Merhabalar. Uzun süredir üniversite telaşları ve benzeri uğraşlardan uğrayamıyorum buralara. Elimde atsan atılmaz, satsan satılmaz diyebileceğimiz eski bir kasa var. Sahibi olduğum ikinci bilgisayarım kendisi. Power supply fazla gürültülü çalışıyor onun değişmesi şart, ve bilgisayar genel olarak aşırı yavaş.
Bunu yeniden hayata döndürmek istiyorum. Anakartta sorun yok gibi duruyor, Asus P5GPL. Bu anakatra işlemci ve ekran kartı önerileriniz varsa çok memnun olurum 🙂
--Düzenleme-- : Sıfırdan toplarsak, basit bir sistem için önerileriniz neler olur peki? Hangi soketle devam etmeliyim? Şimdilik fazla masraf çıkarsın istemiyorum.
Oooo şit DDR400/333
Tozlu raf olmuş. Kullanıcısına eziyetten başka bir şey değil.
O zaman sıfırdan topluyoruz, anakartı ve üstündekileri de rafa tozlanması için kaldırıyoruz 🙂
Amacım sadece bir GNU/Linux distrosu altında ufak işlerimi yapabileceğim, fazla baş ağrıtmayacak, ucuza bir sistem aslında. Mevcut bilgisayarıma pek kıyamıyorum, beni anımsayan arkadaşlar hatırlarlar bu yazıyı yazdığım bilgisayara nasıl işkence ettiğimi 😀 Eğer sıfırdan toplamak daha mantıklı olacaksa öyle de toplayabilirim. Belki zamanla param oldukça geliştiririm aynı zamanda.
@serdarservet Okul bitti mi?
çok eskimiş boşuna uğraşırsın ikinci el 500 tl ye ddr 3 lü bi kasa bulursun
Sıfırdan toplamaya karar verdim hocam.
@serdarservet bütçe olarak ne kadar belirledin ?
@drfree piyasanın durumunu tam bilmiyorum. Ama şimdilik 1000 lira civarında.
Sisteme bakmadım ama en fazla ivmeyi SSD takarak görebilirsiniz. Lubuntu gibi hafif bir linux dağıtımı yüklediğinizi düşününce günlük kullanımınızda ciddi fark yaratır bence. Ne sistemlere Lubuntu yükledim de eski bileşenlere rağmen uçtular.
Anlıyorum hocam. Lubuntu'yu zaten denedim. Anlayamadığım bir yerde, fakat muhtemelen ekran kartında arıza var. Lubuntu'da bile fareyi zor oynatıyorum. Fedora XFCE garip bir şekilde daha düzgün çalışıyordu, ama yine de yaşanılacak durumda değil.
@serdarservet ram kaç gb? yoksa mb mı desem 😀
@hamitozlu 1024 MB diyebiliriz 😀
@serdarservet şimdi ne kurulu? bende boşta ddr400 olacak yollayım sana. Belki işine yarar. Ama ihtiyacın yoksa alma. İhtiyaç sahibine gitsin.
@hamitozlu İhtiyacım yok hocam, çok teşekkür ederim. İhtiyaç sahibine gitsin, muhtemelen sıfırdan toplayacağım 🙂
@hamitozlu Daha yeni başlıyor diyelim. Tekrardan hazırlanıyorum.
@aliytrklkmz Mantıklı. Ben bir hevesle giriştim, pek düşünmedim aslında, düşünecek kadar da bilgim kalmadı pek. Çok uzaklaştım bilgisayardan. O yüzden sizlere danışıyorum, en mantıklısı sizlerden gelecek, şimdiden teşekkür ederim 🙂
Çok teşekkürler 🙂 Fakat yukarıdaki arkadaşların da beni aydınlatmasıyla sıfırdan bir bilgisayar toplayarak imkan oldukça geliştirmeye karar verdim. Yine de çok sağolun.
Zaten AMD işlemci düşünüyordum. Böyle uzun ve detaylı olarak anlattığınız için çok teşekkür ederim. Ryzen'den gidiyoruz o zaman sıra sıra 🙂