacklogic @blacklogic

      @tolgaaaltas yalan konuştuğun attığım yemi yemenden belli oldu. Giriş kartı protokolü her microsoft binasında aynıdır. Ne olduğunu boş ver, belki bir abim bir gün sana öğretir. Hadi git başka yerde ergen arkadaşlarınla boş yapmacık oyna 🙂

    • blacklogic @blacklogic

      @tolgaaaltas yalan konuştuğunu bana ispatladın. Uza goy goyunu başka yerde yap.

    • Omer @omerf97

      @tolgaaaltas su dusuk iqlu ergen icin zaman harcamaya degmez.

    • alaria @alaria

      @blacklogic çok saygısız bir üslubun var, haklı olsan ne olur ki böyle bir uslupla konuştuktan sonra.

  • nineleven @nineleven

    @blacklogic böyle cevaplar verirsen tabi mac fanboyu derler.

  • wilhem @wilhem

    Bende tam tersi olmuştu. Ne yaptıysam Ubuntu'da fanı sürekli maxda çalışmaktan kurtaramamıştım. Ek yazılımla falan çözmüştüm mevzuyu. Windows'da hiç problem olmamıştı. Hatta genelde araştırınca benim karşılaştığım durum için daha sık sonuç çıkıyor.

  • Omer @omerf97

    Yine insanlara hakaret eden ergenin biri gelmis. Kendi tercihlerin olabilir saygi duyariz ama sirf sen tercih etmiyorsun diye gerizekali gibi burda insanlara hakaret edemezsin. Birde sana laf anlatmaya calismis insanlar. Neyse report edip geciyorum seni.

  • Omer @omerf97

    3 kelime ogrenmis tekrar edip edip duruyor sende haklisin o iq seviyesiyle anca o kadar. Neyse nefes alman bile mucize o zekayla.

  • M. Galib Uludag @mguludag

    Isınmayı çok seven i7 4720HQ işlemcili asus N550JX laptop kullanıyorum. Dediğinize göre 1 - 1.5 GHz arasında fan gürültüsü oluyormuş. Bende bunu bilgisayarımda denedim işlemcinin max hızını 1.97 yapıp turboya girmesini engelledim ve winrar ile büyük bir dosyayı en zorlu ayarlarda sıkıştırmayı açarak sürekli 1.97GHz'de kalmasını sağladım. NBFC ile fan hızını takip ettim. 3. dk'ya doğru CPU 61 daha sonra 62 derece oldu ve fan hızı 25% seviyesine çıktı daha da yükselmedi.
    Arada dalgalanıyor dediğiniz olay turbo boostun anlık etkinleşmesinden dolayı oluyor bu arkada çalışan bir programın driverın vs. herhangi birşeyin olabilir yanlış yapılandırılan sürücü/disk konfigürasyonları vs. de ihtimaller dahilinde. Fan gürültüsü fazla ise fan kaliteli olmayabilir tozlanmıştır vs. bir sürü ihtimal var.
    Daha sorunun kaynağını tespit etmeden araştırmadan test etmeden x yüzünden oluyor demek yanlış.

  • Orçun @orcnd

    kullandığım hiçbir makinada bunu yaşamadım bunu.

    bir kere laptopta yaşadım onun da sebebi laptobun fanlarının kirlenmesiydi. temizledim mis gibi kullanıyorum 5 yıllık laptobu.

    kullandığın bir uygulamadan veya ortamın ısısından olmasın ?

    cpu ısısı anlık zıplamaz. yavaşça yükselir. sentetik test açsan bile bunu görürsün zaten.

    güncel birçok anakartta cpu fanının devir grafiğini ayarlayabiliyorsun.

    işlemcinin boştaki sıcaklığı nedir ?

  • blacklogic @blacklogic

    Beyler anlıyorum kabahatin bende olduğunu ispat etmek istiyor, tek tek her birinize sorunu ispat etmemi istiyorsunuz. O zaman şunu cevaplayın önce 🙂 Neden kendimi ispat edeyim?

  • psychicsaw @psychicsaw

    Söylediğin şey işletim sistemi ile bağlantılı bir şey mi yoksa senin beş para etmez bilgisayarın ile mi?
    İki gram zekan var.

    Ben işimde mac pro da kullandım dell workstation da kullandım. Mac pronun üzerine yumurta kır pişirir. Marka özelinde giydirsen anlaşılır bişi olabilir.

    Bu işin soğutucu, anakart, işlemci ayağı var. Ha ben MALIM diyorsan zaten teknoseyir izlemene de bişiler yazmana da gerek yok.

    Bonus: Report.